De Ziekte van Parkinson

De Ziekte van Parkinson Bij de ziekte van Parkinson sterven er bepaalde cellen af in de hersenen. Bij ieder mens maken de hersenen de stof 'dopamine' aan. Deze stof heeft de controle over de bewegingen van het lichaam, maar als de cellen afsterven, hebben je hersenen geen controle meer over je lichaamsbewegingen.

Parkinson


Geschiedenis

Vroeger heeft een Engelse arts genaamd James Parkinson herkent. In het jaar 1817 noemde hij deze ziekte 'shaking palsy'. Hij dacht dat deze ziekte te maken had met verlammingen, maar later bleek (toen hij de symptomen benoemde) dat het te maken had met een verstoorde manier van bewegen. Er werden veel onderzoeken gedaan op mensen die waren overleden om de ziekte uit te zoeken. Hierdoor konden de mensen ook onderzoeken welke medicijnen er nodig waren.

Symptomen

  • Trillen
  • Stijfheid
  • Niet goed kunnen slapen
  • Depressiviteit
  • Langzamer lopen
  • Geheugenverlies
  • Kleiner schrijven
  • Moeite met beweging van de vingers

Oorzaak

Er is niet geheel bekend waar de ziekte vandaan komt. Het is wel een feit dat mensen boven de 40 jaar meer kans hebben op het krijgen van de ziekte, maar steeds jongere mensen krijgen het ook. Het is dus voor de wetenschappers een heel mysterie. Wat een mogelijk oorzaak zou kunnen zijn is het gebruik van geneesmiddelenvergiftiging of koolmonoxidevergiftiging. Als men één van deze oorzaken heeft, kan dat leiden tot verkalking in de aderen in de hersenen.

Incidentie van de ziekte van Parkinson

Leeftijdsklasse Mannen Vrouwen
35-3921
40-4495
45-493018
50-548250
55-59200122
60-64348215
65-69447290
70-74501360
75-79451381
80-84278300
85143231

* Deze tabel komt uit 2007

Behandeling

Helaas is de ziekte van Parkinson niet te genezen, maar er zijn wel bepaalde behandelingen die de symptomen verminderen.

Als de ziekte net is ontdekt

De medicijnen: Cabergoline, Pergolide, Ropinirol, Pramipexol en Bromocriptine.

Snelst werkzaam + doelefficiënt

Het medicijn: Levodopa (er is wel een risico voor het krijgen van motorische complicaties).

Vermindering van motorische complicaties

Het medicijn: Entacapon (neemt de motorische complicaties van het innemen van Levodopa weg).

Tegen het beven

Het medicijn: Anticholinergica (vermindert ook speekselvloed en veel transpireren).
© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pergolide (medicijn bij de ziekte van Parkinson)Pergolide (medicijn bij de ziekte van Parkinson)Pergolide is een medicijn dat voorgeschreven wordt aan mensen met die ziekte van Parkinson. Pergolide is een stof die de…
Verschil tussen parkinson en parkinsonismeVerschil tussen parkinson en parkinsonismeDe ziekte van Parkinson ontstaat als gevolg van ouderdom, erfelijke aanleg, vergiftiging of een infectie. Soms is de oor…
Ziekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingBij de ziekte van Parkinson sterven cellen in de hersenen af. Het gaat om cellen die de stof dopamine aanmaken die onmis…
Parkinson ziekteParkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Parkinson ontst…

Zeldzame ziektes: feiten, trends en mogelijkhedenZeldzame ziektes: feiten, trends en mogelijkhedenZeldzame ziektes. De term doet vermoeden dat je het dan hebt over ziektes die nauwelijks iemand treffen. Toch lopen de s…
Taaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnoseTaaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnoseTaaislijmziekte of cystische fibrose is een erfelijke ziekte, die bij de geboorte al aanwezig is. Bij deze ziekte werken…
Bronnen en referenties
  • http://www.novartis.nl/aandoeningen/parkinson.shtml
  • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/zenuwstelsel-en-zintuigen/ziekte-van-parkinson/cijfers-ziekte-van-parkinson-prevalentie-incidentie-en-sterfte-uit-de-vtv-2010/
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/4776
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/23026
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 01-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.