Gloeiend gezicht: oorzaken warme, gloeiende wangen en oren

Gloeiend gezicht: oorzaken warme, gloeiende wangen en oren Een gloeiend gezicht, een warm hoofd of warme en rode wangen, is een veel voorkomende klacht. Vanwege het grote aantal mogelijke oorzaken, kan het achterhalen van de oorzaak of trigger een moeilijke opgave zijn, waardoor het inzetten van een gepaste behandeling ook een uitdaging is. Het hebben van gloeiende wangen en oren kan variëren van persoon tot persoon op basis van de lichaamstemperatuur, de natuurlijke kleur van de huid en de prominente aanwezigheid van de bloedvaten direct onder de huid. Langdurige roodheid van het gezicht en kleine bloedvaten aan het oppervlak van de huid kunnen voorkomen bij personen die gedurende een langere periode last hebben van een blozende huid.

Symptomen gloeiende wangen en oren

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van een gloeiend gezicht of een (plotseling) rood en warm gezicht, of een rood, warm en branderig gezicht. Het kan enkele uren aanhouden, enkele dagen of zelfs langer. Het kan gepaard gaan met andere klachten en symptomen zoals:

Oorzaken van een gloeiend gezicht

Roodheid van de huid vindt plaats wanneer de bloedtoevoer naar de huid toeneemt als gevolg van de ontspanning en verwijding van de bloedvaten die naar het getroffen gebied leiden. Zenuwen en kleine spieren in deze bloedvaten reguleren hun normale functioneren. Dezelfde zenuwen die verantwoordelijk zijn voor blozen, controleren ook de zweetklieren, en daarom gaat blozen of het rood worden van de gezichtshuid vaak gepaard met zweten. Artsen verwijzen naar blozen geassocieerd met zweten als 'nat blozen', en blozen in de afwezigheid van zweten als 'droog blozen'.

Het harlekijnsyndroom: de ene helft van het voorhoofd is rood, de andere helft is wit / Bron: 80N, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Het harlekijnsyndroom: de ene helft van het voorhoofd is rood, de andere helft is wit / Bron: 80N, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Triggers van warme, gloeiende wangen en oren

Activering van zenuwen

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam reageert door te blozen en er een gloeiende huid optreedt. Wanneer het wordt veroorzaakt door de onjuiste activering van zenuwen, dan wordt het vaak geclassificeerd als thermoregulatorisch blozen, emotioneel blozen en blozen gerelateerd aan een aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Dagboekjes bijhouden

Als je herhaaldelijk last krijgt van een gloeiend gezicht, dan wordt aangeraden om een dagboek bij te houden van je huidklachten gedurende twee weken. Leg alle associaties vast met voedsel, medicatie, lichaamsbeweging en emotionele stress. Let ook op eventuele andere symptomen die je ervaart, zoals hoofdpijn, hoesten, buikpijn, diarree en huiduitslag. Overleg met je huisarts als je last krijgt van eventuele symptomen of plotselinge veranderingen in de conditie van je huid.

Uitlokkende factoren

De meest voorkomende triggers van blozen en gloeiende wangen (en oren) zijn onder andere:
 • koorts
 • sporten en lichamelijke inspanning
 • blootstelling een warmte
 • warme dranken
 • overgang
 • zwangerschap
 • vermoeidheid
 • blozen
 • rosacea
 • bepaalde voedingsmiddelen
 • alcohol
 • harlekijnsyndroom

Koorts, lichaamsbeweging en blootstelling aan hitte

Koorts, lichaamsbeweging en blootstelling aan hitte of warmte worden allemaal geassocieerd met zweten en zijn het gevolg van de natuurlijke reactie van het lichaam om de kerntemperatuur van het lichaam weer normaal te maken. Koorts kan het gevolg zijn van verschillende infectieuze en niet-infectieuze oorzaken. Een verhoging van de lichaamstemperatuur, hetzij door blootstelling aan warmte (zoals op een zeer warme dag) of zware inspanning of sporten, zal een vergelijkbaar effect geven.

Warme dranken

Het consumeren van een warme drank kan leiden tot blozen en een gloeiende gezichtshuid als gevolg van de uitwisseling tussen de belangrijkste slagaders en aderen in je nek en hals en de hete vloeistof die door je keel stroomt. Dit resulteert in een snelle transpiratie-en-bloosrespons. Je kunt deze reactie gemakkelijk verminderen door een warme drank iets te laten afkoelen voordat je hem drinkt, of je kunt deze volledig vermijden door de drank koud of met ijs te consumeren.

Moeheid

Rode wangen en een gloeiende gezicht en gloeiende oren, kunnen ook een teken zijn van oververmoeidheid. Je wangen en je oren kunnen warm aanvoelen en gloeien.

Rosacea voorkeursplekken / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)Rosacea voorkeursplekken / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende inflammatoire huidaandoening die vooral het gezicht aantast. De typische beginleeftijd ligt tussen 40 en 60 jaar, maar een eerder begin is niet ongebruikelijk. Rosacea wordt gekenmerkt door kleine zichtbare bloedvaten, evenals kleine oneffenheden en puistjes. Een rode huid is een van de vroegst gemelde symptomen. Rosacea-gerelateerde flushing kan worden getriggerd door emotie, hitte of kou, beweging, gekruid of warm voedsel en alcohol. Mensen met rosacea klagen vaak over een branderig gevoel of een gloeiende huid. Abnormaal droge huid, zwelling en uitslag kunnen allemaal voorkomen.

Hormonale schommelingen

Een gloeiend gezicht kan ook worden veroorzaakt door hormonale schommelingen.

Overgang

Een dikwijls ongemakkelijke vorm van blozen komt vaak voor in de overgang. Het meest bekend is de zogeheten 'opvlieger'. Dit is het gevolg van afnemende oestrogeenspiegels in het lichaam en gaat gepaard met zweten. Opvliegers bestaan ​​meestal uit perioden van 3 tot 5 minuten van hitte, intens zweten en blozen die tot 20 keer per dag kunnen optreden. Naar schatting 50% tot 80% van de vrouwen ouder dan 45 jaar hebben last van deze symptomen. Opvliegers zijn vaak erg ongemakkelijk en storend en kunnen zowel de slaap als het normale dagelijkse functioneren verstoren.

Gloeiend gezicht tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayGloeiend gezicht tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen klagen over een gloeiende gezichtshuid tijdens hun zwangerschap. Dit komt doordat de doorbloeding van de huid toeneemt tijdens de zwangerschap.

Dieet en voeding

Een blozende of gloeiende gezichtshuid kan worden veroorzaakt door voedseladditieven en gekruide voedingsmiddelen, met name die welke capsaïcine bevatten, dat is afgeleid van rode pepers. Andere voorbeelden zijn voedingsmiddelen die natriumnitraat bevatten (bijvoorbeeld vleeswaren) en sulfieten (gebruikt om een product langer vers te houden). Mononatriumglutamaat (MSG) of ve-tsin (E-621), een veelgebruikt ingrediënt in de Chinese keuken, wordt verondersteld roodheid van het gezicht of zelfs een gloeiend gezicht te veroorzaken als onderdeel van een constellatie van symptomen die bekend staat als het Chinees-restaurant-syndroom met andere lichamelijke klachten als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, braken en hartkloppingen. Onderzoek doet echter vragen rijzen of dit syndroom wel echt bestaat. Het is echter bekend dat het gebruik van MSG in grote hoeveelheden kan leiden tot blozen bij daarvoor gevoelige personen.

Stress en emoties

Emotioneel blozen kan een bron van ongemak zijn, die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Artsen weten anno 2024nog niet precies wat de oorzaak is van emotioneel blozen. Mensen die snel blozen en gloeiende wangen krijgen, maken zich vooral zorgen maken over hoe anderen ze waarnemen. Deze personen ervaren vaak andere verhoogde reacties op stress, waaronder snelle hartslag, droge mond en verwardheid. Zelfs kleine en gezonde emotionele reacties kunnen bij sommige mensen aanleiding geven tot blozen en een gloeiende huid.

Gloeiend gezicht door (overmatig) alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comGloeiend gezicht door (overmatig) alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcohol

Het drinken van alcoholische dranken kan leiden tot blozen en een gloeiende huid door uitzetting van de bloedvaten in de huid, gerelateerd aan de alcohol zelf of aan acetaldehyde, een stof die betrokken is bij het metaboliseren van alcohol. Bovendien bevatten gefermenteerde dranken zoals wijn andere stoffen die van invloed zijn op de bloedvatverwijding en bijdragen aan de huidreacties blozen en het warm worden van de huid.

De lever breekt alcohol af. De snelheid waarmee dit gebeurt, is een belangrijke indicator voor het optreden van de huidreacties. Een tekort aan een van de enzymen die bij alcoholafbraak zijn betrokken, komt vaak voor bij personen van Aziatische afkomst. Deze tekortkoming veroorzaakt een opeenhoping van een chemische stof die acetaldehyde wordt genoemd.
Een symptoom van zon tekort is blozen wanneer je alcohol drinkt.

In combinatie met alcohol kunnen veel medicijnen de bloosrespons verhogen. Disulfiram, gebruikt om alcoholverslaving te behandelen, kan ernstige roodheid, misselijkheid en braken veroorzaken. Andere medicijnen die kunnen leiden tot blozen bij inname met alcohol zijn metronidazol, ketoconazol, griseofulvine, cefalosporinen, antimalariamiddelen en lokale calcineurineremmers.

Behandeling van een gloeiend gezicht

Behandeling van een gloeiende gezicht is afgestemd op de onderliggende aandoening of predisponerende factor. Voor mensen die vatbaar voor blozen en het warm worden van de gezichtshuid, kan het vermijden van triggers zoals warme dranken, pittig voedsel, gerookt vlees en alcohol nuttig zijn bij het beheersen van de symptomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Een gezichtmassage gevenDoor een goede massage raakt uw lichaam afvalstoffen kwijt, wordt de doorbloeding van de huid beter en worden spieren we…
Wat vertellen de oren van een paard u?Wat vertellen de oren van een paard u?De oren van een paard kunnen, in tegenstelling tot de oren van een mens, ons een hoop duidelijk maken door ze te bewegen…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…

Arteriële embolie: Verstopping van bloedstroom door stolselArteriële embolie: Verstopping van bloedstroom door stolselArteriële embolie is een plotselinge onderbreking van de bloedstroom naar een orgaan of lichaamsdeel als gevolg van een…
Craniofaryngioom: Goedaardige hersentumor bij hypofyseCraniofaryngioom: Goedaardige hersentumor bij hypofyseEen craniofaryngioom is een goedaardige tumor die zich aan de hersenbasis nabij de hypofyse ontwikkelt. Vooral kinderen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Roymishali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.eoswetenschap.eu/voeding/kan-alcohol-dna-beschadigen
 • https://www.nhs.uk/conditions/slapped-cheek-syndrome/
 • https://www.riversol.ca/pages/rosy-cheeks-flushing-and-blushing
 • https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/rosacea
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/huidveranderingen-in-de-zwangerschap/item1583
 • https://www.gezondheidsnet.nl/allergie/het-chinees-restaurant-syndroom
 • Afbeelding bron 1: 80N, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: JNL, Wikimedia Commons (FAL)
 • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.