Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?

Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken? Heb je door verkoudheid last van een verstopte neus, dan wil je hier snel van af. Je kunt dan een neusspray gebruiken om het snot of slijm in de neus te verdunnen of om de gezwollen neusslijmvliezen te doen slinken zodat je weer vrijer door de neus kunt ademhalen. Deze neussprays raken na enige tijd uitgewerkt waarna je opnieuw moet sprayen. Het is echter belangrijk dit niet te vaak te doen om te voorkomen dat je het neusslijmvlies beschadigt. Het is daarom belangrijk om te weten om de hoeveel uur je een neusspray mag gebruiken. Dit advies verschilt per soort neusspray. Zo mag een neusspray op basis van een zoutoplossing vaker per dag gebruikt worden dan een neusspray op basis van de werkzame stof xylometazoline.

Frequentie gebruik neusspray


Gebruik van een neusspray bij verkoudheid

Wie verkouden is kan veel ongemakken van de neus ervaren. Zo kan er sprake zijn van een loopneus. Er is dan veel productie van snot en slijm waardoor je continue de neiging hebt om ofwel de neus te snuiten ofwel de neus op te halen. Daarnaast is een van de verschijnselen van een verkoudheid de verstopte neus. Dit is een direct gevolg van een infectie van de neusslijmvliezen. Als het slijm in de neus en keelholte wat indikt en de slijmvliezen gezwollen raken dan kan het gevoel ontstaan dat de neus echt volkomen verstopt zit waardoor zelfs het ophalen van de neus niet meer mogelijk is en er geen lucht meer door de neusgaten komt. Vooral een verstopte neus tijdens het slapen kan voor ongemak zorgen. Het dwingt je met de mond open te slapen omdat dit nog de enige manier is waarop je kunt ademhalen. Hier krijg je een een erg droge mond van, wat er weer voor kan zorgen dat je veelvuldig wakker wordt en niet een hele nacht door kunt slapen.

Bij zwelling van de neusslijmvliezen door een verkoudheid is de enige manier om de neus weer open te krijgen het gebruik van een neusspray. De in Nederland meest gebruikte soorten neussprays zijn een spray op basis van natriumchloride (zoutoplossing) of een op basis van xylometazoline. Waar de eerste alleen inwerkt op ingedikt slijm en snot werkt de laatste juist in op de neusslijmvliezen en doet deze slinken. Wanneer je met een van deze of een andere spray van je neusverstopping af probeert te komen dan is het belangrijk om te weten om de hoeveel uur je deze mag gebruiken. Te frequent gebruik kan namelijk leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies.

Neusspray met zoutoplossing (natriumchloride): om de hoeveel uur gebruiken?

Een neusspray op basis van zoutoplossing (natriumchloride) kan helpen een verstopte neus te ontstoppen doordat het het ingedikte slijm dunner maakt. Het laat net zoals de harde korstjes in de neus dan ook makkelijker los waardoor je weer beter de neus kunt snuiten. Veel mensen gebruiken een neusspray met zoutoplossing ook preventief wanneer ze verkouden zijn. Dit dient dan ter voorkoming van een voorhoofds- of bijholteontsteking. Door het slijm dun te houden voorkom je dat de kanaaltjes die naar deze holtes lopen verstopt raken.

Gebruik je een neusspray op basis van zoutoplossing dan mag je dit vier maal per dag doen, oftewel eens in de zes uur. Dit is ook ongeveer hoe lang de werking aanhoudt. Omdat de zoutoplossing bij normaal gebruik niet schadelijk is voor de neusslijmvliezen kun je het een onbeperkte tijd blijven gebruiken. De bijsluiter vermeldt dat je na twee weken gebruik de huisarts moet raadplegen. De reden achter dit advies is dat de verkoudheid na twee weken wel over dient te zijn en het bij langer aanhouden van een verkoudheid raadzaam is een arts de oorzaak hiervan te laten onderzoeken. Wil je meer weten over het gebruik van een neusspray op basis van zoutoplossing, raadpleeg dan altijd de bijsluiter.

Neusspray met xylometazoline: om de hoeveel uur gebruiken?

Xylometazoline is een middel dat direct inwerkt op de neusslijmvliezen en binnen enkele seconden tot minuten de zwelling ervan vermindert. Je merkt dan snel dat je weer veel beter door de neus kunt ademen, ondanks dat je verkouden bent. De werking van een neusspray op basis van xylometazoline houdt doorgaans tot 12 uur aan. Sommige mensen ervaren echter dat het effect al eerder vermindert. Aangeraden wordt om een neusspray op basis van xylometazoline niet vaker dan eens in de 8 tot 10 uur en niet vaker dan drie keer per dag te gebruiken. Je kunt dit het beste zo indelen dat je het in ieder geval direct voor het slapengaan gebruikt, zodat je er gedurende de nacht optimaal van kunt profiteren.

Het is belangrijk om een neusspray op basis van xylometazoline niet langer dan een week aan één stuk te gebruiken. Na circa zeven dagen ontstaat namelijk het risico dat je hiermee de neusslijmvliezen beschadigt. Is de verkoudheid na zeven dagen nog niet over dan is het beter om over te stappen op een neusspray op basis van natriumchloride. Wil je meer weten over het gebruik van een neusspray op basis van xylometazoline, raadpleeg dan altijd de bijsluiter.

Overige soorten neussprays

Naast neussprays op basis van zoutoplossing en xylometazoline zijn er ook nog tal van andere sprays en druppels op de markt die je van je verstopte neus tijdens een verkoudheid af kunnen helpen. Zo zijn er neussprays op basis van onder meer aloë vera, eucalyptus, propolis, menthol, kamille-extract, cyclaamextract en capsaïcine. Ook zijn er sprays die de duur van een verkoudheid claimen te verkorten door de antivirale eigenschappen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Bisolvon Bisolviral Antivirus Spray. Een neusspray als Otrivin Duo bevat naast xylometazoline om de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen ook ipratropium. Dit vermindert de afscheiding van nieuw slijm waardoor je ook van je loopneus af bent. Ook bestaan er neussprays die erop gericht zijn holteontstekingen te verhelpen zoals Nasodren. Voor dit doel kun je er ook voor kiezen een neusdouche te gebruiken. Gebruik je een van deze neussprays en wil je weten om de hoeveel uur je deze mag gebruiken, volg dan altijd de instructies uit de bijsluiter op.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid is een terugkerende ergernis voor veel mensen. Slapen gaat slecht door een verstopte neus, het eten smaakt n…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
De neusspray en zijn verslavingDe neusspray en zijn verslavingNeusspray voelt als een verademing voor mensen met een verstopte neus. Een neusspray kan ook een hele goede oplossing zi…
Help ik heb een neussprayverslaving, hoe kom ik er van af?Help ik heb een neussprayverslaving, hoe kom ik er van af?Iedereen krijgt wel eens een verkoudheid. De arts kan je een neusspray voorschrijven, maar je kan deze ook zonder voorsc…

Water in oor verwijderen met Dry EarsWater in oor verwijderen met Dry EarsWater in het oor of een 'klotsend oor' kan een erg vervelend gevoel zijn. Menig zwemmer of duiker heeft er echter regelm…
Hoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoonHoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoonZouden we niet allemaal zelfverzekerd willen zijn? Hoe fijn zou het zijn om je nooit meer druk te maken of je wel goed g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexagorn, Unsplash (bewerkt)
  • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/spray-je-neus-open
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/neusverstopping/item37365
  • http://www.otrivin.nl/product/otrivin-duo-neusspray
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.