Neutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellen

Neutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellen Het hebben van een gezond aantal neutrofielen in het bloed en het beenmerg is cruciaal voor de juiste werking van het immuunsysteem. Neutrofielen zijn een soort witte bloedcellen die beschadigde weefsels helpen genezen en infecties helpen bestrijden. Neutrofielen stijgen van nature als reactie op infecties, verwondingen en andere vormen van stress. Ze dalen als reactie op ernstige of chronische infecties, medicamenteuze behandelingen en genetische aandoeningen. Kleine veranderingen in de niveaus van neutrofielen of witte bloedcellen zijn normaal gesproken geen reden tot zorg, zolang ze maar tijdelijk zijn. Als de niveaus van neutrofielen of witte bloedcellen zonder aanwijsbare reden aanzienlijk wijzigen, of blijven stijgen of dalen, zijn medische testen nodig om de oorzaak te achterhalen.

Functie: Infectie bestrijden

Het lichaam produceert neutrofielen in het beenmerg. 55-70% van alle witte bloedcellen in de bloedbaan zijn neutrofielen. Een normaal algemeen niveau van witte bloedcellen in de bloedbaan voor een volwassene ligt tussen 4.500 en 11.000 per kubieke millimeter (mm3). Wanneer er een infectie of een andere bron van een ontsteking in het lichaam aanwezig is, krijgen neutrofielen een alarmsignaal van speciale chemicaliën. Vervolgens verlaten de neutrofielen het beenmerg en reizen ze door de bloedbaan naar de plek in nood. In tegenstelling tot sommige andere cellen of bloedcomponenten, kunnen neutrofielen rechtstreeks in weefsels terechtkomen.

Normale waarden

De hoeveelheid en het aandeel van de witte bloedcellen (waaronder de neutrofielen) in de bloedbaan verandert in de loop van de tijd met de leeftijd en andere gebeurtenissen, zoals een zwangerschap. Hoewel het normale bereik van iedereen enigszins verschilt, zijn enkele veelgebruikte reeksen:
 • Pasgeboren: 13.000 tot 38.000 per mm3
 • Baby van twee weken oud: 5.000 tot 20.000 per mm3
 • Volwassene: 4.500 tot 11.000 per mm3
 • Zwangere vrouw (derde trimester): 5.800 tot 13.200 per mm3

Zwaarlijvigheid vormt een risicofactor voor neutrofilie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid vormt een risicofactor voor neutrofilie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Hoge niveaus van neutrofielen in het bloed

Bereik

Bij niet-zwangere volwassenen is een telling van het aantal witte bloedcellen van meer dan 11.000 per mm3 bekend als leukocytose (een verhoogd aantal witte bloedcellen).

Oorzaken

Neutrofilie (neutrofiele leukocytose) is een aandoening waarbij een abnormaal hoog niveau van neutrofielen in het bloed optreedt. Dit gebeurt meestal als gevolg van infecties of verwondingen. De bloedspiegels van neutrofielen nemen soms ook toe als reactie op:

Lage niveaus van neutrofielen in het bloed

Bereik

De laagste bloedspiegellimiet voor neutrofielen in menselijk bloed is 1.500 per mm3. Wanneer het neutrofielenniveau van een patiënt laag is, staat dit bekend als neutropenie. Hoe lager het aantal neutrofielen in het bloed, hoe ernstiger neutropenie. Neutropenie-niveaus zijn:
 • Milde neutropenie: 1.000 tot 1.500 per mm3
 • Matige neutropenie: 500 tot 999 per mm3
 • Ernstige neutropenie: 200-499 per mm3
 • Zeer ernstige neutropenie: minder dan 200 per mm3

Oorzaken

Neutropenie is de medische term voor een abnormaal lage bloedspiegel van neutrofielen. Een daling van het aantal neutrofielen in het bloed treedt meestal op als het lichaam de immuuncellen sneller gebruikt dan het produceert of als het beenmerg ze niet goed produceert. Dit is te wijten aan:

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek identificeert veranderingen in het aantal neutrofielen. De arts heeft een medische geschiedenis nodig waarbij hij aan de patiënt vragen stelt over de levensstijl. Ook een lichamelijk onderzoek is nodig. Verder zet de arts mogelijk nog meer specifieke testen in, afhankelijk van de mogelijke oorzaak van de gestegen of gedaalde neutrofielen in het bloed zoals:

Behandeling van neutropenie

Ernstig hoge of lage niveaus van witte bloedcellen vereisen vaak een opname in de afdeling spoedeisende zorgen. Patiënten met ernstige neutropenie kunnen zich niet verweren tegen een infectie. De arts behandelt de onderliggende oorzaak aan om de abnormale niveaus van neutrofielen te corrigeren.

Ondersteuning
Ondersteunende therapieën, zoals vochttoediening en rust maken vaak ook deel uit van het behandelplan. Veroorzaken medicijnen of procedures de abnormale neutrofieleniveaus, dan zet de arts deze stop of past hij de behandeling aan.

Medicijnen herstellen de neutrofielwaarden / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen herstellen de neutrofielwaarden / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Antibiotica behandelen bacteriële infecties, terwijl antischimmelmiddelen helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties. Bepaalde medicijnen verlagen de virale activiteit bij virale infecties. Lijdt de patiënt aan een chronische aandoening waarbij de adequate productie of rijping van neutrofielen verstoord is, dan zijn medicijnen nodig. De arts zet dan koloniestimulerende factoren, corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken) of anti-thymocyten globuline in, of anders is een beenmerg- of stamceltransplantatie nodig.

Voeding
Wanneer een vitamine B12-tekort aan de basis ligt van neutropenie, moet de patiënt voedingsmiddelen met vitamine B12 eten zoals onder andere eieren, gevogelte, vlees, vis, melk en andere zuivelproducten.

Preventie van abnormale niveaus van soort witte bloedcellen

Het is een goed idee om regelmatig een gezondheidscheck-up te laten uitvoeren bij een arts om gezond te blijven. Patiënten die zich verder zorgen maken over het aantal neutrofielen of een medische aandoening, moeten contact opnemen met hun arts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leukocyt en aandoeningenLeukocyt en aandoeningenEen witte bloedcel wordt een leukocyt genoemd. Ze spelen een rol in het afweersysteem van het lichaam. Wanneer er een st…
Neutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingNeutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingEen chemokuur kan zorgen voor een drastische daling van het aantal witte bloedcellen. Dit heeft een grote impact op het…
Tekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjes oftewel bloedcellen. Een wit bloedlichaampje wordt ook wel een leukocyt genoemd. Norma…
De fagocyten van het menselijk lichaamHet immuunsysteem van de mens is te verdelen in twee grote systemen, die weliswaar veel met elkaar te maken hebben en el…

Turner-syndroom: Aandoening bij meisjes door missende genenTurner-syndroom: Aandoening bij meisjes door missende genenHet Turner-syndroom is een zeldzame genetische aandoening die alleen bij meisjes optreedt. De aandoening komt tot stand…
Depersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamDepersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamEen depersonalisatiestoornis is een psychische aandoening waarbij een patiënt perioden ervaart waarin hij los is van het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bccoer, Flickr (CC0)
 • Geraadpleegd op 14 december 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Neutropenia, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/side-effects/neutropenia
 • Neutrophilic Leukocytosis, https://www.merckmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/neutrophilic-leukocytosis
 • Neutrophils Function and Abnormal Results, https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134
 • Understanding Neutrophils: Function, Counts, and More, https://www.healthline.com/health/neutrophils
 • What are neutrophils and what do they do?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323982.php
 • What Happens if You Have High Neutrophils?, https://www.livestrong.com/article/546735-what-happens-if-you-have-high-neutrophils/
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.