Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingen Een witte bult op het ooglid kan variëren in grootte en kan al dan niet pijnlijk zijn. Dit bultje kan gepaard gaan met symptomen zoals zwelling, roodheid of verminderd gezichtsvermogen. Hoewel een witte bult op het ooglid meestal onschadelijk is, zijn er verschillende mogelijke oorzaken, waaronder allergieën, infecties of andere ooggerelateerde problemen. Het is meestal eenvoudig om de juiste behandeling te vinden na een goede diagnose, maar in sommige gevallen kan medisch ingrijpen nodig zijn.

Oorzaken: Infectie, allergie en slechte ooggezondheid

Een witte bult op het ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn allergieën, infecties en een slechte ooggezondheid, maar er zijn ook minder vaak voorkomende oorzaken.

Allergieën

Allergieën kunnen leiden tot de ontwikkeling van een witte bult op het ooglid. Dit kan het gevolg zijn van blootstelling aan allergenen zoals allergieën voor make-up of oogcosmetica . Als het ooglid opzwelt en gepaard gaat met andere symptomen zoals een vernauwing van de keel, kan dit wijzen op een ernstige allergische reactie zoals [ARTIKEL=184260]anafylactische shock, waarvoor een spoedbehandeling noodzakelijk is.

Een wazig gezichtsvermogen kan optreden bij een chalazion / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Een wazig gezichtsvermogen kan optreden bij een chalazion / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Chalazion

Een chalazion is een aandoening waarbij een pijnloze witte bult op het ooglid verschijnt door een verstopte Meibom-klier, een talgklier die verantwoordelijk is voor de productie van traanvocht. De verstopping van deze klieren kan leiden tot een ontsteking en de vorming van een chalazion. Bij grote chalazia kan het gezichtsvermogen worden bedreigd en kunnen symptomen zoals astigmatisme (wazig zien), fotofobie (lichtschuwheid), tranende ogen, en gezwollen oogleden optreden. Vaak verdwijnen de symptomen spontaan binnen één week tot één maand, hoewel warme kompressen het genezingsproces kunnen versnellen.

Hordeolum (Strontje)

Een hordeolum, vaak aangeduid als een strontje, ontstaat wanneer stafylokokkenbacteriën het gebied rond het oog binnendringen. Dit leidt tot een pijnlijke, met pus gevulde witte bult op het ooglid. Het gebied rond het strontje kan rood, gezwollen en gevoelig zijn. De grootte van het bultje varieert afhankelijk van de ernst van de infectie.

Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot milia bij volwassenen / Bron: Blueeve, PixabayLangdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot milia bij volwassenen / Bron: Blueeve, Pixabay

Milia

Milia is een huidaandoening waarbij dode huidcellen zich ophopen op de neus, oogleden en wangen. Deze kleine, stevige witte bultjes verschijnen vaak bij pasgeborenen en jonge kinderen, maar kunnen ook bij volwassenen optreden door langdurige blootstelling aan UV-stralen of trauma. Milia geneest meestal spontaan zonder behandeling.

Ooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie kunnen soms witte vlekken of bultjes op het ooglid verschijnen, vaak langs de incisielijnen. Deze symptomen kunnen enkele maanden na de operatie aanhouden.

Ooglidcyste

Een ooglidcyste is een goedaardige aandoening die soms voorkomt na het gebruik van verouderde make-up. De cyste verschijnt meestal op de ooglidrand. Ook onjuist gebruik van contactlenzen kan leiden tot een witte bult op het ooglid. Een ooglidcyste kan pijnlijk zijn bij het knipperen.

Papilloom

Een papilloom is een door het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakte witte bult op het ooglid. Deze virale infectie kan het gezichtsvermogen aantasten.

Xanthelasma (Vetafzettingen)

Xanthelasma verwijst naar witte tot gelige vetafzettingen rond de ogen, vaak het gevolg van veroudering van de huid. Ongeveer de helft van de patiënten met xanthelasma heeft een verhoogd cholesterolgehalte.

Symptomen bij witte bult op het ooglid

Grootte

Een witte bult op het ooglid is klein tot groot. De witte bult houdt soms dezelfde grootte aan maar bij een infectie groeit de bult naarmate de infectie voortschrijdt. Een vetophoping daarentegen groeit niet, maar ook hierbij is medisch advies noodzakelijk.

Pijn en andere problemen

Pijn bij aanraking is mogelijk, al ervaren niet alle patiënten met een wit oogbultje pijn. Daarnaast is het soms moeilijk om het ooglid te sluiten.

Vorm

Ook de vorm varieert. Soms is dit een puistje en dan weer een vetophoping. Soms is het gebied rond de witte bult rood en gezwollen.

Geassocieerde tekenen

Naast de witte bultjes, kunnen andere symptomen optreden, afhankelijk van de oorzaak:
  • Pijn: Hordeolum, chalazion en blefaritis kunnen pijnlijke bultjes veroorzaken.
  • Roodheid en zwelling: Infecties, allergieën en blefaritis kunnen roodheid en zwelling van het ooglid veroorzaken.
  • Jeuk: Allergische reacties en blefaritis kunnen jeukende ogen en oogleden veroorzaken.
  • Tranende ogen: Droge ogen en blefaritis kunnen overmatige tranenvloed veroorzaken.
  • Gezichtsverlies: In zeldzame gevallen kunnen grote bultjes of infecties het gezichtsvermogen aantasten.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een witte bult op het ooglid wordt meestal door een professional gesteld na visueel onderzoek. Specifieke oogonderzoeken zijn vaak niet nodig. Als de symptomen aanhouden na een medische behandeling, kan een grondig oogonderzoek nodig zijn om kanker en andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandelingen via huishoudmiddeltjes

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen en huishoudmiddeltjes die kunnen helpen bij de behandeling van een witte bult op het ooglid.

Het vermijden van contactlenzen tijdens het herstel is belangrijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Het vermijden van contactlenzen tijdens het herstel is belangrijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)

Niet aanbevolen

Raak de bult niet aan met ongewassen handen en vermijd het dragen van contactlenzen tijdens het herstel. Vermijd ook het gebruik van make-up en gooi oude make-up weg, omdat deze bacteriën kunnen bevatten die mogelijk de oorzaak van de bult zijn. Deel geen persoonlijke voorwerpen om infecties te voorkomen. Knijp niet in de bult, omdat dit de infectie kan verergeren.

Tips

Een koud kompres kan nuttig zijn als het gebied warm aanvoelt. Dit zorgt voor vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten) en vermindert ontsteking. Zorg ervoor dat het ijs niet direct op de huid wordt geplaatst om verergering van de aandoening te voorkomen. Een warm kompres kan meerdere keren per dag worden aangebracht om pijn en ongemak te verlichten. Daarnaast is een goede ooghygiëne essentieel. Reinig het gebied regelmatig met antibacteriële zeep, zachte zeep of babyshampoo. Wees voorzichtig om verdere irritatie te voorkomen en droog het gebied voorzichtig af. Een goede ooghygiëne helpt bij het voorkomen van ooginfecties.

Professionele medische zorg

Professionele medische zorg is noodzakelijk wanneer:
  • De knobbeltjes op het ooglid blijven groeien of niet verdwijnen
  • Het bultje gepaard gaat met droge ogen
  • Er sprake is van een cosmetisch probleem
  • Er een onderliggende aandoening aanwezig is
  • Het bultje na maanden nog steeds aanwezig is
  • Het bultje opnieuw verschijnt na een thuisbehandeling
  • Het gezichtsvermogen is aangetast
  • Er jeukende ogen optreden in combinatie met de witte bult

Medicatie

Bij een bacteriële infectie kan de arts breedspectrumantibiotica voorschrijven, die topisch (op de huid) of oraal (via de mond) worden toegediend. Het is belangrijk om de volledige antibioticakuur af te maken om resistentie van bacteriën te voorkomen. Bij vetafzettingen kan een lagere cholesterolwaarde door middel van statines worden bevorderd. Voor allergieën kan de arts antihistaminica voorschrijven om ontstekingen en de grootte van de bult te verminderen. Soms kunnen corticosteroïde injecties nodig zijn om de ontsteking te verminderen.

Medische behandeling

Bij een cyste, verstopte talgklier of bult door een HPV-infectie kan de arts het nodig achten om de bult te draineren (vocht afvoeren) of chirurgisch te verwijderen. Na de procedure kunnen antibiotica worden voorgeschreven om secundaire infecties te voorkomen.

Prognose van wit bultje op ooglid

De prognose voor het herstel van een witte bult op het ooglid hangt af van de noodzaak van chirurgische verwijdering. Als een operatie niet nodig is, geneest de bult meestal sneller.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Bultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenBultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenHeb je last van een wit bultje op je ooglid? Zowel kinderen als volwassenen kunnen een wit bultje op het ooglid krijgen,…
Hangend ooglid (Ptosis)Hangend ooglid (Ptosis)Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hi…
Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaKnobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaHet sleutelbeen, ofwel de clavicula, is een lang en dun bot dat zich uitstrekt tussen het borstbeen en het schouderblad.…

Nierschade door diabetes: symptomen en gevolgen nefropathieNierschade door diabetes: symptomen en gevolgen nefropathieNierziekte bij diabetici wordt gewoonlijk diabetische nefropathie genoemd. Diabetische nefropathie is nierschade als gev…
Huiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingenHuiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen huiduitslag rond de ogen kan vele oorzaken hebben, zoals allergieën, ziektes of andere omgevingsfactoren. Dit gaat v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pexels
  • Geraadpleegd op 5 juni 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Small White Bump on Eyelid Causes, Treatment to Get Rid of White Spots on Eyelids, http://www.treatcurefast.com/bumps/white-bumps/white-bump-on-eyelid-small-spot-on-eyelid-under-inside-hard-lower-rim-cyst/
  • What do white bumps on eyelid mean?, https://www.zocdoc.com/answers/2846/what-do-white-bumps-on-eyelid-mean
  • White Bump on Eyelid, http://mddk.com/white-bump-on-eyelid.html
  • White Bump on Eyelid, Upper, Lower, Middle, Inside, Lash Line, Red, Itchy, Rim, Get Rid, Removal
  • White Bump on the Eyelid, http://emedicalhub.com/white-bump-on-the-eyelid/
  • White Bump on the Inside of the Eye, http://www.livestrong.com/article/312364-white-bump-on-the-inside-of-the-eye/
  • White bump on eyelid, http://www.healtreatcure.org/bumps/white-bump-on-eyelid-upper-lower-inside-red-itchy-get-rid/
  • White bumps on eyelild, https://www.zocdoc.com/answers/2846/what-do-white-bumps-on-eyelid-mean
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.