Welke ziektes voorkomt de DKTP vaccinatie?
Het is voor onze gezondheid noodzakelijk dat we vroegtijdig worden ingeënt met de DKTP vaccinatie, omdat het tegen uiteenlopende ziekten bescherming biedt. De combinatie van DKTP met de latere DTP vaccinatie biedt levenslang garantie tegen zekere ziekten. Waartegen worden we met deze inenting eigenlijk beschermd? 'Difterie', 'kinkhoest', 'tetanus' en 'polio' zijn bekende woorden, maar wat voor symptomen hebben deze ingrijpende ziekten eigenlijk, en wat zouden de gevolgen/ complicaties kunnen zijn?
DKTP vaccinatie
Snel inenten
We zijn net geboren en dan krijgen we binnen twee maanden reeds de eerste DKTP vaccinatie. Het is voor ons bestaan een noodzakelijke vaccinatie, omdat de inenting ons behoedt voor een aantal zeer ernstige ziekten. Zonder inentingen lopen we ons gehele leven kans om difterie, kinkhoest, tetanus en polio op te lopen. Deze ziekten worden niet voor niets gevaccineerd, omdat het voorheen zeer dodelijke ziekten waren. Wat voor ziekte beelden en symptomen zijn er zoal te onderscheiden bij deze ziekten?
Difterie
De bacterie Corynebacterium diphtheriae wordt overgebracht via
hoesten en was in het verleden doodsoorzaak nummer één bij kinderen. Eenmaal besmet met difterie duurt het tot op vier dagen om te incuberen. Er is sprake van moeilijk kunnen slikken en het hebben van een pijnlijke keel. De symptomen verergeren naar hoofdpijn, koorts, braken, misselijkheid aangestuurd door een verhoogde adrenaline. Zodra de infectie verder verspreidt, zwelt de keel op (zeer herkenbaar fenomeen bij kroep), waarbij ademhaling snel minder wordt. Ook kunnen grote open zwerende huidplekken het resultaat zijn. Vervolg symptomen zijn:
- de luchtwegen krijgen taaie vliezen en kunnen de luchtweg blokkeren, waardoor de kans op verstikking bestaat;
- de aanmaak van gifstoffen, waardoor de hartspier en het zenuwstelsel wordt aangetast.
Difterie is een zeer dodelijke infectie, en moet altijd behandeld worden.
Kinkhoest
Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, waarbij via hoesten druppeltjes in de lucht komen en door anderen worden ingeademd. Zodoende kan de Bordet-Gengou bacterie razendsnel verspreiden. Kinkhoest wordt in drie stadia opgesplitst:
- de ziekte start met tranen, niesen en een algeheel onbehagen. Daarbij ontwikkelt de hoest tot een droge hoest, welke verergert naar continu hoesten en krampaanvallen. In deze fase is de ziekte het meest besmettelijk;
- de hoestbuien verergeren, waardoor bij een hoestbui de patiënt tot het niet hebben van lucht door hoest. Daarna volgt een uitgebreide diepe ademhaling, waarna het hoesten opnieuw verder gaat. Dit gaat gepaard met braken en het ophoesten van taai sputum (slijm uit het binnenste van de longen). In deze fase (met een looptijd tot zes weken) wordt de infectie feitelijk al minder, echter antibiotica helpen niet omdat de bacterie veel afvalstoffen produceert;
- de intensiteit en frequentie van de hoestbuien neemt af.
Indien de patiënt tijdens de verschillende fasen niet stikt en door de ziekte komt, dan kan de patiënt tot op twintig jaar immuun zijn voor de ziekte.
Tetanus
Indien de Clostridium tetani bacterie het lichaam binnendringt via een kleine verwonding – zoals het lopen in een spijker of gebeten worden door een dier – produceert de bacterie in het lichaam tetanustoxine. Dit is een zeer gevaarlijk gifstof, waarmee ernstige spierkrampen worden veroorzaakt en gaan gepaard met
ademhalingsproblemen. De spierkrampen starten in de kaken en trekken daarna over het gehele lichaam. Er zijn dat de volgende drie verschijnselen:
- alle spieren van het lichaam verstijven en verkrampen;
- de kaakspieren laten een pijnlijke grimas zien, de zogeheten sirus sadonicus;
- de rugspieren trekken samen waardoor de patiënt continu achterover gebogen ligt, de zogeheten opisthotonus.
Indien opgelopen tetanus snel wordt behandeld dan bestaat er nog een kans van vijftig procent dat de patiënt komt te overlijden. De patiënt heeft verschrikkelijke spierpijnen en is daarbij altijd bij bewustzijn. Uiteindelijk worden de ademhalingsspieren of de hartspieren getroffen, waardoor men komt te overlijden.
Polio
De virusziekte polio komt bij kinderen voor en wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Deze ontsteking tast de grijze stofmassa in het ruggenmerg aan. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen verspreid. Indien er slechte hygiëne is kan het virus snel verspreiden. Het duurt zes tot twintig dagen voordat de symptomen zich voordoen. Veelal verloopt polio zonder problemen en merkt de patiënt er weinig van, echter blijft het wel een bron van infectie. Circa vijf procent heeft
keelpijn en last van de buik, terwijl één procent verlammingsverschijnselen krijgt.
Noodzaak DKTP met DTP vaccinatie
De DKTP vaccinatie is ontwikkeld om voorgenoemde ziektebeelden vroegtijdig te bestrijden en wordt herhaald met een DTP vaccinatie. Een vaccinatie is in principe het op beperkte schaal besmetten van het lichaam, zodat antistoffen in het lichaam goed reageren op voorgenoemde bacteriën. Op die manier kunnen bij de ingeënte persoon difterie, kinkhoest, tetanus en polio niet meer voorkomen door:
- het difterietoxoïde bestanddeel waarmee antitoxische immuniteit wordt bereikt. Let wel dat de herhalingsprik DTP het beste resultaat geeft voor langdurige bescherming;
- het toedienen van een oplossing met de gedode Bordet-Gengou bacterie;
- het tetanusoxoïde verzorgt eveneens immuniteit voor tetanus;
- het toedienen van gedode virusdeeltjes van polio type I, II en III.
Met deze inentingen wordt iedereen beschermd tegen deze potentieel dodelijke ziekten, waarmee direct duidelijk is gemaakt hoe noodzakelijk de DKTP vaccinatie is voor ons bestaan.
Lees verder