Nasale vestibulitis: Infectie in neus met pijn en zwelling

Nasale vestibulitis: Infectie in neus met pijn en zwelling De nasale vestibule is het gebied direct binnen het neusgat, ook wel het voorste deel van de neusholte genoemd. Dit gebied is, net als andere delen van het lichaam, gevoelig voor infecties. Wanneer de nasale vestibule geïnfecteerd raakt, ontstaat er een aandoening die bekendstaat als ‘nasale vestibulitis’. Deze aandoening gaat gepaard met roodheid en zwelling zowel binnen als buiten het neusgat, evenals pijn en gevoeligheid in de neus. Hoewel nasale vestibulitis vaak goed te behandelen is met medicatie, kan de infectie in sommige gevallen leiden tot ernstige complicaties zoals cellulitis (ernstige huidinfectie) en caverneuze sinustrombose.

Wat is nasale vestibulitis?

De nasale vestibule is het gebied binnen de neusgaten, bekleed met huid en haarfollikels. Bij nasale vestibulitis raakt dit gebied ontstoken, meestal door een bacteriële infectie.

Oorzaken van nasale vestibulitis

De nasale vestibule, oftewel de ingang van de neusvleugels, kan geïnfecteerd raken door verschillende factoren die de slijmlaag die dit gebied omhult, beschadigen. Deze slijmlaag kan door slijtage en andere omgevingsfactoren kwetsbaar worden voor infecties en ontstekingen.

Bacteriële oorzaken

De infectie bij nasale vestibulitis wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Virale en andere oorzaken

Ook virussen kunnen nasale vestibulitis veroorzaken. Infecties van de bovenste luchtwegen zoals een verkoudheid, evenals virale aandoeningen zoals herpes simplex of gordelroos, kunnen bijdragen aan deze aandoening. Een aanhoudende loopneus, vaak veroorzaakt door allergieën, kan ook leiden tot nasale vestibulitis. Patiënten die kankerbehandelingen ondergaan, hebben een verhoogd risico op nasale vestibulitis.

Symptomen

Nasale vestibulitis kan zich uiten in verschillende symptomen, afhankelijk van de ernst en de duur van de infectie.

Acute vestibulitis

Bij acute nasale vestibulitis vertoont de huid roodheid, zwelling, pijn en gevoeligheid. Bovendien kan er pus in de neusholte ontstaan, wat leidt tot abcesvorming.

Chronische vestibulitis

Chronische nasale vestibulitis kan leiden tot verharding of verdikking van de huid in de vestibule, evenals korstvorming. Andere symptomen zijn onder meer zwelling, ontsteking, ongemak, rode of witte bultjes en neuspijn. Patiënten met chronische nasale vestibulitis kunnen nog steeds acute opflakkeringen ervaren, waarbij de symptomen van acute vestibulitis terugkomen. De chronische vorm van de aandoening kan blijvende veranderingen aan de nasale vestibule veroorzaken door herhaaldelijke acute infecties.

Wanneer een arts raadplegen?

Raadpleeg een arts als er symptomen van nasale vestibulitis optreden die niet verbeteren met thuisbehandelingen of als er ernstige symptomen zoals aanhoudende pijn, zwelling, of koorts optreden. Vroegtijdige medische interventie kan complicaties zoals cellulitis en caverneuze sinustrombose helpen voorkomen en de behandeling effectiever maken.

Preventie

Om nasale vestibulitis te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:
  • Vermijd het aanraken van de neus buiten het aanbrengen van topische antibiotica.
  • Knijp geen pus uit bultjes of puistjes in of rond de neus.
  • Pluk geen korstjes in de neus.
  • Was regelmatig de handen voor het aanbrengen van topische antibiotica.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose nasale vestibulitis wordt meestal gesteld op basis van de typische symptomen en een lichamelijk onderzoek van de neus. Soms kan een kweek worden afgenomen om de verwekker van de infectie te identificeren.

Behandeling van nasale vestibulitis

De behandeling van nasale vestibulitis is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. De arts kan de behandeling als volgt benaderen:
  • Verwijderen van korstjes met een wattenstaafje gedrenkt in waterstofperoxide.
  • Toepassen van antibiotische zalf bij bacteriële infecties of steroïde zalf bij virale infecties.
  • In ernstige gevallen kan een topische (op de huid aangebrachte) en orale (via de mond ingenomen) behandeling nodig zijn.
  • Het regelmatig aanbrengen van een warm kompres kan helpen om vocht uit de bultjes in de neus sneller af te voeren.
  • In sommige gevallen is chirurgische drainage van het abces noodzakelijk.

Prognose

De prognose van nasale vestibulitis hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de infectie, de oorzaak, en de tijdigheid van de behandeling. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed als de aandoening tijdig en adequaat wordt behandeld. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de prognose voor nasale vestibulitis:

Goede prognose bij vroege behandeling

Wanneer nasale vestibulitis in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en behandeld, is de prognose over het algemeen zeer positief. De meeste patiënten herstellen volledig met een eenvoudige behandeling, zoals het gebruik van antibiotische of steroïde zalf, en goede hygiëne. De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot weken na het begin van de behandeling.

Herstel bij chronische of terugkerende nasale vestibulitis

Patiënten met chronische nasale vestibulitis kunnen een langere herstelperiode ervaren, vooral als de aandoening meerdere keren terugkomt. Regelmatige follow-up en aanpassing van de behandeling kunnen nodig zijn om de symptomen onder controle te houden. Hoewel de aandoening vaak onder controle kan worden gehouden, kunnen chronische gevallen leiden tot blijvende veranderingen in de huid van de nasale vestibule.

Langetermijnuitzicht

Bij de meeste mensen zal nasale vestibulitis, mits correct behandeld, geen langdurige gevolgen hebben. De symptomen verdwijnen meestal zonder blijvende schade aan de nasale vestibule. Voor patiënten die herhaaldelijk nasale vestibulitis ervaren, kan het nuttig zijn om met een arts te praten over mogelijke onderliggende oorzaken en aanpassingen in de levensstijl om terugkerende infecties te voorkomen.

Complicaties

Bij ernstige gevallen van nasale vestibulitis kunnen er complicaties optreden doordat de aders in dit gebied rechtstreeks naar de hersenen leiden.

Caverneuze Sinustrombose

De caverneuze sinus (sinus cavernosus) bevindt zich aan de basis van de hersenen, achter de ogen. Bij caverneuze sinustrombose kunnen bacteriën uit een abces in de neus zich verspreiden en een bloedstolsel in de caverneuze sinus veroorzaken. Symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

De behandeling omvat vaak intraveneuze antibiotica en, in sommige gevallen, een operatie om het abces te draineren.

Cellulitis

Cellulitis ontstaat wanneer de infectie zich uitbreidt naar de huid onder de neus. Symptomen van cellulitis omvatten roodheid, pijn en zwelling aan de punt van de neus die zich kan verspreiden naar de wangen. Andere tekenen zijn een warmer aanvoelende huid, rode vlekken, blaren en koorts. Onmiddellijke medische hulp is noodzakelijk.

Impact van levensstijl en hygiëne

Naast medische behandeling speelt lifestyle en hygiëne een belangrijke rol bij het voorkomen van nasale vestibulitis. Het vermijden van gedragingen die slijtage van de neusslijmvlies kunnen veroorzaken, zoals veelvuldig neus snuiten of het gebruik van ongepaste voorwerpen in de neus, kan helpen om de kans op infecties te verminderen. Het handhaven van een goede persoonlijke hygiëne, zoals het regelmatig wassen van de handen en het vermijden van het delen van persoonlijke voorwerpen zoals handdoeken, draagt ook bij aan het voorkomen van infecties.

Preventie van langdurige problemen

Om langdurige problemen te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het vermijden van risicovolle gedragingen (bijvoorbeeld neuspeuteren of het gebruik van vervuilde voorwerpen in de neus) en het handhaven van goede hygiëne. Voor patiënten met een verhoogd risico, zoals die met een verzwakt immuunsysteem of die kankertherapie ondergaan, kan extra aandacht voor preventie en regelmatige medische controles nodig zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesNeusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesEen nasale endoscopie (rhinoscopie, neusendoscopie) is een medisch onderzoek dat een KNO-arts uitvoert om de sinus- en n…
Gezwollen neus (neuszwelling): Oorzaken van zwelling neusGezwollen neus (neuszwelling): Oorzaken van zwelling neusSommige patiënten krijgen te maken met een gezwollen neus. De neuszwelling is het gevolg van tal van mogelijke oorzaken,…
Pijn aan de neusbrug: Oorzaken bij pijnlijke neusbrugPijn aan de neusbrug: Oorzaken bij pijnlijke neusbrugDe neusbrug is het harde gebied dat zich vóór het zachte kraakbeen van de neusgaten bevindt. Pijn aan de neusbrug kan on…
Pukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandelingPukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandelingEen pukkeltje of puistje in de neus kan irriterend en pijnlijk zijn en voor veel ongemak zorgen. Vaak is het pukkeltje h…

Cafeïne-onttrekkingshoofdpijn: symptomen en behandelingCafeïne-onttrekkingshoofdpijn: symptomen en behandelingCafeïne wordt vaak aangehaald als veroorzaker van hoofdpijn, maar voor sommige mensen met migraine kan een kopje koffie…
Teenkrampen: Oorzaken van krampen in teen of tenenTeenkrampen: Oorzaken van krampen in teen of tenenDe tenen en voeten dragen dagelijks het gewicht van het lichaam. Sommige patiënten kampen met een heel vervelend symptoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nasal vestibulitis, https://www.healthline.com/health/nasal-vestibulitis
  • Nasal Vestibulitis: Symptoms, Causes & Treatment, https://study.com/academy/lesson/nasal-vestibulitis-symptoms-causes-treatment.html
  • Neuspijn: Oorzaken van pijn op of in neus (pijnlijke neus), https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/186103-neuspijn-oorzaken-van-pijn-op-of-in-neus-pijnlijke-neus.html
  • What causes a pimple in the nose?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323322.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.