Madarose: Verlies van wenkbrauwen en/of wimpers

Madarose: Verlies van wenkbrauwen en/of wimpers Bij madarose verliest de patiënt zijn wenkbrauwen en/of wimpers. Dit gebeurt als gevolg van een aandoening of syndroom, maar eveneens door medicatiegebruik. Af en toe ontstaan hierbij ook littekens. Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen om zo snel mogelijk een behandeling op te starten. In een vroege fase herstelt de groei van wimpers en wenkbrauwen zich veelal. Niettemin hangt dit af van de oorzaak van het uitvallen van de wenkbrauwen en/of wimpers.

Synoniemen madarose

Madarose is eveneens gekend als:
  • madarosis
  • madese
  • madesis

Functie van wenkbrauwen en wimpers rond de ogen

Wenkbrauwen beschermen de ogen tegen zweet dat over het voorhoofd sijpelt. Ze beschermen bovendien de benige randen boven de ogen. Daarnaast spelen wenkbrauwen een zeer belangrijke rol in de gezichtsuitdrukking en de lichaamstaal. Wimpers beschermen de oogbol van kleine vreemde voorwerpen en irriterende stoffen en stimuleren de sluitingsreflex van de ogen. Ook wimpers zijn belangrijk voor het uiterlijk en de gezichtsuitdrukking.

Oorzaken verlies van wimpers en/of wenkbrauwen

Huidaandoeningen

Veel patiënten krijgen madarose na huidproblemen zoals eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid), epidermolysis bullosa (loslating van opperhuid en blaarvorming), acanthosis nigricans (verdikte en verkleurde huid), psoriasis, seborreïsche dermatitis (huidziekte met hoofdroos en een rode huid) enzovoort. Veelal verliest de patiënt de wimpers of wenkbrauwen doordat hij door de jeuk erg vaak krast en wrijft rond de ogen.

Medicatie

Daarnaast is het gebruik van bepaalde sterke medicijnen een risicofactor. Orale anti-acnemedicijnen, antistollingsmiddelen, statines en medicatie voor het reguleren van de bloeddruk en de schildklier, veroorzaken mogelijk de uitval van wenkbrauwen en wimpers. Bij sommige patiënten groeien de wimpers en wenkbrauwen wel terug wanneer de patiënt de medicatie stopzet. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het nemen van chemotherapie bij de behandeling van kanker. Veel patiënten verliezen al het lichaamshaar. Na de chemokuur groeit het haar wel weer terug aan.

Menopauze

Haaruitval op de hoofdhuid, de wenkbrauwen en de wimpers is vrij gebruikelijk tijdens en na de menopauze.

Oogaandoeningen

Een ooginfectie of oogontsteking zoals chronische blefaritis (ooglidrandontsteking) resulteert in het verlies van wimpers en wenkbrauwen. Deze ooginfectie is te wijten aan bacteriële infecties, een klierdisfunctie of de huidaandoening rosacea (huidaandoening met roodheid en zwelling in het gezicht). Soms verliest de patiënt door oogirritatie de wimpers en wenkbrauwen omdat hij steeds rond de ogen wrijft. Post-protonen bestraling van tumoren van het vaatvlies van het oog en ooglidtatoeages leiden mogelijk tot madarose. Goedaardige en kwaadaardige tumoren van de oogleden veroorzaken tevens deze symptomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een chalazion (onschuldig hard bultje in de ooglidrand), een plaveiselcelcarcinoom (vorm van huidkanker), een basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker), een sebaceus carcinoom (vorm van huidkanker op het ooglid), een lymfoom en een traankanaaltumor. Cryptoftalmie (verborgen ogen met blindheid als gevolg) en coloboom van het ooglid (ontbreken van een deel van het oog) veroorzaken tot slot ook het verlies van wimpers en wenkbrauwen.

Psychische aandoening

De psychische aandoening trichotillomanie is een aandoening waarbij de patiënt dwangmatig de haren uittrekt. Hierdoor vallen de wimpers en wenkbrauwen uit.

Systemische en endocriene aandoeningen

Schildklieraandoeningen zoals hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) en hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) beschadigen de haarzakjes waardoor de wimpers en wenkbrauwen uitvallen. Alopecia areata, een auto-immuunziekte, is gekenmerkt door scherp omschreven volkomen kale plekken, gaat gepaard met haaruitval en veroorzaakt eveneens madarose. Bij volgende aandoeningen komt madarose daarnaast tot stand:

Tot slot zorgt cryotherapie (behandeling via bevriezing) in sommige gevallen voor het ontwikkelen van madarose.

Symptomen

Madarose is in de meeste gevallen niet pijnlijk, al hebben sommige patiënten aanzienlijk veel pijn. In het beginstadium van de uitval van wimpers en wenkbrauwen, ervaren patiënten wel irritatie, ooginfecties en allergische reacties. De ziekte gaat bijgevolg gepaard met roodheid of een ontsteking van het ooglid (blefaritis). Soms heeft de patiënt jeuk. De symptomen variëren sterk tussen patiënten. Zo hebben sommige patiënten nog wel schaarse wimpers of wenkbrauwen terwijl andere patiënten helemaal geen wimpers of wenkbrauwen meer hebben. Het uitvallen van de wimpers en/of wenkbrauwen komt daarnaast bij veel patiënten slechts traag op gang waardoor veel patiënten de symptomen niet erkennen. Niettemin is dit juist belangrijk om het permanente verlies van wimpers en wenkbrauwen te voorkomen.

Behandeling

Onderliggende ziekte behandelen

Het is belangrijk om de precieze oorzaak van madarose zo snel mogelijk op te sporen en hiervoor een eventuele behandeling in te zetten, zodat de progressie van de uitval van wimpers en wenkbrauwen stopt. Antibiotica bestrijden infecties. Vrouwen in de menopauze krijgen hormonale substitutietherapie. Wanneer de patiënt door medicatie de wimpers en/of wenkbrauwen verliest, dan schrijft de arts mogelijk andere medicijnen voor. Dit bepaalt de patiënt niet zelf maar overlegt hij steeds met de arts.

Probleem verbergen

Make-uptechnieken, permanente tatoeages, een eyeliner, valse wimpers en het accentueren van andere delen van het gezicht, zijn enkele andere tips voor het verbergen van het verlies van de wimpers en/of wenkbrauwen.

Alternatieve behandelingen

Enkele natuurlijke producten helpen in sommige gevallen ook, zoals het aanbrengen van essentiële olie, borax of ricinusolie op het getroffen gebied. Niettemin doet de patiënt er goed aan om steeds een (oog)arts te raadplegen omdat mogelijk sprake is van een (ernstige) onderliggende aandoening die enkel met medicijnen en/of andere behandelingsmethoden te verhelpen valt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wimper uitval: Lumigan (bimatoprost) kan helpen!Wimper uitval: Lumigan (bimatoprost) kan helpen!De wimpers en de wenkbrauwen geven het gezicht een typerende uitstraling. Daarnaast zijn wimpers en wenkbrauwen erg bela…
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…
Tips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upTips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upNu de feestdagen er weer aankomen wil je jezelf feestelijk voor de dag laten komen. Niet alleen mooie kleren maar ook mo…
Beauty: Wimpers verlengenBeauty: Wimpers verlengenWe kunnen van alles aan onszelf laten veranderen, dus het was een kwestie van tijd dat ook de wimpers aan de beurt waren…

Oogproblemen bij de ziekte van ParkinsonOogproblemen bij de ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson is een veel voorkomende aandoening van patiënten van middelbare leeftijd en ouderen. Bij deze ne…
Basaalcelcarcinoom in het ooglid: Vorm van huidkankerBasaalcelcarcinoom in het ooglid: Vorm van huidkankerEen basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die voortkomt uit basale cellen. Basale cellen zijn kleine ronde celle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Causes Of Madarosis: Symptoms & Remedies For Loss Of Eyelashes, http://www.healthiro.com/eye-health/madarosis-causes-remedies.html, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 25 augustus 2016
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358936/, geraadpleegd op 25 augustus 2016
  • Madarosis (Eyelash Loss), http://www.paulaschoice.com/expert-advice/eye-care/_/madarosis-eylash-loss, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Madarosis: A dermatological marker, http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2008;volume=74;issue=1;spage=74;epage=76;aulast=Sachdeva, geraadpleeg dop 26 augustus 2016
  • Madarosis: A Marker of Many Maladies, Int J Trichology. 2012 Jan-Mar; 4(1): 318., doi: 10.4103/0974-7753.96079
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.