Klompvoet: Voet van baby draait naar binnen en beneden

Klompvoet: Voet van baby draait naar binnen en beneden Een klompvoet is een aangeboren aandoening met onbekende oorzaak waarbij één of beide voeten naar binnen en naar beneden draaien. Meestal zijn klompvoeten niet geassocieerd met andere afwijkingen, maar soms is de voetafwijking onderdeel van een syndroom. Zonder behandeling lopen kinderen op de zijkanten van de voeten, hetgeen loopproblemen veroorzaakt. De diagnose gebeurt soms voor de geboorte of anders vlak na de geboorte. Een klompvoet is in de meeste gevallen eenvoudig te corrigeren, dus de meeste kinderen ervaren geen complicaties van deze voetafwijking.

Epidemiologie van een klompvoet

Een klompvoet komt voor bij ongeveer 1 op de 1.000 pasgeborenen. De aandoening komt minder vaak tot stand bij Chinezen en komt vaker voor bij de Maori. Jongens zijn ongeveer twee keer zo vaak aangetast als meisjes.

Oorzaken: Te korte pezen en spieren in en rond voet

Een klompvoet treedt op doordat de pezen (weefselbanden die spieren verbinden met botten) en spieren in en rond de voet korter zijn dan dat ze zouden moeten zijn. De oorzaak hiervan is niet bekend anno oktober 2020. Meestal ontstaat de voetafwijking spontaan. In sommige gevallen is de aandoening familiaal bepaald. Een klompvoet komt voorts ook tot uiting als onderdeel van een onderliggend genetisch syndroom, zoals bijvoorbeeld:

Risicofactoren

Enkele risicofactoren zijn bekend voor de voetafwijking:
 • andere geboorteafwijkingen: In sommige gevallen is een klompvoet gekoppeld aan een andere aandoening waarmee een baby ter wereld komt, zoals spina bifida.
 • familiegeschiedenis: Baby's met een ouder of broer of zus die een klompvoet hebben gehad, hebben twee keer zoveel kans om de voetafwijking te krijgen.
 • geslacht: Twee derde van de baby's met klompvoeten zijn mannelijk.
 • levensstijl: Een moeder die rookt of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap, heeft meer kans op het krijgen van een baby met een klompvoet
 • te weinig vruchtwater tijdens de zwangerschap: Wanneer de moeder te weinig vruchtwater heeft tijdens de zwangerschap (oligohydramnion), is de kans dat een baby ter wereld komt met klompvoeten hoger.

Symptomen: Voet draait naar binnen en beneden

Bij ongeveer de helft van de getroffene baby’s zijn beide voeten betrokken. Het fysieke uiterlijk van de voet is variabel. De voet draait bij de geboorte naar binnen en naar beneden; de tenen zijn dan naar binnen gekruld. De voet, de kuit en het been zijn mogelijk iets kleiner zijn dan normaal. Pijn komt niet voor bij deze voetafwijking. In ernstige gevallen lijkt de voet ondersteboven te liggen. Tot slot heeft de voet soms een beperkt bewegingsbereik.

Diagnose en onderzoeken

De aangeboren afwijking is gemakkelijk te identificeren via een lichamelijk onderzoek. De arts maakt soms ook een röntgenfoto van de voet. Een echografie tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap helpt eveneens om de aandoening te identificeren.

Behandeling van baby met klompvoeten

Gipsverbanden

Een orthopedisch specialist plaatst de voet in de juiste positie via een gipsverband. De behandeling moet zo vroeg mogelijk plaatsvinden; idealiter kort na de geboorte, wanneer het het gemakkelijkst is om de voet opnieuw te vormen. De arts rekt elke week de voet zachtjes uit en verplaatst deze een beetje, zodat de positie van de voet verbetert. Over het algemeen zijn vijf tot tien gipsverbanden nodig. Het laatste gips blijft drie weken op zijn plaats. Nadat de voet zich in de juiste positie bevindt, draagt het kind gedurende de eerste drie maanden een speciale beugel. Als de inwaartse buiging is verbeterd, snijdt de arts de achillespees vaak door. Daarna draagt het kind 's nachts en tijdens dutjes de beugel gedurende maximaal drie jaar.

Chirurgie

Bij ongeveer één op de vijf kinderen met een ernstige klompvoet is een operatie nodig wanneer andere behandelingen niet werken of als het probleem terugkeert. Het kind moet regelmatig op controle komen bij de arts totdat de voet volgroeid is.

Prognose van voetafwijking

De behandeling verbetert het uiterlijk en de functie van de voet. Het resultaat is meestal goed dankzij de behandeling. Sommige afwijkingen zijn mogelijk niet volledig te verhelpen. De behandeling is voorts minder succesvol als de klompvoet is gekoppeld aan andere geboorteafwijkingen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klompvoet (Talipes Equinovarus)Als je kind geboren wordt met een afwijking, in dit geval een klompvoetje, is dat vaak even schrikken. Er komt ineens ve…
Klompvoet bij baby en volwassene, symptomen en behandelingKlompvoet bij baby en volwassene, symptomen en behandelingEen klompvoet wordt vaak nogal verward met een misvormde voet. Veel mensen denken bij een klompvoet dan ook aan een klom…
Spitsvoet of pes equinus, oorzaak en behandelingSpitsvoet of pes equinus, oorzaak en behandelingDoor verschillende oorzaken kan een spitsvoet ontstaan. Een spitsvoet kenmerkt zich doordat de voet in het verlengde van…
Klompvoet: behandeling van golfstokvoeten bij kinderenKlompvoet: behandeling van golfstokvoeten bij kinderenDoor een te korte achillespees of ongewone spanningen in spieren en pezen kan de voet van de baby kromtrekken. Het lever…

Rood gezicht: oorzaken en behandeling rode huid in gezichtRood gezicht: oorzaken en behandeling rode huid in gezichtSommige mensen hebben van nature een rood gezicht of een roodachtig gezicht. Als je veel buiten werkt, kun je een verwee…
Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenRode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenEen rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebbe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Brachet Youri, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • What Is Clubfoot? – Causes And Treatment, https://www.canyonoaksfootankle.com/what-is-clubfoot-causes-and-treatment/
 • Geraadpleegd op 2 november 2018:
 • Clubfoot, https://familydoctor.org/condition/clubfoot/
 • Clubfoot, https://medlineplus.gov/ency/article/001228.htm
 • Clubfoot, https://www.nicklauschildrens.o
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything you need to know about clubfoot, https://www.medicalnewstoday.com/articles/183991.php
 • What is clubfoot?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-clubfoot#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.