Rood gezicht: oorzaken en behandeling rode huid in gezicht

Rood gezicht: oorzaken en behandeling rode huid in gezicht Sommige mensen hebben van nature een rood gezicht of een roodachtig gezicht. Als je veel buiten werkt, kun je een verweerd en rood gezicht krijgen, vooral als je van nature een lichte huid hebt. Maar een rood hoofd kan ook wijzen op een huidaandoening, die goed een passende behandeling behoeft waarna de roodheid wegtrekt. En, zelden, kan een rood gezicht of een rode huid in het gezicht wijzen op een ernstiger aandoening zoals 'systemische lupus erythematosus', een aandoening die goed moet worden onderzocht en behandeld. Bij aanhoudende klachten van roodheid in het gezicht, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Symptomen van een rood gezicht

Een rood gezicht kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • aanhoudende roodheid in (bepaalde delen van) het gezicht
 • kleine bloedvaatjes op je neus en wangen zwellen vaak op en worden zichtbaar
 • gezwollen rode bultjes die op acne lijken
 • de huid kan warm en gevoelig zijn bij aanraken
 • branderige huid
 • prikkende huid
 • tintelingen in het gezicht

Seborrhoïsch eczeem rond de neus / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Seborrhoïsch eczeem rond de neus / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening die een rode uitslag veroorzaakt, die vaak op het gezicht verschijnt. Door de uitslag in het gezicht kan de huid er vettig uitzien. De huid kan evenwel ook droog en schilferig lijken.

Wat te doen?
Seborroïsch eczeem vereist meestal een behandeling. Je huisarts kan een behandelplan opstellen dat is afgestemd op je behoeften. De behandeling kan bestaan uit het het gebruik van een antiroosshampoo en een geneesmiddel die je op de huid toepast gedurende korte tijd.

Netelroos / Bron: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Netelroos / Bron: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rode huid in gezicht door stress

Huiduitslag door stress heeft vaak de vorm van netelroos. Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Gebieden die getroffen zijn door netelroos zijn over het algemeen rood, verhoogd en opgezwollen. Deze vlekkerige gebieden kunnen zo klein zijn als een potloodpunt of zo groot als een bord. Gebieden die getroffen zijn door netelroos zullen waarschijnlijk jeuken. Je kunt ook een tintelend of branderig gevoel ervaren wanneer je de getroffen gebieden aanraakt.

Wat te doen?
Netelroos verdwijnt over het algemeen in ongeveer 24 uur. Maar nieuwe netelroos kan zich vormen als de oudere plekken verdwijnen. Neem onverwijld contact op met je huisarts als de uitslag verergert, je lippen en oogleden opzwellen of als je ook benauwd wordt.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening die roodheid en zichtbare bloedvaten in je gezicht veroorzaakt. Het kan ook kleine, rode, met pus gevulde bultjes produceren. Deze symptomen kunnen oplaaien gedurende een periode van weken tot maanden en vervolgens een tijdje afnemen. Rosacea kan worden aangezien voor acne, een allergische reactie of andere huidproblemen.

Voorkeursplekken rosacea / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)Voorkeursplekken rosacea / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)
Rosacea kan bij iedereen voorkomen. Maar het treft meestal vrouwen van middelbare leeftijd die een blanke huidskleur hebben. Hoewel er geen remedie is voor rosacea, kunnen behandelingen de symptomen onder controle houden en verminderen. Als je aanhoudend last hebt van een rode gezichtshuid, raadpleeg dan je arts voor een diagnose en voor de juiste behandeling.

Behandeling
Hoewel rosacea niet kan worden genezen, kan de juiste behandeling de roodheid verminderen. Er zijn diverse soorten behandelingen beschikbaar. Bij een lokale behandeling wordt meestal gekozen voor metronidazol (een antiprotozoïcum) in hydrogel of op crèmebasis.

Allergische reactie op een huidverzorgingsproduct of make-up

Een aandoening die contacteczeem wordt genoemd, kan zich ook in je gezicht voordoen en roodheid veroorzaken. Het gezicht is een veel voorkomende plek om contacteczeem te krijgen. Een zeep- of haarkleurmiddel kan je huid irriteren en contacteczeem veroorzaken. Als je allergisch bent voor iets waar je gezicht mee in contact komt, dan kun je allergische contacteczeem ontwikkelen. Veel voorkomende oorzaken van allergische contacteczeem zijn stofjes in make-up en gezichtsverzorgingsproducten.

Wat te doen?
Deze vorm van uitslag in het gezicht zal vaak vanzelf verdwijnen als je je huid niet meer blootstelt aan de uitlokkende factor. Omdat deze reactie kan worden veroorzaakt door zoveel producten, waaronder producten die je misschien al vele jaren gebruikt en alledaagse dingen in je omgeving, kan het een uitdaging zijn om uit te zoeken wat de uitslag precies veroorzaakt. Raadpleeg een arts als je er niet achter komt wat de uitslag veroorzaakt.

Rode huid in het gezicht door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayRode huid in het gezicht door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Reactie op een medicijn

Sommige medicijnen kunnen een zonnebrandachtige reactie veroorzaken als je overdag buitenshuis bent. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij sommige antibiotica. Het gebruik van een medicijn, zoals een hydrocortison (een steroïde) crème, kan ook een huidreactie veroorzaken.

Wat te doen?
Lees de bijsluiter van het medicijn dat je gebruikt om te zien of je ermee in de zon mag komen. Dit is mogelijk alles wat je hoeft te doen om de roodheid te laten verdwijnen. Als de roodheid wordt veroorzaakt door het langdurig gebruik van een medicijn, zoals hydrocortisoncrème, dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem kan plotseling uitslag veroorzaken. Zuigelingen ontwikkelen vaak deze jeukende uitslag op hun wangen. Ongeacht waar de uitslag optreedt, wordt de huid vaak extreem droog, schilferig en jeukend.

Behandeling
Behandeling met een voorgeschreven zalfje kan het eczeem tot rust brengen.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die je kunt herkennen aan de platte plekken met rode, schilferige huid. de plekken doen zich met name voor op onderbenen, ellebogen, hoofdhuid, maar het kan zich ook openbaren in het gezicht.

Behandeling
De arts kan een zelf voorschrijven ter behandeling van psoriasis in het gezicht.

Spinadertjes in het gezicht

Als je je huid niet goed tegen de zon beschermt, kunnen de schadelijke stralen je huid beschadigen. Door de jaren heen accumuleert deze schade. Jaren later zien sommige mensen die een door de zon beschadigde huid hebben, spinadertjes in hun gezicht.

Behandeling
Een dermatoloog kan deze kleine adertjes in het gezicht verwijderen middels laserbehandeling. Dit wordt vaak niet gedekt door de zorgverzekeraar en moet je dus uit eigen zak betalen.

Gordelroos

Gordelroos veroorzaakt een pijnlijke, blaarvormige uitslag, die overal op je huid kan verschijnen, inclusief je gezicht.

Behandeling
Gordelroos gaat meestal vanzelf over en bij jeuk en irritatie kan de huisarts zinkzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf adviseren. Tegen de branderigheid en pijnklachten kan paracetamol helpen.

Lupus in het gezicht

Lupus is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem van je lichaam een ​​deel van je eigen lichaam als iets vreemds ziet en dat deel van het lichaam aanvalt. Wanneer iemand lupus heeft, kan het immuunsysteem verschillende organen aanvallen. Soms veroorzaakt dit roodheid en zwelling op de huid. Sommige mensen met lupus ontwikkelen een uitslag op hun gezicht die de vorm heeft van een vlinder. Je kunt ook andere vormen van roodheid en zwelling in je gezicht ervaren.

Behandeling
Behandeling gebeurt met medicijnen die ontsteking remmen.

Sézary-syndroom

Het Sézary-syndroom kan wijdverspreide roodheid veroorzaken. Het Sézary-syndroom is een cutane T-cel-lymfoom (CTCL), wat een zeldzame vorm van kanker is. CTCL begint in een type witte bloedcel genaamd T-lymfocyt (T-cel). Tekenen van deze kanker beginnen op de huid, omdat de meeste T-cellen in de huid worden aangetroffen.

Rode huid in het gezicht verwijderen en verminderen

De volgende tips voor huidverzorging kunnen roodheid van het gezicht doen verminderen:
 • Was je gezicht dagelijks met een zachte reiniger en dep daarna droog, nooit (hard) wrijven.
 • Probeer een kalmerend gezichtsmasker dat is ontworpen om rosacea te behandelen.
 • Blijf indien mogelijk uit de zon. Blootstelling aan de zon kan de rode huid verergeren. Als je toch naar buiten moet, draag dan een breedspectrum zonnebrandmiddel met minstens SPF factor 30.
 • Vermijd voedsel, dranken of medicijnen die symptomen van een rood gezicht veroorzaken.
 • Gebruik foundation om de roodheid te verdoezelen.

Wanneer huisarts raadplegen?

Huisarts

Veel huidaandoeningen kunnen thuis worden behandeld. Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:
 • je huid knapt niet op binnen een aantal weken
 • de klachten van roodheid verergeren
 • de roodheid zit je dwars en stoort je
 • je hebt veel acne
 • je hebt andere symptomen, zoals zweten of misselijkheid

Alarmsymptomen

Je moet onmiddellijk medische hulp inroepen als je symptomen van een allergische reactie hebt, zoals:

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Beauty: Verzorging lippen, een rode mondBeauty: Verzorging lippen, een rode mondDe verzorging van de lippen wordt door menigeen afgedaan als onzinnig, dit terwijl de lippen uiterst gevoelde huid betre…
Koele, warme of neutrale ondertoon?Het is belangrijk om te weten welke ondertoon je hebt. Zo kan je de juiste kleuren make-up, sieraden en kleding kiezen w…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…

Craniofaryngioom: Goedaardige hersentumor bij hypofyseCraniofaryngioom: Goedaardige hersentumor bij hypofyseEen craniofaryngioom is een goedaardige tumor die zich aan de hersenbasis nabij de hypofyse ontwikkelt. Vooral kinderen…
Klompvoet: Voet van baby draait naar binnen en benedenKlompvoet: Voet van baby draait naar binnen en benedenEen klompvoet is een aangeboren aandoening met onbekende oorzaak waarbij één of beide voeten naar binnen en naar beneden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Corinna Kennedy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.thuisarts.nl/netelroos/ik-heb-netelroos
 • https://newsinhealth.nih.gov/2012/08/red-face
 • https://www.embarrassingproblems.com/problem/red-face
 • https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/facial-redness
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/rosy-cheeks
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/stress-rash
 • Afbeelding bron 1: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: JNL, Wikimedia Commons (FAL)
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.