Last van aambeien?

Last van aambeien? Heeft u jeuk of pijn aan uw anus? Zit er soms helderrood bloed bij uw ontlasting? Grote kans dat u last heeft van aambeien. Deze kunt u voelen als een bobbel bij uw anus en in sommige gevallen kan hij ook uitpuilen. Uiteraard is het heel vervelend om hier last van te hebben, dus wat kunt u eraan doen?

Aambeien:

Aambeien zijn uitgezakte zwellichaampjes die aan de binnenkant van de sluitspier zitten. Het uitzakken kan veroorzaakt worden door teveel druk. Bijvoorbeeld door het harde drukken bij obstipatie, te lang op het toilet zitten, druk door diarree. Bij zwangere vrouwen en bij ouderen verslapt het weefsel, maar voor de zwangere vrouw is dit gelukkig van "korte" duur.

Er zijn verschillende stadia van klachten:
  1. helderrood bloed aan de ontlasting en pijn
  2. uitpuiling waarbij de aambeien mee naar buitenkomt maar zelf weer terug trekt
  3. uitpuiling waarbij de aambei niet zelf terug gaat maar wel terug geduwd kan worden
  4. uitpuiling waarbij de aambei niet meer terug geduwd kan worden en erg pijnlijk is. doordat de sluitspier niet meer goed werkt kan er ontlasting lekken en is er vaak een remspoor in het ondergoed

Vrij verkrijgbare medicijnen:

Wanneer u last heeft van harde ontlasting kunt u psylliumvezels of zemelen nemen. En voor verlichting van de klachten kunt u vaselinecreme, eventueel met zinkoxide of zinksulfaat kopen.( niet bij bloedende aambeien!)
Er is ook lidocaïne/vaselinecreme ter verlichting van de klachten, de lidocaïne werkt pijnstillend. Tevens verkrijgbaar zijn zetpillen met verschillende werkzame stoffen, ter verlichting van de klachten maar deze zijn minder goed werkzaam dan cremes.

Tips:

Om te zorgen dat de klachten overgaan en niet meer terugkomen zijn de volgende adviezen van belang:

  • niet te hard persen
  • vezelrijk eten ( eventueel zemelen nemen)
  • veel bewegen
  • drink voldoende
  • bij aandrang direct naar het toilet
  • als er niets komt, niet te lang op het toilet blijven zitten

Bij pijn,jeuk of irritatie:
  • niet krabben
  • draag katoenen ondergoed
  • neem een warm bad
  • duw een uitpuilende aambei altijd terug
  • spoel met warm water en dep daarna droog
  • gebruik een nat washandje of ongekleurd toiletpapier voor schoonmaken
  • gebruik geen gekleurd of vochtig toiletpapier

Wanneer u beter naar uw huisarts kunt gaan:

Als uw klachten na 2 weken niet verbeteren moet u contact opnemen met uw arts. Ook wanneer een aambei uitpuilt.
Mocht u regelmatig remsporen in het ondergoed hebben moet u ook contact opnemen met uw arts. Wanneer de pijn ernstig blijft ondanks de verlichtende medicatie,als er bloed in de ontlasting zit in plaats van eraan,bij verlies van meer dan enkele druppels bloed,bij een drukkend gevoel of aandrang zonder dat er wat komt of bij een plotselinge of geleidelijke verandering van uw stoelgangpatroon moet u ook zeker contact opnemen met uw arts!

Wanneer de aambei in het vierde stadium zit zal hij in het ziekenhuis verwijderd moeten worden. Het is dus raadzaam altijd uw aambei te behandelen en vooral proberen te voorkomen.

Bij uw apotheek kunnen ze u goed adviseren en eventueel verwijzen naar uw arts.
© 2010 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Klachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten als jeuk en pijn bij de anus komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt onder meer door de druk…

Je leven beheerst door migraineJe leven beheerst door migraineMigraine is niet zomaar een beetje hoofdpijn. Mensen hebben bij migraine heftige hoofdpijn en zijn vaak erg misselijk, s…
Aandoeningen: AcneAandoeningen: AcneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Veel jongeren in de puberteit krijgen er last van. Het kan ook psychische prob…
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.