Vlooienbeet bij mensen: herkennen, symptomen en behandeling
Een vlooienbeet bij mensen kun je herkennen aan de symptomen van een klein bultje met centraal en bloedkleurig puntje en jeuk en pijn. Vlooien zijn parasitaire insecten die over de hele wereld voorkomen. Vlooien voeden zich met het bloed van mensen en dieren. De vlooienbeet is typisch een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje. Een vlooienbeet kan veel jeuk geven vanwege de sterk antigene werking van vlooienspeeksel. Het is van belang om de drang te weerstaan om te krabben. Krabben geeft alleen maar meer ellende. Behandeling van een vlooienbeet is niet nodig. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Hevige jeuk kan desgewenst bestreden worden met orale antihistaminica (een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties) of een zalf. Vraag je huisarts om advies. Je kunt bij een vlooienbeet ook azijn, calamine lotion en tea tree olie toepassen. Vlooienbeten bij mensen zijn in principe niet gevaarlijk, tenzij er sprake is van een allergie voor de vlo.
Vlooien
Soorten vlooien
Vlooien (Siphonaptera) zijn parasitaire insecten die over de hele wereld voorkomen. Er zijn enkele duizenden soorten vlooien beschreven. In Nederland komt de kattenvlo (
Ctenocephalides felis) het meest voor, gevolgd door de hondenvlo (
Ctenocephalides canis). De mensenvlo (
Pulex irritans) komt hier nauwelijks meer voor, maar in sommige delen van de wereld is het een veel voorkomende plaaggeest. Deze vleugelloze insecten variëren in grootte van 1,5 tot 5 mm en hun kleur varieert van bleekbruin tot zwart.
Waar houden vlooien zich op?
Een vrouwtjesvlo kan nadat zij zich volgezogen hebben met bloed, wel honderd eitjes per dag in de vacht van haar gastheer leggen, bijvoorbeeld een kat, waarna deze vrij makkelijk van de vacht rollen. De eitjes zijn meestal te vinden op plaatsen waar je kat of hond veel vertoeft. Vlooieneitjes komen na twee weken uit en de kleine vlooienlarven verbergen zoeken direct een warme, beschutte plaats in huis om zich te verbergen, zoals tussen kieren of plinten, onder drempels, onder kleden of in het tapijt. Vlooien(larven) houden niet van licht en zullen daarom donkere, vochtige plekjes opzoeken. Ze nestelen zich doorgaans in of onder kleden of tapijten, waar ze zich voeden op organisch materiaal, dat wil zeggen op resten van insecten, vliegenpoep, huidschilfers van mens en dier, enz. Na ongeveer één tot twee weken verandert de larve in een cocon en twee weken later komt de jonge vlo uit de cocon tevoorschijn. De vlo is een behendige plaaggeest die door warmte, trillingen en het kooldioxidegehalte in de lucht kan signaleren of er een gastheer in de buurt is, waarna hij deze kan bespringen om zich te voeden met bloed. Daarmee is de cirkel rond.
Vlooien voeden zich met bloed
Vlooien voeden zich met het bloed van mensen en dieren, zoals honden en katten. Vlooien kunnen de verwekkers van verschillende infectueuze aandoeningen overbrengen, waarvan de bekendste
Yersinia pestis (de verwekker van de pest) is. In Nederland komt deze ernstige ziekte zeer zelden voor. Vooral kinderen lopen (door inslikken) de kans om via een vlo een
lintwormbesmetting op te lopen.
Vlooienbeet
Mensen kunnen door vlooien worden gebeten. Een vlo zet zich schrap met zijn poten, hij plaatst zijn kop tegen je huiden werkt vervolgens behendig zijn steeksnuit naar binnen. Daarbij brengt hij wat
speeksel in met stoffen die de bloedstolling tegengaan. Dat is nodig om een verstopte zuigsnuit te voorkomen. Vlooienspeeksel kan een reactie van het afweersysteem opwekken en dientengevolge een jeukende, papuleuze vluchtige
huiduitslag veroorzaken, ook wel
rash genoemd, met krabeffecten. De ene persoon is er gevoeliger voor dan een ander, maar bij zeer veel mensen jeukt een vlooienbeet intens.
Vlooien zijn gemakkelijk te herkennen!
Vlooien zijn kleine, bruine parasitaire springers met een kenmerkend hoog en smal lichaam (zie foto). Wil je de verschillende soorten vlooien onderscheiden? Welnu, er leven ruim 50 soorten vlooien in Nederland en het is geen sinecure deze van elkaar te onderscheiden. Dat is microscopisch specialistenwerk, waar we de lezer niet mee gaan vermoeien.
Ziekten door vlooien
Wist je dat vlooienbeten ziekten kunnen overbrengen? Als verspreiders van de zogeheten 'builenpest' hebben mensenvlooien (die ook op ratten leven) miljoenen slachtoffers gemaakt in de middeleeuwen. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer bang te zijn voor mensenvlooien en voor de pest al helemaal niet.
Klachten en symptomen van een vlooienbeet bij mensen
Een vlooienbeet kun je gemakkelijk herkennen aan de symptomen. De beet van een vlo heeft bepaalde kenmerken:
- een rood papeltje of bultje op de plek van de beet
- centraal een bloedkleurig puntje (een hemorragische puntje);
- veel jeuk
- krabeffecten
- pijn
Kortom, deze drie symptomen kenmerken een vlooienbeet:
- Reactie op de beet: De meeste mensen ervaren initiële symptomen zoals jeuk, roodheid en zwelling rond de beet.
- Jeuk en ongemak: Jeuk is meestal het meest voorkomende en vervelende symptoom na een vlooienbeet. Het varieert in intensiteit.
- Roodheid en zwelling: Rond de beet kan er tijdelijke roodheid en zwelling optreden.
Sommige mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie krijgen op het speeksel van de vlooien, als gevolg waarvan ze niet alleen
jeukende bultjes krijgen maar ook een rode uitslag over de rest van het lichaam.
Vlooienbeten komen nagenoeg alleen voor op bedekte gebieden. Een vlooienbeet kan
strophulus uitlokken, een acute uitbarsting van sterk jeukende bultjes.
Vergelijkbare ziektebeelden
Vergelijkbare ziektebeelden of
huidziekten zijn onder meer:
Weetjes over de vlo
- vlooien springen 350 keer hun lichaamslengte
- eitjes kunnen 1,5 jaar liggen zonder uit te komen
- pop van de vlo komt uit door trillingen
- een vlo kan 6 maanden zonder bloed
Onderzoek en diagnose
Een vlooienplaag kan heel duidelijk zijn. Draag als je thuis bent een tijdje witte sokken en als je een aantal kleine zwarte puntjes op je sokken aantreft, dan kan dit een teken zijn van een vlooienbesmetting. Het is ook mogelijk om vlooien te vangen. De glans die ontstaat door water te mengen met olie trekt vlooien aan. De lastpakken zullen in een bord met water verdrinken. Deze maatregel is alleen effectief voor volwassen vlooien en kan een plaag niet stoppen. Plaats bij voorkeur meerdere van deze (witte) borden gevuld met water en een beetje olie op de grond.
Kam elke maand door de vacht van je huisdieren met een zogenaamde vlooienkam en zoek naar zwarte en witte stipjes, dit geeft een mogelijke vlooieninfectie aan.
Behandeling vlooienbeten
Suggesties om vlooienbeten te behandelen zijn onder andere:
Vlooien bestrijden
Verwijder de oorzaak door alle vlooien te verwijderen van alle (huis)dieren en alle larven en eieren te elimineren. Dat wil zeggen dat zowel alle huisdieren als het huis zelf behandeld moet worden. Men vindt hier verschillende producten voor in de dierenspeciaalzaak. Wanneer men er niet in slaagt om zelf alle vlooien te bestrijden, dan kan de hulp van een bestrijdingsdienst worden ingeroepen.
Niet krabben
Weersta de drang om te krabben. Het vermijden van krabben aan de vlooienbeet kan helpen om complicaties te voorkomen.
Medicatie
De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Een huidreactie kan eventueel symptomatisch behandeld worden. Lokaal kan kortdurend een mild corticosteroïd gesmeerd worden, eventueel in combinatie met orale antihistaminica. Dit ter verlichting van (ernstige) jeukklachten.
Secundaire infectie behandelen
Een eventuele secundaire infectie zal met goede wondverzorging behandeld moeten worden. Zo nodig kan lokaal een antibioticum bevattende zalf worden gebruikt.
Raadpleeg de huisarts als de symptomen verergeren of als een secundaire infectie ontstaat, waarbij pus verschijnt.
Complicaties
Er zijn twee primaire complicaties van een vlooienbeet. Dit zijn allergische reacties en secundaire infecties.
Allergische reactie
Als je gebeten vent door vlooien en je krijgt last van de volgende symptomen, dan dien je onmiddellijk medische hulp in te roepen:
Geïnfecteerde vlooienbeet
Een vlooienbeet kan ook geïnfecteerd raken. Als je last krijgt van
gezwollen klieren, extreme pijn rond de beet of overmatige roodheid, dan doe je er verstandig aan een arts te raadplegen.
Ziekten
In zeldzame gevallen dragen vlooien ziekten met zich mee die kunnen worden overgedragen door middel van beten, zoals de
- krattenkrabziekte
- de pest (de laatste gevallen van pest in Nederland waren aan het begin van de 20e eeuw).
- tungiasis (een parasitaire huidziekte, vaak aan de voeten)
- tyfus (een besmettelijke bacteriële infectie)
Prognose
Over het algemeen is de prognose voor een vlooienbeet gunstig en zullen de symptomen meestal vanzelf verbeteren zonder verdere problemen of complicaties.
Preventie
Hier zijn enkele suggesties en tips om vlooienbeten te voorkomen:
- Houd je huisdier vlooienvrij: Gebruik vlooienbandjes, druppels of pillen die je huisdier beschermen tegen vlooien. Behandel je huisdier regelmatig, zelfs als ze niet vaak buiten komen, om vlooien te voorkomen.
- Maak je huis grondig schoon: Stofzuig regelmatig, vooral in de buurt van huisdierenmanden, vloerkieren, tapijten en onder meubels. Dit helpt om vlooieneitjes, larven en poppen te verwijderen voordat ze volwassen vlooien worden.
- Reinig dierenmanden en beddengoed: Was de manden en dekens van je huisdieren regelmatig op hoge temperatuur om eventuele vlooien of eitjes te doden.
- Gebruik een vlooienbehandeling voor je huis: Overweeg het gebruik van vlooiensprays of omgevingssprays voor vlooien om ervoor te zorgen dat je huis vrij blijft van vlooien, vooral in moeilijk bereikbare plaatsen zoals kieren en spleten.
- Behandel vlooien in de tuin: Als je huisdieren buiten komen, houd de tuin netjes en verwijder hoge grasvlakken of struiken waar vlooien zich kunnen nestelen.
- Voorkom contact met wilde dieren: Probeer te voorkomen dat je huisdier in contact komt met wilde dieren zoals egels, omdat zij vaak vlooien bij zich dragen.
Lees verder
Reacties
Kees, 16-08-2017
Is het mogelijk dat je wel mensen vlooien heb en er geen middelen voor heb om te bestrijden en de plaatselijke middelen van de apotheek help niet. Is er een mogelijkheid om mij te laten onderzoeken voor dit probleem? kees
Reactie infoteur, 02-09-2017
Vlooien kunnen alleen leven bij dieren met een lichaamsbeharing, zoals kat en hond. Volwassen vlooien zijn in een huis in kieren en spleten te vinden, zoals achter plinten en drempels. De mensenvlo Pulex irritans komt door een verbeterde hygiëne in Nederland nauwelijks meer voor.
M., 20-05-2017
Geachte heer/mevrouw,
Als ik op bezoek ga bij met mensen met huisdieren word ik soms gebeten door de vlooien.
Hoe kan ik dit het beste voorkomen? Ze bijten in mijn onderbenen, vaak een aantal bij elkaar en ze worden rood en groot met een puntje in het midden. Helpt het om mijn benen in te smeren met muggenspray? Sinds een jaar of twee is dit gaande. Thuis spuit ik regelmatig en ik behandel mij katten goed maar bij vrienden gebeurt dit zelden. Ik neem de beestjes mee naar huis en ik kan weer overnieuw beginnen. Ik word er moedeloos van.
Graag reactie.
met vriendelijke groet,
M
Reactie infoteur, 28-05-2017
Sommige websites adviseren etherische olie om vlooien van je af te houden: lavendel, lemongrass en pepermunt.
Nannie, 23-11-2015
Een kennis van mij gaat elke zondag bij een oudere vrouw op bezoek en komt terug met vlooienbeten, kan zij iets op haar kleren spuiten of zo zodat de vlooien niet bij haar komen? de oudere vrouw wil niks weten van bestrijdingsmiddelen. ze zegt dat de katten die bij haar thuis komen geen vlooien hebben. het zijn niet haar eigen katten maar buurtkatten.
Reactie infoteur, 01-12-2015
Ook mensen kunnen gevoelig zijn voor vlooien en vlooienbeten. Vooral de onderbenen zijn vaak het doelwit van vlooien, wat kan leiden tot vervelende jeukklachten.
Het is het beste als de vlooien bestreden worden in het huis van de vrouw. Misschien kan ze overtuigd worden van het feit dat ze vlooien in huis heeft door de volgende maatregel. Het is mogelijk om vlooien te vangen. De glans die ontstaat door water te mengen met olie trekt vlooien aan. Ze zullen in een bord met water verdrinken. (Dit is alleen effectief voor volwassen vlooien en kan een plaag dus niet stoppen.) Zet bij voorkeur meerdere van deze (witte) borden gevuld met water en een beetje olie op de grond, maar wel op plekken waar je er niet over kan struikelen.
De geur van mottenballen verjaagt vlooien. Door kleding aan te doen met deze geur zou je vlooien op een afstand kunnen houden. Maar dit is natuurlijk geen prettige maatregel.
Ali Bron van Houten, 11-04-2013
Hoe kan je vlooienbeten van huisdieren (katten) voorkomen? En waarom krijgt de ene persoon wel beten en de andere personen dat niet? Met vriendelijke Groet
Ali Bron
Reactie infoteur, 29-04-2013
Je kunt een preventief middel gebruiken, zoals de maandelijkse 'spot-ons'. Dit zijn pipetjes die leeg gedrukt dienen te worden op de huid in de nek. Ze zeer veilig voor mens en hond en kat en zeer werkzaam en (meestal) erg makkelijk op te brengen. Alternatieven zijn tabletten of druppels (via de bek ingeven) of de ½-jaarlijkse injecties (alleen voor katten), via de dierenarts.
Henk, 20-03-2012
Op www.vlooienbeten.com las ik dat je lavendel kunt gebruiken om vlooien weg te houden, klopt dat?
Reactie infoteur, 24-11-2012
De meest doeltreffende middelen tegen vlooien zijn de 'echte' bestrijdingsmiddelen, in de vorm van poeder, spray, vloeistof, band, druppels, tabletten en shampoos. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken. Zo is selamectine een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Het vlooienmiddel met als werkzame stof imadocloprid (en moxidectine) is hierna het meest effectief.