Jeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauw

Jeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauw Jeukende wenkbrauwen zijn een vervelend symptoom maar in de meeste gevallen verdwijnt de wenkbrauwjeuk spontaan. Jeuk aan de wenkbrauwen wijst bij een aantal patiënten op bijvoorbeeld een huidaandoening, een infectie of een allergische reactie. De milde tot ernstige jeuk treedt op aan één of beide wenkbrauwen en is tijdelijk of langdurig aanwezig. Een zelfzorgbehandeling en/of medische behandeling van variabele duur verlicht in de meeste gevallen het jeukend gevoel aan de wenkbrauwen.

Allergische reactie en wenkbrauwjeuk

Jeukende wenkbrauwen zijn soms een teken van een allergische reactie op een gezichtsverzorgingsproduct of -behandeling. Allergieën treden op doordat het immuunsysteem overdreven reageert op een specifieke stof (allergeen). Een patiënt met een allergische reactie kampt mogelijk met jeuk, hoesten en niezen.

Een milde allergische reactie verdwijnt gewoonlijk spontaan. Een ernstige allergische reactie (anafylaxie) is echter potentieel levensbedreigend. Symptomen van een anafylactische shock omvatten:

Huidaandoening en een jeukend gevoel aan de wenkbrauwen

Contactdermatitis

Contactdermatitis is een vorm van eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) die ontstaat wanneer de huid een irriterende stof aanraakt. Deze vorm van een allergische reactie veroorzaakt een ontsteking van de huid (dermatitis) en een droge, schilferige huid. De symptomen verschijnen onmiddellijk of enkele uren na contact met het irriterende middel. Contactdermatitis veroorzaakt jeukende, schilferende wenkbrauwen als de huid rond de wenkbrauwen in contact is geweest met bijvoorbeeld een wenkbrauwpiercing of andere sieraden, shampoo of bodylotion of specifieke cosmetische producten.

Het gebruik van bepaalde medicijnen veroorzaakt mogelijk een uitbarsting van psoriasis / Bron: Stevepb, PixabayHet gebruik van bepaalde medicijnen veroorzaakt mogelijk een uitbarsting van psoriasis / Bron: Stevepb, Pixabay

Psoriasis en jeuk aan de wenkbrauw

Psoriasis is een huidaandoening waarbij de huid van het gezicht aangetast is (gezichtspsoriasis). Meestal verschijnen de symptomen van de huidziekte op de wenkbrauwen, de huid tussen de neus en de bovenlip, de bovenkant van het voorhoofd en de haarlijn. Voor sommige patiënten ziet dit er uit en voelt dit ook als wenkbrauwroos. Psoriasis veroorzaakt dikke, rode plekken op de huid met zilverachtige schilfers. Deze auto-immuunziekte is niet besmettelijk, maar treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam gezonde weefsels aanvalt. Patiënten met psoriasis merken meestal dat de aandoening komt en gaat. Specifieke uitlokkende factoren veroorzaken een uitbarsting van de chronische huidaandoening zoals bijvoorbeeld:
 • een huidletsel
 • het nemen van bepaalde medicijnen
 • een infectie
 • spanning

De behandeling van psoriasis hangt meestal af van de mate en ernst van de symptomen. De arts zet topische (op de huid aangebrachte) crèmes of zalven en/of behandeling met ultraviolet licht (fototherapie) in. Ook medicijnen zoals methotrexaat zijn mogelijk nuttig.

Seborreïsche dermatitis en jeuk aan wenkbrauwen

Seborreïsche dermatitis is een vorm van eczeem. Deze veelvoorkomende huidaandoening treft circa één tot drie procent van de gezonde bevolking. Circa de helft van de patiënten met een zwak immuunsysteem lijdt aan seborreïsche dermatitis. De huidziekte treft lichaamsdelen waar zich veel olieproducerende klieren bevinden, zoals bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Patiënten met seborreïsche dermatitis presenteren zich met ronde, rode gebieden die licht schilferig zijn en meestal jeuken. Patiënten merken vaak dat deze vlekken op de hoofdhuid verschijnen. Patiënten met neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, of aandoeningen die het immuunsysteem aantasten (zoals hiv), hebben meer kans op het krijgen van de niet-besmettelijke huidziekte.

De meest voorkomende symptomen van seborreïsche dermatitis zijn:
 • een brandende huid
 • een gezwollen huid
 • een jeukende huid
 • een vette huid
 • roodheid
 • vlekken met een gele of witte knapperige, schilferige schil

De behandeling van milde seborreïsche dermatitis bestaat uit een antischimmelcrème of een medicinale shampoo. Ernstigere gevallen behandelt de arts met corticosteroïden of via de mond ingenomen antischimmelmiddelen.

Diabetes mellitus (suikerziekte) en jeukende wenkbrauwen

Patiënten met diabetes mellitus lijden sneller aan huidproblemen dan normaal gezonde personen. Soms is een huidaandoening zelfs het eerste teken van suikerziekte.

Veelvoorkomende huidproblemen die jeuk veroorzaken bij patiënten met diabetes zijn:
 • folliculitis, die irritatie en jeuk rond de haren in de wenkbrauw veroorzaakt
 • een slechte bloedsomloop, waardoor wijdverspreide jeuk ontstaat (meestal zijn wel de benen getroffen maar soms ontstaan ook jeukende wenkbrauwen)
 • schimmelinfecties, zoals Candida die resulteren in een jeukende huiduitslag, kleine blaren en schilferige huid

Diabetische neuropathie (zenuwaandoening door langdurige verhoogde bloedsuikerspiegel) veroorzaakt eveneens jeuk aan de wenkbrauwen. Diabetes mellitus goed onder controle houden is zeer belangrijk om wondjes en andere huidproblemen te voorkomen.

Infectie en jeukende wenkbrauw

Hoofdpijn komt voor bij gordelroos / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn komt voor bij gordelroos / Bron: Geralt, Pixabay

Gordelroos

Gordelroos is een pijnlijke huiduitslag die zich aan één kant van het gezicht of lichaam ontwikkelt. Voordat de huiduitslag verschijnt, ervaren patiënten vaak pijn, jeuk of tintelingen in het gebied zoals bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Meestal treedt de jeuk tussen één en vijf dagen op voordat de huiduitslag uitbreekt. De huiduitslag van gordelroos bestaat uit blaren die binnen ongeveer zeven tot tien dagen gaat schilferen. De uitslag verdwijnt gewoonlijk binnen twee tot vier weken. In sommige gevallen veroorzaakt gordelroos ook een verminderd gezichtsvermogen wanneer de ogen aangetast zijn. Het waterpokkenvirus (varicella-zoster-virus (VZV)) veroorzaakt gordelroos. Zodra een patiënt herstelt van waterpokken, blijft het virus in het lichaam en wordt dit later in het leven opnieuw geactiveerd. Ouderen zijn meer vatbaar voor gordelroos.

Symptomen van gordelroos zijn onder andere:

Gordelroos vereist een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Een arts schrijft soms ook pijnstillers voor om de pijn en het ongemak te verlichten.

Hoofdluizen

Hoofdluizen (Pediculus humanus capitis) leven meestal op de hoofdhuid. In sommige gevallen leven ze in de wenkbrauwen of wimpers. Hoofdluizen komen vaker voor bij kinderen. Deze parasieten voeden zich met menselijk bloed en verspreiden zich door het onderlinge contact. De beten veroorzaken volgende tekenen:
 • een kietelend gevoel van iets dat in het haar beweegt
 • slaapproblemen omdat luizen het meest actief zijn in het donker
 • wenkbrauwjeuk
 • zweren op het hoofd veroorzaakt door het krabben

Alle leden van het huishouden moeten een behandeling krijgen wanneer een patiënt zich presenteert met hoofdluizen. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen bestrijden deze parasiet. Patiënten moeten alle beddengoed, sjaals en hoeden wassen op hoge temperaturen. Natte kompressen, calamine lotion of colloïdale havermoutbaden verlichten daarnaast de jeuk.

Andere oorzaken

Volgende andere oorzaken zijn bekend voor jeuk aan het wenkbrauwgebied:
 • acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren)
 • een trauma aan de wenkbrauw
 • harsen en andere schoonheidsbehandelingen
 • ingegroeide wenkbrauwharen
 • verven van wenkbrauwen

Symptomen gepaard met jeuk aan het wenkbrauwgebied

De wenkbrauwjeuk gaat mogelijk gepaard met volgende tekenen:
 • een brandend gevoel aan de wenkbrauw(en)
 • een prikkelend of tintelend gevoel aan de wenkbrauw(en)
 • een schilferende huid
 • onvrijwillige spiertrekkingen
 • pijn
 • roodheid
 • verlies van wenkbrauwen en/of wimpers (madarose)

Alarmsymptomen

Patiënten met (vermoeden van een) huidaandoening moeten een afspraak maken met een arts. Als een patiënt tekenen van anafylaxie heeft, heeft hij dringend medische hulp nodig. Als de patiënt niet meteen een behandeling krijgt, bestaat het risico op epileptische aanvallen, hartproblemen of ademhalingsproblemen waardoor een patiënt mogelijk komt te overlijden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…
Jeukende wenkbrauwen: oorzaken, symptomen en behandelingJeukende wenkbrauwen: oorzaken, symptomen en behandelingJeukende wenkbrauwen is een vervelend probleem waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het hebben van jeukende wenkbr…

Vette huid: Oorzaken en behandelingen van vettige huidVette huid: Oorzaken en behandelingen van vettige huidPatiënten met een vette huid hebben vaak een glans op het gezicht. Meestal is een vette huid te wijten aan de puberteit…
Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidBlauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidDoor onder andere een slag, val of stoot ontstaat mogelijk een bloeduitstorting (hematoom) onder de huid. Door de bloedu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SofieZborilova, Pixabay
 • Geraadpleegd op 24 augustus 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Itchy eyebrows, https://healthhearty.com/itchy-eyebrows
 • What Causes Itchy Eyebrows?, https://www.healthline.com/health/itchy-eyebrows
 • Why are my eyebrows itchy?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322882.php
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.