Tintelingen in gezicht: oorzaken van gezichtstintelingen

Tintelingen in gezicht: oorzaken van gezichtstintelingen Tintelingen in het gezicht of gezichtstintelingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende neurologische of andersoortige aandoeningen. Tintelingen in het gezicht kunnen ervaren worden in het voorhoofd, de wangen, rond de neus, rond de ogen, de kin en de kaken. De meest voorkomende oorzaak van tinteling van het gezicht is angst of een paniekaanval (met hyperventilatie). Irritatie of beschadiging van de zenuwen in het gezicht veroorzaken ook tintelingen in het gezicht en gevoelloosheid of zwakte. Als de tintelingen in het gezicht of gelaat te wijten zijn aan beheersbare angst, kun je het mogelijk met zelfhulp de baas. De meeste oorzaken van tintelingen in het gezicht moeten echter door een arts worden beoordeeld en behandeld. Als je onverwachts overvallen wordt door gevoelloosheid, tintelingen, wazig zien en moeite hebt om uit je woorden te komen of een hangende mondhoek hebt, dan dien je onmiddellijk 112 te bellen, omdat dit symptomen van een beroerte kunnen zijn.
Tintelingen in het gezicht door angst / Bron: Istock.com/bahadosTintelingen in het gezicht door angst / Bron: Istock.com/bahados

Wat zijn gezichtstintelingen?

Tintelingen in het gezicht of gezichtstintelingen kunnen aanvoelen als een stekelig of prikkend gevoel onder je huid, als speldenprikken. Het kan je hele gezicht of slechts één kant beïnvloeden. Sommige mensen beschrijven het gevoel als ongemakkelijk of irritant, terwijl anderen het als pijnlijk ervaren. Tintelingen zijn een teken van een aandoening die paresthesie wordt genoemd en die ook symptomen omvat zoals gevoelloosheid, prikkelingen, jeuk, branderig gevoel of het gevoel dat insecten onder je huid kruipen (formicatie).

Symptomen

Symptomen die kunnen worden geassocieerd met tintelingen in het gezicht zijn:

Oorzaken van tintelingen in het gezicht

De meest voorkomende oorzaak van tintelingen in het gezicht is angst; het is gebruikelijk dat mensen die angsten of paniekaanvallen ervaren, gevoelloosheid of tintelingen in het gezicht ervaren. Tintelingen in het gezicht kunnen ook een symptoom zijn van een verscheidenheid aan neurologische problemen of medische ziekten. Irritatie of schade aan de zenuwen in het gezicht kan tintelingen veroorzaken. Sommige oorzaken van schade aan de gezichtszenuwen zijn multiple sclerose, infecties of tumoren. Bovendien kunnen tintelingen in het gezicht, vooral als deze gepaard gaan met gezichtsverzakking of andere neurologische symptomen, wijzen op een beroerte of TIA. Ten slotte kan een tinteling in het gezicht ontstaan ​​door lokale anesthesie als gevolg van een tandheelkundige procedure of medische ingreep in het gezicht.

Zenuwschade

Zenuwen lopen helemaal door je lichaam en sommige bevinden zich in je gezicht. Als een zenuw beschadigd raakt (zenuwschade), kan pijn, gevoelloosheid of tintelingen optreden. Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen en soms tast het de gezichtszenuwen aan. Veel voorkomende oorzaken van neuropathie zijn:

Zenuwbeschadiging kan worden behandeld met medicijnen, operaties, fysiotherapie, zenuwstimulatie en andere methoden, afhankelijk van de oorzaak.

Bij aangezichtspijn of trigeminusneuralgie voel je vaak elektrische schokjes en het ontstaat door een abnormale werking van de trigeminuszenuw in je gezicht veroorzaakt. Het kan tintelingen en vaak zeer intense pijn veroorzaken.

Migraine

Migraine kan tintelingen of gevoelloosheid in je gezicht en elders in je lichaam veroorzaken. Deze sensaties kunnen optreden vóór, tijdens of na een migraineaanval. Ze duiken vaak op aan dezelfde kant van je lichaam als waar de hoofdpijn is gelokaliseerd. Sommige soorten migraine kunnen ook tijdelijke zwakte aan één kant van het lichaam veroorzaken, waaronder het gezicht.

Multiple sclerose (MS)

Tintelingen of gevoelloosheid in het gezicht en lichaam is een van de meest voorkomende symptomen van multiple sclerose (MS). In feite is het vaak het eerste teken van de ziekte. Mensen met MS die extreme tinteling of een verdoofd gevoel in het gezicht ervaren, moeten voorzichtig zijn bij het kauwen, omdat ze per ongeluk in hun tong kunnen bijten.

Angst en hyperventilatie

Angst kan gepaard gaan met allerlei lichamelijke sensaties. Sommige mensen melden een tintelend, branderig of verdoofd gevoel in hun gezicht en in andere delen van hun lichaam vóór, tijdens of na een paniekaanval (met hyperventilatie). Andere lichamelijke symptomen, zoals zweten, trillen, snelle ademhaling en een verhoogde hartslag, zijn veel voorkomende reacties.

Allergische reactie

Soms zijn tintelingen in het gezicht een teken dat je ergens allergisch voor bent. Tintelingen of jeuk rond de mond is een veel voorkomende reactie op voedselallergieën. Andere tekenen van een allergische reactie zijn:

Beroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comBeroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Beroerte of TIA

Sommige mensen ervaren dat ze tijdens of na een beroerte of TIA tintelingen aan één kant van hun gezicht ervaren. Schakel onverwijld medische hulp in als de tintelingen gepaard gaan met:
 • een ernstige en ongewone hoofdpijn
 • onduidelijke spraak of moeite met praten
 • gezichtsverlamming, hangend of verlamd
 • plotselinge zichtproblemen, zoals wazig zien of dubbelzien
 • plotseling verlies van coördinatie
 • zwakheid
 • geheugenverlies

Fibromyalgie

Tintelingen in het gezicht zijn een veel voorkomend teken van fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn en vermoeidheid. Andere symptomen van fibromyalgie kunnen zijn: cognitieve problemen, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Andere mogelijke oorzaken

De tintelingen in het gezicht kunnen ook te wijten zijn aan andere oorzaken. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat stress, blootstelling aan koude lucht, eerdere gezichtsoperaties, bestralingstherapie (radiotherapie) en vermoeidheid allemaal factoren zijn die het tintelende gevoel kunnen opwekken. Artsen zijn echter niet altijd in staat om een ​​exacte oorzaak voor tintelingen in het gezicht vast te stellen.

Wanneer een arts raadplegen?

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen als je last krijgt van tintelingen in je gezicht, zeker als het aanblijft of regelmatig terugkomt en het je dagelijkse leven verstoort. Schakel meteen hulp in als je denkt een beroerte of een ernstige allergische reactie te hebben (gehad). Dit kunnen levensbedreigende aandoeningen zijn waarvoor spoedeisende zorg nodig is.

Afname van bloed voor onderzoek bij tintelingen in het gezicht / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek bij tintelingen in het gezicht / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Behandeling van tintelingen in het gezicht

Medische behandeling

Behandeling van tintelingen in het gezicht of gezichtstintelingen kunnen bestaan uit:
 • Beeldvormend onderzoek: als je voor het eerst tintelingen in het gezicht krijgt, kan een arts beeldvormend onderzoek van het gezicht en het hoofd laten om de oorzaak te helpen vaststellen. Een arts zal een CT- of MRI-scan laten uitvoeren bij vermoeden dat een beroerte de oorzaak is van de tinteling in je gezicht.
 • Bloedonderzoek: als een arts vermoedt dat een systemische aandoening de oorzaak is van de tintelingen in je gezicht, kan bloedonderzoek worden verricht om de oorzaak te achterhalen.
 • Verwijzing naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGz): als de huisarts vermoedt dat het tintelen in je gezicht het gevolg is van ernstige of terugkerende angst of paniekaanvallen, kan je worden verwezen naar een GGz-instelling voor psychologische hulp en begeleiding. Er zijn verschillende behandelingen voor angst waaronder cognitieve gedragstherapie, medicijnen en op mindfulness gebaseerde praktijken.
 • Medicatie: als een arts vermoedt dat de tintelingen in je gezicht het gevolg zijn van een infectie, dan kan de arts antivirale middelen voorschrijven om de oorzaak te behandelen. Als een arts vermoedt dat een systemische medische aandoening de oorzaak is van je gezichtstintelingen, dan kan andersoortige medicatie worden aanbevolen.
 • Bij een vitaminetekort is het belangrijk om meer vitamines, vooral vitamine E, B12 en C, te consumeren via supplementen of voedselbronnen.

Zelfzorg

Het aanbrengen van veranderingen in de levensstijl kan helpen bij hormonale en psychische oorzaken:
 • zorg ervoor dat je voldoende slaap
  Dagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • eet gezond en gevarieerd (bijvoorbeeld een plantaardig dieet)
 • beweeg dagelijks
 • pas ontspanningstechnieken toe
 • voldoende water drinken
 • vermijd stressvolle situaties

Prognose

Verschillende medische problemen en aandoeningen kunnen tintelingen in het gezicht veroorzaken. Soms kunnen deze problemen worden behandeld met eenvoudige remedies en soms is directe medische hulp vereist. Tintelingen in het gezicht kunnen een constant aanwezig symptoom zijn, of je kunt het slechts af en toe ervaren. Hoe dan ook, je huisarts kan je bijstaan en proberen erachter te komen wat de tintelingen veroorzaakt en hoe deze effectief behandeld kunnen worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamMijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamEen tintelend gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn. Je kunt je moe en slap voelen als je het gevoel overkomt van…
Wat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenWat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenAls je te lang in dezelfde houding ligt of zit, dan krijg je te maken met een tintelend gevoel in de ledematen. We kenne…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Chronische hyperventilatie: Tintelingen en spierklachtenChronische hyperventilatie: Tintelingen en spierklachtenHeb je last van tintelingen in je handen, voeten en/of gezicht en doen je spieren niet wat ze normaal doen, soms in de v…

CMV gastro-enteritis/colitis: Virale infectie maag of darmCMV gastro-enteritis/colitis: Virale infectie maag of darmCMV gastro-enteritis/colitis is een ontsteking van de maag of darm als gevolg van een infectie met het cytomegalovirus (…
Kegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsKegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsDe baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder (cervix) dat zich opent aan de bovenkant van de vagina. Een keg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
 • https://www.gponline.com/tingling-red-flag-symptoms/pain/article/1293239
 • https://www.anxietycentre.com/anxiety-symptoms/numbness-anxiety-symptom.shtml
 • https://www.zocdoc.com/answers/12655/why-is-my-face-tingling
 • https://www.healthline.com/health/tingling-in-face
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/face-tingling/
 • https://www.34-menopause-symptoms.com/tingling-extremities/articles/tingling-in-face-what-causes-it-and-what-to-do.htm
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/bahados
 • Afbeelding bron 2: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Alila Medical media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 5: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.