Huiduitslag door stress: symptomen, oorzaken en behandeling
Stress kan van invloed zijn op je hele lichaam, waaronder je haar, nagels en huid. Omdat stress een deel van het leven is en een bepaalde mate van stress er gewoon bij hoort, gaat het erom hoe je ermee omgaat en hoe je zorgt dat je een teveel aan stress gedurende langere periode voorkomt. Stress veroorzaakt een chemische reactie in je lichaam die de huid gevoeliger en kwetsbaarder maakt. Het kan ook bestaande huidproblemen of huidaandoeningen verergeren. Stress kan bijvoorbeeld psoriasis, rosacea en eczeem verergeren. Het kan ook netelroos en andere vormen van huiduitslag veroorzaken en een opflakkering van koortsblaasjes veroorzaken. Stress zorgt ervoor dat je lichaam hormonen zoals cortisol aanmaakt, wat de klieren in je huid vertelt om meer vet te maken. Een vette huid is meer vatbaar voor acne en andere huidproblemen.
Huiduitslag door stress
Iedereen ervaart in meer of mindere mate stress. Aanhoudende stress kan effect hebben op meer dan alleen je emotionele gezondheid. Stress kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals
huiduitslag en dit symptoom kan je stress weer versterken. Veel mensen zullen minstens één keer in hun leven een periode hebben dat ze blootstaan aan te veel stress. Gelukkig is een door stress veroorzaakte huiduitslag over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. In feite kun je het vaak goed behandelen met huismiddeltjes of vrij verkrijgbare zalfjes.
Bij een reeds bestaande
huidaandoening heeft, zoals
psoriasis,
atopisch eczeem of
rosacea, kun je ook merken dat stress de symptomen en klachten verergert. Als dit gebeurt, wordt stress als een 'trigger' beschouwd, een uitlokkende factor.
Symptomen en oorzaken van huidirritatie door stress
Netelroos
Huiduitslag door stress neemt vaak de vorm aan van
netelroos (urticaria). Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Netelroos is een jeukende huiduitslag met bleekroze licht gezwollen vlekjes. Deze jeukende huiduitslag verdwijnt vanzelf binnen uren tot dagen. Gebieden die getroffen zijn door netelroos kunnen flink
jeuken. Je kunt ook een
tintelend of
branderig gevoel ervaren wanneer je de getroffen gebieden aanraakt.
Netelroos is vaak het gevolg van het feit dat je immuunsysteem reageert op een allergeen. Netelroos kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals een virale infectie, ziekte of emotionele stress.
Tragere genezing
Een beetje stress kan goed zijn voor je lichaam, waardoor je geestelijk scherp en geconcentreerd blijft. Maar te veel stress kan je immuunsysteem aantasten, waardoor je gevoeliger bent voor huidinfecties, zoals een
koortslip. Sterker nog, overmatige stress kan ertoe leiden dat het langer duurt om te genezen. Stress vertraagt het genezingsproces van de huid door de barrièrefunctie of beschermende buitenlaag van de huid aan te tasten.
Droge, rode en schilferige huid
Aanhoudende
angst putten de natuurlijke vochtreserves van je huid uit. Het kan de productie van hyaluronzuur onderdrukken, wat een
droge en doffe huid veroorzaakt. Bovendien kan stress en angst ook aandoeningen zoals
eczeem verergeren. Als je al een gevoelige huid hebt, kan dit verhoogde vochtverlies je huid in de loop van de tijd ook vatbaarder maken voor een rood en schraal aspect en een
schilferige huid. Het aanbrengen van verzachtende crèmes met hyaluronzuur en ceramiden kan de effecten helpen compenseren.
Stress laat sporen na in het DNA
Behalve dat het de huid beïnvloedt, kan stress ook een impact hebben op cellulair niveau. Het heeft allemaal te maken met telomeren. Aan het uiteinde van elke chromosoom zit een telomeer, welke het DNA beschermt. In de loop van de tijd verkorten deze telomeren van nature, wat cellulaire schade kan veroorzaken en de tekenen van veroudering (zoals
rimpels) kan veroorzaken. Angst kan dit proces versnellen.
Je gezichtsvorm kan veranderen
Cortisol, het hormoon dat vrijkomt als reactie op stress, is de natuurlijke vijand van
collageen, een onderdeel van de huid dat elasticiteit en stevigheid geeft. Maar afgezien van het beschadigen van collageen kan angst er ook voor zorgen dat je bepaalde gezichtsuitdrukkingen krijgt, zoals het fronsen van het voorhoofd. Uiteindelijk kan dit permanente rimpelingen op het voorhoofd en rondom de ogen veroorzaken. En vaak je kaakspieren aanspannen kan ervoor zorgen dat de spiermassa sterker wordt, waardoor je gezicht er vierkanter uitziet.
Acne
In tijden van stress kun je meer last krijgen van
acne. Cortisol kan de talgklierproductie stimuleren en ontstekingsacne opwekken. Stress kan bestaande acne zelfs erger maken. Een teveel aan talg kan voor verstoppingen zorgen, met als resultaat de vorming of verergering van acne.
Onderzoek en diagnose
Je hebt een hectische week achter de rug, je stressniveau schiet door het dak, en ineens zie je het: een rode, jeukende uitslag op je huid. Stress kan, naast alles wat het in je hoofd teweegbrengt, ook een behoorlijke impact hebben op je huid. Maar hoe weet je of die huiduitslag echt door stress komt? Tijd om de dokter in te schakelen voor onderzoek en een diagnose!
Het begint met een goed gesprek
De arts zal eerst je stressfactoren bespreken. Hoe gaat het met je werk? Heb je last van slapeloze nachten? Zit je hoofd vol met zorgen? Dit helpt de arts om vast te stellen of stress echt de boosdoener is van je huidklachten. Het kan namelijk zijn dat stress een onderliggende trigger is voor een huidreactie, zoals eczeem of netelroos (urticaria).
Kijkje naar je huid
Daarna komt het lichamelijke onderzoek. De arts bekijkt de uitslag: is het rood, schilferig, bobbelig? Heeft de uitslag een specifieke vorm, zoals die van netelroos (ronde, jeukende plekken) of zien we eerder droge, ruwe plekken zoals bij eczeem? Het uiterlijk van de uitslag vertelt veel over de oorzaak.
Stress als trigger?
Stress kan huiduitslag direct veroorzaken, maar het kan ook bestaande huidaandoeningen verergeren. Heb je in het verleden al last gehad van aandoeningen zoals psoriasis of eczeem? Stress zorgt ervoor dat deze klachten vaak weer oplaaien. De arts zal proberen te achterhalen of dit een herhaling van een eerdere huidklacht is.
Allergieën uitsluiten
Hoewel stress een duidelijke rol speelt, wil de arts zeker weten dat er geen andere triggers meespelen, zoals een allergische reactie op een nieuw verzorgingsproduct of iets wat je hebt gegeten. Soms is het handig om een allergietest of huidpriktest te doen om zeker te zijn dat er geen allergieën meespelen.
Bloedonderzoek bij twijfel
Als de arts denkt dat er meer aan de hand is, zoals een infectie of hormonale schommelingen die door stress worden verergerd, kan er een bloedonderzoek worden gedaan. Dit is om uit te sluiten dat je immuunsysteem te heftig reageert of dat er andere onderliggende problemen zijn.
Holistisch beeld: de totale stresslading
De arts kijkt niet alleen naar je huid, maar ook naar de bredere impact van stress op je gezondheid. Hoe is je energieniveau? Heb je last van hoofdpijn, hartkloppingen of andere stressgerelateerde symptomen? Dit helpt om een totaalbeeld te krijgen en de juiste aanpak te kiezen.
Met deze stappen heeft de arts snel door of stress jouw huid aanvalt, of dat er meer in het spel is. Zodra de oorzaak duidelijk is, kan je meteen aan de slag om die stress uitslag weer onder controle te krijgenen ja, dat betekent vaak dat het tijd is voor wat extra ontspanning.
Behandeling van huiduitslag door stress
Vaak verdwijnt netelroos vanzelf zonder behandeling. Je kunt de huid ook afdeppen met een oplossing van water en een scheutje azijn of je kunt de jeuk verminderen door de huid in te smeren met menthol strooipoeder. Bij hevige jeuk kun je vrij verkrijgbare antihistaminica gebruiken tegen de jeuk. Als de symptomen verergeren of langer dan 6 weken duren, dien je je huisarts te raadplegen. Neem onverwijld contact op met een arts als de uitslag verergert, je
lippen en
oogleden opzwellen of als je ook benauwd wordt.
Als een reeds bestaande huidaandoening verergert onder invloed van stress, zoals psoriasis of rosacea, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan de huidige behandeling zo nodig aanpassen.
Gezonde voeding bereiden /
Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comEffecten van stress op je huid verlichten
Je kunt stress en spanning nooit helemaal vermijden en dat hoeft ook niet, maar je kunt manieren proberen om het beter aan te pakken. Probeer deze benaderingen:
- Verwaarloos je huid niet. Zorg goed voor je huid, zelfs als je moe of gestrest bent.
- Regelmatige lichaamsbeweging. Het is goed voor je huid en de rest van je lichaam.
- Neem de tijd voor jezelf om iets te doen wat je leuk vindt, zelfs als je maar 10 minuten hebt. Neem een bad of lees een boek.
- Maak een wandelingetje in de pauze.
- Leer technieken om met stress om te gaan en ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen.
- Krijg genoeg slaap. Zeven tot acht uur per nacht is ideaal.
- Zeg nee. Het is oké om grenzen te stellen om je stress te verminderen.
- Dagelijks voldoende water drinken.
- Gezond en gevarieerd eten.
- Met iemand praten. Zoek steun van een vriend of een professionele hulpverlener.
Omgaan met stress
Er zijn ook manieren om beter met stress om te gaan, waardoor de huidklachten ook zullen afnemen.
Dagelijks bewegen is goed voor lichaam en geest /
Bron: Halfpoint/Shutterstock.comDagelijks bewegen
Dagelijks voldoende bewegen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om stress te bestrijden. Fysieke inspanning van je lichaam door beweging verlicht mentale stress. De voordelen zijn het grootst wanneer je regelmatig beweegt of sport. Beweging verlaagt dop de lange termijn de stresshormonen van je lichaam, zoals cortisol. Het helpt ook bij het vrijmaken van endorfines, chemische stoffen die je humeur verbeteren en als natuurlijke pijnstillers fungeren. Overdag bewegen verbetert ook de slaapkwaliteit.
Dagboekje bijhouden
Een manier om met stress om te gaan, is door je wederwaardigheden op te schrijven, vooral die gebeurtenissen waar je gestrest van bent. Je schrijft het dan letterlijk van je af. Ook dankbaarheid kan helpen stress en angst te verlichten door je gedachten te richten op wat positief is in je leven. Schijf iedere dag iets op waar je dankbaar voor bent. Het bijhouden van een dagboek kan helpen stress en angst te verlichten, vooral als je je richt op het positieve.
Voedingssupplementen
Verschillende voedingssupplementen gaan stress en angst tegen, zoals:
- Citroenmelisse: Citroenmelisse is een lid van de mintfamilie en heeft een ontspannende werking op de zenuwen. Citroenmelisse werkt daardoor rustgevend en kan verlichting geven bij angst, stress.
- Omega-3-vetzuren: Omega-3 wordt gezien als een natuurlijk antidepressivum.
- Ashwagandha: Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de Solanaceae familie) is een kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om stress en angst te behandelen. Verschillende onderzoeken suggereren dat het effectief is.
- Groene thee: Groene thee bevat veel polyfenol-antioxidanten die gezondheidsvoordelen biedt. Het kan stress en angst verminderen door het serotonineniveau te verhogen.
- Valeriaan: Valeriaanwortel wordt gebruikt bij nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.
Slapeloosheid /
Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com Sommige supplementen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen of bijwerkingen hebben. Raadpleeg daarom altijd eerst je apotheker of huisarts.
Breng tijd door met vrienden en familie
Sociale ondersteuning van vrienden en familie kan je helpen om stressvolle perioden door te komen. Het deel uitmaken van een vriendennetwerk geeft je een gevoel van verbondenheid en eigenwaarde, wat je in moeilijke tijden kan helpen. Door sterke sociale banden te hebben, kun je stressvolle tijden doorstaan en angst verminderen.
Breng tijd door met je huisdier
Het hebben van een huisdier kan stress verminderen en je humeur verbeteren. Interactie met huisdieren kan helpen oxytocine vrij te maken, een chemische stof in de hersenen die een positieve stemming bevordert. Het hebben van een huisdier kan ook helpen stress te verlichten door je een doel te geven, je actief te houden en gezelschap te bieden; allemaal kwaliteiten die helpen angst te verminderen.
Knuffelen
Knuffelen, zoenen en vrijen kunnen allemaal helpen stress te verlichten. Positief fysiek contact kan helpen bij het vrijmaken van oxytocine en helpt cortisol te verlagen. Dit kan helpen de
bloeddruk en hartslag te verlagen, beide fysieke symptomen van stress.
Leer 'nee' te zeggen
Niet alle stressoren heb je onder controle, maar sommige wel. Neem de controle over de delen van je leven die je kunt veranderen en die je stress veroorzaken. Een manier om dit te doen kan zijn om vaker 'nee' te zeggen. Dit is vooral het geval als je merkt dat je meer op je neemt dan je aankan. Wees selectief over waar je 'ja' tegen zegt. Probeer niet meer aan te nemen dan je aankan. Nee zeggen is een manier om je stressoren onder controle te houden.
Vanuit de buik ademen
Mentale stress activeert je sympathische zenuwstelsel en brengt je lichaam in een 'vecht-of-vlucht' modus. Tijdens deze reactie komen stresshormonen vrij en ervaar je lichamelijke symptomen zoals een snellere hartslag, snellere ademhaling en vernauwde bloedvaten. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen je parasympathisch zenuwstelsel te activeren, dat de ontspanningsrespons regelt. Het doel van diep ademhalen is om je bewustzijn op je ademhaling te concentreren, waardoor het langzamer en dieper wordt. Wanneer je diep inademt door je neus, zetten je longen volledig uit en komt je buik omhoog. Dit helpt je hartslag te vertragen, waardoor je je vrediger en meer ontspannen kunt voelen.
Prognose
Zodra de stress vermindert en je beter leert omgaan met stress, zullen de huidklachten verbeteren.
Lees verder