Gezwollen ogen of oogleden: oorzaken zwelling rond de ogen

Gezwollen ogen of oogleden: oorzaken zwelling rond de ogen Last van gezwollen ogen? Bij gezwollen ogen of een gezwollen ooglid zijn de weefsels rondom het oog gezwollen. Dit komt voornamelijk door een ontstekingsproces dat resulteert in vloeistofopbouw in de dunne weefsellagen rond de ogen. Het proces van zwelling rond het oog kan plotseling (acuut) ontstaan of over een langere periode (chronisch) als gevolg van diverse oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor zowel acute als chronische vormen van gezwollen ogen, variërend van relatief onschuldig tot een meer ernstige onderliggende aandoening. Gezwollen ogen zijn vaak storend en geven allerlei klachten. De behandeling van gezwollen ogen hangt af van de onderliggende oorzaak.
Gezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.comGezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.com

Oorzaken van gezwollen ogen

Een zekere mate van zwelling kan voor een bepaald individu in zekere zin normaal zijn, maar factoren als leeftijd en vermoeidheid kunnen de zwelling meer prominent maken. Gezwollen ogen kunnen allerlei oorzaken hebben, van een allergie tot een onderliggende aandoening. De zwelling van de weefsels rond de oogkas zijn vaak is vaak het meest opvallend onmiddellijk nadat je 's ochtends opstaat, wat mogelijk komt door de zwaartekrachtverdeling van vloeistof als je ligt. Gezwollen ogen kan onder meer veroorzaakt worden door de volgende factoren een aandoeningen.

Gezwollen ogen door mononucleose

Mononucleose, klierkoorts of de ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus (het epstein-barrvirus). Deze lastpak wordt door middel van speeksel doorgegeven, bijvoorbeeld door hoesten of niezen of door een glas of beker te delen met iemand die Pfeiffer heeft. Pfeiffer is echter niet zo besmettelijk als sommige andere infecties, zoals verkoudheid. Symptomen kunnen bestaan uit vermoeidheid, zere keel, koorts, gezwollen lymfeklieren in je nek en oksels, opgezwollen amandelen, hoofdpijn, huiduitslag en een opgezette milt. Daarnaast kan je ook last krijgen van gezwollen ogen, hetgeen zich voor kan doen in de vroege stadia van de infectie.

Alcoholgebruik kan leiden tot gezwollen ogen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholgebruik kan leiden tot gezwollen ogen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Zwelling van de ogen door eten of drinken

Alcoholgebruik en roken

Alcohol en tabak kunnen leiden tot stress, vermoeidheid en hormonale veranderingen, welke stuk voor stuk kunnen leiden tot het vasthouden van vocht en zwelling rond de ogen.

Voeding

Te vaak zoute maaltijden of snacks eten is een belangrijke oorzaak van gezwollen ogen. Het zout houdt namelijk het vocht vast in je gezicht. Volgens het Voedingscentrum krijgt meer dan 85% van de Nederlandse bevolking te veel zout binnen. De maximale hoeveelheid zout is 6 gram per dag. Je kan minder zout eten door geen kant-en-klare voedingsmiddelen te kopen, zakjes en potjes met saus, snacks, etc., en door zelf je eten smaak te geven zonder zout (maar door heerlijke kruiden te gebruiken).

Dikke ogen door slaapgebrek

Slaapgebrek is een veelvoorkomende oorzaken van gezwollen oogleden. Het is belangrijk dat je genoeg slaap krijgt en dat de kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Probeer elke nacht zo'n 7 tot 8 uur te slapen en ga iedere dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta op het zelfde tijdstip op.

Zwelling rond de ogen door vochtretentie

Zwangerschap

Een aantal toestanden, waaronder zwangerschap en hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, kunnen leiden tot het vasthouden van vocht, vooral in de subcutane weefsels. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat zwelling rond de ogen meer prominent wordt. Deze oorzaak kan gedeeltelijk verlicht of voorkomen worden door het hoofdeinde van het bed te verhogen, dus door met je hoofd in een hogere positie te slapen.

Gezwollen ogen bij warm weer

Warm weer en hoge luchtvochtigheid kunnen ook leiden ook tot vochtretentie, vooral in combinatie met zout eten.

Gezwollen ogen als gevolg van een allergie / Bron: Istock.com/mkrberlinGezwollen ogen als gevolg van een allergie / Bron: Istock.com/mkrberlin

Allergische reactie rondom ogen

Allergische reacties kunnen gezwollen ogen veroorzaken, evenals allerlei andere klachten. Allergieën treden op wanneer je immuunsysteem reageert op een allergeen, zoals boom- en graspollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels, mijten, bepaalde stoffen in make-ui (zoals oogschaduw), oogdruppels en contactlensoplossingen. De ernst van een allergie varieert van persoon tot persoon en kan variëren van kleine irritatie tot aan anafylaxie, een snelle systemische allergische reactie en een potentieel levensbedreigende noodsituatie. Terwijl de meeste allergieën niet kunnen worden genezen, kan behandeling helpen om symptomen te verlichten.

Normale huidveroudering

Met het voortschrijden der jaren wordt de huid om de ogen dunner en kan het gaan zwellen of hangen. Een gezonde leefstijl met gezonde voeding, niet roken en matig drinken en voldoende slaap, beweging en ontspanning, kan dit proces helpen tegengaan.

Gezwollen ogen door huilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comGezwollen ogen door huilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Gezwollen ogen door huilen

Het zout in tranen kan zwelling in het ooggebied veroorzaken. Ook als je gehuild hebt voordat je ging slapen, dan kan het zijn dat je ogen 's ochtends nog meer gezwollen zijn. Veel water drinken en het aanbrengen van koude plakjes komkommer op je ogen, zorgen ervoor dat de zwelling vermindert.

Dikke oogleden door schildklier: ziekte van Graves

De ziekte van graven is een immuunsysteemstoornis die resulteert in de overproductie van schildklierhormonen (hyperthyreoïdie). Omdat schildklierhormonen een aantal verschillende lichaamsdelen beïnvloeden, kunnen er allerlei uiteenlopende symptomen optreden. Hoewel iedereen de ziekte van Graves kan krijgen, komt het vaker voor onder vrouwen voor de leeftijd van 40 jaar. Symptomen kunnen onder meer bestaan uit gezwollen oogleden en uitpuilende ogen.

Gezwollen oogleden door oogontsteking

Een oogontsteking heeft een aantal verschillende oorzaken, zoals virussen, bacteriën, allergieën of een vreemd voorwerp. Een oogontsteking kan gepaard gaan met allerlei klachten: waterige-slijmerige afscheiding, jeukende ogen, branderige ogen, tranende ogen, slijmvlieszwelling en gezwollen oogleden.

Ziekte van Chagas

De ziekte van Chagas is een potentieel levensbedreigende ziekte, die wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma cruzi (T. cruzi). Jonge patiënten, vaak in een acute fase van de ziekte, vertonen vaak het teken van Romaña: eenzijdige, pijnloze oogzwelling.

Gezwollen ogen na operatie

Direct na een ooglidcorrectie is asymmetrie nog mogelijk door de nawerking van onder meer de verdoving, de hechtingen, bloedingen en wond– en lymfoedeem wat zich uit in gezwollen oogleden. Indien de cosmetisch storende asymmetrie van de huidplooi blijft bestaan, dan kan het zijn dat er nog een correctieve ingreep plaats moet vinden waarbij er een klein reepje huid verwijderd wordt.

Trichinose

Trichinose duidt op een besmetting met de rondworm Trichinella spiralis, die veroorzaakt wordt door het eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees. Klachten kunnen bestaan uit misselijkheid, diarree, koorts, hoofdpijn, gezwollen oogleden, hoesten, spierpijn en jeuk.

Andere oorzaken van gezwollen ogen

Andere mogelijke oorzaken van gezwollen ogen zijn:
 • Niet goed functionerende traanklieren;
 • Obstructie van de bloeddoorstroom in de vena cava superior (bloedvat dat bloed van het lichaam naar het rechter atrium voert);
 • Chronische cutane lupus erythematosus;
 • Sinusitis of bijholteontsteking;
 • Blefaritis of ooglidontsteking;
 • Conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog);
 • Hoornvliesbeschadiging (cornea-erosie);
 • Strontje of hordeolum;
 • Stomp trauma aan het oog;
 • Vreemd voorwerp in het oog;
 • Blootstelling aan chemische of giftige stoffen;
 • Schade aan het hoofd, wat leidt tot een hematoom;
 • Insectenbeten of -steken.

Gezwollen ogen symptomen

Gezwollen ogen gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals:
 • Mild tot ernstige ontsteking van het weefsel rond het oog;
 • Verslechtering van het zien, wat kan optreden bij ernstige gevallen van ontsteking. Het kan enkelzijdig of dubbelzijdig voorkomen.
 • Het zien kan worden belemmerd door een ernstige mate van oogzwelling;
 • Abnormale bolling van één of beide ogen (proptosis);
 • Oogafscheiding;
 • Chemose is een zwelling (oedeem) van het bindvlies;
 • Overmatige traanproductie;
 • Oogklachten;
 • Terugtrekking van het ooglid;
 • Overgevoeligheid voor licht (fotofobie);
 • Pijn in het aangetaste oog (wat kan verergeren bij het bewegen van het oog);
 • Rode ogen.

Symptomen van een acute infectie kunnen ook aanwezig, waaronder koorts, algemene malaise, misselijkheid en braken. Een lymfezwelling kan zich ook voordoen.

Risico's

Gezwollen ogen zijn meestal slechts een tijdelijk verschijnsel, wat weliswaar cosmetische storend is maar niet direct een reden tot zorg. Ernstige en aanhoudende zwelling van de ogen kan een teken zijn van een al dan niet ernstige medische aandoening. In dat geval is het van belang dat je een afspraak maakt met je huisarts.

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Wanneer je een afspraak maakt met je huisarts in verband met gezwollen ogen, zal hij of zij proberen te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is. Dit gebeurt op basis van een vraaggesprek met de arts (anamnese) waarbij hij of zij je emdsiche voorgeschiedenis ook in in ogenschouw neemt. Daarna volgt lichamelijk onderzoek.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek kan plaatsvinden in de vorm van:

Behandeling van zwelling rond de ogen

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit verandering van dieet door vermindering van je zoutinname en meer waterdrinken. Vlak voor het slapengaan koude kompressen aanbrengen voorkomt mogelijk de symptomen van gezwollen oogleden. Het kan ook de intensiteit van de klachten verlichten. In geval van een allergie kan de arts oogdruppels met een snelwerkend antihistaminicum voorschrijven, evenals orale allergiemedicatie. Kunsttranen kunnen helpen bij droge ogen. Corticosteroïd-oogdruppels of -oogzalf dienen door een oogarts te worden voorgeschreven in geval van een inflammatoire, niet-infectieuze oogaandoening en allergische conjunctivitis. Virale infecties kunnen bestreden worden met antivirale oogzalf of oogdruppels (zoals aciclovirzalf of ganciclovirdruppels). Bij bacteriële ooginfecties kan antibiotica zalf of oogdruppels helpen. Een adrenaline-injectie wordt gebruikt bij levensbedreigende acute allergie (anafylaxie).

Preventie van oogzwelling

Slaap met je hoofd in een hogere positie. Dit kan zwelling van de ogen voorkomen. Een koolhydraatarm dieet kan gezwollen ogen voorkomen door het voorkomen van vochtretentie. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, vooral A, C en E, helpt om zwelling van de ogen te verminderen en om je huid gehydrateerd te houden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…
Beauty: Blikvangers!Beauty: Blikvangers!Dat de ogen de blikvangers van menig man of vrouw zijn, is niet nieuws. Maar ogen kunnen het ook heel erg moeilijk hebbe…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Gezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdGezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdAan beide zijkanten van het hoofd bevindt zich de slaap. Soms ontstaat een letsel aan de slaap, waardoor deze gaat opzwe…

Aambeien: Wat kun je ertegen doen?Aambeien: Wat kun je ertegen doen?Bij een toenemende druk rondom de anus, bijvoorbeeld door het persen bij een bevalling of het hard moeten persen wanneer…
Spierpijn: Hoe ontstaat het en wat kan ik hiertegen doen?Spierpijn: Hoe ontstaat het en wat kan ik hiertegen doen?Spierpijn ontstaat wanneer je de spieren in je lichaam overbelast. Dit gebeurt meestal bij het sporten omdat de spieren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Bel Marra Health. Periorbital edema: Causes, symptoms, and treatment. http://www.belmarrahealth.com/periorbital-edema-causes-symptoms-and-treatment/
 • Live Strong. Causes of Chronic Puffiness Under the Eyes. https://www.livestrong.com/article/99106-causes-chronic-puffiness-under-eyes/ (ingezien op 6-52018)
 • Mayo Clinic. Allergies: Overview. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/home/ovc-20270181
 • Mayo Clinic. Mononucleosis: Overview. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/home/ovc-20165827
 • Voedingscentrum. Zout. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout.aspx
 • VUMC. Mogelijke bijwerkingen en complicaties bij ooglidcorrecties. Informatiebrochure, zj.
 • WikiHow. Gezwollen ogen behandelen. http://nl.wikihow.com/Gezwollen-ogen-behandelen
 • Wikipedia. Periorbital puffiness. https://en.wikipedia.org/wiki/Periorbital_puffiness
 • Wikipedia. Trichinose. https://nl.wikipedia.org/wiki/Trichinose
 • Afbeelding bron 1: ThamKC/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 4: Photographee.eu/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/anna1311
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.