Listeriose: Infectie bij zwangere, oudere & zwakke patiënten
Listeriose is een infectie die meestal wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie Listeria monocytogenes. Vooral zwangere vrouwen, ouderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen ernstige symptomen ervaren. Deze symptomen kunnen zowel het maagdarmkanaal als neurologische en algemene functies beïnvloeden. De behandeling gebeurt veelal met antibiotica om de bacteriën te doden. Ondanks een snelle behandeling kunnen er complicaties optreden, wat de levensverwachting of levenskwaliteit van de patiënt kan beïnvloeden. Door enkele preventieve maatregelen kan een Listeria-infectie worden voorkomen.
Synoniemen listeriose
Listeriose is ook bekend onder de volgende synoniemen:
- een listeria-infectie
- foetale listeriose
- granulomatosis infantisepticum
Oorzaak: infectie is gevolg van bacteriën
De bacterie Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose. Deze bacteriën komen algemeen voor in de omgeving, met name in de bodem, het oppervlaktewater, in vegetatie en in zowel wilde als huisdieren. Deze bacteriën kunnen verschillende dieren ziek maken, wat kan leiden tot miskramen en
doodgeboorte bij huisdieren. De meeste mensen raken besmet door het eten van besmet voedsel. De bacterie groeit vooral bij lage temperaturen, verdraagt zout en overleeft in verwerkt, bewaard, gekoeld en bevroren voedsel. Voedingsmiddelen die vaak worden geassocieerd met de
verspreiding van listeriose zijn onder andere verwerkt vlees en vis, vleeswaren en hotdogs, zuivelproducten zoals zachte kaas, boter en vooral ongepasteuriseerde melk, voorbereide salades, sandwiches en andere salades. Andere bronnen van infectie kunnen direct contact met dieren of hun omgeving zijn. Listeriose kan ook worden overgedragen van een zwangere vrouw op haar
baby via de placenta.
Risicofactoren: Zwangere, oudere en zwakke patiënten
De volgende groepen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van listeriose:
Symptomen
De symptomen van listeriose beginnen meestal drie dagen tot in uitzonderlijke gevallen zeventig dagen na besmetting en kunnen dagen tot weken aanhouden. Gezonde personen ontwikkelen vaak geen symptomen, maar voor een foetus of pasgeboren baby kunnen de gevolgen ernstig zijn.
Bij zwangere vrouwen treedt vaak
koorts op in combinatie met andere niet-specifieke symptomen, zoals
vermoeidheid en
pijn. Een infectie in het begin van de zwangerschap kan leiden tot een miskraam. Wanneer de bacteriën de placenta passeren, kunnen ze de ontwikkelende baby infecteren. Infecties later in de zwangerschap kunnen leiden tot een doodgeboorte of het overlijden van het kind binnen enkele uren na de geboorte. Ongeveer de helft van de baby's die tijdens of rond de geboorte besmet worden, overleeft niet.
Bij ouderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen daarnaast
sepsis (bloedvergiftiging),
encefalitis (hersenontsteking) en
meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een
stijve nek) optreden. Gastro-intestinale symptomen kunnen ook voorkomen, hoewel sommige van deze patiënten mogelijk geen symptomen vertonen.
Koorts,
spierpijn en
gewrichtspijn zijn typische symptomen van listeriose bij andere patiënten, soms voorafgegaan door gastro-intestinale klachten zoals
braken,
buikpijn,
diarree,
misselijkheid en/of een
maagdarminfectie (
gastro-enteritis). Vaak bevindt de infectie zich niet alleen in het maagdarmkanaal. Andere symptomen kunnen variëren en omvatten:
Wanneer de infectie zich uitbreidt naar het zenuwstelsel, kunnen de volgende symptomen optreden:
hoofdpijn, een stijve nek,
verwardheid, verlies van evenwicht en
convulsies (stuipen: oncontroleerbare fysieke bewegingen en veranderingen in het bewustzijn) in combinatie met koorts en spierpijn.
Diagnose en onderzoeken
Diagnostisch onderzoek
Om listeriose te diagnosticeren kan de arts diverse onderzoeken uitvoeren. De bacteriën kunnen worden aangetoond in vruchtwater, bloed, feces en urine. Een
bloedonderzoek is in de meeste gevallen het meest effectieve onderzoek om de diagnose van listeriose te bevestigen. Verder kan de arts een punctie van ruggenmergvocht (cerebrospinaal vocht) uitvoeren tussen de doornuitsteeksels van de derde en vierde lumbale wervel (lendenwervel).
Een bloedonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, PixabayBehandeling
Bij patiënten met milde symptomen is meestal geen behandeling nodig.
Antibiotica worden voorgeschreven om de bacteriën die listeriose veroorzaken te doden. Bij een snelle behandeling tijdens de zwangerschap kan de schade aan de foetus soms nog worden beperkt.
Prognose is variabel
Zelfs met een snelle behandeling kunnen sommige patiënten met listeriose overlijden. Dit komt vooral voor bij ouderen en bij patiënten met andere ernstige medische aandoeningen. Wanneer listeriose een foetus of een pasgeboren kind treft, is dit vaak fataal. Als de
hersenen of het ruggenmerg zijn geïnfecteerd, is de levensverwachting bovendien slechter. Gezonde oudere kinderen en volwassenen hebben een hogere overlevingskans. De ziekte is minder ernstig wanneer alleen het maagdarmkanaal is aangetast.
Complicaties zijn soms ernstig
Zuigelingen die listeriose overleven, ervaren vaak op lange termijn neurologische schade en kunnen bovendien een vertraagde ontwikkeling ondervinden.
Een goede handhygiëne is nodig /
Bron: Gentle07, PixabayPreventie Listeria-besmetting
Het is belangrijk om voedsel goed te koken, aangezien de Listeria-bacterie ook bij koele en bevroren temperaturen kan overleven. Rauwe groenten moeten worden gereinigd met een (plantaardige) borstel en flink stromend water. Daarnaast is een
goede handhygiëne (met warm water en zeep de handen grondig wassen) cruciaal voor en na het aanraken van huisdieren en boerderijdieren, bij het werken met dierlijke uitwerpselen, en bij het bereiden van voedsel.
Lees verder