Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandeling

Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandeling Sinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn ruimtes in de schedel die lucht bevatten en die een verbinding maken met de neus. Bij sinusitis verstoppen deze openingen in de sinussen, waardoor het slijm niet meer weg kan. Er zijn verschillende soorten sinussen zoals kaakholten, voorhoofdholten, enzovoort. De symptomen van sinusitis zijn heel vaak een verstopte neus of een loopneus, eventueel gepaard gaand met hoofdpijn. Sinusitis is een tijdelijk fenomeen en kan perfect behandeld worden met geneesmiddelen. Kinderen ontwikkelen doorgaans geen sinusitis.
Een verstopte neus of loopneus zijn symptomen van sinusitis. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen verstopte neus of loopneus zijn symptomen van sinusitis. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Wat zijn sinussen en wat is sinusitis?

Sinussen, of ook wel neusbijholten genoemd, bevatten lucht en staan in rechtstreekse verbinding met de neus. Deze sinussen zorgen ervoor dat het hoofd niet onnodig zwaar wordt. Sinussen bevatten een slijmvlies dat er specifiek is voor de luchtwegen. Indien mensen een verkoudheid krijgen, dan gaat dit slijmvlies zwellen en slijm (snot) gaan produceren. Ook zullen bij een verkoudheid de trilharen die vocht moeten afdrijven minder goed functioneren. Door deze oorzaken kunnen de bijholten verstopt geraken. Het overvloedige slijm is uiteraard een uitstekende voedingsbodem voor allerhande bacteriën. Indien de bacteriën zich sterk kunnen ontwikkelen, dan zullen ze de sinussen vullen met snot en vervolgens een ontsteking veroorzaken. Op dat moment wordt er gesproken van een bijholteontsteking, beter gekend als sinusitis.

Twee vormen van sinusitis
  • Acute sinusitis: deze vorm van sinusitis duurt niet langer dan vier weken. Een verstopte neus, bijholtepijn en een hoestje zijn de meest voorkomende symptomen. Bij de juiste medicatie gaat deze acute vorm snel over en wordt er een chronische sinusitis vermeden.
  • Chronische sinusitis: deze vorm van sinusitis duurt langer dan zes maanden. De slijmvliezen van de sinussen worden heel erg aangetast, waardoor je er permanent hinder van zal ondervinden.

Oorzaken van sinusitis

Doorgaans ontstaat sinusitis als gevolg van een verkoudheid. Nochtans kunnen er nog andere oorzaken zijn waarom slijm zich gaat ophopen en vervolgens tot een ontsteking zal leiden. Deze andere oorzaken zijn bijvoorbeeld poliepen in de neus, allerhande allergieën, een tandabces, een gezwel of een algemene beschadiging van de trilharen.

Symptomen van een bijholteontsteking

De eerste symptomen zijn heel vaak de traditionele kwaaltjes van een verkoudheid zoals een verstopte neus of een loopneus. Bij sinusitis heeft het snot een gele kleur en is het snot vaak wat dikker. Indien het snot dan van de neus naar de keel loopt, dan kan er een irriterende hoest ontstaan. Er ontstaan ook veel klachten over pijn in het aangezicht en hoofdpijn. De pijn in het aangezicht is vaak reeds van s morgens aanwezig. Afhankelijk van de plaats van de ontsteking, zal er op die plaats pijn gevoeld worden. Het kan vergeleken worden met een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de ontstoken bijholte. Indien er sprake is van een ernstige ontsteking, dan kunnen er nog andere symptomen worden waargenomen zoals een koortsig gevoel, algemene malaise en een totaal gebrek aan eetlust.

Een dokter zal de gepaste medicatie voorschrijven ter genezing van sinusitis. / Bron: Peggy Marco, PixabayEen dokter zal de gepaste medicatie voorschrijven ter genezing van sinusitis. / Bron: Peggy Marco, Pixabay

De behandeling van sinusitis

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, zijn er verschillende behandelmethoden. De meeste klachten bij een acute bijholteontsteking verdwijnen echter vanzelf na één tot drie weken. In geval van infectie kan een dokter antibiotica voorschrijven. Ontzwellende of steroïde neussprays gaan de zwelling van het slijmvlies verminderen, maar mogen niet al te lang gebruikt worden. Spoelen met een zoutoplossing is eveneens mogelijk en kan gedaan worden zonder voorschrift van de dokter. Saline reinigt immers de neus en hierdoor wordt het slijm dunner. Spoelen met zoutoplossing is efficiënt en heel eenvoudig. In bepaalde gevallen kan de enige oplossing een operatie zijn.

Kan sinusitis ontstaan bij kinderen?

Kinderen lopen in principe minder kans voor sinusitis dan volwassenen. Indien kinderen er mee te maken krijgen, dan zijn de symptomen minder uitgesproken en kan de ontsteking vanzelf verdwijnen. Een zwelling rond de ogen kan een symptoom zijn van sinusitis.

Waarom hebben kinderen minder kans op sinusitis?

Een kind krijgt minder met sinusitis te maken om de volgende twee redenen. Enerzijds zijn de openingen groter dan bij volwassenen en anderzijds zijn de sinussen van de kinderen nog niet volgroeid. De vorming van de sinussen is bij kinderen op twaalfjarige leeftijd voltooid en op dat moment zijn de bijholten volgroeid. Stomen wordt afgeraden bij kinderen onder de zes jaar. Het neusslijmvlies zou immers kunnen verbranden. Eveneens dient men voorzichtig te zijn met neusdruppels. Kinderen zijn enkel gebaat met aangepaste pediatrische neusdruppels indien ze veel hinder ondervinden van de verstopping en een oplossing van zout geen soelaas brengt.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Sinusitis: Oorzaken en symptomenSinusitis is een lastige aandoening die ernstige hoofdpijn kan veroorzaken. Wat is sinusitis? Hoe krijg je het, en wat z…
Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis, ook bekend als een sinusinfectie of bijholteontsteking, is een ontsteking van de sinussen of bijholten die le…
Neusbijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingNeusbijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingDe neusbijholten zijn holle ruimten in het hoofd; deze bevinden zich boven en naast de neus. Deze neusbijholten staan in…

Costeff-syndroom: StofwisselingsziekteCosteff-syndroom: StofwisselingsziekteHet Costeff-syndroom is een erfelijke aangeboren stofwisselingsziekte, waarbij een verstandelijke beperking, oogafwijkin…
Greig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenGreig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenBij het erfelijke Greig-syndroom heeft een patiënt afwijkingen aan de vingers en tenen en aan het hoofd en gezicht. Poly…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=89, 14 januari 2016
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijholteontsteking, 14 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Peggy Marco, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 27-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.