Vervang vette snacks door snacks met minder calorieën
Een frikandel bevat wel zo'n 200 kilocalorieën, een kroket zo'n 175 en een mexicano bevat zelfs meer dan 300 kilocalorieën. Een vette snack naast de maaltijd of 's avonds bij de TV kan dus grote consequenties hebben. Het verbranden van de calorieën uit een frikandel kost gemiddeld zo'n 20 minuten hardlopen, een mexicano zelfs een half uur. Om dit te voorkomen, maar toch af en toe 's avonds een snack te kunnen nemen, zijn er gelukkig gezondere alternatieven dan snacks uit de frituur of andere vettige snacks. Veel gezonde alternatieven bestaan uit variaties met groenten, maar er zijn ook andere gezondere alternatieven voor vette snacks.
Een gezondere bereiding van gefrituurde snacks
Er zijn diverse mogelijkheden om gezonder om te gaan met frituursnacks. Een van deze mogelijkheden is om te kijken naar de meest gezonde bereidingswijze van een snack. Waar een mexicano bijvoorbeeld nog meer dan 300 kilocalorieën bevat als deze in de frituurpan bereid wordt, zakt dit al naar 250 als de mexicano in de oven bereid wordt. Om er nog wat meer calorieën vanaf te halen, kan de mexicano in de airfryer bereid worden, waardoor het aantal kilocalorieën op 220 uitkomt. De vermindering in calorieën ontstaat doordat er minder vet in het product zitten, afhankelijk van de bereiding. Dat een bereiding in de oven toch meer calorieën oplevert dan in de airfryer heeft ermee te maken dat bij en ovenvariant gemiddeld iets vettiger is om de smaak te behouden. Een bekendere snack, de frikandel, zakt van 200 kilocalorieën naar 160 kilocalorieën bij een bereiding in de airfryer. Ook dat scheelt dus significant.
Snacks bereiden in airfryer of oven
Voor een bereiding in een airfryer of andere heteluchtfriteuse kan in principe gezegd worden dat dit een gezonder alternatief is voor iedere snack die anders in frituurolie gebakken zou worden. Voor een bereiding in de oven geldt dit niet; in sommige gevallen zijn ovensnacks zelfs ongezonder dan reguliere frituursnacks. Neem bijvoorbeeld bitterballen; deze zitten normaal rond de 40 kilocalorieën per stuk, maar bij een ovenbereiding is dit 45 kilocalorieën per stuk. Dat komt door de andere samenstelling van ovensnacks; ze zijn vetter gemaakt, zodat ze bij een bereiding in de oven toch nog een goede en knapperige smaak behouden. Bij een bereiding in de airfryer kan er gekozen worden voor de reguliere variant die ook gebruikt wordt in de frituurpan, maar is het aantal calorieën toch lager omdat er geen vet door het product wordt opgezogen. Let dus bij het kiezen van een alternatieve bereidingswijze altijd op of er ook daadwerkelijk gekozen wordt voor een gezonder alternatief.
Zoeteaardappelsnacks met weinig calorieën
Zoeteaardappelfriet uit de oven
Uiteraard maakt de bereiding van een frituursnack verschil in het aantal calorieën, maar hoewel het gezonder is dan frituren, is het nog geen gezond alternatief. Er zijn ook opties die veel lijken op hartige, vette snacks als frituursnacks, maar toch veel minder calorieën hebben. Een van deze opties is variëren met zoete aardappel. Zoete aardappel is in vrijwel iedere supermarkt te koop en bevat rond de 85 kilocalorieën per 100 gram. Daarnaast heeft de zoete aardappel nog veel gezonde vitaminen, zoals bètacaroteen, vitamine B, B1, B6 en C. Een zoete aardappel kan op verschillende manieren tot snack verwerkt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan friet gemaakt van zoete aardappel. Deze kunnen zowel in de oven als de airfryer gemaakt worden. Voor een ovenbereiding dient de zoete aardappel in frietvorm gesneden te worden. De oven moet voorverwarmd worden op 230 °C. Leg de zoeteaardappelfriet vervolgens op een bakplaat en sprenkel er wat olijfolie over heen. Daarna kunnen er kruiden naar eigen inzicht toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan frietkruiden, zout of paprikapoeder. Na een bereiding van iets langer dan 30 minuten zijn de snacks klaar. Let wel op dat ze tussendoor omgeschept worden, zodat ze overal gelijkmatig garen.
Zoeteaardappelfriet uit de airfryer
Voor een bereiding in de airfryer kan gekozen worden voor een bereiding van ongeveer 15 tot 20 minuten op een temperatuur van 180 °C.
Gehaktballen van bonen
Een andere mogelijkheid om gezond te snacken is om bonengehaktballen te eten. Door ze klein te houden zijn ze ideaal als lekkere snack. Een groot voordeel van bonen ten opzichte van het gebruik van echt gehakt, is dat bonen veel gezonder zijn. Er zitten veel minder calorieën in en veel gezonde stoffen als ijzer, zink, magnesium en vezels. Om bonengehaktballetjes te maken moet er eerst bonengehakt gemaakt worden. Gebruik hiervoor gekookte bruine bonen. Deze moeten zo droog mogelijk zijn, voordat er een puree van wordt gemaakt met bijvoorbeeld een stamper. Die puree is de basis van het bonengehakt. Om het lekkerder te maken kan er gesneden ui, knoflook en paprika aan toegevoegd worden. Als de balletjes gerold zijn, kunnen ze gebakken worden. Ze hoeven niet zo lang als gehaktballen van vlees, maar ze moeten wel warm genoeg zijn en een beetje donkerder aan de buitenkant zijn.
Bananenchips als gezonde snack in de avond
Mochten gehaktballen van bonen en zoeteaardappelfriet toch niet helemaal naar je zin zijn, kun je ook bananenchips maken. Bananenchips zijn ook kant en klaar te koop in de winkel, echter bevatten ze dan veel calorieën. Als je ze zelf maakt, kun je deze calorieën ook zelf in de hand houden. Sommige recepten vermelden het gebruik van suiker, maar als je dit niet gebruikt bevat het alleen de calorieën van bananen zelf. Verwarm de oven voor op rond de 80 ˚C. Snij de bananen in dunne plakjes en leg deze op een vel bakpapier. Besprenkel ze met wat citroensap en stop ze daarna voor één tot twee uur in de oven. Kijk regelmatig hoe de chips zich ontwikkelen en probeer af en toe eens een stukje of ze voldoen aan de knapperigheid die je wilt bereiken. Let op, als je de oven te warm maakt verbranden de bananen en mislukken de bananenchips.
Snackgroenten als gezond alternatief
Nog gezonder dan een alternatieve bereiding of alternatieve snacks is natuurlijk het kiezen voor een zo puur mogelijke snack. Zo zijn er al kant-en-klare snackgroenten te krijgen, zoals snacktomaatjes, snackkomkommers en kleine snackworteltjes. Ook een groente als radijs leent zich goed als snack. Deze snackgroenten bevatten niet alleen minder calorieën dan frituursnacks, maar leveren als bijkomend voordeel ook nog een bijdrage in voedingswaarde in de vorm van verschillende vitaminen. Tevens hebben deze snackgroenten geen bereidingstijd nodig en scheelt het dus ook nog eens tijd.
Gezond snacken met bevroren druiven
Een andere manier van gezond snacken is het bevriezen van druiven. Bevroren druiven zijn heerlijk 's avonds om tijdens het televisiekijken lekker door te snacken. Omdat ze koud zijn, kun je er geen handenvol tegelijk van eten, maar ze zijn wel gezond genoeg om toch van te kunnen blijven eten. Afhankelijk van de variant hebben druiven nog geen 70 kilocalorieën per 100 gram en zijn ze dus uitermate geschikt om van te kunnen snacken. Daarnaast bevatten ook druiven vele gezonde eigenschappen, zoals vitamine C en polyfenol. Vitamine C draagt bij aan verschillende gezondheidsfactoren, maar ook aan een gezonde huid. Polyfenol staat bekent als een stof die het risico op hart- en vaatziekten verminderd.