Welke ziektes voorkomt de DKTP vaccinatie?

Welke ziektes voorkomt de DKTP vaccinatie? Het is voor onze gezondheid noodzakelijk dat we vroegtijdig worden ingeënt met de DKTP vaccinatie, omdat het tegen uiteenlopende ziekten bescherming biedt. De combinatie van DKTP met de latere DTP vaccinatie biedt levenslang garantie tegen zekere ziekten. Waartegen worden we met deze inenting eigenlijk beschermd? 'Difterie', 'kinkhoest', 'tetanus' en 'polio' zijn bekende woorden, maar wat voor symptomen hebben deze ingrijpende ziekten eigenlijk, en wat zouden de gevolgen/ complicaties kunnen zijn?

DKTP vaccinatie


Snel inenten

We zijn net geboren en dan krijgen we binnen twee maanden reeds de eerste DKTP vaccinatie. Het is voor ons bestaan een noodzakelijke vaccinatie, omdat de inenting ons behoedt voor een aantal zeer ernstige ziekten. Zonder inentingen lopen we ons gehele leven kans om difterie, kinkhoest, tetanus en polio op te lopen. Deze ziekten worden niet voor niets gevaccineerd, omdat het voorheen zeer dodelijke ziekten waren. Wat voor ziekte beelden en symptomen zijn er zoal te onderscheiden bij deze ziekten?

Difterie

De bacterie Corynebacterium diphtheriae wordt overgebracht via hoesten en was in het verleden doodsoorzaak nummer één bij kinderen. Eenmaal besmet met difterie duurt het tot op vier dagen om te incuberen. Er is sprake van moeilijk kunnen slikken en het hebben van een pijnlijke keel. De symptomen verergeren naar hoofdpijn, koorts, braken, misselijkheid aangestuurd door een verhoogde adrenaline. Zodra de infectie verder verspreidt, zwelt de keel op (zeer herkenbaar fenomeen bij kroep), waarbij ademhaling snel minder wordt. Ook kunnen grote open zwerende huidplekken het resultaat zijn. Vervolg symptomen zijn:
 • de luchtwegen krijgen taaie vliezen en kunnen de luchtweg blokkeren, waardoor de kans op verstikking bestaat;
 • de aanmaak van gifstoffen, waardoor de hartspier en het zenuwstelsel wordt aangetast.

Difterie is een zeer dodelijke infectie, en moet altijd behandeld worden.

Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, waarbij via hoesten druppeltjes in de lucht komen en door anderen worden ingeademd. Zodoende kan de Bordet-Gengou bacterie razendsnel verspreiden. Kinkhoest wordt in drie stadia opgesplitst:
 • de ziekte start met tranen, niesen en een algeheel onbehagen. Daarbij ontwikkelt de hoest tot een droge hoest, welke verergert naar continu hoesten en krampaanvallen. In deze fase is de ziekte het meest besmettelijk;
 • de hoestbuien verergeren, waardoor bij een hoestbui de patiënt tot het niet hebben van lucht door hoest. Daarna volgt een uitgebreide diepe ademhaling, waarna het hoesten opnieuw verder gaat. Dit gaat gepaard met braken en het ophoesten van taai sputum (slijm uit het binnenste van de longen). In deze fase (met een looptijd tot zes weken) wordt de infectie feitelijk al minder, echter antibiotica helpen niet omdat de bacterie veel afvalstoffen produceert;
 • de intensiteit en frequentie van de hoestbuien neemt af.

Indien de patiënt tijdens de verschillende fasen niet stikt en door de ziekte komt, dan kan de patiënt tot op twintig jaar immuun zijn voor de ziekte.

Tetanus

Indien de Clostridium tetani bacterie het lichaam binnendringt via een kleine verwonding zoals het lopen in een spijker of gebeten worden door een dier produceert de bacterie in het lichaam tetanustoxine. Dit is een zeer gevaarlijk gifstof, waarmee ernstige spierkrampen worden veroorzaakt en gaan gepaard met ademhalingsproblemen. De spierkrampen starten in de kaken en trekken daarna over het gehele lichaam. Er zijn dat de volgende drie verschijnselen:
 • alle spieren van het lichaam verstijven en verkrampen;
 • de kaakspieren laten een pijnlijke grimas zien, de zogeheten sirus sadonicus;
 • de rugspieren trekken samen waardoor de patiënt continu achterover gebogen ligt, de zogeheten opisthotonus.

Indien opgelopen tetanus snel wordt behandeld dan bestaat er nog een kans van vijftig procent dat de patiënt komt te overlijden. De patiënt heeft verschrikkelijke spierpijnen en is daarbij altijd bij bewustzijn. Uiteindelijk worden de ademhalingsspieren of de hartspieren getroffen, waardoor men komt te overlijden.

Polio

De virusziekte polio komt bij kinderen voor en wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Deze ontsteking tast de grijze stofmassa in het ruggenmerg aan. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen verspreid. Indien er slechte hygiëne is kan het virus snel verspreiden. Het duurt zes tot twintig dagen voordat de symptomen zich voordoen. Veelal verloopt polio zonder problemen en merkt de patiënt er weinig van, echter blijft het wel een bron van infectie. Circa vijf procent heeft keelpijn en last van de buik, terwijl één procent verlammingsverschijnselen krijgt.

Noodzaak DKTP met DTP vaccinatie

De DKTP vaccinatie is ontwikkeld om voorgenoemde ziektebeelden vroegtijdig te bestrijden en wordt herhaald met een DTP vaccinatie. Een vaccinatie is in principe het op beperkte schaal besmetten van het lichaam, zodat antistoffen in het lichaam goed reageren op voorgenoemde bacteriën. Op die manier kunnen bij de ingeënte persoon difterie, kinkhoest, tetanus en polio niet meer voorkomen door:
 • het difterietoxoïde bestanddeel waarmee antitoxische immuniteit wordt bereikt. Let wel dat de herhalingsprik DTP het beste resultaat geeft voor langdurige bescherming;
 • het toedienen van een oplossing met de gedode Bordet-Gengou bacterie;
 • het tetanusoxoïde verzorgt eveneens immuniteit voor tetanus;
 • het toedienen van gedode virusdeeltjes van polio type I, II en III.

Met deze inentingen wordt iedereen beschermd tegen deze potentieel dodelijke ziekten, waarmee direct duidelijk is gemaakt hoe noodzakelijk de DKTP vaccinatie is voor ons bestaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof is een besmettelijk ziekte. De bof komt het meest bij kinderen voor. Er wordt ook gevaccineerd bij kinderen tussen d…
DKTP-Hib vaccin, DKTP inenting en DTP vaccinatieDKTP-Hib vaccin, DKTP inenting en DTP vaccinatieDe DKTP vaccinaties zijn belangrijke inentingen die het kind beschermen tegen de ziektes haemophilus influenzae type B,…
Vaccinaties zijn belangrijkVaccinaties zijn een bescherming voor je lichaam. Vaccinaties helpen je lichaam immuun te maken voor bepaalde ziektes. D…
Alles over vaccinatiesAlles over vaccinatiesVan jongs af aan worden we al gevaccineerd. Als we naar een ver land gaan moeten we ook een aantal vaccinaties halen. Wa…

Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemoNeulasta bij chemotherapie is een soort wondermiddel bij chemo. Maar ook een heel duur wondermiddel. Wie chemotherapie o…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Difterie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tetanus
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Poliomyelitis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.