Tintelende neus: oorzaken en symptomen tintelingen in neus

Tintelende neus: oorzaken en symptomen tintelingen in neus Een tintelende neus of een doof of prikkend gevoel in neus, is een nare klacht. Vaak is een tintelende neus het gevolg van een allergie of verkoudheid. Soms gaat het tintelende gevoel van de neus direct vooraf aan een niesbui, en op andere momenten is het tintelen de hele dag intermitterend aanwezig; het tintelen komt en gaat. Mensen die last hebben van migraine, klagen af ​​en toe ook over tintelingen of een prikkend gevoel in de neus. Een tintelend gevoel in het puntje van de neus kan ook voorkomen bij stress en angst. In meer ernstige, doch zeldzame gevallen treedt een tintelende neus op bij multiple sclerose (MS) of andere gezondheidsproblemen in relatie tot zenuwbeschadiging. Als je last hebt van een tintelende neus en geen andere symptomen hebt die voorkomen bij verkoudheid, allergie of migraine, dan is het alleszins verstandig je huisarts te raadplegen om uit te vinden of iets ernstigers de neustintelingen veroorzaakt.
Tintelende neus door verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaTintelende neus door verkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Tintelende neus door verkoudheid of allergie

Een tintelende neus door verkoudheid of een allergie kan vervelend zijn voor mensen die het ervaren, maar is meestal slechts tijdelijk. Zodra de allergieproblemen afnemen of de verkoudheid geneest, verdwijnt het tintelende gevoel van de neus doorgaans ook. Een tintelende neus is vaak een teken van een naderende nies en de tinteling verdwijnt meestal na het niezen.

Wat te doen?

Geneesmiddelen of zelfzorgmaatregelen om symptomen van verkoudheid of allergieën te verzachten, kunnen nuttig zijn om de frequentie van neustintelingen en andere klachten te verminderen.

Prikkend gevoel in neus door migraine

Mensen die last van migraine hebben, klagen af ​​en toe over tintelingen aan de buitenkant van hun neus. Dit gevoel gaat meestal gepaard met tintelingen over het hele gezicht. Niet iedereen die last heeft van migraine meldt deze tintelingen in de neus en de tintelingen in het gelaat, maar het is ook geen zeldzaam verschijnsel. Wanneer de tinteling gerelateerd is aan een migraine-aanval, verdwijnt deze meestal zodra de aanval is geweken.

Wat te doen?

Migrainemedicijnen kunnen helpen bij het behandelen van migraine en de symptomen die daarmee samenhangen.

Tintelend puntje van de neus door fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening die de bloedtoevoer naar de vingers en tenen beïnvloedt en ervoor zorgt dat deze delen van het lichaam hun gevoel verliezen en gevoelloos worden. Het fenomeen van Raynaud komt door tijdelijke slechte doorbloeding en wordt meestal geassocieerd met lage temperaturen en hevige emoties. Mensen met deze aandoening zullen merken dat hun tenen en vingers erg koud aanvoelen of zelfs gevoelloos kunnen worden als reactie op een stressvolle situatie of blootstelling aan kou. Eerst worden je vingers of tenen wit en gevoelloos, vervolgens blauw-paars en later rood.
De vingers en tenen gaan daarna tintelen, prikken en gloeien. Niet alleen de tenen en vingers kunnen erdoor getroffen worden, maar soms ook de oren en het puntje van je neus.

Wat te doen?

Er is geen gerichte behandeling voor Raynaud, maar je kunt je richten op het voorkomen van vaatkrampen door uitlokkende factoren en triggers proberen te vermijden:

Tintelende neus door angst / Bron: Geralt, PixabayTintelende neus door angst / Bron: Geralt, Pixabay

Tintelingen door angst en hyperventilatie

Angst is een toestand die van invloed is op je hormonen, je neurotransmitters en je immuunsysteem. Elk deel van je lichaam wordt getroffen en daarom is het niet echt een verrassing dat angst ook van invloed kan zijn op je neus. Er zijn verschillende manieren waarop angst de neus kan beïnvloeden. De meest voorkomende manieren zijn onder meer:

Loopneus

Angst kan een loopneus veroorzaken. Dit kan te wijten zijn aan een toename van de slijmaanmaak of problemen met allergieën. Angst beïnvloedt het immuunsysteem, dus het is mogelijk dat bepaalde allergieën erger zijn als je je angstig voelt. Angst kan zelfs een groter risico op verkoudheid met zich meebrengen.

Tintelende neus

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan angst ook gezichtstintelingen veroorzaken. Dit is vaak te wijten aan hyperventilatie, een veel voorkomend symptoom bij mensen met paniekaanvallen. Een tintelende neus kan een teken zijn dat je slecht ademt en geeft aan dat je weer controle moet krijgen over je ademhaling om de symptomen te stoppen.

Bloedneus

Een bloedneus of neusbloeding kan ook worden veroorzaakt door angst. In sommige gevallen kan angst een tijdelijke bloeddrukverhoging veroorzaken, wat de bloedvaten kan beschadigen en tot bloedingen kan leiden. Mensen met ernstige angst of stress kunnen vaak bloedneuzen krijgen. Helaas kunnen deze bloedneuzen eigenlijk meer stress veroorzaken wat leidt tot een vicieuze cirkel.

Andere neusklachten

Sommige mensen melden dat de binnenkant van hun neus jeukt als ze angst hebben. Anderen beweren dat ze een pijnlijke neus of een verstopte neus ervaren als gevolg van angst. Angst verandert de manier waarop je lichaam werkt, en een van de gevolgen is dat vreemde fysieke gewaarwordingen meer voorkomen.

Een tintelend of doof gevoel door zenuwbeschadiging

Aanhoudende tintelingen in de neus, ook wel eens paresthesie genoemd (een stoornis in de gevoelssensatie), kunnen een teken zijn van zenuwbeschadiging of multiple sclerose (MS). Wanneer tintelingen in de neus gerelateerd zijn aan dergelijke problemen, kan het gevoel worden omschreven als het prikken van spelden en naalden in de huid. Mensen met multiple sclerose of zenuwbeschadiging kunnen dit gevoel ervaren, niet alleen in de neus, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Hoewel paresthesie niet altijd verband houdt met ernstige ziekten, is het toch een goed idee voor iemand die het heeft om snel door een arts te worden nagekeken om er zeker van te zijn dat er niets mis is. Er is geen remedie voor multiple sclerose en zenuwbeschadiging is niet altijd te genezen, maar vaak kunnen de klachten wel goed onder controle worden gebracht door adequate behandeling.

Tintelende neus door energiedrankjes / Bron: Pnut10, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tintelende neus door energiedrankjes / Bron: Pnut10, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere oorzaken van doof of prikkend gevoel in neus

Andere oorzaken van een tintelende neus zijn:
 • Gebroken neus;
 • Overgang;
 • Koud weer;
 • Overmatig gebruik van cafeïne (in koffie, energiedrankjes, etc.);
 • Bijwerking van medicijnen, zoals:
  • Tramazoline, een middel dat het neusslijmvlies doet slinken;
  • Imitrex (sumatriptan, o.a. als neusspray), een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij een aanval van migraine of clusterhoofdpijn;
 • Bestraling van gezicht/hals (radiotherapie);
 • Een voorteken van clusterhoofdpijn.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Neus- en bijholteontstekingNeus- en bijholteontstekingLinks en rechts van de neus, zitten de bijholten. De bovenkant van de bijholten komen tot aan de oogkassen en vlak onder…

Handkrampen: Oorzaken en behandeling van krampen in handHandkrampen: Oorzaken en behandeling van krampen in handHandkrampen kunnen een vervelend probleem zijn, zowel tijdelijk als chronisch, en kunnen het dagelijks leven aanzienlijk…
Ziekte van Schamberg: Huidaandoening met bruine vlekkenZiekte van Schamberg: Huidaandoening met bruine vlekkenDe ziekte van Schamberg is een huidaandoening waarbij vooral op de onderbenen rode tot bruine plekjes of vlekken ontstaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
 • Calm Clinic. How Anxiety Affects Your Nose. https://www.calmclinic.com/anxiety/affects-nose (ingezien op 27-12-2017)
 • Hartstichting. Fenomeen van Raynaud. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/fenomeen-van-raynaud (ingezien op 18-11-2023)
 • Nativeremedies. Raynaudís Disease. https://www.nativeremedies.com/ailment/symptoms-of-raynauds-disease.html (ingezien op 27-12-2017)
 • Rightdiagnosis. Causes of Nose Tingling. http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/nose_tingling/causes.htm (ingezien op 27-12-2017)
 • Thuisarts. Ik heb het fenomeen van Raynaud. https://www.thuisarts.nl/fenomeen-van-raynaud/ik-heb-fenomeen-van-raynaud (ingezien op 27-12-2017)
 • Wisegeek. What Causes Nose Tingling? http://www.wisegeek.org/what-causes-nose-tingling.htm (ingezien op 27-12-2017)
 • Yahoo Answers. Why does my nose tingle when I have a cold? https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110919142252AAHWtXw (ingezien op 27-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Dirima
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pnut10, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.