Retroperitoneale fibrose: Ziekte met blokkering urineleiders

Retroperitoneale fibrose: Ziekte met blokkering urineleiders Urineleiders zorgen er normaal gesproken voor dat urine van de nieren naar de blaas getransporteerd wordt. Retroperitoneale fibrose is een zeldzame aandoening waarbij de urineleiders geblokkeerd raken door de vorming van extra vezelig (fibrotisch) weefsel in het gebied achter de maag en darmen. Door de ziekte krijgt een patiënt te maken met toenemende buikpijn, plasproblemen en andere symptomen. Medicatie en eventueel chirurgie zijn beschikbaar voor de behandeling van deze aandoening. De vooruitzichten hangen af van de omvang van het probleem en de hoeveelheid nierschade, maar meestal is de prognose goed. Nierfalen is één van de mogelijke complicaties van retroperitoneale fibrose.

Epidemiologie van retroperitoneale fibrose

Retroperitoneale fibrose is een zeldzame aandoening die het vaakst voorkomt bij patiënten tussen de veertig en zestig jaar, al kan de ziekte op elke leeftijd optreden. Mannen ontwikkelen de aandoening twee keer zo vaak als vrouwen. Anno augustus 2024 blijft de incidentie van deze aandoening laag, maar wordt er steeds meer aandacht besteed aan vroege herkenning en behandeling.

Oorzaken van blokkering van urineleiders

Retroperitoneale fibrose treedt op wanneer extra vezelig (fibrotisch) weefsel zich vormt in het gebied achter de maag en darmen (retroperitoneum). Dit weefsel vormt een massa (of massa's) van taai fibrotisch weefsel dat de urineleiders (soort buisjes) die urine van de nier naar de blaas transporteren, blokkeert. Bij de aandoening treedt ook een ontsteking in de achterkant van de buik op. De oorzaak van dit probleem is bij de meeste patiënten onbekend, hoewel er aanwijzingen zijn dat auto-immuunreacties en bepaalde genetische factoren een rol kunnen spelen.

Roken verhoogt de kans op de aandoening / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt de kans op de aandoening / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren van ontsteking en vezelig weefsel in retroperitoneale ruimte

Bekende risicofactoren voor retroperitoneale fibrose zijn:

Symptomen

Beginfase

In de beginfase ervaart de patiënt doffe pijn in de buik die geleidelijk toeneemt. Verder kampt de patiënt met pijn en een verandering van kleur in de benen (als gevolg van een verminderde doorbloeding). Eén been is tevens gezwollen (gezwollen been). Mannen ervaren een gezwollen scrotum (balzak).

Latere fase

In een latere fase krijgt de patiënt plasproblemen, zoals een verminderde urineproductie (oligurie) of zelfs helemaal geen urineproductie (anurie). Door de ophoping van giftige chemicaliën in het bloed, kampt de patiënt met misselijkheid, braken en veranderingen in de mentale toestand. Door het afsterven van darmweefsel (darmischemie) ontstaat ernstige buikpijn met hemorragie (bloedverlies als gevolg van schade aan de bloedvaten waardoor het bloed buiten het bloedvat komt).

Diagnose en onderzoeken

Een uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek

Een CT-scan van de buik is de beste manier om een retroperitoneale massa op te sporen. Verder zet de arts mogelijk nog bijkomende onderzoeken in om deze aandoening te diagnosticeren, zoals:
  • een biopsie (stukje weefsel wegnemen en microscopisch laten analyseren) om kanker uit te sluiten
  • een CAT-scan van de buik en het retroperitoneum
  • een echografie van de nieren
  • een intraveneuze pyelografie (dit is een onderzoek dat de arts inzet om afwijkingen in de urinewegen op te sporen) (soms)
  • een MRI-scan van de buik
  • een uitgebreid bloedonderzoek

Differentiële diagnose

De symptomen van volgende ziekten zijn mogelijk te vergelijken met deze van retroperitoneale fibrose:

Behandeling van aandoening

Bepaalde medicijnen behandelen retroperitoneale fibrose / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen behandelen retroperitoneale fibrose / Bron: Stevepb, Pixabay
De arts schrijft corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) voor om retroperitoneale fibrose te behandelen. Sommige artsen schrijven ook het medicijn tamoxifen voor. Als een behandeling met corticosteroïden niet werkt, voert de arts een biopsie uit om de diagnose te bevestigen. Andere geneesmiddelen om het immuunsysteem te onderdrukken (immunosuppressiva) zijn ook inzetbaar. Wanneer medicatie niet effectief is, zijn chirurgie en stents (drainagebuisjes) nodig.

Prognose

De vooruitzichten van retroperitoneale fibrose hangen af van de omvang van het probleem en de hoeveelheid schade aan de nieren. De nierschade is tijdelijk of permanent van aard. Meestal is de prognose wel goed, vooral als de aandoening in een vroeg stadium wordt herkend en behandeld.

Complicaties aan nieren

De aandoening veroorzaakt mogelijk de volgende complicaties:
  • een aanhoudende verstopping van de urineleiders (soms zelfs na het gebruik van medicatie en chirurgie)
  • chronisch nierfalen (een niertransplantatie is dan nodig)
  • nierhypertensie (hoge bloeddruk door (slag)aders van nieren)

Preventie van ziekte aan urineleiders

De patiënt moet proberen om het langdurig gebruik van geneesmiddelen te vermijden die leiden tot de ziekte. Verder is het altijd belangrijk om te stoppen met roken.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orbitale pseudotumor: Oogkasaandoening met zwelling weefselsOrbitale pseudotumor: Oogkasaandoening met zwelling weefselsBij orbitale pseudotumor ervaart de patiënt een zwelling van het weefsel achter het oog. De oogkasaandoening komt om onb…
Cystische fibrose, oorzaak en behandelingCystische fibrose, oorzaak en behandelingCystische fibrose wordt ook wel taaislijmziekte genoemd. Dit is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij blanke mensen.…
Oogkasontsteking: Pijn aan ooglid door ontsteking van oogkasOogkasontsteking: Pijn aan ooglid door ontsteking van oogkasBij een aantal patiënten met een chronische ontstekingsziekte of een auto-immuunaandoening treedt eveneens een ontstekin…
Hydronefrose (waternier): Verstopping van urine met pijnHydronefrose (waternier): Verstopping van urine met pijnHydronefrose is een aandoening waarbij één of beide nieren opzwellen door een ophoping van urine. Dit gebeurt doordat de…

Hartruis (hartgeruis): Oorzaken van hartgeruisenHartruis (hartgeruis): Oorzaken van hartgeruisenHartruis is een term die verwijst naar abnormale geluiden die tijdens de hartslagcyclus worden waargenomen. Deze geluide…
Epispadias: Urinewegafwijking met incontinentieEpispadias: Urinewegafwijking met incontinentieDe urethra (plasbuis) is de buis die urine uit het lichaam uit de blaas haalt. Epispadias is een zeldzame aangeboren aan…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 mei 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Retroperitoneal fibrosis, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9568/retroperitoneal-fibrosis
  • Retroperitoneal Fibrosis, https://rarediseases.org/rare-diseases/retroperitoneal-fibrosis/
  • Retroperitoneal Fibrosis, https://www.hopkinsmedicine.org/nephrology/Archive/retroperitoneal_fibrosis.html
  • Retroperitoneal fibrosis, https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/retroperitoneal-fibrosis
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.