Neutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellen

Neutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellen Het hebben van een gezond aantal neutrofielen in het bloed en het beenmerg is cruciaal voor de juiste werking van het immuunsysteem. Neutrofielen zijn een type witte bloedcellen die beschadigd weefsel helpen genezen en infecties bestrijden. Neutrofielen stijgen van nature als reactie op infecties, verwondingen en andere vormen van stress. Ze kunnen dalen als reactie op ernstige of chronische infecties, medicamenteuze behandelingen en genetische aandoeningen. Kleine veranderingen in de niveaus van neutrofielen of witte bloedcellen zijn doorgaans geen reden tot bezorgdheid, zolang ze tijdelijk zijn. Als de niveaus van neutrofielen of witte bloedcellen echter zonder duidelijke reden aanzienlijk veranderen of aanhoudend stijgen of dalen, zijn medische testen noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen.

Functie: Infectie bestrijden

Neutrofielen, ook wel granulocyten genoemd, worden in het beenmerg geproduceerd en vormen 50% tot 70% van alle witte bloedcellen in de bloedbaan. Het normale aantal witte bloedcellen in de bloedbaan voor een volwassene ligt tussen 4.000 en 10.000 per kubieke millimeter (mm³).

Wanneer er een infectie of een andere bron van ontsteking in het lichaam aanwezig is, krijgen neutrofielen signalen van speciale chemische stoffen. Deze signalen lokken de neutrofielen naar de plaats van de ontsteking.

In tegenstelling tot andere cellen of bloedcomponenten, kunnen neutrofielen de bloedbaan verlaten en direct in weefsels terechtkomen. Daar spelen ze een cruciale rol in de verdediging van het lichaam tegen infecties:
Fagocytose: Neutrofielen kunnen bacteriën, schimmels en virussen opsporen, opnemen en vernietigen. Dit proces staat bekend als fagocytose.
Microbicide stoffen: Neutrofielen produceren stoffen die schadelijk zijn voor micro-organismen, zoals reactieve zuurstofsoorten en enzymen.
Ontstekingsreactie: Neutrofielen dragen bij aan de ontstekingsreactie, die helpt om infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen.

Normale waarden

De hoeveelheid witte bloedcellen (waaronder de neutrofielen) in de bloedbaan kan variëren afhankelijk van leeftijd en andere factoren, zoals zwangerschap. Hoewel het normale bereik voor iedereen enigszins kan verschillen, zijn hier enkele veelgebruikte referentiewaarden:
  • Pasgeborene: 13.000 tot 38.000 Witte bloedcellen (WBC) per mm³
  • Baby van twee weken oud: 5.000 tot 20.000 Witte bloedcellen (WBC) per mm³
  • Volwassene: 4.500 tot 11.000 Witte bloedcellen (WBC) per mm³
  • Zwangere vrouw (derde trimester): 5.800 tot 13.200 Witte bloedcellen (WBC) per mm³

Naarmate een persoon veroudert, kan het aantal witte bloedcellen iets afnemen. Een zwangerschap kan ook leiden tot een toename van het aantal witte bloedcellen.

Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor neutrofilie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor neutrofilie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Hoge niveaus van neutrofielen in het bloed

Bereik

Bij niet-zwangere volwassenen wordt een witte bloedceltelling van meer dan 10.000 per mm³ aangeduid als leukocytose (verhoogd aantal witte bloedcellen).

Oorzaken

Neutrofilie (neutrofiele leukocytose) is een aandoening waarbij een abnormaal hoog niveau van neutrofielen in het bloed optreedt. Dit gebeurt meestal als gevolg van infecties of verwondingen. De bloedspiegels van neutrofielen kunnen ook toenemen als reactie op:

Lage niveaus van neutrofielen in het bloed

Bereik

De laagste bloedspiegellimiet voor neutrofielen in menselijk bloed is 1.500 per mm³. Wanneer het aantal neutrofielen laag is, wordt dit aangeduid als neutropenie. Hoe lager het aantal neutrofielen, hoe ernstiger de neutropenie. Neutropenie-niveaus worden als volgt ingedeeld:
  • Milde neutropenie: 1.000 tot 1.500 per mm³
  • Matige neutropenie: 500 tot 999 per mm³
  • Ernstige neutropenie: 200-499 per mm³
  • Zeer ernstige neutropenie: minder dan 200 per mm³

Oorzaken

Neutropenie is de medische term voor een abnormaal lage bloedspiegel van neutrofielen. Een daling van het aantal neutrofielen in het bloed treedt meestal op wanneer het lichaam deze immuuncellen sneller gebruikt dan ze worden geproduceerd, of wanneer het beenmerg ze niet goed produceert. Dit kan het gevolg zijn van:

Een bloedonderzoek is nodig om de oorzaak van afwijkende niveaus te achterhalen / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig om de oorzaak van afwijkende niveaus te achterhalen / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek kan veranderingen in het aantal neutrofielen identificeren. De arts zal ook een medische geschiedenis opstellen door vragen te stellen over de levensstijl van de patiënt. Daarnaast zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Afhankelijk van de mogelijke oorzaak van de verhoogde of verlaagde neutrofielen kan de arts aanvullende specifieke tests aanvragen, zoals:

Behandeling van neutropenie

Ernstig hoge of lage niveaus van neutrofielen vereisen vaak opname op de afdeling spoedeisende hulp. Patiënten met ernstige neutropenie kunnen zich niet adequaat verweren tegen infecties. De behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak om de abnormale niveaus van neutrofielen te corrigeren.

Ondersteuning
Ondersteunende therapieën, zoals vochttoediening en rust, maken vaak deel uit van het behandelplan. Als medicijnen of procedures de abnormale neutrofielenniveaus veroorzaken, zal de arts deze stoppen of de behandeling aanpassen.

Medicijnen kunnen helpen om de neutrofielwaarden te herstellen / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen kunnen helpen om de neutrofielwaarden te herstellen / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen, terwijl antischimmelmiddelen helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties. Bepaalde medicijnen kunnen de virale activiteit bij virale infecties verlagen. Indien de patiënt lijdt aan een chronische aandoening waarbij de productie of rijping van neutrofielen verstoord is, kunnen medicijnen zoals koloniestimulerende factoren, corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken) of anti-thymocyten globuline nodig zijn, of in sommige gevallen een beenmerg- of stamceltransplantatie noodzakelijk zijn.

Voeding
Wanneer een vitamine B12-tekort ten grondslag ligt aan neutropenie, dient de patiënt voedingsmiddelen met vitamine B12 te consumeren, zoals eieren, gevogelte, vlees, vis, melk en andere zuivelproducten.

Preventie van abnormale niveaus van witte bloedcellen

Regelmatige gezondheidscheck-ups bij een arts zijn een goede manier om gezond te blijven. Patiënten die zich zorgen maken over hun neutrofielen of een medische aandoening hebben, dienen contact op te nemen met hun arts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leukocyt en aandoeningenLeukocyt en aandoeningenEen witte bloedcel wordt een leukocyt genoemd. Ze spelen een rol in het afweersysteem van het lichaam. Wanneer er een st…
Neutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingNeutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingEen chemokuur kan zorgen voor een drastische daling van het aantal witte bloedcellen. Dit heeft een grote impact op het…
Tekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjes oftewel bloedcellen. Een wit bloedlichaampje wordt ook wel een leukocyt genoemd. Norma…
Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie is een soort wondermiddel bij chemo. Maar ook een heel duur wondermiddel. Wie chemotherapie o…

Turner-syndroom: Aandoening bij meisjes door missende genenTurner-syndroom: Aandoening bij meisjes door missende genenHet Turner-syndroom is een zeldzame genetische aandoening die alleen bij meisjes optreedt. De aandoening komt tot stand…
Depersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamDepersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamEen depersonalisatiestoornis is een psychische aandoening waarbij een patiënt perioden ervaart waarin hij los is van het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bccoer, Flickr (CC0)
  • Geraadpleegd op 14 december 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Neutropenia, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/side-effects/neutropenia
  • Neutrophilic Leukocytosis, https://www.merckmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/neutrophilic-leukocytosis
  • Neutrophils Function and Abnormal Results, https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134
  • Understanding Neutrophils: Function, Counts, and More, https://www.healthline.com/health/neutrophils
  • What are neutrophils and what do they do?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323982.php
  • What Happens if You Have High Neutrophils?, https://www.livestrong.com/article/546735-what-happens-if-you-have-high-neutrophils/
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.