Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemo

Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemo Neulasta bij chemotherapie is een soort wondermiddel bij chemo. Maar ook een heel duur wondermiddel. Wie chemotherapie ondergaat, ziet zijn weerstand behoorlijk teruglopen. Een spuitje Neulasta kan daarin van grote betekenis zijn, want het zorgt er voor dat een tekort aan neutrofielen weer wordt verhoogd. Maar wat is Neulasta en wat doet Neulasta? Lees hier ook over de bijwerkingen van Neulasta.

Neulasta zorgt ervoor dat infecties na chemo veel minder voorkomen

Neulasta is een bloedcelgroeifactor. Het middel dat gewoon in een spuit wordt aangeleverd is met behulp van DNA-technieken geproduceerd. Het is bijna gelijk aan het natuurlijke eiwit dat het menselijk lichaam zelf maakt tijdens infecties om bepaalde witte bloedcellen te vermeerderen. Dit worden ook wel neutrofielen genoemd. Zij zijn van levensbelang in de verdediging van het lichaam tegen infecties. Het middel Neulasta stimuleert de aanmaak van deze cellen (neutrofielen). Ze doet dat op dezelfde manier als het eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt. Met het middel wordt er voor gezorgd dat het lichaam zich beter kan verdedigen tegen infecties.

De chemokuur zorgt voor afbraak aan neutrofielen

Neulasta wordt onder andere voorgeschreven aan patiënten die behandeld worden met een chemokuur. Sommige chemokuren zorgen ervoor of kunnen ervoor zorgen dat er een tekort aan neutrofielen (het eiwit dat het menselijk lichaam zelf maakt tijdens infecties om bepaalde witte bloedcellen te vermeerderen) ontstaat. Dit wordt met een duur woord neutropenie genoemd. Door dat tekort is de kans op ernstige infecties veel groter. Dergelijke infecties moeten dan weer behandeld worden met antibiotica en of ziekenhuisopnames. Om die kans te verkleinen is Neulasta ontwikkeld. Het middel bevordert de aanmaak van neutrofielen in het lichaam. Daardoor heeft het lijf een korte periode te maken met te weinig neutrofielen. Kans op infectie vermindert daardoor of de infecties zijn daardoor minder hevig.

Hoe wordt Neulasta gebruikt?

Neulasta wordt gegeven in een spuit. Mensen kunnen dat zelf doen (nadat ze dat geleerd hebben van bijvoorbeeld 2Care of de wijkverpleging), maar ze kunnen het ook laten doen. De spuit wordt gegeven in een huidplooi bijvoorbeeld in de buik. Neulasta is zelf regulerend en doet zijn werk als dat nodig is. Dat betekent dus als het laagste aantal neutrofielen is bereikt. Worden de cellen vanuit het lichaam weer opgebouwd, dan laat Neulasta zijn taak weer varen.

Hoe vaak Neulasta?

Per chemokuur (een kuur is 1 behandeling) wordt 1 Neulasta injectie gegeven. Die mag niet eerder dan 24 uur na de kuur worden gegeven, maar moet wel binnen 48 uur zijn toegediend. Wie bang is dat het middel de chemokuur teniet doet, kan die angst laten varen: het gaat niet ten koste van de effectiviteit van de chemo.

Bij welke soort kankers en welke chemo’s?

Neulasta kan helpen bij diverse soorten kanker en bij uiteenlopende chemokuren. Ook het gewicht van de patiënt doet er niet toe. Overigens wordt altijd in overleg met de internist bepaald of het middel gegeven wordt, maar vragen naar het middel dat de bijwerkingen van chemo kan verminderen kan geen kwaad. Niet in alle ziekenhuizen wordt het namelijk standaard gegeven. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat het een duur middel is. Per spuit Neulasta moet 1500 euro neergeteld worden. Daar komen nog kosten voor een koerier die het middel komt brengen (tenzij anders geregeld) en de kosten van de verpleegkundige bij die het middel moet toedienen.

Bewaren Neulasta

Neulasta moet op de juiste manier bewaard worden en dat betekent in de koelkast op een temperatuur van tussen de + 2 en + 8 graden Celsius. Het middel kan drie dagen doorstaan op een temperatuur tot 30 graden, maar meer ook niet. Bevriezing is niet goed voor het middel, maar het kan het 1 dag doorstaan. In dat geval moet het ontdooid worden in de koelkast. Om het middel fijn te laten spuiten is het goed om het van tevoren uit de koelkast te halen, zodat het comfortabeler te injecteren is. De Neulasta moet helder zijn en mag niet gebruikt worden als de vloeistof troebel is of deeltjes bevat.

Bijwerkingen Neulasta

Zoals bijna elk geneesmiddel heeft ook Neulasta bijwerkingen. Of kan het hebben. Botpijn is de meest voorkomende, maar ook hoofdpijn kan voorkomen. Daarnaast kan een wat vreemd gevoel in het gezicht ontstaan als van een loopneus. Geadviseerd wordt om deze klachten voor te zijn en direct na toediening eens in de 6 uur een zetpil met paracetamol te nemen van 1000 mg. De klachten kunnen overigens direct optreden, maar ook pas na een aantal dagen. Patiënten reageren allemaal anders.

Persoonlijke blog over borstkanker

In mijn persoonlijke blog over borstkanker beschrijf ik alle stadia van onderzoek en behandeling van mijn eigen borstkanker en geef ik tips en adviezen. De blog is te vinden op: Ik heb borstkanker
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neutropenie: Laag aantal neutrofielen (witte bloedcellen)Neutropenie: Laag aantal neutrofielen (witte bloedcellen)Neutropenie is een toestand waarbij het aantal neutrofiele granulocyten alias neutrofielen, abnormaal laag is. Neutrofie…
Neutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingNeutropene koorts door chemotherapie: oorzaak en behandelingEen chemokuur kan zorgen voor een drastische daling van het aantal witte bloedcellen. Dit heeft een grote impact op het…
Neutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellenNeutrofielen: Abnormale niveaus van soort witte bloedcellenHet hebben van een gezond aantal neutrofielen in het bloed en het beenmerg is cruciaal voor de juiste werking van het im…

De ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte die voornamelijk voorkomt onder jongeren. Deze ziekte wordt overgedragen d…
Welke ziektes voorkomt de DKTP vaccinatie?Welke ziektes voorkomt de DKTP vaccinatie?Het is voor onze gezondheid noodzakelijk dat we vroegtijdig worden ingeënt met de DKTP vaccinatie, omdat het tegen uitee…
Bronnen en referenties
  • AVL
  • Informatie over Neulasta
Reacties

Sjc, 15-07-2015
Mijn moeder heeft 4 chemokuren gehad in hetzelfde ziekenhuis en telkens een injectie Neulasta gekregen. Nu is ze verhuisd en in dit ziekenhuis geven ze de injectie niet terwijl mijn moeder er absoluut baat bij had. Ze wil wel de injectie krijgen, hoe kunnen we dit regelen? Er is haast bij want de chemo is aanstaande maandag. Reactie infoteur, 20-08-2016
Oh jee ik lees het nu pas. Ik hoop dat het toch goed is gekomen maar anders de zorgverzekeraar bellen.

Ollivier Agnes, 06-06-2015
Ik heb borstkanker. Na de chemo geven ze mij Neulasta. Ik heb zeer veel last van lopende neus en ogen? Zeer veel pijn in borstbeen; en zeer gezwollen voeten. Ik krijg mijn vocht niet meer weg met Moduretic.
Is dit normaal? Reactie infoteur, 20-08-2016
Ik weet niet of dit normaal is. Zou ik toch echt even aan de arts vragen. Bij iedereen zijn de bijwerkingen anders.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 21-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.