Hoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoon

Hoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoon Zouden we niet allemaal zelfverzekerd willen zijn? Hoe fijn zou het zijn om je nooit meer druk te maken of je wel goed genoeg bent, hoe je overkomt en of je wel mooi genoeg bent? Helaas zijn er een heleboel mensen die met deze gevoelens worstelen. Zij zijn juist onzeker, en doen daardoor vaak niet de dingen die ze graag zouden willen doen. Uit angst om te falen, of uitgelachen te worden. En dat is jammer, want natuurlijk is iedereen goed, leuk of mooi genoeg. Iedereen op zijn of haar eigen manier. Het moeilijkst is om hier zelf van overtuigd te raken. Waarom voel je je onzeker? Wat kun je zelf doen om een beter zelfbeeld te krijgen?

Wat is een zelfverzekerdheid persoon?

Iemand is zelfverzekerd wanneer hij zonder angst of twijfel door het leven gaat. Een zelfverzekerd persoon vraagt zich niet continu af of hij wel goed of mooi genoeg is. Zo iemand gaat er gewoon van uit. Hierdoor leeft hij een onbelemmerd leven en durft zijn dromen na te jagen. Tegelijkertijd is hij niet bang een ander een compliment te geven. Hij is niet bang dat hij de ander daarmee boven zichzelf plaatst. Hij heeft immers niets te vrezen. Zelfverzekerde mensen hebben vaak een open houding, zijn vriendelijk, en gaan zonder twijfel recht op hun doel af.

Zelfverzekerd of arrogant?

Verwar zelfverzekerdheid niet met arrogantie. Al zijn er veel overeenkomsten tussen die twee. Beiden hebben veel zelfvertrouwen en laten zich door niets of niemand uit balans brengen. Maar waar een zelfverzekerd persoon een ander een compliment durft te geven zal een arrogant persoon dit gebruiken om een sneer te geven of de ander naar beneden te halen. Waar een zelfverzekerd persoon vaker een vriendelijke en warme uitstraling zal hebben, is een arrogant persoon meer gesloten en loopt met zijn neus in de lucht. Hij kijkt als het ware letterlijk op de ander neer.

Wat is een onzeker persoon?

Onzekerheid is het continu aan jezelf twijfelen. Of het nu om je prestaties of je uiterlijk gaat. Het kan zijn dat je hier alleen in bepaalde situaties last van hebt, bijvoorbeeld alleen wanneer je voor een groep moet spreken of een gesprek voert met een onbekende, of elke keer wanneer je de deur uitstapt. Een onzeker persoon vraagt zich voortdurend af wat anderen van hem denken en gaat er van tevoren al bijna vanuit dat hij zal falen. Zij voelen zich altijd minder dan de ander. Zij worden hierdoor ernstig belemmerd in hun leven omdat zij niet de dingen durven te doen die ze graag zouden willen doen. Dat is ontzettend zonde omdat zij hierdoor geen voldoening kunnen ervaren en niet alles uit het leven halen.

Tijd voor verandering!

Wanneer je onzekerheid je ervan weerhoudt je leven te leiden zoals jij graag zou willen, is het hoog tijd het roer om te gooien. Jij bent niets minder dan een ander, en hebt net zoveel recht om gelukkig te zijn en de dingen te doen waar je passies liggen. Realiseer je dat zelfs de meest zelfverzekerde persoon ook wel eens onzeker is. Het verschil is alleen dat hij hier op een andere manier mee omgaat. Het is tijd dat jij dit ook gaat leren. Wanneer je dit doet zal je waarschijnlijk snel merken dat je onzekerheid voor het grootste deel onterecht was. En na ieder succes zal je je meer zelfverzekerd voelen.

Tips om een zelfverzekerd persoon te worden

Werk aan je voorkomen

Zorg dat je er goed uitziet. Wanneer je een leuke outfit aan hebt, en je haar goed zit, loop je vanzelf rechtop en straal je zelfvertrouwen uit. Natuurlijk zet je ook je mooiste glimlach op.

Onzekerheid is menselijk

Houd in gedachten dat jij echt niet de enige bent die weleens onzeker is. Het is heel normaal dat je in bepaalde situaties moeite hebt met gevoelens als zenuwen en faalangst. Bijvoorbeeld tijdens een eerste afspraak of sollicitatie. Anderen hebben hier best begrip voor.

Omgaan met kritiek

Laat je niet uit het veld slaan wanneer je een afwijzing krijgt of iets niet lukt. Het is niet persoonlijk. Leer van de ervaring en neem die de volgende keer mee. Hiervan kan je alleen maar leren.

Probeer niet voor de ander te denken

Ga niet proberen zelf in te vullen wat een ander allemaal over je kan denken. Waarschijnlijk zit dit alleen in jouw hoofd. Hierdoor versterk je alleen je onzekere gevoelens.

Praat erover met een vriend of vriendin

Vraag eens aan iemand die in jouw ogen veel zelfvertrouwen heeft of hij of zij wel een onzeker is. Grote kans dat hij of zij hier ook regelmatig last van heeft. Je bent echt niet de enige.

Geloof in jezelf

Jij weet waarschijnlijk best waar jouw kwaliteiten liggen. Wees er dan ook trots op! Op die manier zullen anderen die kwaliteiten ook eerder gaan waarderen.

Bij iedere stap die je neemt om je zelfvertrouwen te vergroten, zal je merken dat het je steeds makkelijker afgaat. Bij ieder succes dat je behaalt wordt de onzekerheid kleiner en je zelfverzekerdheid groter. Zodat je alles uit het leven kunt halen wat erin zit!
© 2018 - 2024 Missb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…
Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Als je onzeker bent dan voel je je vaak niet prettig. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen, raar vinden of niet a…
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…

Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Heb je door verkoudheid last van een verstopte neus, dan wil je hier snel van af. Je kunt dan een neusspray gebruiken om…
Airco’s: luxe of noodzaak en hun werking en de soortenAirco’s: luxe of noodzaak en hun werking en de soortenWordt het te warm in huis? Helpt het niet meer voldoende om de deuren en de ramen open te zetten of werkt dit juist aver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://sochicken.nl/tips/zelfverzekerd-worden.html
  • https://sociaalzelfvertrouwen.nl/5-tips-met-het-antwoord-op-hoe-word-ik-zelfverzekerd/
  • http://www.healthyminds.nl/onzekerheid-tips-zelfverzekerd/
  • https://assertief.nl/zelfverzekerd-arrogant/
Missb (3 artikelen)
Laatste update: 16-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.