Droge neus: Oorzaken & behandelingen voor droogheid van neus

Droge neus: Oorzaken & behandelingen voor droogheid van neus In sommige gevallen ontstaat een droge neus (rhinitis sicca). Dit ongemakkelijk en soms pijnlijk symptoom is te wijten aan een algemeen tekort aan vocht in de neusgaten en neusholtes. Een droog aanvoelende neus kent diverse oorzaken maar het symptoom is meestal onschuldig en te wijten aan te weinig vochtinname. Bij patiënten met ernstige droogheid van de neus zijn de basisfuncties van de neus getroffen, zoals ruiken en onzuiverheden uit de lucht filteren. Meestal is een droog aanvoelende neus thuis goed te behandelen, bijvoorbeeld door het inhaleren van stoom, het gebruik van een luchtbevochtiger en het gebruik van neussprays of spoelingen. Treden tot slot een aantal alarmsymptomen op, dan is het verstandig om medisch advies in te winnen omdat dan mogelijk een medische behandeling nodig is.

Oorzaken van droge neus

Allergieën

De meest voorkomende boosdoeners van een droge neus zijn allergieën voor stof, pollen (hooikoorts) en huidschilfers van huisdieren. Het immuunsysteem reageert op deze allergenen (uitlokkende stoffen) en denkt dat het ‘vergif’ (indringer) is. Hierdoor geeft het lichaam enorme hoeveelheden histamine vrij en dit veroorzaakt een ontsteking, huidirritatie, zwelling en jeuk. De membranen langs de neusgaten raken mogelijk ook geïrriteerd en ontstoken, waardoor een te hoge slijmproductie ontstaat. Dit resulteert in een droge, verkruimelde neus, omdat de patiënt constant zijn neus moet snuiten of in de neus moet wrijven om het slijm kwijt te raken.

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis is een aandoening waarbij de bekleding van de neusholtes krimpt. Hierbij vormen zich dikke, droge korsten in de neus. Complicaties omvatten een verlies van geur (anosmie), neusbloedingen en infecties.

CPAP-apparaat

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Dit is een toestel dat geschikt is voor patiënten die lijden aan het obstructief slaapapneusyndroom. Dankzij dit apparaat is het voor deze patiënten makkelijker om te ademen zodat de adem niet meer stopt tijdens de slaap. Het apparaat zorgt immers voor een hogere luchtdruk in de neus- en keelholte. Bijwerkingen zoals een droge mond en/of een droge neus zijn echter mogelijk. Normaal gesproken wordt het toestel geleverd met luchtbevochtiging zodat dit probleem niet optreedt.

Hormonale veranderingen

Nasale droogte (droge neus) ontstaat ook bij vrouwen die door de menopauze gaan, omdat dit proces een hormonale verandering in het lichaam veroorzaakt. Deze hormonale verandering zorgt voor uitgedroogde slijmvliezen in gebieden zoals de mond en neus.

Medicijnen veroorzaken mogelijk een droge neus / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen veroorzaken mogelijk een droge neus / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Een droge neus ontstaat vaak door te vaak de neus te snuiten. Bepaalde medicijnen, zoals nasale decongestiva (zwelling van slijmvliezen in neus verminderen) en antihistaminica (medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie) veroorzaken of verergeren mogelijk ook een droog aanvoelende neus.

Omgeving

Een droge, korstige neus en neusbloedingen vormen vaak een groter probleem in de winter. Wanneer de lucht buiten koud is, droogt de neus sneller uit. Ook binnenhuisverwarming mist vocht en dan ontstaat sneller droogheid aan de neus. Verder droogt de neus tijdens de zomerhitte eveneens snel uit omdat de beschermende slijmlaag in de neusholte tijdens de zomermaanden opdroogt. Dit leidt ook sneller tot neusbloedingen. Tot slot is luchtvervuiling eveneens een bijdragende factor voor droogheid aan de neus.

Sjögren-syndroom

In zeldzame gevallen wijst een aanhoudende droge neus op een ernstiger medische toestand, zoals het Sjögren-syndroom. Deze auto-immuunaandoening treft klieren die vloeistoffen afscheiden, zoals tranen en speeksel. De aandoening leidt tot droge ogen, een droge keel en een droge mond, maar ook de neus en andere lichaamsdelen zijn mogelijk getroffen. Daarnaast treden gezwollen lymfeklieren en gewrichtsstijfheid mogelijk op bij deze aandoening.

Verkoudheid, griep en sinusitis

De neus snuiten tijdens een verkoudheid, de griep of sinusitis zorgt vaak voor een pijnlijke en droge neus. Omdat de bekleding in de neus erg breekbaar is, ontstaat snel schade bij het constant reinigen van het gebied. De bekledingen beginnen te barsten hetgeen leidt tot een bloedende neus.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van droogte aan de neus omvatten:

Sommige patiënten ervaren hoofdpijn in combinatie met een droog aanvoelende neus / Bron: Geralt, PixabaySommige patiënten ervaren hoofdpijn in combinatie met een droog aanvoelende neus / Bron: Geralt, Pixabay

Geassocieerde symptomen bij droogheid aan neus

Symptomen die mogelijk gepaard gaan met een droge neus zijn:

Behandelingen bij droog aanvoelende neus

Kokosolie gebruiken
Kokosolie heeft veel toepassingen. De olie heeft veelzijdige eigenschappen die uitdroging van de neus voorkomen en de pijn verminderen, omdat deze de openingen tussen de droge cellen vult. Slechts één keer per dag één druppel kokosolie in elk neusgat druppelen verhelpt de droge neus.

Luchtbevochtiger gebruiken
Een vochtige omgeving houdt de neusholtes vochtig, wat een verstopte neus verlicht. Luchtbevochtigers vervangen het vochtverlies als gevolg van airconditioning en centrale verwarming in huizen en kantoren. Het is belangrijk om dagelijks een luchtbevochtiger te reinigen om schimmelvorming en bacteriën te voorkomen, die beide schadelijk zijn voor de gezondheid. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis varieert van dertig tot vijftig procent, afhankelijk van de temperatuur van de kamer. Een hogere luchtvochtigheid bevordert de groei van huisstofmijt en andere allergenen (uitlokkende factoren van een allergische reactie) waardoor de klachten mogelijk verergeren.

Neusspoeling gebruiken
Een netipot (neusspoeler) is een appraatje om de neus te spoelen. Dankzij deze neusspoeling is het mogelijk om irriterende stoffen te verwijderen en de neusholte te reinigen.

Olijfolie gebruiken
Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten, bevat veel antioxidanten, voorkomt een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), beschermt tegen hartziekten en veroorzaakt geen gewichtstoename of obesitas. Olijfolie hydrateert (bevochtigt) de huid in de neusgangen, waardoor minder droogte ontstaat. Met een druppelaar mag de patiënt enkele druppels olijfolie in de neusgaten druppelen, en dit twee keer per dag.

Sesamolie gebruiken
Sesamolie bevat vitamine E, wat een effectief vochtinbrengende crème is voor de droge huid. Sesamolie is echter ook effectief voor het verlichten van een droge neus. De patiënt plaatst één druppel biologische sesamolie in elk neusgat. Vervolgens ademt hij in. Dit voltooit hij twee keer per dag.

Stoom inhaleren
Stoom inademen via de dampen van warm water of het nemen van een warme douche, een warm bad of een sauna. Meestal zijn de voordelen dan tijdelijk.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C eten
Meer vitamine C-rijk voedsel in de voeding eten voorkomt een droog aanvoelende neus. Vitamine C, dat helpt bij de bloedstolling, voorkomt bovendien dat de neus begint te bloeden. Vitamine C bevindt zich in onder andere boerenkool, mosterd, peterselie, sinaasappels, aardbeien en citroenen.

Voldoende blijven drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende blijven drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Voldoende blijven drinken
Te weinig water drinken droogt eveneens de neusholtes uit. Mensen drinken best acht glazen water per dag en meer bij een intensieve inspanning of warm weer.

Zoutoplossing neusspray gebruiken
Zoutoplossing neussprays bevochtigen de neusholtes. Dit verbetert de doorstroming van slijm en ruimt irriterende stoffen op, zoals stof, vuil en pollen. Op deze manier komen ontstekingen niet tot stand. Zoutoplossing neussprays zijn over het algemeen mild en zijn verkrijgbaar bij apotheken.

Alarmsymptomen bij droogte aan de neus

Is de neus ernstig of aanhoudend droog, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Het is ook een goed idee om medische hulp in te roepen als een droge neus gepaard gaat met symptomen zoals neuspijn, frequente neusbloedingen of tekenen van een infectie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuspeuteren: gezond of ongezond?Neuspeuteren: gezond of ongezond?Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn…
Droge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpenDroge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpenEen droge neus of droog neusslijmvlies kan erg ongemakkelijk zijn en soms zelfs pijnlijk en gênant. Bij een droge neus i…
Droge mond tijdens de nacht: Oorzaken en behandelingDroge mond tijdens de nacht: Oorzaken en behandelingEen goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Sommige patiënten kampen echter regelmatig met slaapproblem…
Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…

Atrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis is een neusaandoening waarbij een atrofie (verschrompeling, verdunning) van het slijmvlies van de ne…
Bilirubine: wat is bilirubine, verhoogde waarde en verlagenBilirubine: wat is bilirubine, verhoogde waarde en verlagenBilirubine is een roodachtig geel pigment dat wordt aangemaakt tijdens de normale afbraak van rode bloedcellen. Hoge bil…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
 • Geraadpleegd op 15 september 2018:
 • 8 Effective Home Remedies To Treat Dry Nose, https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-treat-dry-nose/#gref
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Home remedies for relieving a dry nose, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323068.php
 • How To Get Rid Of Dry Nose In Summer?, https://www.boldsky.com/health/disorders-cure/2018/how-to-get-rid-of-dry-nose-in-summer-122922.html
 • NASAL CONGESTION AND DRYNESS CAUSES, https://rhinaris.com/en/about-nasal-care/nasal-congestion-and-dryness-causes/
 • Nasal Dryness – What You Need To Know, https://www.avogel.co.uk/health/immune-system/nasal-dryness-what-you-need-to-know/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.