Rode vlekken in gezicht: oorzaken rode uitslag hals & gelaat

Rode vlekken in gezicht: oorzaken rode uitslag hals & gelaat Rode vlekken in het gezicht of een rode uitslag in je gelaat en hals is een veel voorkomende klacht, waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben. Er zijn veel mogelijke soorten oorzaken aan te wijzen voor rode vlekken in het gelaat en/of hals. Rode vlekken of bulten in gezicht kunnen gepaard gaan met schilfering en jeuk. Ook kunnen er puskopjes, bultjes of blaasjes aanwezig zijn. Ringvormige rode vlekken of bulten in gezicht komen soms ook voor, evenals een onrustige bult of vlek die snel bloedt, opengaat of zweert. Het kan ook zijn dat bijna het hele gezicht rood is. Je gezichtshuid is vatbaar voor huiduitslag, vlekken en bultjes van alle soorten. Meestal zijn deze rode vlekken op de huid onschadelijk en verdwijnen ze vanzelf. Het is echter altijd handig om de veel voorkomende oorzaken van rode vlekken op je gezichtshuid en hals te begrijpen, zodat je ze goed kan behandelen. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts voor het stellen van een diagnose.
Rode vlekken in het gezicht / Bron: Kjerstin Michaela, PixabayRode vlekken in het gezicht / Bron: Kjerstin Michaela, Pixabay

Rode vlekken in het gelaat

Rode vlekken op de gezichtshuid is een veel voorkomende medische klacht. Wanneer de vlekken optreden in het kader van een uitbraak, staat het ook wel bekend als 'huiduitslag'. Huiduitslag kan optreden als gevolg van infecties van de huid, allergische reacties of irritaties van de huid. Rode vlekken op de huid kunnen ook komen als gevolg van een huidaandoening.

Symptomen rode vlekken in het gezicht

Rode vlekken in het gezicht of gelaat kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • schilfering
 • jeuk en irritatie
 • branderig gevoel
 • puskopjes, bultjes of blaasjes
 • ringvormige vlekken
 • grillige vlekken
 • een onrustige bult of vlek die snel bloedt, opengaat of zweert
 • pijn
 • kleine of of juist grote rode vlekken in het gezicht
 • roodheid en ontsteking van de huid in het gezicht
 • verhoogde rode vlekken of bultjes in het gezicht
 • vlekken in het gezicht en op de hals
 • weinig of veel rode vlekken op de gezichtshuid

Een overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaEen overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynska

Rode vlekken of bulten in gezicht met schilfering en jeuk

Actinische keratose

Actinische keratose staat ook wel bekend als 'zonneschade' van de huid. Deze huidafwijkingen worden door overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt. Actinisch betekent letterlijk 'door zon veroorzaakt' en keratose staat voor 'verhoorning'. De plekjes komen vooral voor op huid die aan de zon is blootgesteld, zoals het gelaat, de oorschelpranden en handruggen, de onderarmen en de nek, en zijn veelal lichtbruin van kleur. De plekjes voelen wat ruw aan. Vooral mensen met huidtype 1 en 2 (die niet bruin worden of snel verbranden) hebben er last van. De plekjes manifesteren zich vooral vanaf je 30e of 40e levensjaar, en komen vaker voor naarmate je ouder wordt.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem duidt een niet-besmettelijke jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes en manifesteert zich meestal op de handen, de voeten en/of het gezicht; op plekken waar de huid contact heeft met een irriterende stof die een allergische reactie veroorzaakt. Er zijn allerlei stoffen die contacteczeem kunnen geven, zoals
 • bestanddelen in cosmetica;
 • zeep of afwasmiddel;
 • metaal (bijvoorbeeld nikkel in sieraden);
 • planten en bloemen (bijvoorbeeld een allergie voor chrysanten);
 • bestanddelen van een zalf of een ander smeerseltje.

Eczeem op arm bij baby / Bron: IStock.com/TaborskEczeem op arm bij baby / Bron: IStock.com/Taborsk

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem stond voorheen bekend als constitutioneel eczeem. Atopisch eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid, meestal gelokaliseerd in de huidplooien. Atopisch eczeem gaat gepaard met jeuk. Het steekt meestal de kop op in de vroege kindertijd, op babyleeftijd, nog voordat het kind de leeftijd van 1,5 jaar heeft bereikt. Bij baby's wordt deze vorm van eczeem 'dauwworm' genoemd (zie onder). Het eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Bij kinderen onder de 2 jaar zie je het vooral in het gezicht, de knieholten, de elleboogplooien en de behaarde hoofd optreden.

Chronische discoide lupus erythematosus

Chronische discoïde lupus erythematosus (afgekort als 'CDLE') is een zeldzame huidziekte, die behoort tot de groep van zogeheten 'bindweefselziekten'. Het geeft rode en vaak ook schilferige plekken, welke voornamelijk optreden in het gezicht en dan vaak op beide wangen in een soort vlindervorm. Vooral gebieden die worden blootgesteld aan zonlicht, zoals de wangen, neus, oren, bovenrug, nek, decolleté, en de rug van de handen, zijn voorkeursplekken.

Dauwworm

Dauwworm is atopisch eczeem (zie boven) bij baby's of jonge kinderen. Vaak steekt dauwworm zo'n 1 tot 4 maanden na de geboorte de kop op. Het is te herkennen aan rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen, niet te verwarren met berg. Het gaat gepaard met jeuk, waardoor het kind de neiging krijgt om te wrijven, schuren en krabben wat tot krabeffecten kan leiden en het eczeem kan verergeren.

Handeczeem / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Handeczeem / Bron: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Irritatief contacteczeem

Irritatief contacteczeem, ook wel ortho-ergisch contacteczeem genoemd, kan ontstaan door een langdurige inwerking van een irriterende, zwak toxische (giftige) stof op je huid. Het kan gaan om (af)wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, sappen van diverse levensmiddelen en oplosmiddelen zoals terpentine en wasbenzine. Meestal ontstaat deze vorm van eczeem aan de handen, wat 'handeczeem' wordt genoemd.

Liplik eczeem

Liplik eczeem is een vorm van irritatief eczeem van de lip en de omringende huid. Liplik eczeem ontstaat door het voortdurend (en vaak dwangmatig) likken van de lippen met de tong. Vaak zijn het kinderen die hier last van hebben. Stoppen met het likken van je lippen zorgt ervoor dat de klachten wegtrekken.

Zwelling en roodheid door een insectenbeet / Bron: Martin SulmanZwelling en roodheid door een insectenbeet / Bron: Martin Sulman

Insectenbeten

Insectenbeten kunnen zich manifesteren in het gelaat en mogelijk jeukende rode vlek of vlekken in het gezicht of hals veroorzaken. Muggen, bedwantsen, vlooien, bijen en wespen zijn voorbeelden van insecten die gezichtsvlekken kunnen veroorzaken als ze je steken.

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem (cheilitis angularis) is een in veel gevallen chronische en soms acute ontsteking van de mondhoeken. De aandoening wordt gekenmerkt door verweking en kloofjesvorming bij de mondhoeken, wat soms gepaard gaat met korstvorming en uitbreiding naar de aangrenzende huid. Deze huidaandoening ontstaat door irritatie van de mondhoeken als gevolg van versterkte speekselvloed.

Psoriasis

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Het wordt ook wel 'plaque psoriasis' genoemd. Grofweg 4 van de 5 mensen met psoriasis hebben dit type. Opvallend hierbij zijn de karakteristieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferige plekken. Deze plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar voorkeurslocaties zijn de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels.

Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ringworm

Ringworm of tinea corporis is een oppervlakkige schimmelziekte van de gladde onbehaarde huid. Deze aandoening heeft een typische ringvormige verschijningsvorm. Door direct contact met besmette huid of met huidschilfers, kan je besmet raken.

Seborrhoisch eczeem

Als je last hebt van eczeemklachten van eczeem dat vooral voorkomt in het gezicht, op het hoofd en de oren met roodheid en schilfering, dan kan dat wijzen op seborroïsch eczeem, een niet-besmettelijke aandoening die vervelende, jeukende huiduitslag veroorzaakt. Als je alleen last hebt van jeuk en schilfering op de behaarde hoofdhuid, kan het duiden op 'hoofdroos'. Dat is de lichtste vorm van seborroïsch eczeem.

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Rode vlekken in gezicht met puskopjes, bultjes of blaasjes

Acne

Acne vulgaris (jeugdpuistjes) is een bekende klacht bij pubers. Het berust op een ontsteking van de talgklierfollikel. Acne wordt gekenmerkt door oppervlakkige mee-eters en meer onderhuids gelegen mee-eters, rode pukkels en puistjes. Jeugdpuistjes kunnen optreden op het gelaat, nek, schouders, rug of borst. Het wordt vaak als cosmetisch storend ervaren.

Dermatitis perioralis

Dermatitis perioralis staat ook wel bekend als 'clownseczeem'. Deze naam hangt samen met de verschijningsvorm van deze dermatitis; het wordt namelijk gekenmerkt door kleine rode bultjes rond de mond. Langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar is. Vooral jonge vrouwen worden erdoor getroffen. De precieze oorzaak van clownseczeem is onbekend, maar uitlokkende factoren zijn corticosteroïd crèmes of zalven of door frequent gebruik van cosmetica.

Clownseczeem / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Clownseczeem / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Eczema herpeticum

Eczema herpeticum wordt vaak beschouwd als een complicatie van constitutioneel eczeem. Hierbij raakt de huid geïnfecteerd door het herpes simplex virus (HSV), bekend van de koortslip.

Folliculitis

Een folliculitis duidt op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje, de haarfollikel. Het staat ook wel bekend als 'haarwortelontsteking'. Vaak ontstaat het door infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Bultjes en puistjes, welke zich overal op het lichaam kunnen manifesteren waar haar voorkomt, kenmerken de huidaandoening.

Gordelroos

Gordelroos (herpes zoster) is een huiduitslag aan één kant van je lichaam die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Klachten van gordelroos zijn jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes.

Pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae (razor bumps, pili incarnati) wordt gekenmerkt door ontstekingen rond de haarzakjes, veroorzaakt door ingroeiende haren, vaak gekrulde haren of kroeshaar, in het baardgebied, dat wil zeggen hals en gezicht. Hierbij zijn rode en donkergekleurde bultjes zichtbaar, welke pijnlijk, branderig of jeukend kunnen zijn. Het zijn veelal mannen van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Portugese afkomst die door deze aandoening worden getroffen.

Koortslip / Bron: Istock.com/Levent KonukKoortslip / Bron: Istock.com/Levent Konuk

Koortslip

Een koortslip (herpes labialis) is een virusinfectie van de huid op of nabij de lippen. Een koortslip gaat gepaard met klachten als een branderig gevoel en jeuk. Voorkeursplekken zijn de lippen, kin of wangen en in de neusgaten.

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke, oppervlakkige huidaandoening, waarbij een stafylokokbacterie of streptokokbacterie de boosdoener is. De infectie doet zich meestal voor in het gezicht rond de neus of mond. Vandaar de benaming 'krentenbaard' aan. De aandoening wordt vooral gezien bij (jonge) kinderen.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende, acne-achtige, chronische huidaandoening die vele mensen van jong tot oud, man en vrouw, treft. Wel worden vooral vrouwen van middelbare leeftijd getroffen door deze goedaardige aandoening. Kenmerkend aan rosacea zijn rode tot roze, soms paarsrode vlekken in het gezicht, vooral wangen en voorhoofd, kleine uitgezette bloedvaatjes ('couperose' genoemd), wat soms vergezeld gaat van puistjes en pukkeltjes of bultjes.

Rosacea fulminans

Rosacea fulminans ('pyoderma faciale), is een ernstige variant van rosacea (zie boven) en wordt gekenmerkt door hevige en acuut optredende bultjes en puistjes en roodheid in het gelaat

Waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte (een vlekjesziekte) met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. Een kind met waterpokken is binnen 10 dagen weer op de been.

Ringvormige rode vlekken of bulten in gezicht

Chronische discoide lupus erythematosus

Chronische discoide lupus erythematosus (zie boven) is een zeldzame huidziekte.

Erythema migrans (ziekte van Lyme)

Het eerste signaal of teken van de ziekte van Lyme is vaak een rode ring- of vlekvormige huiduitslag rond de plaats van de tekenbeet, 'erythema migrans' genoemd. Deze ring wordt geleidelijk groter.

Urticaria

Urticaria, vaak ook 'netelroos' of 'galbulten' genoemd, is een hevig jeukende huidaandoening welke wat begint met rode vlekjes. Deze vlekjes gaan vervolgens over in verdikte rode plekken, die in het centrum vaak wat bleker zijn. Bij het ontstaan ervan speelt histamine een rol en verschillende prikkels kunnen ervoor zorgen dat deze stof vrijkomt uit mestcellen. De acute vorm kan opkomen als acute allergische reactie, bijvoorbeeld na de inname van een antibioticum of een pinda, of na een wespensteek.

Ringworm

Deze cirkelvormige huidafwijking komt soms ook op het gezicht voor (zie boven).

Ziekte van Jessner

De ziekte van Jessner is een zeldzame chronische huidontsteking, waarbij rode, verdikte plekken in het gelaat ontstaan, vooral op wangen. De oorzaak is niet bekend. Een auto-immuunproces lijkt een rol te spelen. Steeds vaker wordt deze aandoening gezien als een beginnende chronisch discoide lupus erythematodes (CDLE).

Rode vlekken of bulten aan één kant van het gezicht

Erysipelas

Erysipelas of wondroos is een acute infectie van de huid en het onderhuidse bindweefsel. Het ontstaat door een geïnfecteerde wond of huidaandoening in de buurt ervan. Voorkeursplekken zijn de benen, armen of het gelaat.

Gordelroos

Gordelroos (zie boven) wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus en hierbij ontstaan jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes.

Koortslip

Een koortslip (zie boven) is een infectie van de huid, waarbij een blaasje met vocht ontstaat. Meestal manifesteert het zich op of rond de lippen.

Ringworm

Deze cirkelvormige huidafwijking komt soms ook op het gezicht voor (zie boven).

Wijnvlek

Een wijnvlek is een aangeboren, goedaardige huidafwijking, die bestaat uit uitgezette of verwijde bloedvaten in de huid. Een wijnvlek is zichtbaar is als een scherp begrensde, aanvankelijk lichtrode en later wijnrode tot zelfs paarse, macula, wat wil zeggen een kleurverandering van de huid, zonder dat de huid afwijkingen vertoont.

Nodulair basaalcelcarcinoom / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Nodulair basaalcelcarcinoom / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Een onrustige bult of vlek die snel bloedt, opengaat of zweert

Actinische keratose

Actinische keratose (zie boven) kan onrustig worden. Je moet er een arts naar laten kijken of het gaat bloeden, als er een zweertje ontstaat of als het plekje in omvang toeneemt.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het treedt vooral op in het gezicht of op het (kale) hoofd. Vaak begint het als een glad, glazig knobbeltje, dat heel langzaam groeit. Het kan zijn dat er verwijde bloedvaatjes te zien zijn in het knobbeltje. Op een gegeven ogenblik ontstaat er in het midden een zweertje en daaromheen een rand. Deze rand kan een wat parelachtige glans hebben en het zweertje is veelal wat nattig.

Ziekte van Bowen: roodheid en schilfering / Bron: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ziekte van Bowen: roodheid en schilfering / Bron: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom is een veel voorkomende vorm van huidkanker. Het uiterlijk ervan kan variëren, maar vaak zie je een stevige, vaak ruw aanvoelende rode of huidkleurige knobbel of verhevenheid op het gezicht, onderlip, oren, nek, handen of armen. Soms kan de vlek wat bloeden.

Ziekte van Bowen

De ziekte van Bowen (morbus Bowen, plaveiselcelcarcinoom in situ) is een afwijking die wordt beschouwd als het laatste stadium vóór huidkanker. Het is te herkennen als een rood, vaak enigszins schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde omringende huid is afgegrensd.

Een bijna geheel rood gezicht

Wat zijn de oorzaken van een bijna geheel rood gezicht?

Zonnebrand / Bron: Istock.com/moflesZonnebrand / Bron: Istock.com/mofles

Zonnebrand

Zonnebrand na een dagje zonnen komt vaak voor, vooral bij mensen met een lichte huid. Een lichte verbranding van het gezicht en andere plekken geeft roodheid, pijn en later tevens schilfering, vervelling en jeuk. Als je flink verbrand bent, kan er zwelling en blaren ontstaan. De huid is dan ook rood en pijnlijk. Het gebruik van een zonnebrandcrème kan dit leed voorkomen. In een goede zonnebrandcrème voor het gezicht zullen meer actieve ingrediënten als antioxidanten en kalmerende stoffen aanwezig zijn.

Allergie voor geneesmiddel

Een groot deel van de bijwerkingen van geneesmiddelen bestaan uit huidafwijkingen. Bij een huidreactie die vermoedelijk wordt veroorzaakt door een geneesmiddel spreek men van geneesmiddelen(huid)reactie. Er bestaan twee vormen:
 • een immunologische reactie, waarbij het vaak gaat om een geneesmiddelenallergie;
 • een niet-immunologische reactie, waarbij geneesmiddelen intolerantie het meest vaak voorkomt.

Contactallergie

Contactallergie of allergisch contacteczeem (zie boven) kan het gehele gezicht beïnvloeden en kan bijvoorbeeld ontstaan door bepaalde bestanddelen in zalven of crèmes of voor bepaalde stoffen in cosmetica.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:
 • bijkomende symptomen zoals zweertjes, open blaasjes, harde bult, koorts, etc.
 • chronische, blijvende of ernstige jeukende rode vlekken op het gezicht
 • als de rode vlekken op het gezicht langer dan twee weken aanhouden
 • als de rode vlekken gepaard gaan met pijn of ander ongemak
© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…

Syndroom van Ellis-Van Creveld: BotaandoeningSyndroom van Ellis-Van Creveld: BotaandoeningHet syndroom van Ellis-Van Creveld is een erfelijke botaandoening waardoor de patiënt een kort gestalte, een smalle bors…
Donovanosis: Geslachtsziekte met zweren in genitale gebiedDonovanosis: Geslachtsziekte met zweren in genitale gebiedDonovanosis is een geslachtsziekte, veroorzaakt door een bacteriële infectie. Meestal heeft de seksueel overdraagbare aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SharonMcCutcheon, Pixabay
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rode-vlekken-in-het-gezicht/
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-geneesmiddel/
 • https://www.thuisarts.nl/waterpokken/mijn-kind-heeft-waterpokken
 • https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-contacteczeem
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/dauwworm.htm
 • https://www.thuisarts.nl/gordelroos/ik-heb-gordelroos
 • MedicineNet. Red Spots on the Skin: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/red_spots_on_the_skin/symptoms.htm (ingezien op 23-4-2019)
 • Skin VIsion. Red spots on the skin, but not itchy? Find out the common causes. https://www.skinvision.com/nl/articles/red-spots-on-skin-but-not-itchy-find-out-the-common-causes (ingezien op 23-4-2019)
 • Afbeelding bron 1: Kjerstin Michaela, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/LiudmylaSupynska
 • Afbeelding bron 3: IStock.com/Taborsk
 • Afbeelding bron 4: Haendels, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 8: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 9: Istock.com/Levent Konuk
 • Afbeelding bron 10: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 11: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 12: Istock.com/mofles
 • Afbeelding bron 13: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.