Aambeien: Wat kun je ertegen doen?

Aambeien: Wat kun je ertegen doen? Bij een toenemende druk rondom de anus, bijvoorbeeld door het persen bij een bevalling of het hard moeten persen wanneer je last hebt van harde ontlasting, kunnen er uitstulpingen van het slijmvlies van de binnenzijde van de darm ontstaan. Deze uitstulpingen zijn aambeien. Aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig ontstaan en ze zijn dus niet altijd zichtbaar. Veelvoorkomende klachten bij aambeien zijn pijn en jeuk rondom de anus. Ook is er doorgaans sprake van slijm- en bloedverlies bij de ontlasting. In sommige gevallen is er onverwacht verlies van een beetje ontlasting en kan er een drukkend gevoel in de anus zijn, doordat de aambei naar buiten zakt. Gelukkig zijn aambeien onschuldig, maar dit houdt niet is dat je er geen hinder van ondervindt. Je kunt naar de huisarts gaan voor bepaalde medicatie of een andere methode om de aambeien te laten verwijderen. Er is ook een aantal dingen dat je kunt doen om jezelf van deze aandoening te verlossen.

Wat kun je zelf doen tegen aambeien?

Ga zodra je aandrang hebt

Ten eerste is het raadzaam om direct naar het toilet te gaan, wanneer je voelt dat je moet. Als je de ontlasting ophoudt, dan wordt het namelijk dikker en bij dikkere ontlasting zal je harden moeten persen. Dit kun je voorkomen door tijdig naar de wc te gaan.

Wees geduldig

Zit je op het toilet, maar lukt het niet direct? Heb dan geduld en ga niet overdreven persen om het ontlasten sneller te laten verlopen. Hoe harder je perst, des te meer kans er is dat er uitstulpingen ontstaan.

Niet krabben

Krab niet aan de aambeien, ook al jeuken ze nog zo. Door te krabben kan het weefsel beschadigen en kan er zelfs een infectie ontstaan. Ook verergert de jeuk juist wanneer je krabt. Gebruik ook geen ruw toiletpapier. Reinig de anus liever met wat lauw water en dep deze vervolgens voorzichtig droog in plaats van dat je veegt.

Zorg voor een goede spijsvertering

Hier kun je op diverse manieren aan bijdragen. Zo kun je gezonde, vezelrijke voeding eten. Let er wel op dat je, wanneer je erg veel vezels tot je neemt, ook veel drinkt. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed hun werk te kunnen doen. Drink minimaal twee liter water per dag. Hiermee vermijd je ook obstipatie. Je kunt je spijsvertering ’s ochtends al op gang brengen door op een nuchtere maag een glas lauw water te drinken.

Zorg voor voldoende beweging

Door voldoende te bewegen, stimuleer je de darmbeweging en kunnen eventuele verstoppingen voorkomen worden. Ook is het zo dat de druk rondom de anus toeneemt, wanneer je langere periodes aaneengesloten zit. Als je een zittend beroep hebt, sta dan regelmatig even op.

Medicatie bij aambeien

De medicatie die wordt gebruikt laat de aambeien niet verdwijnen, maar de medicijnen kunnen wel de pijn en irritatie verlichten. Er zijn diverse producten verkrijgbaar bij de drogisterij en apotheek, waaronder middelen met als hoofdbestanddeel:
  • Lidocaïne. Dit middel is verkrijgbaar in zetpillen en zalf. Lidocaïne heeft een verdovende werking, zodat de stoelgang minder pijnlijk zal zijn. Hiervoor heb je geen recept van de huisarts nodig.
  • Zink. Middelen die zink bevatten verlichten de jeuk en hebben een pijnstillende werken. Ook voor deze middelen heb je geen doktersrecept nodig.
  • Hydrocortison. Hydrocortisoncrème moet wel worden voorgeschreven door de huisarts. Dit middel heeft een verzachtende werking en werkt daarbij ook nog eens ontstekingsremmend.

Overige behandelingen bij aambeien

Wanneer de bovenstaande medicatie en adviezen niet werken, dan kun je in overleg met je huisarts andere methoden overwegen om van de aambeien af te komen. In een polikliniek kan de aambei worden afgebonden met kleine, rubberen elastiekjes. Dit wordt ook wel rubberbandligatie genoemd. Doordat de bloedtoevoer naar de aambei op deze manier wordt afgesneden, zal de aambei afsterven en verdwijnen. Een andere mogelijkheid is het dichtschroeien van de bloedvaatjes in de aambei door middel van infraroodlicht. Ook na deze behandeling zal de aambei afsterven, omdat er dan geen bloedtoevoer meer is. Een andere optie is het inspuiten van een vloeistof in de aambei, die ervoor zorgt dat de aambei verschrompelt. Alleen wanneer je last hebt van zeer grote aambeien of van aambeien die telkens weer terugkeren, kan er een operatie onder narcose worden overwogen. Na deze operatie heb je waarschijnlijk een aantal dagen flinke pijn, maar het is doorgaans wel erg effectief.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer na…
Last van aambeien?Last van aambeien?Heeft u jeuk of pijn aan uw anus? Zit er soms helderrood bloed bij uw ontlasting? Grote kans dat u last heeft van aambei…

Te snelle lediging van de maag, dumpingsyndroomTe snelle lediging van de maag, dumpingsyndroomEen gezonde persoon heeft over het algemeen weinig last van een dumpingsyndroom. Het ontstaat dan ook vooral bij mensen…
Gezwollen ogen of oogleden: oorzaken zwelling rond de ogenGezwollen ogen of oogleden: oorzaken zwelling rond de ogenLast van gezwollen ogen? Bij gezwollen ogen of een gezwollen ooglid zijn de weefsels rondom het oog gezwollen. Dit komt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/aambeien/aambeien-behandelen
  • https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/wat-te-doen-tegen-aambeien-tips/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.