Oogproblemen bij de ziekte van Parkinson

Oogproblemen bij de ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende aandoening bij patiënten van middelbare leeftijd en ouderen. Bij deze neurologische aandoening ontstaan motorische problemen die onder andere leiden tot bewegingsproblemen. Sommige patiënten met de ziekte van Parkinson merken problemen met het gezichtsvermogen naarmate de ziekte vordert. De patiënt ziet bijvoorbeeld wazig en heeft droge ogen. Daarnaast treden tal van andere oogproblemen op. Voor het behandelen van de vele symptomen zijn zowel zelfzorgtips als medische behandelingen beschikbaar.

Ziekte van Parkinson en de ogen

De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel achteruitgaat. Tal van symptomen zijn hierbij mogelijk, waaronder oogafwijkingen. De ooggerelateerde symptomen van de ziekte van Parkinson zijn te wijten aan een motorische of een zintuiglijke disfunctie. Bij deze neurologische aandoening is het dopaminegehalte verlaagd in het centrale zenuwstelsel, maar ook in de ogen. Dopamine is een neurotransmitter die zorgt voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen. Door het lage dopaminegehalte ontstaan zowel motorische als sensorische symptomen. Dopamine bevindt zich in amacriene cellen (zenuwcellen zonder lange uitlopers) in het netvlies van het oog, wat mogelijk tal van oogproblemen veroorzaakt.

Epidemiologie van oogproblemen bij Parkinson

Oogproblemen bij de ziekte van Parkinson komen veel voor en vormen een belangrijk onderdeel van de motorische en niet-motorische symptomen van de ziekte. Deze visuele problemen kunnen de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk beïnvloeden. Studies tonen aan dat tot 50% van de patiënten met de ziekte van Parkinson een of meer ooggerelateerde symptomen ervaart. De prevalentie van oogproblemen neemt toe naarmate de ziekte vordert, maar deze problemen kunnen al in de vroege stadia van de ziekte aanwezig zijn.

Prevalentie van oogproblemen
Oogproblemen worden vaak onderschat in de diagnose en behandeling van de ziekte van Parkinson, maar recent onderzoek heeft de hoge prevalentie ervan bevestigd. Symptomen zoals verminderde gezichtsscherpte, droge ogen, moeite met lezen, en visuele hallucinaties komen vaak voor bij patiënten met Parkinson. In sommige gevallen kunnen deze symptomen zelfs voorafgaan aan de diagnose van de ziekte, wat het belang van vroegtijdige herkenning benadrukt.

Geslachtsverschillen en leeftijdsgebonden variatie
Er zijn geslachtsverschillen in de frequentie van bepaalde oogproblemen. Vrouwen met de ziekte van Parkinson rapporteren vaker visuele hallucinaties dan mannen, terwijl mannen vaker last hebben van gezichtsveldbeperkingen. Ouderen vertonen een hogere prevalentie van oogproblemen, wat deels te maken heeft met leeftijdsgebonden veranderingen in het visuele systeem, in combinatie met de ziekte van Parkinson.

Geografische variatie
Geografische variaties in de prevalentie van oogproblemen bij de ziekte van Parkinson zijn ook waargenomen. In sommige regio’s wordt een hogere prevalentie van visuele hallucinaties gerapporteerd, wat mogelijk te maken heeft met culturele of omgevingsfactoren. Daarnaast kan de toegang tot medische zorg en diagnostische technologieën ook invloed hebben op de mate waarin oogproblemen bij deze patiënten worden gedocumenteerd en behandeld.

Impact op de kwaliteit van leven
De visuele symptomen van Parkinson kunnen leiden tot een vermindering van de dagelijkse functionaliteit. Patiënten kunnen problemen ondervinden bij het lezen, autorijden, en het herkennen van gezichten, wat hun algehele kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Bovendien kunnen visuele hallucinaties angst en verwarring veroorzaken, wat de sociale interacties en het welzijn verder kan belemmeren.

Mechanisme

De oogproblemen bij de ziekte van Parkinson worden vaak toegeschreven aan zowel de progressieve degeneratie van de dopaminerge neuronen in de hersenen als aan veranderingen in de functie van het visuele systeem. Het mechanisme van visuele symptomen is complex en omvat zowel neurologische als fysiologische factoren die het zicht beïnvloeden.

Neurodegeneratie en dopaminegebrek
De ziekte van Parkinson gaat gepaard met de afbraak van dopaminerge neuronen in de substantia nigra, wat leidt tot een tekort aan dopamine in de hersenen. Dopamine speelt een belangrijke rol in verschillende neurologische processen, waaronder visuele verwerking. Het ontbreken van voldoende dopamine kan de visuele verwerking in de hersenen verstoren, wat leidt tot symptomen zoals wazig zicht, verminderde gezichtsscherpte, en visuele hallucinaties. Deze effecten kunnen zowel de visuele cortex als de gebieden die verantwoordelijk zijn voor de oogbewegingen beïnvloeden.

Visuele hallucinaties en de hersenstam
Visuele hallucinaties bij de ziekte van Parkinson worden vaak geassocieerd met veranderingen in de hersenstam en het limbisch systeem, dat betrokken is bij emotionele verwerking en geheugen. Bij patiënten met Parkinson kan de progressieve afname van dopamine in deze hersengebieden leiden tot onjuiste visuele percepties. Deze hallucinaties zijn vaak het gevolg van de interactie tussen visuele signalen die niet goed worden verwerkt en de emotionele toestand van de patiënt, wat leidt tot de ervaring van niet-bestaande objecten of beelden.

Oogbewegingen en vestibulair systeem
Oogbewegingen worden sterk gereguleerd door het vestibulair systeem en de hersenen. Bij patiënten met Parkinson kunnen oogbewegingen verstoord raken door motorische controleproblemen, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het volgen van bewegende objecten of het richten van het oog op specifieke doelwitten. Deze verstoring kan bijdragen aan symptomen zoals nystagmus (onwillekeurige oogbewegingen) en moeite met focussen.

Autonome disfunctie en droge ogen
Autonome disfunctie, die vaak gepaard gaat met de ziekte van Parkinson, kan leiden tot problemen met de traanproductie en ooglidfunctie. Dit kan resulteren in droge ogen, een veelvoorkomend symptoom bij Parkinson. Het tekort aan traanproductie kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook het risico op infecties en schade aan het hoornvlies verhogen, wat verdere visuele problemen kan verergeren.

Oorzaken van oogproblemen bij Parkinson

De oogproblemen bij Parkinson worden voornamelijk veroorzaakt door het verlies van dopamineneuronen in het centrale zenuwstelsel. Dit verlies beïnvloedt ook de amacriene cellen in het netvlies, die cruciaal zijn voor een normaal gezichtsvermogen en visuele coördinatie. De afname van dopamine leidt tot een breed scala aan visuele en motorische symptomen in de ogen.

Risicofactoren voor oogproblemen bij Parkinson

Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van oogproblemen bij Parkinson zijn:
  • Verhoogde ziekteprogressie: Snellere voortgang van de ziekte kan leiden tot ernstigere oogproblemen.
  • Ouderdom: Oudere patiënten met Parkinson kunnen meer last hebben van oogproblemen.
  • Hoge medicatiedoseringen: Gebruik van bepaalde medicatie kan bijdragen aan de ernst van oogproblemen.

Risicogroepen

Patiënten met de ziekte van Parkinson lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van oogproblemen, maar bepaalde groepen binnen deze patiëntengroep zijn mogelijk meer vatbaar voor specifieke visuele symptomen. Verschillende risicofactoren kunnen de ernst en het type oogproblemen beïnvloeden, zoals de duur van de ziekte, de gebruikte medicatie, en de aanwezigheid van bijkomende gezondheidsproblemen.

Patiënten met gevorderde ziekte van Parkinson
Oogproblemen komen vaak vaker voor bij patiënten in de latere stadia van de ziekte van Parkinson. Naarmate de ziekte vordert, neemt de neurologische schade toe, wat leidt tot een grotere kans op visuele hallucinaties, wazig zicht, en andere visuele stoornissen. De mate van progressie van de ziekte speelt dus een belangrijke rol in het optreden van ooggerelateerde symptomen.

Patiënten die bepaalde medicatie gebruiken
Geneesmiddelen die worden gebruikt om de symptomen van Parkinson te behandelen, kunnen ook bijdragen aan visuele problemen. Dopamine-agonisten en andere antiparkinsonmiddelen kunnen hallucinaties en andere visuele verstoringen veroorzaken als bijwerkingen. Patiënten die langdurig of in hoge doses deze medicijnen gebruiken, hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van oogproblemen.

Patiënten met bijkomende neurologische aandoeningen
Patiënten met de ziekte van Parkinson die ook lijden aan andere neurologische aandoeningen, zoals dementie, hebben een verhoogd risico op visuele hallucinaties en andere visuele symptomen. Dementie kan de verwerking van visuele informatie in de hersenen verder verstoren, wat het risico op visuele problemen vergroot.

Patiënten met een geschiedenis van visuele stoornissen
Patiënten die voorafgaand aan de diagnose van de ziekte van Parkinson al oogproblemen hadden, zoals glaucoom of maculadegeneratie, kunnen een groter risico lopen op verergering van hun visuele symptomen. De interactie tussen bestaande oogaandoeningen en Parkinson kan de visuele functie verder beïnvloeden.

Symptomen door een verlaagd dopaminegehalte

Diverse oogaandoeningen zijn mogelijk bij de ziekte van Parkinson. Deze veroorzaken afwijkingen in het gezichtsvermogen.

Oogaandoeningen
Bij een aantal patiënten treedt convergentie-insufficiëntie op. De ogen werken niet goed samen wanneer de patiënt naar een object vlakbij de ogen kijkt. De ogen richten zich namelijk niet of onvoldoende naar de neus. Hierdoor treedt vermoeidheid op en heeft de patiënt bijvoorbeeld moeite met het lezen van teksten. Daarnaast heeft de patiënt een verlaagde knipperfrequentie. Hierdoor heeft hij last van droge ogen en een wazig gezichtsvermogen. Diplopie (dubbelzien), blefaritis (ontsteking van de ooglidranden), blefarospasme (ooglidkramp) en het niet kunnen openen van de oogleden (apraxie) zijn andere veel voorkomende symptomen. De patiënt overwint de apraxie van het ooglid door het openen van het oog met de vingers. Bij de veroudering van het oog treden soms nog glaucoom (verhoogde oogboldruk), cataract (staar: troebele ooglens) of maculadegeneratie (centraal zicht vervaagt) op.

Gezichtsvermogen
Door het verlies van dopamineneuronen in het netvlies van het oog heeft de patiënt afwijkingen in het gezichtsvermogen. De patiënt heeft problemen met het inschatten van afstand en bovendien heeft hij geen ruimtelijk inzicht meer. Tevens is het voor hem moeilijk om gezichtsuitdrukkingen van anderen in te schatten. Daarnaast treden wijzigingen op in het kleurenzien. De patiënt lijdt namelijk aan een vorm van blauw-geel-kleurenblindheid. Een ander ooggerelateerd kenmerk van de ziekte van Parkinson is de verminderde contrastgevoeligheid (kleur en helderheid). De patiënt ziet hierdoor minder scherp. Tot slot treden visuele hallucinaties (zien van onechte beelden) op, waardoor de patiënt flikkerende lichten ziet. Dit is mogelijk een gevolg van medicatiegebruik.

Alarmsymptomen bij oogproblemen

Bij het optreden van de volgende symptomen is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken:
  • Verslechtering van gezichtsvermogen: Als er een snelle of ernstige verslechtering van het gezichtsvermogen optreedt.
  • Nieuwe visuele hallucinaties: Dit kan een teken zijn van een bijwerking van medicatie of een voortschrijdende ziekte.
  • Ernstige oogirritatie: Als de irritatie niet vermindert met standaard behandelingen of verergert.

Diagnose en onderzoeken

De oogarts heeft informatie nodig over de medische geschiedenis van de patiënt. Daarna krijgt de patiënt een uitgebreid oogonderzoek. De oogarts onderzoekt de contrastgevoeligheid via een speciale contrastgevoeligheidstest. Hij identificeert een verminderde gezichtsscherpte, een verminderd kleurenzicht, nystagmus (wiebelogen), convergentie-insufficiëntie, een verminderde knipperreflex (met als gevolg een “starend” uiterlijk) en een verminderde contrastgevoeligheid. De oogarts voert ook nog een gezichtsveldonderzoek uit. Af en toe heeft de patiënt namelijk gezichtsvelddefecten die duidelijk in beeld komen bij dit onderzoek.

Behandeling oogproblemen

Algemene behandeling
De arts behandelt de aandoening zelf, bijvoorbeeld via extra dopamine. Hij controleert de patiënt wel regelmatig.

Medische therapie
Patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen twee brillen, namelijk één voor veraf (kijken op afstand) en één voor dichtbij (lezen). Soms is een prismabril een betere optie. Kunsttranen en zalven, topische anti-inflammatoire druppels, orale (via de mond ingenomen) visolie en andere orale medicatie zijn medicijnen die helpen bij droge ogen. Het is tevens belangrijk om een correcte ooglidhygiëne te hanteren. Warme, vochtige kompressen of zalven verminderen de oogirritatie. Blefarospasme en apraxie van de ooglidopening zijn te behandelen met botulinum toxine-injecties (botox). Visuele hallucinaties zijn het gevolg van de onderliggende ziekte of van medicatiegebruik. Indien mogelijk past de neuroloog de dopaminerge medicatie aan. Atypische antipsychotica bestrijden eveneens de symptomen.

Prognose van oogproblemen bij Parkinson

De prognose van oogproblemen bij de ziekte van Parkinson varieert afhankelijk van de ernst van de visuele symptomen en de behandeling die wordt toegepast. Hoewel veel symptomen beheersbaar zijn, kunnen ernstige visuele hallucinaties en andere stoornissen de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk dat patiënten nauwlettend worden opgevolgd om de visuele symptomen effectief te beheren en complicaties te voorkomen.

Complicaties van oogproblemen bij Parkinson

Complicaties van oogproblemen bij Parkinson kunnen sociale en functionele beperkingen met zich meebrengen, zoals problemen met lezen en dagelijkse taken. Ernstige visuele stoornissen kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden en vereisen vaak aangepaste hulpmiddelen en strategieën.

Preventie van oogproblemen bij Parkinson

Preventie van oogproblemen bij Parkinson omvat een proactieve benadering van ziektebeheer en regelmatige oogcontroles. Het is belangrijk voor patiënten om de voortgang van hun symptomen te monitoren en eventuele veranderingen onmiddellijk aan hun arts te rapporteren. Het aanpassen van medicatie en het naleven van een goede ooghygiëne kan ook bijdragen aan het verminderen van oogproblemen.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met oogproblemen bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson kan naast motorische problemen ook oogproblemen veroorzaken, zoals droge ogen, wazig zien, verminderde oogbewegingen en moeite met scherpstellen. Dit kan het dagelijks leven beïnvloeden, maar met de juiste aanpak kun je je comfort en zicht verbeteren.

Houd je ogen goed gehydrateerd

Droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem bij Parkinson. Gebruik kunsttranen of een ooggel om je ogen gehydrateerd te houden, vooral als je in een droge of stoffige omgeving bent. Vermijd langdurig gebruik van beeldschermen zonder pauzes, omdat dit kan leiden tot minder knipperen en meer droogheid. Probeer bewust vaker te knipperen, vooral tijdens geconcentreerde activiteiten.

Zorg voor regelmatige oogcontroles

Het is belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren door een oogarts, vooral als je wazig ziet of andere visuele klachten hebt. De oogarts kan veranderingen in je zicht opmerken en specifieke aanpassingen of behandelingen aanbevelen, zoals een bril, oogdruppels of andere therapieën. Zorg ervoor dat je controleafspraken opvolgt en eventuele klachten meteen bespreekt.

Pas je omgeving aan voor beter zicht

Bij Parkinson kan het moeilijk zijn om scherp te zien in slecht verlichte ruimtes. Zorg voor goede verlichting in huis, vooral op plaatsen waar je vaak leest, kookt of andere taken uitvoert. Gebruik lampen met helder, wit licht en plaats ze strategisch om schaduwen te vermijden. Contrastmarkeringen op trappen of drempels kunnen helpen om struikelen te voorkomen.

Neem je tijd bij visuele taken

Parkinson kan de snelheid van je oogbewegingen en focus beïnvloeden. Neem de tijd om je ogen aan te passen bij het lezen, tv-kijken of het uitvoeren van taken die precisie vereisen. Vergroot teksten op apparaten zoals je telefoon of tablet en gebruik indien nodig een loep om details beter te zien.

Voorkom vermoeidheid van de ogen

Vermoeide ogen kunnen je visuele problemen verergeren. Neem regelmatig korte pauzes tijdens activiteiten die je ogen belasten, zoals lezen of computergebruik. Kijk elke 20 minuten even weg van je werk en focus op een object in de verte om je ogen te ontspannen. Zorg daarnaast voor voldoende slaap, want rust is essentieel voor je algehele welzijn, inclusief je ogen.

Wees voorzichtig met medicatie

Sommige medicijnen die worden gebruikt bij Parkinson kunnen oogproblemen veroorzaken of verergeren, zoals droge ogen of wazig zien. Bespreek deze bijwerkingen met je arts en vraag of aanpassingen mogelijk zijn. Stop nooit zelf met medicatie zonder overleg met je behandelend arts.

Vraag hulp bij dagelijkse visuele uitdagingen

Als je merkt dat visuele problemen het uitvoeren van dagelijkse taken moeilijk maken, aarzel dan niet om hulp te vragen. Een ergotherapeut kan praktische tips geven over hoe je beter kunt omgaan met je omgeving en hulpmiddelen kunt gebruiken. Familieleden of vrienden kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld etiketten te vergroten of te helpen met het organiseren van spullen.

Met deze aanpassingen kun je het effect van oogproblemen bij Parkinson verminderen en je onafhankelijkheid en levenskwaliteit behouden. Blijf alert op veranderingen in je zicht en wees niet bang om ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.

Misvattingen rond oogproblemen bij de ziekte van Parkinson

Oogproblemen komen vaak voor bij mensen met de ziekte van Parkinson, maar er bestaan veel misvattingen over hoe deze problemen zich manifesteren en hoe ze het beste behandeld kunnen worden. In dit artikel worden enkele van de meest voorkomende misverstanden besproken, zodat je beter begrijpt hoe Parkinson de ogen kan beïnvloeden en welke zorg je kunt verwachten.

Oogproblemen bij Parkinson zijn altijd een teken van een vergevorderde ziekte

Oogproblemen kunnen al in de vroege stadia van de ziekte van Parkinson voorkomen, zelfs als de symptomen van de ziekte zelf nog mild zijn. Het is dus niet nodig te wachten tot de ziekte vergevorderd is om oogklachten te ervaren. Symptomen zoals wazig zien of moeite met focussen kunnen vroeg optreden en kunnen worden verlicht met de juiste behandeling, zoals oogonderzoeken of oogbehandeling.

Alle oogproblemen bij Parkinson worden veroorzaakt door de ziekte zelf

Hoewel de ziekte van Parkinson invloed kan hebben op het zenuwstelsel, is het niet altijd de ziekte zelf die oogproblemen veroorzaakt. Andere factoren, zoals medicatie die voor Parkinson wordt gebruikt, kunnen ook bijdragen aan visuele stoornissen. Het is belangrijk om oogklachten goed te monitoren en te bespreken met een arts, zodat de onderliggende oorzaken correct worden vastgesteld.

Oogproblemen bij Parkinson kunnen alleen worden opgelost met chirurgie

Chirurgie is niet altijd nodig bij het behandelen van oogproblemen die voortkomen uit de ziekte van Parkinson. Veel van de visuele problemen kunnen worden verlicht met niet-chirurgische behandelingen, zoals het aanpassen van medicatie, het dragen van bril of lenzen, of het volgen van specifieke oogonderzoeken om te kijken naar mogelijke afwijkingen.

Alle Parkinsonpatiënten hebben dezelfde soort oogproblemen

Oogproblemen bij Parkinson kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. Terwijl sommige mensen misschien moeite hebben met het focussen van hun ogen, kunnen anderen last hebben van droogte of overmatige tranenvloed. Elke patiënt heeft een unieke ervaring en behandeling moet altijd op maat worden aangepast.

Oogproblemen bij Parkinson zijn niet behandelbaar

Oogproblemen veroorzaakt door Parkinson kunnen vaak goed beheerd worden met de juiste zorg en behandeling. Het is belangrijk om regelmatig controle te hebben, zodat de zorg op tijd kan worden aangepast. Medicijnen, brilcorrecties of therapieën kunnen helpen om het visuele ongemak te verlichten.

De ziekte van Parkinson beïnvloedt alleen de gezichtsfunctie, niet de ooggezondheid

De ziekte van Parkinson kan niet alleen invloed hebben op de gezichtsfunctie, maar ook op andere aspecten van de ooggezondheid, zoals traanproductie en de manier waarop de ogen bewegen. Het is dus belangrijk om oogklachten niet te negeren, zelfs als ze niet direct de visuele scherpte betreffen. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen om eventuele problemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Oogproblemen bij Parkinson kunnen alleen verergeren met de tijd

Oogproblemen hoeven niet altijd te verergeren naarmate de ziekte vordert. In veel gevallen kunnen ze goed worden beheerd door veranderingen in medicatie of door het implementeren van behandelingen zoals het dragen van beschermende brillen of het uitvoeren van oogspieroefeningen. Het is dus mogelijk om de ooggezondheid te behouden, zelfs bij progressieve ziektes zoals Parkinson.

Lees verder

© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Parkinson en wat zijn de verschijnselen?Wat is Parkinson nou precies? Binnen Nederland komt Parkinson voornamelijk voor bij personen boven de 50 jaar. Verschijn…
Parkinson: de geschiedenisDe ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel, het is daarom ook geen zeldzame zi…
Grotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteGrotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteWat is de relatie tussen zuivel en de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt er een verhoogde kans bij de…
De Ziekte van ParkinsonDe Ziekte van ParkinsonBij de ziekte van Parkinson sterven er bepaalde cellen af in de hersenen. Bij ieder mens maken de hersenen de stof 'dopa…

Nierfalen: Verminderde of afwezige nierfunctieNierfalen: Verminderde of afwezige nierfunctieNierfalen wordt gekenmerkt door tijdelijke of permanente schade aan de nieren, wat resulteert in een verlies van de norm…
Madarose: Verlies van wenkbrauwen en/of wimpersMadarose: Verlies van wenkbrauwen en/of wimpersMadarose verwijst naar het verlies van wenkbrauwen en/of wimpers, wat kan voortkomen uit verschillende oorzaken zoals me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasD, Pixabay
  • Convergentie-insufficiëntie: Dichtbij zien gaat moeilijk, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171637-convergentie-insufficientie-dichtbij-zien-gaat-moeilijk.html, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Eyes and Parkinson's information sheet, https://www.parkinsons.org.uk/content/eyes-and-parkinsons-information-sheet, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Stadia en symptomen, http://www.parkinsonliga.be/nl/symptomen_13.aspx, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Vision Changes, http://www.pdf.org/en/vision_parkinson, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Visual Symptoms in Parkinson's Disease, Parkinsons Dis. 2011; 2011: 908306., Published online 2011 May 25. doi: 10.4061/2011/908306, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109513/, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Visual symptoms of Parkinson’s disease, http://eyewiki.aao.org/Visual_symptoms_of_Parkinson%E2%80%99s_disease, geraadpleeg dop 26 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.