Droge neus: Oorzaken & behandelingen voor droogheid van neus

Droge neus: Oorzaken & behandelingen voor droogheid van neus Een droge neus, ook wel rhinitis sicca genoemd, kan ongemakkelijk en soms pijnlijk zijn. Dit symptoom ontstaat door een tekort aan vocht in de neusholtes en neusgaten. Hoewel een droge neus vaak onschuldig is en meestal te wijten is aan onvoldoende vochtinname, kan het ook andere oorzaken hebben. In sommige gevallen beïnvloedt ernstige droogheid de basisfuncties van de neus, zoals het ruiken en het filteren van onzuiverheden uit de lucht. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder het inhaleren van stoom, het gebruik van luchtbevochtigers en neussprays of spoelingen. Als er alarmsymptomen optreden, zoals aanhoudende droogheid of ernstige ongemakken, is het belangrijk om medisch advies in te winnen, aangezien een meer gerichte medische behandeling dan noodzakelijk kan zijn.

Oorzaken van droge neus

Allergieën

Allergieën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van een droge neus. Allergieën voor stoffen zoals stof, pollen (hooikoorts) en huidschilfers van huisdieren kunnen leiden tot een ontsteking van de neusslijmvliezen. Dit veroorzaakt een verhoogde productie van histamine, wat resulteert in ontsteking, jeuk, zwelling en irritatie van de neusmembranen. Deze reacties kunnen leiden tot een droge, korstige neus omdat de patiënt frequent moet snuiten of in de neus moet wrijven om het overtollige slijm te verwijderen.

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis is een aandoening waarbij de neusslijmvliezen dunner worden en opdrogen. Dit kan leiden tot de vorming van dikke, droge korsten in de neus. Complicaties van atrofische rhinitis kunnen onder andere een verlies van geur (anosmie), neusbloedingen en infecties zijn.

CPAP-apparaat

Een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) wordt gebruikt bij patiënten met obstructief slaapapneusyndroom. Dit apparaat houdt de luchtwegen open door het leveren van een constante luchtdruk. Bijwerkingen kunnen een droge mond en/of een droge neus zijn. Meestal is het CPAP-apparaat uitgerust met een luchtbevochtiger om deze problemen te minimaliseren.

Hormonale veranderingen

Bij vrouwen die de menopauze doormaken, kunnen hormonale veranderingen leiden tot een droge neus. De afname van oestrogeen kan leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in de neus en andere delen van het lichaam.

Medicijnen kunnen een droge neus veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen kunnen een droge neus veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Een droge neus kan ontstaan door bepaalde medicijnen, zoals nasale decongestiva (die zwelling van de slijmvliezen in de neus verminderen) en antihistaminica (die worden gebruikt voor de behandeling van allergische reacties). Deze medicijnen kunnen de neus droog maken of bestaande droogheid verergeren.

Omgeving

Een droge neus komt vaak voor in de winter wanneer de lucht buiten koud en droog is. Binnenhuisverwarming kan de lucht ook uitgedroogd maken, wat bijdraagt aan de droogheid van de neus. Ook tijdens de zomermaanden kan de neus uitdrogen door de hitte, wat kan leiden tot een droge neus en neusbloedingen. Daarnaast kan luchtvervuiling een rol spelen bij het ontstaan van een droge neus.

Sjögren-syndroom

In zeldzame gevallen kan een aanhoudende droge neus wijzen op een ernstiger medische aandoening zoals het Sjögren-syndroom. Deze auto-immuunaandoening tast de klieren aan die vloeistoffen afscheiden, zoals tranen en speeksel. Dit leidt tot een droge mond, droge ogen, droge keel en mogelijk ook een droge neus. Andere symptomen kunnen gezwollen lymfeklieren en gewrichtsstijfheid zijn.

Verkoudheid, griep en sinusitis

Tijdens een verkoudheid, griep of sinusitis kan het constant snuiten van de neus leiden tot een pijnlijke en droge neus. Door het herhaaldelijk reinigen van de neus kunnen de slijmvliezen beschadigd raken, wat leidt tot barstjes en neusbloedingen.

Andere oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van een droge neus zijn:

Sommige patiënten ervaren hoofdpijn in combinatie met een droge neus / Bron: Geralt, PixabaySommige patiënten ervaren hoofdpijn in combinatie met een droge neus / Bron: Geralt, Pixabay

Geassocieerde symptomen bij droogheid aan neus

Symptomen die kunnen optreden naast een droge neus zijn:

Behandelingen bij een droge neus

Kokosolie gebruiken
Kokosolie heeft veelzijdige toepassingen en kan uitdroging van de neus helpen voorkomen. Door één druppel kokosolie per neusgat in te brengen, kan de olie de droge cellen in de neus hydrateren. Dit kan helpen de symptomen van een droge neus te verlichten.

Luchtbevochtiger gebruiken
Het gebruik van een luchtbevochtiger kan de neusholtes vochtig houden en de effecten van airconditioning en centrale verwarming tegengaan. Het is cruciaal om de luchtbevochtiger dagelijks schoon te maken om schimmel- en bacteriegroei te voorkomen. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de dertig en vijftig procent. Let op dat een te hoge luchtvochtigheid de groei van allergenen kan bevorderen.

Neusspoeling gebruiken
Een netipot is een handig hulpmiddel voor het spoelen van de neus. Het helpt om irriterende stoffen te verwijderen en de neusholtes te reinigen, wat kan bijdragen aan het verminderen van droogheid en irritatie.

Olijfolie gebruiken
Olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetten en antioxidanten die kunnen helpen bij het hydrateren van de neusgangen. Door enkele druppels olijfolie in elk neusgat te brengen, kan de neus worden bevochtigd. Dit kan twee keer per dag worden herhaald.

Sesamolie gebruiken
Sesamolie, rijk aan vitamine E, kan effectief zijn tegen een droge neus. Breng één druppel biologische sesamolie in elk neusgat aan en adem diep in. Dit kan twee keer per dag worden herhaald voor de beste resultaten.

Stoom inhaleren
Het inademen van stoom kan tijdelijke verlichting bieden van een droge neus. Dit kan door het inademen van dampen van warm water, het nemen van een warme douche, een warm bad of een sauna.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C eten
Een dieet rijk aan vitamine C kan helpen bij het voorkomen van een droge neus. Vitamine C ondersteunt de bloedstolling en kan neusbloedingen verminderen. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn onder andere boerenkool, mosterd, peterselie, sinaasappels, aardbeien en citroenen.

Voldoende drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Voldoende drinken
Een adequate vochtinname is cruciaal om de neusholtes vochtig te houden. Het wordt aangeraden om dagelijks acht glazen water te drinken en meer bij intensieve inspanning of warm weer.

Zoutoplossing neusspray gebruiken
Zoutoplossing neussprays helpen bij het bevochtigen van de neusholtes en het verbeteren van de slijmdoorstroming. Ze kunnen ook helpen om irriterende stoffen, zoals stof en pollen, te verwijderen en ontstekingen te voorkomen. Deze sprays zijn over het algemeen mild en verkrijgbaar bij de apotheek.

Alarmsymptomen bij droge neus

Wanneer de neus ernstig of aanhoudend droog is, of wanneer een droge neus gepaard gaat met symptomen zoals neuspijn, frequente neusbloedingen of tekenen van een infectie, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende aandoening die medische aandacht vereist.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuspeuteren: gezond of ongezond?Neuspeuteren: gezond of ongezond?Negentig procent van alle Nederlanders peutert wel eens in hun neus. In de auto, op het toilet of voor de televisie zijn…
Droge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpenDroge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpenEen droge neus of droog neusslijmvlies kan erg ongemakkelijk zijn en soms zelfs pijnlijk en gênant. Bij een droge neus i…
Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…
Droge tepels: Oorzaken van droogheid van tepelDroge tepels: Oorzaken van droogheid van tepelDe tepels zijn een bijzonder gevoelig lichaamsdeel. Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van droge tepels, wat mo…

Atrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis: Verschrompeling van slijmvlies van neusAtrofische rhinitis is een aandoening van de neus waarbij een verdunning (atrofie) van het neusslijmvlies en het onderli…
Bilirubine: wat is bilirubine, verhoogde waarde en verlagenBilirubine: wat is bilirubine, verhoogde waarde en verlagenBilirubine is een roodachtig geel pigment dat wordt aangemaakt tijdens de normale afbraak van rode bloedcellen. Hoge bil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
  • Geraadpleegd op 15 september 2018:
  • 8 Effective Home Remedies To Treat Dry Nose, https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-treat-dry-nose/#gref
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Home remedies for relieving a dry nose, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323068.php
  • How To Get Rid Of Dry Nose In Summer?, https://www.boldsky.com/health/disorders-cure/2018/how-to-get-rid-of-dry-nose-in-summer-122922.html
  • NASAL CONGESTION AND DRYNESS CAUSES, https://rhinaris.com/en/about-nasal-care/nasal-congestion-and-dryness-causes/
  • Nasal Dryness – What You Need To Know, https://www.avogel.co.uk/health/immune-system/nasal-dryness-what-you-need-to-know/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.