Dunne wenkbrauwen: Oorzaken en behandeling

Dunne wenkbrauwen: Oorzaken en behandeling Sommige mensen krijgen te maken met dunner wordende wenkbrauwen. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaak hiervan op te (laten) sporen om zeker te zijn dat er geen onderliggende ziekte aan de basis ligt van dit symptoom, zoals bijvoorbeeld een huidziekte of bloedarmoede. Vaak echter ligt de veroudering aan de basis van de uitgedunde wenkbrauwen. Niet altijd is een medische behandeling nodig. Een eventuele medische behandeling van dunnere wenkbrauwen hangt voorts af van de specifieke oorzaak. Het is via enkele zelfzorgmaatregelen en verzorgende technieken mogelijk om weer volle wenkbrauwen te krijgen.

Alopecia areata en dunnere wenkbrauwen

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het haar van sommige of alle lichaamsdelen uitvamt. De patiënt kampt meestal op de hoofdhuid met een opvallende ronde kale plek. De haaraandoening tast slechts 0,1% van de bevolking aan en is in de meeste gevallen niet de oorzaak van het wenkbrauwverlies of de uitgedunde wenkbrauwen, maar zeer sporadisch ligt deze aandoening wel aan de basis van de dunnere haren op de wenkbrauw.

Bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie)

Een ijzertekort in het bloed is één van de andere mogelijke oorzaken voor dunner wordende wenkbrauwen. Zelfs als de persoon geen bloedarmoede heeft maar wel weinig ijzer heeft in het lichaam, verdunnen de wenkbrauwen sneller. IJzer is aanwezig in vlees, vis en andere dierlijke producten, plus bonen en peulvruchten. Veganisten en vegetariërs hebben bijgevolg sneller een laag ijzergehalte. Een bloedonderzoek onthult ijzergebreksanemie. De persoon mag niet zelf starten met ijzersupplementen zonder medisch advies. Te veel ijzer veroorzaakt soms ook negatieve effecten.

Chemotherapie veroorzaakt mogelijk dunne wenkbrauwen / Bron: Stevepb, PixabayChemotherapie veroorzaakt mogelijk dunne wenkbrauwen / Bron: Stevepb, Pixabay

Chemotherapie en haaruitval aan wenkbrauw

Veel geneesmiddelen die de arts inzet bij chemotherapie veroorzaken haarverlies of veel dunnere haren op hoofd, het gezicht en het lichaam. Deze bijwerkingen van chemotherapie starten meestal twee tot drie weken na het begin van de behandeling. Enkele weken of maanden na voltooiing van de behandeling gaat het haar opnieuw groeien, ook aan de wenkbrauwen. Chemotherapiemedicijnen die haaruitval veroorzaken, zijn adriamycine, carboplatine, cyclofosfamide, etoposide, ifosfamide, taxol en vincristeen. Omdat het haar opnieuw groeit nadat de behandeling is voltooid, is het meestal niet nodig om een afzonderlijke behandeling voor het haarverlies te geven.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen na de bevalling en tijdens de menopauze veroorzaken mogelijk plotseling haarverlies (telogeen effluvium) of dunner wordende haren. De aandoening herstelt zich meestal binnen ongeveer zes maanden.

Huidziekten

Dunne wenkbrauwen zijn een vaak voorkomende complicatie van andere huidaandoeningen zoals atopische dermatitis of eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) waarbij een ontsteking en jeuk rond het voorhoofd ontstaat. De ontsteking van de huid leidt ook een rode en gezwollen huid. De huidaandoening treft ongeveer 20% van de mensen in hun leven en komt vaker voor bij jongere kinderen. Een dermatoloog (huidarts) schrijft medicatie en topische (op de huid aangebrachte) behandelingen voor voor het behandelen van deze huidaandoeningen.

Een bloedonderzoek onthult een te traag werkende schildklier / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek onthult een te traag werkende schildklier / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Te traag werkende schildklier

Door een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) verdunnen de wenkbrauwen, en vallen ze mogelijk zelfs uit. Andere symptomen zijn vermoeidheid, erg snel koude voelen en aankomen of afvallen in gewicht. Een jodiumtekort is de vaakst voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie. Een bloedonderzoek onthult deze schildklieraandoening. Schildklierhormonen behandelen de te traag werkende schildklier.

Veroudering

Naarmate mensen verouderen, verdunt het haar en droogt het ook uit. Haaruitval op de hoofdhuid maar ook van de wenkbrauwen is een vaak voorkomend probleem bij ouderen. Volgende tips vertragen de verouderingstekenen:

De huid voldoende bevochtigen is nodig om de verouderingstekenen tegen te gaan / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De huid voldoende bevochtigen is nodig om de verouderingstekenen tegen te gaan / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzorging

Een overmatige verzorging aan de wenkbrauwen veroorzaakt sneller dunnere haren. Wanneer vrouwen bijvoorbeeld te veel werken met een pincet of al vroeg in het leven de wenkbrauwen harsen, verdunnen de wenkbrauwen sneller. Het overmatig uittrekken van de haartjes aan de wenkbrauw is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval aan de wenkbrauw.

De mogelijke gevaren van het overmatig epileren van de wenkbrauwen zijn:
 • een permanente uitdunning van de wenkbrauwen door schade aan de haarzakjes
 • infecties
 • ingegroeide haartjes

Voedingstekorten en dunne wenkbrauwen

Een tekort aan voedingsstoffen tast het haar op de hoofdhuid negatief aan, maar leidt ook tot dunne wenkbrauwen. De voeding bevat best volgende elementen:
 • biotine (vitamine B7) versterkt het haar (vaak te vinden in eieren)
 • eiwit is nodig voor de celgroei en reparatie
 • ijzer en zink helpen de haarzakjes groeien (bijvoorbeeld in mager vlees of linzen)
 • omega-3-vetzuren hydrateren beschadigd haar (aanwezig in vette vis zoals zalm)
 • vitamine B12 (een vitamine B12-tekort veroorzaakt zwakke of broze haarschachten)
 • vitamine D activeert de haargroei

Vooral vegetariërs en veganisten moeten oppassen dat de wenkbrauwen niet verdunnen. Eventueel zijn supplementen beschikbaar om haarproblemen te voorkomen.

Behandelingen en tips voor vollere, dikkere wenkbrauwen

Waxen, harsen en epileren beperken of vermijden

Mensen moeten het waxen, harsen en epileren (met draad / pincet) beperken of vermijden. Bezoekt een persoon een onderhoudssalon, dan laat hij of zij best zoveel mogelijk tijd tussen de afspraken. Is het toch nodig om de wenkbrauwen te waxen, harsen of epileren, dan vermijdt de persoon best haar dat direct over het wenkbrauwbot groeit. Op deze manier is het mogelijk om in de toekomst een dunne wenkbrauwgroei te voorkomen.

Groeiserum

Het gebruik van een groeiserum voedt en verzorgt het wenkbrauwhaar. Producten met cafeïne bevorderen de groei: keratine helpt het haar te versterken, terwijl Panthenol de haartjes hydrateert en voedt. Het gebruik van kokosolie of wonderolie is ook aanbevolen; deze maken de wenkbrauwen voller en hydrateren ze eveneens.

Wenkbrauwpoeder

Een wenkbrauwpoeder toepassen op de wenkbrauw met een schuin aflopend kwastje is één van de beste methoden om uitgedunde wenkbrauwen te verbergen. Het vullen van wenkbrauwen met een wenkbrauwpoeder geeft een zacht, maar volledig effect dat er ook heel natuurlijk uitziet. Bij littekens of grote gaten in de wenkbrauwen is het gebruik van een speciaal ontworpen wenkbrauwpotlood aanbevolen. De persoon brengt dunne en lichte streepjes in de richting van de wenkbrauwgroei.

Microblading

Microblading is een semipermanente manier voor het verkrijgen van volle wenkbrauwen. Dit ziet er doorgaans natuurlijker en beter uit dan permanente make-up of tatoeage. De verzorger maakt met behulp van een klein en steriel mesje kleine sneden in de opperhuid. Deze worden later opgevuld met pigment. Dankzij microblading ontstaat een perfect gevormde wenkbrauw die tot achttien maanden aanhoudt. Het tekenproces neemt ongeveer twee uur in beslag. Na de sessie mogen de wenkbrauwhaartjes gedurende vijf à zeven dagen niet nat worden. De pijn valt meestal goed mee.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…

Vette huid: Oorzaken en behandelingen van vettige huidVette huid: Oorzaken en behandelingen van vettige huidPatiënten met een vette huid hebben vaak een glans op het gezicht. Meestal is een vette huid te wijten aan de puberteit…
Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidBlauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidDoor onder andere een slag, val of stoot ontstaat mogelijk een bloeduitstorting (hematoom) onder de huid. Door de bloedu…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 24 augustus 2018:
 • 4 tips voor volle wenkbrauwen, https://www.girlscene.nl/artikel/12709-4-tips-voor-volle-wenkbrauwen
 • 6 Reasons Why You Have Thinning Eyebrows (How To Fix Them), http://www.smarthealthadvice.com/reasons-for-thinning-eyebrows/
 • 7 dingen die je moet weten over microblading, https://www.elle.be/nl/187231-microblading-gent-belgie-dermatopigmentatie.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Here’s how to fix your thinning eyebrows, https://www.marieclaire.co.uk/beauty/fix-your-thinning-eyebrows-503312
 • Thinning Eyebrows? Causes and Remedies, http://www.freshvancouver.com/index.php?option=com_content&view=article&id=311:thinning-eyebrows-causes-and-remedies&catid=40:face&Itemid=83
 • This Is Why Your Eyebrows Are Thinner Than They Used to Be—and What to Do About It, https://www.self.com/story/why-you-might-want-to-blow-dry-your-toes
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.