Nierschade door diabetes: symptomen en gevolgen nefropathie

Nierschade door diabetes: symptomen en gevolgen nefropathie Nierziekte bij diabetici wordt gewoonlijk diabetische nefropathie genoemd. Diabetische nefropathie is nierschade als gevolg van diabetes. Mensen die al jaren diabetes hebben en diabetici die langdurig niet goed ingesteld zijn, lopen risico nefropathie te krijgen. Statistisch gezien ontwikkelen ongeveer 40% van de mensen met diabetes nefropathie, maar het is mogelijk om dit te voorkomen of te vertragen door zowel je bloedglucose als bloeddruk goed onder controle te brengen. Diabetes is van invloed op de slagaders van het lichaam. In de slagaders treedt een versnelde aderverkalking (atherosclerose) op. Ook de kleine bloedvaatjes worden door diabetes beschadigd, wat van invloed is op de ogen, de nieren, de zenuwen en de huid.
Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is diabetische nefropathie?

Nefropathie is een algemene term voor een verslechtering van de werking van de nieren. Diabetische nefropathie is een complicatie die voorkomt bij sommige diabetici. Hierbij raken de filters van de nieren beschadigd. Diabetische nefropathie kan mensen met diabetes van type 1 en type 2 beïnvloeden. Diabetische nefropathie is verdeeld in vijf stadia, waarbij de laatste fase 'terminaal nierfalen' is. Dit is het eindstadium van chronische nierinsufficiëntie of nierfalen, wat betekent dat de nierfunctie zodanig (blijvend) is verslechterd dat nierfunctievervangende therapie (dialyse of transplantatie) nodig is om te overleven. Het duurt meestal meer dan 20 jaar voor patiënten om fase 5 te bereiken.

Symptomen van nierschade door diabetes

Nierschade ontwikkelt zich langzaam

Bij diabetische nefropathie ontwikkelt de nierschade zich langzaam. De symptomen van diabetische nefropathie worden dan ook vooral zichtbaar zodra de aandoening de latere stadia heeft bereikt. Dit kan vele jaren duren. In latere stadia kan je last krijgen van de volgende symptomen:

Jaarlijkse controle

Om diabetische nefropathie vroegtijdig te behandelen, dienen mensen met diabetes zich eenmaal per jaar op niercomplicaties te laten screenen. Deze screening bestaat uit een simpel urinemonster dat onderzocht wordt op de aanwezigheid van eiwit in de urine.

Oorzaken van diabetische nefropathie

De ontwikkeling van nierschade bij mensen met diabetes die in de loop der jaren optreedt, houdt verband met hogere bloedglucosespiegels, maar onderzoek heeft nog niet het exacte mechanisme onthuld waardoor een verhoogde bloedsuikerspiegel de nieren beschadigen. Wel is bekend dat een verhoogde bloedsuikerspiegel leidt tot een verhoging van het niveau van bepaalde stoffen in de nieren. Deze stoffen maken de kluwentjes haarvaten in de nier die het bloed filtreren, de zogeheten 'glomeruli', poreuzer. Hierdoor kan er meer albumine, een eiwit dat voorkomt in je bloed, in de urine terechtkomen. Ook zorgt de verhoogde bloedsuikerspiegel ervoor dat sommige eiwitten in de glomeruli samenklonteren, wat tot littekenvorming leidt. Diabetische nefropathie wordt direct beïnvloed door hoge bloeddruk. Bij mensen met hoge bloeddruk gaan de stadia van diabetische nefropathie sneller.

Diabetische nefropathie voorkómen

Goede controle

De ontwikkeling van diabetische nefropathie kan worden vertraagd of voorkomen door goede controle van je bloedglucosespiegel en bloeddruk. Het ondergaan van jaarlijkse diabetes-gezondheidscontroles is belangrijk, omdat vroege opsporing van nierbeschadiging de voortgang van de nierziekte kan beperken.

Vermindering van HbA1c om het risico op nefropathie te verminderen

Uitkomsten van de ADVANCE studie gepubliceerd in juni 2008 in het New England Journal of Medicine tonen aan dat het verminderen van HbA1c (een gemiddelde waarde van de bloedglucosespiegel over de afgelopen 2 tot 3 maanden) tot 6,5%, het risico op nefropathie kan verlagen met 21% bij mensen met diabetes type 2.

Roken is een risicofactor voor diabetische nefropathie / Bron: WerbeFabrik, PixabayRoken is een risicofactor voor diabetische nefropathie / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Risicofactoren

Verschillende factoren kunnen het risico op diabetische nefropathie verhogen, waaronder:
  • Diabetes type 1 of 2;
  • Een te hoge bloedsuiker (hyperglykemie) die moeilijk ;te controleren is;
  • Hoge bloeddruk die moeilijk te beheersen is
  • Roken en diabetes hebben;
  • Hoge bloedcholesterol en diabetes hebben;
  • Een familiegeschiedenis van diabetes en nierziekte.

Complicaties en gevolgen van diabetische nefropathie

Complicaties van diabetische nefropathie kunnen zich geleidelijk ontwikkelen, geurende enkele maanden of zelfs jaren. Zij kunnen bestaan uit:
  • Vochtretentie, wat kan leiden tot zwelling in je armen en benen, hoge bloeddruk of longoedeem;
  • Een plotselinge stijging van het kaliumgehalte in je bloed (hyperkaliëmie);
  • Hart- en vaatziekten, die mogelijk tot een beroerte leiden;
  • Schade aan de bloedvaten van het netvlies (diabetische retinopathie)
  • Bloedarmoede of anemie;
  • Voetzweren (wondjes en zweertjes op de voeten die niet overgaan), erectiestoornissen, diarree en andere problemen als gevolg van beschadigde zenuwen en bloedvaten;
  • Zwangerschapscomplicaties met gezondheidsrisico's voor de moeder en het ongeboren kind;
  • Onomkeerbare schade aan de nieren.

Onderzoek en diagnose nierschade

Anamnese en lichamelijk onderzoek

De arts zal je allerlei vragen stellen over je klachten (anamnese) en lichamelijk onderzoek verrichten. Hij zal ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. De huisarts zal je zo nodig verwijzen naar een nierspecialist (nefroloog) of een diabetesspecialist (endocrinoloog).

Vervolgonderzoek

Om te bepalen of je een diabetische nierziekte hebt, zullen bepaalde onderzoeken worden ingezet, zoals:
  • Bloedonderzoek om te bepalen hoe goed je nieren werken;
  • Urineonderzoek: dit geeft informatie over je nierfunctie en of je te veel eiwit in de urine hebt.
  • Beeldvormend onderzoek: de arts kan röntgenfoto's en echografie gebruiken om de structuur en grootte van je nieren te beoordelen. Je kunt ook een CT-scan of MRI-scan ondergaan om vast te stellen hoe goed het bloed in je nieren circuleert.
  • Nierbiopsie: hierbij wordt een ​​stukje het nierweefsel verwijderd onder lokale verdoving. Daarna zal de arts een dunne naald gebruiken om kleine stukken nierweefsel te extraheren voor onderzoek onder een microscoop.

Behandeling van diabetische nefropathie

Diabetische nefropathie wordt op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van je leeftijd, algemene gezondheid en medische voorgeschiedenis. Ook spelen factoren een rol als de omvang van de ziekte, je persoonlijke tolerantie voor specifieke medicijnen, procedures of therapieën en je persoonlijke mening en voorkeur voor bepaalde behandelingen. De ontwikkeling van de nierziekte is gemakkelijker te behandelen en onder controle te brengen indien deze in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, bijvoorbeeld wanneer er kleine maar abnormale hoeveelheden eiwitten in de urine voorkomen (microalbuminurie).

Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Behandeling

Behandeling bestaat in het algemeen uit de volgende maatregelen:
  • Gezond eten en drinken;
  • Het handhaven van een gezonde bloeddruk en een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel;
  • Regelmatige beweging;
  • Het beperken van alcoholgebruik en stoppen met roken.

In sommige gevallen kan je huisarts medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Deze medicijnen zullen de nierfunctie beschermen om verdere schade voorkomen.

Dialyse en een niertransplantatie

Uiteindelijk kan dialyse en een niertransplantatie nodig zijn wanneer nierfalen optreedt.

Prognose

Als je diabetesgerelateerde nefropathie hebt, is het een langzaam voortschrijdende aandoening. De schade aan je nieren kan niet worden teruggedraaid. Toch kan een vroege diagnose en het volgen van je behandelplan diabetesgerelateerde nefropathie vertragen of zelfs stoppen.

Het kan echter wel leiden tot nierfalen, wat fataal kan zijn. De enige behandelopties voor nierfalen zijn dialyse of een niertransplantatie.

Preventie

De beste manier om diabetesgerelateerde nefropathie te voorkomen, is door je diabetes en je bloeddruk goed te beheersen.

Regelmatige controles door de diabetesverpleegkundige en/of huisarts zijn belangrijk. De gewone controle afspraken, zo om de 3-4 maanden, zijn vooral gericht op hoe je je diabetes aanpakt, je eetgewoonten en beweging. Na wat bloedonderzoek, gewichts- en bloeddrukmetingen kan de behandelingzo nodig aangepast worden.

En dan hebben we het jaarlijkse controle gesprek, ook wel het jaargesprek genoemd. Hierbij wordt uitgebreider onderzoek gedaan om risicofactoren en complicaties op te sporen, zodat ze op tijd kunnen worden aangepakt. Het is het perfecte moment om te bespreken of je huidige behandelplan nog steeds goed werkt of dat er aanpassingen nodig zijn.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed voor de nieren of niet; hoe voorkom je nierschade?Goed voor de nieren of niet; hoe voorkom je nierschade?Gezond leven met gezonde nieren. De nieren zijn erg belangrijk. Goed werkende nieren zorgen voor een gezond lichaam, maa…
Nierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNiet voor niets worden de nieren een van de meest cruciale organen van het menselijk lichaam genoemd. Ze zorgen voor de…
Een gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenEen gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenNieren filteren het bloed en halen afvalstoffen eruit, die met de urine worden uitgescheiden. Als de nieren niet goed me…
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…

Bultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerBultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerEen bultje op de vinger of een knobbel op de vinger kan erg hinderlijk zijn, vooral als het steeds ergens tegenaan komt.…
Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenWit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen witte bult op het ooglid kan variëren in grootte en kan al dan niet pijnlijk zijn. Dit bultje kan gepaard gaan met s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://Vasilyeva Larisa/Shutterstock.com
  • Cleveland Clinic. Diabetes-Related Nephropathy. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24183-diabetic-nephropathy (ingezien op 6-1-2024)
  • Consumed. Suikerziekte (diabetes mellitus) - Complicaties. http://www.consumed.nl/diagnose_hulp/info.php3?ziekten=.193.&modus=2 (ingezien op 5-6-2017)
  • Diabetes.co.uk. http://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/kidney-disease.html. http://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/kidney-disease.html (ingezien op 5-6-2017)
  • Diep Info. Het belang van controles. https://www.diep.info/behandeling-management/het-belang-van-controles (ingezien op 6-1-2024)
  • Mayo Clinic. Diabetic nephropathy: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-nephropathy/symptoms-causes/dxc-20212106 (ingezien op 5-6-2017)
  • Patient1.nl. Diabetische Nefropathie. https://www.patient1.nl/encyclopedie/diabetes-nefropathie (ingezien op 5-6-2017)
  • Afbeelding bron 1: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Kurhan/Shutterstock
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.