Hartafwijkingen van het Pericard

Het hart is een van de meest vitale organen vanons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdeel van de inwendige ziekten. Voor vrijwel alle aandoeningen van het hart geldt dat ze tot levensbedreigende toestanden kunnen leiden. In de behandeling van de verschillende aandoeningen is een verschil gemaakt naar anatomie (endo-, myo- en pericard) en fysiologie (het prikkelgeleidingssysteem).

Pericard

Het pericard is het zakje dat het hart volledig omhult. Er zit een beetje vocht in dat ervoor zorgt dat het hart zich vrij kan bewegen en dat de pompfunctie niet wordt verstoord.

Droge pericarditis

Droge pericarditis is een ontsteking van het harzakje zonder overmatige vochtvorming. Er ontstaat een neerslag van fibrine waardoor het vlies eruit gaat zien als 'schuurpapier'. Doordat er weinig vochtvorming is zal er weinig 'smering' optredenen. Wrijving van de vliezen zal zodoende een meer of minder ernstige pijn op de borst veroorzaken. Kenmerkend voor deze pijn is dat deze vaak toeneemt met de ademhaling. Er bestaat over het algemeen een hoorbaar soms zelfs voelbaar wrijfgeruis op de borstkas.

Oorzaak

De oorzaak is niet altijd duidelijk. Veel patiënten hebben kort ervoor klachten gehad van een bovenste luchtweginfectie, vaak met spierpijnen. Andere hebben een gastro-enteritis doorgemaakt. Andere mogelijke oorzaken zijn acuut reuma, uremie en hartinfarct. Pericarditis kan tot slot ook een op zichzelf staand ziektebeeld zijn waarvoor geen oorzaak gevonden kan worden.

Behandeling

De therapie bestaat uit pijnstilling en zo mogelijk behandeling van de oorzaak.

Complicaties

De meest gevaarlijke complicatie is wellicht de ontwikkeling van het zogenaamde pantserhart. Wanneer het pericard door recidiverende (terugkerende) of chronische ontstekingsprocessen verbindweefselt of zelfs verkalkt, kan het hart na verloop van tijd niet meer goed uitzetten. De vulling van de ventrikels raakt gestoord, met als uiteindelijk gevolg een totale decompensatio cordis die operatief behandeld moet worden (zgn. wegpellen van het pericard of pericardectomie).

Natte pericarditis

Net als bij de droge pericarditis bestaat er hier een ontsteking van het hartzakje. Deze vorm gaat echter gepaard met productie van vocht dat als smeermiddel gaat fungeren.
Pijnklachten door wrijving van de vliezen komen dan ook minder voor. Soms is de vochtproductie zo hoog dat de uitzetting van het hart wordt bemoeilijkt waardoor zich verschijnselen van een decompensatio cordis kunnen ontwikkelen. In dat geval dient het vocht door punctie of operatie verwijderd te worden.
© 2007 - 2024 Hbov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericard is een andere naam voor hartzakje, dit is het vlies om het hart. Als het hartzakje ontstoken raakt spreken we v…
Pericarditis, ontsteking van het hartzakjePericarditis, ontsteking van het hartzakjeEen ontsteking van het hartzakje wordt pericarditis genoemd. Deze naam is afgeleid van pericard=hartzakje en itis=ontste…
Muffins, redders in noodMuffins, redders in noodMuffins. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. En het is een heel simpel recept, het muffin recept. Je hebt er geen d…
Natte mok bij paardenEen paard met mok kan de eigenaar echt tot wanhoop drijven. Reden daarvoor is dat mok erg hardnekkig kan zijn. Een paard…

Decompensatio CordisCentraal in het circulatiesysteem staat de pompfunctie van het hart. Door ziekten aan het hart of overbelasting ervan, k…
Hartafwijkingen van het MyocardHet hart is een van de meest vitale organen van ons lichaam en hartafwijkingen vormen daarom ook een belangrijk onderdee…
Hbov (18 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.