Maagzweer: behandeling en preventie

Maagzweer: behandeling en preventie Maagzweren zijn zweren die kunnen voorkomen in de twaalfvingerige darm, maag of slokdarm. Het kan een knagende pijn met zich meebrengen in de midden of bovenbuik na een maaltijd of kan spontaan s'nachts ontstaan. Oorzaken voor het ontstaan van een maagzweer is onder andere het bacterie Helicobacter pylori.

Wat is een maagzweer?

Maagzweren zijn kratervormige erosies in de maag of in de twaalfvingerige darm en soms de slokdarm. Minstens 80 procent van de zweren worden veroorzaakt door infectie met het pylori-bacterie. Als een zweer is ontstaan kunnen secundaire factoren zoals alcoholgebruik, cafeïne, fastfood, roken en stress de zaak verergeren. Soms is alleen het maagslijmvlies aangedaan, maar de zweer kan zich ook uitbreiden door alle lagen van de maagwand heen. De maagzweer ontstaat op plaatsen waar de wand van het spijsverteringskanaal in aanraking komt met maagsap door de inwerking van het zoutzuur en het spijsverteringsenzym uit het maagsap. Als alleen de oppervlaktelaag is aangetast, spreekt men van erosie. De pijn wordt veroorzaakt door de aantasting van het slijmvlies.

De belangrijkste klacht is pijn, een knagend weeachtige pijn die van de buikstreek kan uitstralen naar de rug en naar de borst. De pijn wordt vooral s'avonds ondervonden. Andere symptomen zijn opgeblazen gevoel in de maagstreek, oprispend maagzuur, misselijkheid. De klachten kunnen weken tot maanden voortduren en kun zelfs verergeren afgewisseld met klachtenvrije periodes.

Wat je doen tegen maagzweren?

Met een endoscoop zal de arts vast gaan leggen als je last hebt van maagzweren of dat deze symptomen met andere aandoeningen te maken heeft. Zuurremmende middelen waardoor de hoeveelheid zuur dat op maag inwerkt geven vaak de zweer de kans om te genezen. Toch zal de betreffende arts vaak antibiotica voorschrijven om de bacterie te doden en toekomstige maagzweren te voorkomen.

In enkele gevallen is een operatieve ingreep onvermijdelijk, bijvoorbeeld wanneer er complicaties optreden zoals ernstige bloedingen, vernauwing van de slokdarm of aanhoudende pijn die ook niet weggaat met de behandeling van antibiotica.

Maagzweer voorkomen

Het doden van de bacterie reduceert de herhaling van het steeds opnieuw verkrijgen van een maagzweer. De voornaamste manieren om maagzweren te voorkomen is om gezond te eten en te leven. Matig het drinken van koffie en alcohol. Eet verscheidene malen per dag kleine maaltijden. Ook vettig en fel gekruid eten is voeding om mee te beperken. Een van de grootste oorzaken is ook vaak het roken van sigaretten. Wie rookt is het altijd aangeraden om te stoppen met roken.

Melk en maagzweren

Sommige mensen drinken melk wanneer ze last hebben van maagzweren om de pijn te doen verlichten. Dit doe je juist best niet, melk verergert juist de maagzweer. Wanneer je melk drinkt ontstaat er tijdelijk een wand rond de maag die de pijn eventjes zal verlichten. Toch gaat ook deze melk de maag stimuleren om meer maagzuren en spijsverteringssappen te produceren. Hierdoor dreigt men in een vicieuze cirkel te geraken.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Hoe en wat maagzweerWat meestal een maagezweer genoemd wordt kan een zweer in de maagwand zijn of in de wand van de twaalfvingerige darm. Zo…
Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…

Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…
Knieschijf gebroken, en nu?Een harde val op de knie kan er toe leiden dat de knieschijf breekt. Dit is erg pijnlijk en is niet zonder gevolgen. Men…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.