Hartafwijkingen van het Endocard

Het hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdeel van de inwendige ziekten. Voor vrijwel alle aandoeningen van het hart geldt dat ze tot levensbedreigende toestanden kunnen leiden. In de behandeling van de verschillende aandoeningen is een verschil gemaakt naar anatomie (endo-, myo- en pericard) en fysiologie (het prikkelgeleidingssysteem).

Endocard

Het endocard vormt de binnenbekleding van het hart en is slechts enkele cellagen dik. Het is verwant aan het endotheel dat de binnenzijde van de bloedvaten bekleedt. Beschadiging van het endocard leidt vrij snel tot stolselvorming. Wanneer het endotheel dat zich op de hartkleppen bevindt beschadigd wordt kan dit leiden tot stoornissen in de functie van de hartkleppen.

Endocarditis

Tijdens medische ingrepen (vooral tandheelkundige behandelingen) kunnen bacteriën die in groten getale in de mond voorkomen, eenvoudig met de bloedstroom naar het hart worden gevoerd. Bij gezonde mensen gaan deze bacteriën snel dood en komt endocarditis zelden voor. Bij aanwezigheid van een hartaandoening of een klepgebrek of als de patiënt een hartoperatie ondergaan heeft bestaat het risico dat de bacteriën zich nestelen in het endocard. Dan spreken we van een endocarditis.

De veroorzakende bacterie is meestal de streptococcus viridans.

Symptomen

Bij patiënten met een endocarditis is een constante bacteriëmie in het spel doordat steeds kleine hoeveelheden bacteriën vanuit het hart naar de rest van het lichaam uitzaaien. Dit leidt tot de volgende symptomen:
  • Subfebriele temperatuur (lichte verhoging)
  • Matige tot ernstige anemie (bloedarmoede)
  • Vergrootte milt
  • Ontstaan van nieuwe hartgeruisen

Behandeling

Ter behandeling dient gedurende lange tijd en in hoge dosering een antibioticum te worden gegeven.

Complicaties

Het steeds weer optreden van een endocarditis leidt telkens tot een verdere beschadiging van hartkleppen, wat uiteindelijk de oorzaak kan zijn van een decompensatio cordis.

Hartklepafwijkingen

Sinds de ontdekking van antibiotica is de frequentie waarmee hartklepafwijkingen voorkomen voortdurend gedaald. De meest voorkomende oorzaken van hartklepafwijkingen zijn artheroslerose (slagaderverkalking), aangeboren afwijkingen en het hartinfarct.
Een klepbeschadiging kan leiden tot het niet goed openen (stenose) of het niet goed sluiten (insufficiëntie) van de hartklep, combinaties van beide komen ook voor. Het gevolg van een hartklepafwijking leidt in vrijwel alle gevallen tot een decompensatio cordis.

Symptomen

De symptomen hangen af van de klep die beschadigd is:
Mitralisklepbeschadiging:
  • Langzaam toenemende klachten die uitlopen in een links-decompensatie.
Aortaklepinsufficiëntie:
  • Grote polsdruk.
Aortaklepstenose:
  • Links-decompensatie.
  • Angina pectoris (pijn op de borst).
  • Hypotensie (hoge bloeddruk.
© 2007 - 2024 Hbov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en functie van het hartWerking en functie van het hartHet hart is zo groot als een flinke vuist, en ligt links achter het borstbeen (Latijn: sternum). Het is als het ware gek…
Endocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis duidt op een infectie die sommige delen van het endocard, de binnenbekleding van het hart, aantast. Vaak zi…
Endocarditis of hartvliesontstekingIn Nederland krijgen per jaar ongeveer 300 personen endocarditis. Wat is endocarditis eigenlijk? Hoe ontstaat deze aando…
Het hart, de motor van ons lichaamHet hart, ongeveer ter grootte van een vuist, ligt in de borstholte aan de voorkant tussen de beide longen met zijn onde…

Hartafwijkingen van het MyocardHet hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdee…
Multiple ScleroseMS (voluit multiple sclerose) is bij jongeren en volwassen één van de meest voorkomende aandoeningen van het centraal ze…
Hbov (18 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.