Hydronefrose (waternier): Verstopping van urine met pijn
Hydronefrose is een aandoening waarbij een nierzwelling ontstaat van één nier of beide nieren door een ophoping van urine. De urine kan hierbij niet uit de nier naar de blaas wegvloeien als gevolg van een verstopping (obstructie). Door de opbouw van urine ontstaan diverse mogelijke symptomen, zoals koorts, pijn in de flank of buik of lies en plasproblemen. De arts moet meteen actie ondernemen bij deze aandoening om complicaties te voorkomen. Hij verwijdert de urine via een katheter of buisje en behandelt daarna de onderliggende oorzaak van hydronefrose. Behandelde patiënten hebben tot slot een goed prognose, maar onbehandeld ontstaan soms ernstige complicaties.
Synoniemen
Synoniemen voor hydronefrose zijn:
Epidemiologie
Iedereen is mogelijk getroffen door een waternier, zelfs ongeboren
baby's (is dan te zien via een
zwangerschapsechografie bij een zwangere vrouw).

Ook zwangere vrouwen lijden mogelijk aan hydronefrose /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayOorzaken: Door verstopping kan urine niet weg uit blaas
De urinewegen verwijderen afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Ze bestaat uit vier delen:
- de nieren
- de urineleiders
- de blaas
- de urethra (urinebuis)
Urine vormt zich wanneer de nieren het bloed filteren en overtollige afvalstoffen en vocht verwijderen. De urine verzamelt zich in het nierbekken. Vanuit het nierbekken reist de urine door de urineleider naar de blaas. De blaas vult zich vervolgens langzaam met urine. Daarna wordt de urine via de urinebuis uit het lichaam verwijderd. Hydronefrose treedt op wanneer er een blokkering (verstopping, obstructie) van de uitstroom van de urine optreedt, of wanneer een omgekeerde urinestroom al in de blaas aanwezig is (reflux) waardoor het nierbekken vergroot.
Hydronefrose treedt op als gevolg van een andere onderliggende ziekte of een ander aanwezig probleem. De bekendste oorzaken omvatten:
Symptomen
De blokkering en zwelling van één nier of beide nieren verschijnt plotseling of ontwikkelt zich geleidelijk. Hydronefrose gaat al dan niet gepaard met symptomen.
Acute waternier
Deze aanwezige symptomen van een acute waternier zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de obstructie:
Chronische waternier
Bij een chronische waternier treden niet altijd symptomen op. Wel ontstaat bij de chronische vorm vaker een urineweginfectie. Dit gaat gepaard met volgende tekenen:
Diagnose en onderzoeken
De arts gebruikt diverse mogelijke onderzoeken voor het bevestigen van de diagnose:
- een bloedonderzoek (elektrolytenstoornissen opsporen, ook bloedureumstikstof, creatinine en glomerulaire filtratiesnelheid testen)
- een CT-scan
- een cystoscopie (inwendig kijkonderzoek van de blaas en de urineleider)
- een echografie
- een MRI-scan
- een prostaatonderzoek (bij mannen)
- een röntgenfoto
- een urineonderzoek (test ook de aanwezigheid van bloed in de urine, bijvoorbeeld door een niersteen, een infectie of een andere oorzaak)
Behandeling van hydronefrose
Zwangere vrouwen en baby’s hebben meestal geen behandeling nodig. De arts behandelt een waternier zo snel mogelijk om permanente schade aan de nieren te voorkomen.
Overtollige urine verwijderen
Daarvoor brengt hij eerst een
katheter in in de blaas om de overtollige urine te laten wegvloeien. Afhankelijk van de oorzaak, voert de arts hiervoor soms ook een nefrostomie (speciale kunstmatige verbinding waarbij een buisje urine uit de nier afvoert) uit.
Onderliggende oorzaak behandelen
Hij behandelt daarna de onderliggende oorzaak van de urineobstructie. Bij een infectie gebruikt hij veelal antibiotica om deze te bestrijden. Soms verdwijnt een niersteen spontaan, via medicatie of via een
lithotripsie (vergruizing) maar in een aantal omstandigheden veroorzaakt de niersteen ernstige klachten en is een operatie vereist. Een goedaardige prostaatvergroting behandelt de arts met medicatie of een operatie. Bij een vernauwing aan de urinebuis plaatst de arts een
stent om de vernauwing te verminderen. Kanker behandelt de arts met chirurgie,
chemotherapie en/of radiotherapie. In ernstige gevallen lopen de nieren schade op en ontwikkelt de patiënt
nierfalen. Een behandeling met nierdialyse of een niertransplantatie is in dat geval vereist.
Prognose van gezwollen nieren
Bij het begin van een waternier vermindert de nierfunctie vrijwel steeds, maar het is nog om te keren als de resulterende zwelling verdwijnt. Doorgaans herstellen de nieren zich goed, zelfs als de obstructie tot zes weken aanhoudt. De meeste patiënten herstellen bijgevolg van hydronefrose als ze een snelle behandeling krijgen.
Complicaties van waternier
Indien onbehandeld leidt een verstopping van de urine tot een verhoogde druk in de nier waardoor deze niet meer goed kan werken. De afvalproducten kunnen met andere woorden niet meer uit het bloed worden verwijderd. Dit gaat gepaard met
elektrolytenstoornissen in het lichaam. Verder verhoogt hydronefrose exponentieel het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie. Indien onbehandeld veroorzaakt een waternier littekenvorming aan de nieren, wat uiteindelijk mogelijk leidt tot nierfalen.