Zonnesteek: Oververhitting lichaam door defect koelsysteem

Zonnesteek: Oververhitting lichaam door defect koelsysteem Een zonnesteek (oververhitting, warmte-uitputting, hitte-uitputting) is een aandoening waarbij het lichaam oververhit raakt. Bij deze aandoening werkt het koelsysteem van het lichaam niet goed, waardoor de normale kerntemperatuur niet behouden kan blijven. Enkele veel voorkomende symptomen van hitte-uitputting zijn ernstig zweten, zwakte, spierkrampen en dorst. Een patiënt moet zo snel mogelijk uit de hete omgeving worden gehaald. Verder moet het lichaam gekoeld worden en heeft het lichaam vocht nodig. Een snelle behandeling is cruciaal, want één van de complicaties van warmte-uitputting is een hitteberoerte. Bij deze ernstige situatie kan mogelijk orgaanschade ontstaan, waaraan een patiënt soms zelfs kan overlijden. Normaal gesproken is de prognose goed wanneer de diagnose en behandeling tijdig plaatsvinden. Enkele tips helpen tot slot bij het voorkomen van een zonnesteek.

Oorzaken: Door defect van koelsysteem

Het koelsysteem van het lichaam werkt niet meer goed bij een zonnesteek. Het lichaam kan voornamelijk het verdampend zweten niet meer goed verwerken. Uiteindelijk is het lichaam niet in staat om een normale kerntemperatuur van het lichaam te handhaven, wat leidt tot oververhitting.

Zwangere vrouwen krijgen sneller te maken met oververhitting / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen krijgen sneller te maken met oververhitting / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Risicofactoren van hitte-uitputting

Aandoeningen

Enkele aandoeningen verhogen de kans op oververhitting:


Zwaarlijvigheid vormt een risicofactor voor een zonnesteek / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid vormt een risicofactor voor een zonnesteek / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren die bijdragen aan een zonnesteek omvatten:
  • de blootstelling aan hoge temperaturen, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid (meestal meer dan 60%) en zware lichamelijke activiteit
  • drugsmisbruik
  • kleding dragen die de verdampingskoeling (verdamping van zweet) van het lichaam remt
  • leeftijd: Deze aandoening treedt bij patiënten van alle leeftijden op, maar ouderen en kinderen jonger dan vijf jaar lopen een groter risico op het ontwikkelen van een zonnesteek.
  • medicatie: Antidepressiva, geneesmiddelen tegen slapeloosheid, diuretica (plaspillen), kalmerende middelen, bètablokkers (hartmedicatie), antipsychotica, antihistaminica (medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie) en stimulerende middelen zijn er voor bekend om sneller te leiden tot een zonnesteek en andere hittegerelateerde problemen
  • overgewicht
  • plotselinge temperatuurwisselingen
  • roken of tabak gebruiken
  • zwaar of langdurig alcoholgebruik
  • zwaar werk of een zware inspanning leveren in een warme of hete omgeving

Symptomen

Hittekrampen

Hittekrampen, het mildste type hittegerelateerde ziektebeelden (hyperthermie), treedt meestal op voordat oververhitting tot stand komt. Het snel behandelen van hittekrampen voorkomt een zonnesteek. Symptomen van hittekrampen zijn onder meer zwaar of overmatig zweten, spierpijn en spierkrampen, dorst en vermoeidheid. Warmtekrampen behandelt de patiënt met voldoende vochtinname, rust en het opzoeken van schaduw of een koel gebouw met airconditioning.

Patiënten met warmte-uitputting kampen mogelijk met hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayPatiënten met warmte-uitputting kampen mogelijk met hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Oververhitting

De symptomen van warmte-uitputting zijn een waarschuwingssignaal voor het lichaam om aan te geven dat het oververhit raakt. Patiënten met hitte-uitputting ervaren mogelijk een combinatie van deze tekenen:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een zonnesteek gebeurt meestal nadat de arts de geschiedenis van de patiënt heeft gekregen en een lichamelijk onderzoek heeft uitgevoerd. Als de kerntemperatuur van het lichaam verhoogd is (maar minder dan 40 °C bij volwassenen of minder dan 40,5 °C bij kinderen), en de patiënt heeft een warmteblootstelling gehad in combinatie met de symptomen van hitte-uitputting, dan stelt de arts de diagnose van warmte-uitputting. In sommige gevallen voert de arts een bloed- en urineonderzoek uit om andere oorzaken te achterhalen of om bepaalde afwijkingen te detecteren die mogelijk verband houden met de eerste tekenen van een hitteberoerte, zoals elektrolytafwijkingen, rhabdomyolyse (spierafbraak) en/of nierschade. Afhankelijk van het klinisch beeld, besluit de arts soms nog om verdere onderzoeken uit te voeren om andere diagnostische mogelijkheden uit te sluiten, zoals een bloedonderzoek, een urineonderzoek, een spierfunctie-onderzoek, röntgenfoto’s en andere beeldvormende onderzoeken.

Behandeling van oververhitting van het lichaam

De patiënt krijgt onmiddellijk een behandeling wanneer de arts vermoedt dat de patiënt lijdt aan een zonnesteek. Dit is belangrijk omdat een zonnesteek een laatste waarschuwingssignaal is van een veel ernstigere warmte-aandoening, namelijk een hitteberoerte. De patiënt moet uit de hete omgeving worden verwijderd en in de schaduw of in een koel gebouw worden geplaatst in afwachting van het vervoer naar een ziekenhuis. De patiënt moet gaan liggen, met de benen verheven boven het niveau van het hart. De hulpverlener verwijdert alle kledingstukken die de verdampingskoeling remmen. De hulpverlener koelt het lichaam door de huid te besproeien met koud water en vervolgens met een ventilator de lucht te laten circuleren om de verdampingskoeling te verhogen. De patiënt mag verder koele dranken of sportdranken drinken. In het ziekenhuis krijgt de patiënt intraveneuze (via een ader) vloeistoffen toegediend om uitdrogingsverschijnselen te behandelen.

Prognose van warmte-uitputting

Als patiënten vroeg een effectieve behandeling krijgen, is de prognose voor een zonnesteek bijna altijd zeer goed. Bij de meeste patiënten verbeteren de symptomen van oververhitting binnen dertig minuten na een snelle behandeling.

Complicaties

Als de arts de hitte-uitputting niet tijdig diagnosticeert en behandelt, ontstaat een hitteberoerte die leidt tot orgaanschade, toevallen, een coma en zelfs de dood. Andere complicaties van oververhitting omvatten:

Zich beschermen tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayZich beschermen tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Preventie van een zonnesteek

Het nemen van voorzorgsmaatregelen is belangrijk om warmte-uitputting te voorkomen. De persoon vermijdt indien mogelijk hete omgevingen (niet in de zomer in een afgesloten voertuig gaan zitten of zwaar lichamelijk werk uitvoeren in hete gebieden zonder geplande afkoeltijden). Ook is het niet verstandig om urenlang in felle zonlicht door te brengen, want zonnebrand (rode, pijnlijke huid door blootstelling aan de zon) leidt snel tot een zonnesteek, alsook om zich regelmatig in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor. Verder draagt de persoon steeds loszittende, lichtgekleurde en lichtgewicht kleding. Veel vloeistoffen (maar geen alcohol!) drinken is essentieel, zeker wanneer personen minder plassen (oligurie) of de urine meer geconcentreerd is. Als het belangrijk is om bepaalde activiteiten uit te voeren in de warmte, dan moet het lichaam al enkele dagen aan het klimaat wennen voordat deze activiteiten worden uitgevoerd. Neemt de persoon medicatie, dan is het nuttig om een arts of apotheker te raadplegen om te informeren of deze medicijnen de persoon gevoeliger maken voor hittegerelateerde problemen.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met zonnesteek

Een zonnesteek kan ontstaan wanneer je lichaam oververhit raakt door langdurige blootstelling aan de zon. Het is belangrijk om niet alleen direct te reageren als je last hebt van een zonnesteek, maar ook om te leren hoe je deze kunt voorkomen en goed kunt omgaan met de symptomen.

Zorg voor voldoende koeling

Wanneer je een zonnesteek hebt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om je lichaamstemperatuur te verlagen. Zoek snel schaduw of een koele ruimte op en vermijd verdere blootstelling aan de zon. Het is ook nuttig om een koude, vochtige doek of kompres op je voorhoofd, nek of polsen te leggen. Dit helpt de oververhitting tegen te gaan. Als je in de buurt van water bent, kan het helpen om even in het water te gaan staan of liggen. Blijf koelen totdat je weer normaal voelt.

Hydrateer jezelf goed

Een zonnesteek gaat vaak gepaard met uitdroging. Het is essentieel om voldoende water te drinken om de vochtbalans van je lichaam weer op peil te brengen. Drink regelmatig water in kleine slokjes. Het is ook nuttig om sportdranken te drinken die elektrolyten bevatten, omdat deze je helpen om verloren mineralen, zoals natrium en kalium, aan te vullen. Vermijd het drinken van alcohol of cafeïne, omdat deze stoffen uitdroging kunnen verergeren. Alcohol kan het herstelproces vertragen en de symptomen verergeren, dus zorg ervoor dat je deze middelen vermijdt.

Let op symptomen van oververhitting

Het is belangrijk om goed op je lichaam te letten, vooral bij warm weer. Symptomen zoals overmatig zweten, duizeligheid, en vermoeidheid kunnen wijzen op oververhitting. Als je deze signalen voelt, zoek dan meteen een schaduwrijke plek op, drink water en probeer af te koelen. Let ook op of je huid rood en heet aanvoelt, wat kan duiden op een beginnende zonnesteek. Door snel te reageren, kun je een ernstigere zonnesteek voorkomen.

Zoek medische hulp indien nodig

Als je symptomen van een zonnesteek verergeren, zoals verwardheid, een verhoogde hartslag, misselijkheid of flauwvallen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. In sommige gevallen kan een zonnesteek leiden tot ernstige complicaties die medische behandeling vereisen. Als je bijvoorbeeld flauwvalt of niet in staat bent om rechtop te blijven staan, kan het nodig zijn om gebruik te maken van EHBO of snel naar de dichtstbijzijnde medische instelling te gaan voor hulp.

Als je deze tips opvolgt, kun je jezelf beschermen tegen de gevaren van oververhitting en de symptomen van een zonnesteek verlichten. Zorg goed voor jezelf en wees altijd alert, vooral tijdens warme, zonnige dagen.

Misvattingen rond zonnesteek

Een zonnesteek, ook wel hitteberoerte genoemd, treedt op wanneer het lichaam oververhit raakt door langdurige blootstelling aan hoge temperaturen of intens zonlicht. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als er niet op tijd wordt ingegrepen. Ondanks de gevaren bestaan er veel misvattingen over zonnesteek, wat kan leiden tot onjuiste behandelingen of onderschatting van de risico’s.

Een zonnesteek is hetzelfde als een gewone hitte-uitputting

Hoewel beide aandoeningen veroorzaakt worden door oververhitting, is een zonnesteek ernstiger dan hitte-uitputting. Bij hitte-uitputting kan iemand last hebben van zwakte, duizeligheid en overmatig zweten, maar bij een zonnesteek faalt de temperatuurregulatie van het lichaam, wat kan leiden tot gevaarlijke complicaties zoals bewustzijnsverlies of orgaanschade.

Alleen langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt een zonnesteek

Een zonnesteek kan niet alleen door direct zonlicht ontstaan, maar ook door intensieve inspanning in een warme, slecht geventileerde omgeving. Sporters, arbeiders en zelfs toeristen kunnen een zonnesteek oplopen, zelfs als ze niet direct in de zon zijn, maar zich in een hete omgeving bevinden zonder voldoende hydratatie en afkoeling.

Een zonnesteek kun je behandelen door koud water over iemand heen te gooien

Hoewel afkoeling essentieel is bij een zonnesteek, is plotselinge afkoeling met ijskoud water niet altijd veilig. Een te snelle temperatuurdaling kan leiden tot vaatvernauwing, wat de warmteafvoer belemmert. Effectievere methoden zijn het verplaatsen van de persoon naar een koele omgeving, het bevochtigen van de huid met lauw water en het aanbrengen van koele, natte doeken.

Mensen met een zonnesteek moeten direct iets drinken

Bij een zonnesteek kan het gevaarlijk zijn om direct grote hoeveelheden water te drinken, vooral als iemand verward of bewusteloos is. In ernstige gevallen is medische hulp noodzakelijk, en vocht kan beter via een infuus worden toegediend om de elektrolyten-balans te herstellen. Bij milde gevallen helpt langzaam drinken van water of een sportdrank met elektrolyten.

Een zonnesteek komt alleen voor bij ouderen en kinderen

Hoewel baby’s, jonge kinderen en ouderen kwetsbaarder zijn, kan een zonnesteek iedereen treffen, ongeacht leeftijd of conditie. Zelfs fitte volwassenen kunnen een zonnesteek oplopen bij extreme inspanning in de hitte zonder voldoende hydratatie en rust.

Een zonnesteek gaat vanzelf over

Een zonnesteek is een medisch noodgeval dat zonder behandeling levensbedreigend kan zijn. Zonder ingrijpen kan de lichaamstemperatuur verder stijgen, wat schade aan de hersenen, hart en andere organen kan veroorzaken. Directe koeling en medische hulp zijn noodzakelijk om ernstige gevolgen te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Informatie over een zonnesteekInformatie over een zonnesteekNaast verbranding door de zon is er nog een ander onplezierig gevolg van langdurig zonnen: de zonnesteek. Het lichaam ve…
Hittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHet lichaam regelt de temperatuur van het lichaam door te transpireren. Soms kan het lichaam het niet bolwerken, b.v. do…
Zonnesteek en hitteslagZonnesteek en hitteslagEen zonnesteek of hitteberoerte kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt je er erg ziek door voelen en als het niet op tijd beha…

Hitteberoerte: Oververhitting lichaam met ernstige symptomenHitteberoerte: Oververhitting lichaam met ernstige symptomenEen hitteberoerte, ook wel bekend als warmtebevanging, warmtestuwing of hitteslag, is de meest ernstige vorm van hyperth…
Migrerende pijn: Zich verplaatsende pijn in lichaamMigrerende pijn: Zich verplaatsende pijn in lichaamMigrerende pijn verwijst naar pijn die zich verplaatst door het lichaam, waarbij verschillende lichaamsdelen op verschil…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 juni 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis and treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-exhaustion/diagnosis-treatment/drc-20373253
  • Heat Exhaustion Symptoms and Treatment, https://www.verywellhealth.com/heat-exhaustion-symptoms-and-treatment-1298746
  • Heat Exhaustion, https://www.emedicinehealth.com/heat_exhaustion/article_em.htm#facts_and_definition_of_heat_exhaustion
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-exhaustion/symptoms-causes/syc-20373250
  • What is heat exhaustion?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319570.php
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.