Hartafwijkingen van het Myocard

Het hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdeel van de inwendige ziekten. Voor vrijwel alle aandoeningen van het hart geldt dat ze tot levensbedreigende toestanden kunnen leiden. In de behandeling van de verschillende aandoeningen is een verschil gemaakt naar anatomie (endo-, myo- en pericard) en fysiologie (het prikkelgeleidingssysteem).

Myocard

Gezien de belangrijke functie van de hartspier (het myocard) zijn aandoeningen hiervan soms levensbedreigend. Denk hierbij aan het hartinfarct waarbij een deel van het mycard afsterft omdat het geen of te weinig zuurstof ontvangt.

Myocarditis

Een ontsteking van de hartspierkomt bij vele ziekten voor, vooral bij virale infectieziekten. De klinische meest ernstige vorm van myocarditis is het gevolg van acuut reuma, die enkele weken na een infectie met béta-hemolytische streptokokken optreedt. Soms komt er bij jonge volwassenen een vorm voor waarvan de oorzaak niet bekend is.

Symptomen

  • Hartritmestoornissen (tachycardie)
  • ECG-afwijkingen (voorbijgaand)
Zelden treden er verschijnselen van decompensatio cordis op.

Behandeling

De behandeling is causaal (indien mogelijk) en symptomatisch. Dat wil zeggen dat indien mogelijk de oorzaak en de symptomen van de myocarditis behandelt worden.

Complicaties

Blijvende aanwezigheid van hartritmestoornissen en progressieve decompensatie cordis wijzen op onherstelbare hartspierbeschadiging en kunnen uiteindelijk fataal zijn.

Myodegeneratie

Met myodegeneratie, ook wel cardiemyopathie genoemd, wordt een degeneratie van het hartspierweefsel bedoeld door onbekende oorzaak. Indien er een andere complicerende aandoening bestaat (bijv. coronairziekte of hypertensie) wordt niet gesproken van een myodegeneratie. Cardiomyopathie is geleidelijk progressief en leidt uiteindelijk altijd tot een ernstige decompensatio cordie en tot de dood van de patiënt.

Behandeling

Omdat de oorzaak onbekend is kan er alleen een symptomatische behandeling plaatsvinden. De enige mogelijke causale behandelin is een harttransplantatie.
© 2007 - 2024 Hbov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myocarditis: niet altijd zo onschuldigMyocarditis: niet altijd zo onschuldigToen de veldrijder Bart Wellens op 8 januari 2012 net voor het Belgisch kampioenschap na een training plotseling onwel w…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Myocarditis: Ontsteking van de hartspierMyocarditis: Ontsteking van de hartspierBij myocarditis is de hartspier, de middelste laag van de hartwand, ontstoken. Myocarditis treft zowel de hartspiercelle…
Dieren: veel voorkomende hartafwijkingenEr zijn veel verschillende hart problemen bij huisdieren. In dit artikel kunt u lezen over de harziektes; klepafwijkinge…

Hartafwijkingen van het PericardHet hart is een van de meest vitale organen vanons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdeel…
Hartafwijkingen van het EndocardHet hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdee…
Hbov (18 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.