Handkrampen: Oorzaken en behandeling van krampen in hand

Handkrampen: Oorzaken en behandeling van krampen in hand Handkrampen kunnen een vervelend probleem zijn, zowel tijdelijk als chronisch, en kunnen het dagelijks leven aanzienlijk verstoren. Deze krampen ontstaan uit spierspasmen, waarbij de spieren onwillekeurig samentrekken en zich niet kunnen ontspannen. Handkrampen kunnen variëren van milde ongemakken tot intense pijn en kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen of medische problemen. Hoewel veel handkrampen met huismiddeltjes verholpen kunnen worden, is het bij ernstige of aanhoudende krampen verstandig om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. Kan je deze tekst uitgebreid corrigeren, herschrijven en uitbreiden, met volledig behoud van de links en opmaakcodes om de tekststructuur niet te beschadigen? Verzin aub zelf geen opmaakcodes. Bedankt!


Oorzaken van spierkrampen

Spierkrampen (spierspasmen) zijn de belangrijkste oorzaak van krampen in de hand. Normaal gesproken is spiercontractie het gevolg van een goed gereguleerd proces waarbij de hersenen, het ruggenmerg en de spieren met elkaar communiceren. Hierbij zijn bepaalde chemicaliën en eiwitten betrokken die essentieel zijn voor normale spiercontracties. Wanneer er een abnormale onderbreking in dit proces optreedt, kunnen spierspasmen en krampen ontstaan. Vaak verdwijnen deze krampen vanzelf binnen enkele minuten.

Oorzaken van handkrampen

Carpaal tunnel syndroom

Bij het carpaal tunnel syndroom ontstaat druk op de zenuw die van de onderarm naar de handpalm loopt, veroorzaakt door een verdikking of zwelling van de pezen. Deze druk kan leiden tot de volgende symptomen, vaak samen met handkrampen:

Diabetische stijve hand syndroom

Bij patiënten met diabetes type 1 en type 2 kan het diabetische stijve hand syndroom optreden, ook wel ‘cheiroarthropathie’ genoemd. Deze complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte) leidt tot een beperkt bewegingsbereik van de vingers door geleidelijke verstijving en verdikking van de handen. Mogelijke tekenen van dit syndroom zijn:
  • Verminderde handfunctie
  • Verdikte, strakke en stijve huid op de handrug (stijve handen)
  • Verzwakte handgewrichten
  • Vingerstijfheid en moeite om vingers samen te brengen

Een goede regulatie van de bloedsuikerspiegel kan helpen om de verstijving van de handen te voorkomen.

Elektrolytenstoornissen

Elektrolyten zijn stoffen die essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties, zoals zenuw- en spieractiviteit, hydratatie, bloed-pH, bloeddruk en weefselherstel. Een verstoring in de balans van elektrolyten kan leiden tot een onjuiste spierfunctie, wat kan resulteren in spiercontracties en handkrampen. Belangrijke elektrolyten zoals calcium, natrium en kalium zijn cruciaal voor een goede spierfunctie. Magnesium speelt ook een rol in het behoud van sterke botten en het ontspannen van de spieren. Bij afwijkingen in deze elektrolyten kunnen pijnlijke handkrampen ontstaan. In ernstige gevallen kan een elektrolytenstoornis levensbedreigend zijn. Elektrolytenstoornissen kunnen optreden door:

De behandeling van elektrolytenstoornissen richt zich op de oorzaak en ernst van de aandoening, waarbij een arts een gepersonaliseerd behandelplan opstelt.

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie, oftewel te snel ademen, daalt het koolstofdioxidegehalte in het bloed. Dit kan bij sommige patiënten leiden tot krampen in de handen.

Nieraandoening

Wanneer de nieren niet in staat zijn om voldoende afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen of de vochtbalans te reguleren, kunnen handkrampen optreden. Stoornissen in de vocht- en elektrolytenbalans, bloeddoorstromingsproblemen of zenuwschade door een nierprobleem kunnen krampen in de handen veroorzaken.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van artritis waarbij het immuunsysteem de gezonde cellen aanvalt, wat leidt tot pijn en ontsteking in de gewrichten. Wanneer de handgewrichten worden aangetast, kunnen patiënten last hebben van gewrichtspijn, stijve gewrichten en gewrichtszwelling. Andere symptomen zijn koorts, zwakte, vermoeidheid en gewichtsverlies. De behandeling omvat vaak disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD's) en biologische responsmodificatoren (biologische geneesmiddelen). Activiteiten zoals zwemmen, wandelen en fietsen kunnen nuttig zijn, samen met fysiotherapie, stretching en oefeningen om de handflexibiliteit en -kracht te verbeteren.

Schrijverskramp

Schrijverskramp, ook wel ‘overbelastingsblessure’ of ‘writer’s cramp’ genoemd, betreft een aandoening waarbij specifieke of algemene bewegingen van de spieren die worden gebruikt bij fijne motoriek aangetast zijn. Activiteiten die het risico op schrijverskramp vergroten, zijn onder andere:
  • Het omhoog brengen van de elleboog
  • Overmatige buiging van de pols
  • Het strekken van de vinger(s)
  • Het bespelen van een muziekinstrument
  • Een overmatige grip op voorwerpen zoals een pen, gereedschap, een schop of een smartphone
  • Langdurig schrijven of typen

Slechte bloedcirculatie

Een slechte bloedsomloop kan leiden tot een onvoldoende toevoer van bloed naar de handen, armen en benen. Symptomen van een slechte bloedsomloop zijn onder andere pijn, tintelingen, een doof gevoel en stekende of kloppende pijn. Tips voor het verbeteren van de bloedcirculatie kunnen helpen om deze symptomen te verlichten.

Hoofdpijn is één van de symptomen van uitdroging / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de symptomen van uitdroging / Bron: Geralt, Pixabay

Uitdroging

Uitdroging kan snel optreden bij overmatige inspanning of blootstelling aan hitte. Symptomen zoals koorts, hoofdpijn, koude rillingen, een droge huid, slechte adem en verlangen naar zoet voedsel kunnen optreden. Uitdroging kan leiden tot handkrampen. Het is belangrijk om bij hoge temperaturen goed te blijven drinken en overmatige inspanning te vermijden.

Huismiddeltjes

Er zijn verschillende eenvoudige huismiddeltjes die kunnen helpen bij het verlichten van handkrampen:
  • Bepaalde vitaminen en supplementen innemen (afhankelijk van de oorzaak en medische geschiedenis van de patiënt)
  • De spieren masseren of wrijven
  • Stoppen met activiteiten die de handkrampen veroorzaken
  • Meer vocht innemen
  • Spieren voorzichtig uitrekken
  • Het drinken van kamillethee of groene thee
  • Toepassen van warmte of koude

Voldoende blijven drinken is cruciaal om handkrampen te voorkomen / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende blijven drinken is cruciaal om handkrampen te voorkomen / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Preventie

Om handkrampen te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:
  • Het gebruik van geschikt handgereedschap om overmatige krachtuitoefening te voorkomen
  • Oefeningen met lage impact, zoals fietsen, zwemmen of wandelen
  • Spierversterkende oefeningen doen
  • Uitdroging vermijden door voldoende te drinken
  • Regelmatig uitrekken van de spieren

Prognose van handkrampen

In de meeste gevallen zijn handkrampen niet ernstig of levensbedreigend. Ze kunnen echter een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het identificeren van de onderliggende oorzaak en het toepassen van passende behandelings- en preventiemaatregelen kan helpen om de frequentie en ernst van handkrampen te verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kramp in hand of vingers: oorzaken van vinger- & handkrampenKramp in hand of vingers: oorzaken van vinger- & handkrampenKramp in de hand kan zowel optreden in de linkerhand als rechterhand, en zowel overdag als 's nachts tijdens de slaap. K…
Kuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen duidt op spierkrampen in de kuiten. Normaal gesproken doet kuitkramp zich voor aan één kant. Kuitkrampen is…
Krampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen kunnen te wijten zijn aan vermoeidheid, spierzwakte, dehydratatie, epileren of harsen, overgewicht,…
Spiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieSpiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieDe onwillekeurige samentrekking van spieren in de knie in rust of als je deze samentrekt, wordt vaak veroorzaakt door de…

Noordzeeziekte: een progressieve evenwichtstoornisziekteNoordzeeziekte: een progressieve evenwichtstoornisziekteSoms ben je wel eens duizelig en heb je problemen om je evenwicht te bewaren. In veel gevallen gaat dit weer over. Er zi…
Tintelende neus: oorzaken en symptomen tintelingen in neusTintelende neus: oorzaken en symptomen tintelingen in neusEen tintelende neus of een doof of prikkend gevoel in neus, is een nare klacht. Vaak is een tintelende neus het gevolg v…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 26 december 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hand Cramps Associated With Vitamin Deficiencies, https://www.livestrong.com/article/478025-hand-cramps-associated-with-vitamin-deficiencies/
  • Home Remedies for Hand Cramps, https://homeremediesfor.com/hand-cramps/
  • What are hand cramps?, https://www.healthgrades.com/symptoms/hand-cramps
  • What are hand cramps?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319951.php
  • What Is Causing My Hand Cramps?, https://renovahandcare.com/causing-hand-cramps/
  • Why Is My Hand Cramping?, https://www.healthline.com/health/hand-cramps#modal-close
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.