Migrerende pijn: Zich verplaatsende pijn in lichaam

Migrerende pijn: Zich verplaatsende pijn in lichaam Migrerende pijn verwijst naar pijn die zich verplaatst door het lichaam, waarbij verschillende lichaamsdelen op verschillende momenten pijn ervaren. Dit type pijn komt vaak voor bij chronische aandoeningen zoals ontstekingsziekten van de gewrichten (bijvoorbeeld artritis) of fibromyalgie. Migrerende pijn kan de dagelijkse activiteiten van een patiënt aanzienlijk verstoren en leidt vaak tot frustratie en depressieve gevoelens. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties, zowel met medicijnen als alternatieve geneesmiddelen, die gericht zijn op het verlichten van de symptomen en het behandelen van de onderliggende ontsteking.

Oorzaken van migrerende pijn

Migrerende pijn komt vaak voor bij artritis (gewrichtsontsteking) en fibromyalgie.

Artritis

Artritis, oftewel gewrichtsontsteking, kent verschillende vormen, maar alle delen een aantal gemeenschappelijke kenmerken: gewrichtspijn en zwelling van de gewrichten. Wanneer de pijn en zwelling zich van het ene naar het andere gewricht verplaatsen, spreekt men van migrerende artritis (zich verplaatsende gewrichtsontsteking).

Migrerende artritis kan voorkomen bij:

Vaak begint de pijn en zwelling in één of twee gewrichten, meestal op asymmetrische locaties. Na verloop van tijd verdwijnen de symptomen, maar komen ze vaak na enkele dagen of weken terug in een ander gewricht of andere gewrichten. Bijvoorbeeld, als de pijn en zwelling in reumatoïde artritis aanvankelijk in het rechterkniegewricht en het linkerellebooggewricht aanwezig zijn, kan de volgende episode zich verplaatsen naar het linkerpolsgewricht en de tenen van de linkervoet.

Andere medische aandoeningen die migrerende artritis kunnen veroorzaken zijn:

Fibromyalgie

De exacte oorzaak van fibromyalgie is nog niet volledig begrepen. De aandoening lijkt zich te ontwikkelen door een combinatie van genetische factoren, emotionele en fysieke letsels, of infecties. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische vermoeidheid, migrerende pijn met variërende intensiteit in verschillende lichaamsdelen en een verstoorde slaap.

Symptomen: Pijn en zwelling in spieren of gewrichten

Migrerende pijn treft meestal één lichaamsdeel tegelijk, maar verschuift vervolgens naar een ander gebied. Deze pijn komt voor in de spieren of gewrichten en is vaak moeilijk te voorspellen. De aard van de pijn kan variëren van scherp en schietend tot stekend, brandend, bonzend of kloppend. Soms kan de pijn worden vergeleken met spierpijn of lichaamspijn die optreedt bij een griep.

Diagnose en onderzoeken

De arts begint met het evalueren van de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Vaak kan een uitgebreid bloedonderzoek al belangrijke informatie verschaffen over onderliggende aandoeningen zoals infecties. Voor een grondiger beoordeling kunnen beeldvormende onderzoeken zoals CT-scans, MRI-scans, en röntgenfoto's worden ingezet om gewrichtsaandoeningen op te sporen.

Acupunctuur kan bij veel patiënten verlichting van de pijn bieden / Bron: Fusiontherapy, PixabayAcupunctuur kan bij veel patiënten verlichting van de pijn bieden / Bron: Fusiontherapy, Pixabay

Behandeling van migrerende pijn

De behandeling van migrerende pijn richt zich zowel op het verminderen van de ontsteking als op pijnverlichting. Ontstekingsremmende geneesmiddelen en pijnstillers zijn vaak effectief bij het verlichten van symptomen. Natuurlijke ontstekingsremmers zoals kurkumapoeder, dat curcumine bevat, kunnen ook nuttig zijn. Meng dagelijks een snufje kurkuma met een theelepel honing om de ontsteking te verminderen.

Veel patiënten vinden ook verlichting door milde fysieke activiteiten zoals wandelen, zwemmen, en tuinieren. Massage kan een andere effectieve manier zijn om migrerende pijn te verlichten. Alternatieve behandelingen zoals homeopathie, acupressuur, en acupunctuur worden ook vaak gebruikt om pijn bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis en fibromyalgie te verminderen. Langdurige fysiotherapie kan nuttig zijn voor sommige patiënten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de gewrichtsgezondheid verbeteren, en supplementen zoals omega-3-vetzuren, glucosamine en chondroïtine kunnen bijdragen aan de verlichting van pijn en verbetering van de gewrichtsgezondheid.

Prognose van migrerende pijn

Migrerende pijn kan voor patiënten vaak frustrerend en deprimerend zijn, vooral omdat het symptoom vaak een teken is van een chronische aandoening. De pijn kan periodiek afnemen maar kan ook weer opvlammen na verloop van tijd. Het is belangrijk om de pijncyclus zo snel mogelijk te doorbreken en te werken aan een positieve levenshouding, wat kan bijdragen aan een beter omgaan met de symptomen en het bevorderen van het behandelproces.

Complicaties van Migrerende Pijn

Migrerende pijn kan, indien niet goed beheerd, leiden tot diverse complicaties die de kwaliteit van leven kunnen aantasten:

Functionele beperkingen

De constante en wisselende pijn kan leiden tot functionele beperkingen, waardoor dagelijkse taken moeilijker worden. Dit kan de mobiliteit en zelfstandigheid van de patiënt beïnvloeden, wat op zijn beurt de kwaliteit van leven kan verminderen.

Psychologische impact

Langdurige pijn kan psychologische effecten hebben, zoals verhoogde stress, angst en depressie. Patiënten kunnen zich overweldigd voelen door de onvoorspelbaarheid van de pijn, wat kan bijdragen aan emotionele en mentale gezondheidsproblemen.

Verhoogd risico op gewrichts- en spierbeschadiging

Aanhoudende ontsteking en pijn kunnen leiden tot langdurige schade aan gewrichten en spieren. Bij sommige aandoeningen, zoals artritis, kan de voortdurende ontsteking het kraakbeen en andere gewrichtsstructuren beschadigen, wat kan leiden tot verergering van de symptomen en beperking van de mobiliteit.

Slaapproblemen

De verstoringen door migrerende pijn kunnen leiden tot slaapproblemen. Chronische pijn kan het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen, wat de algehele gezondheid en het welzijn verder kan ondermijnen.

Verhoogde kans op comorbiditeiten

Patiënten met migrerende pijn kunnen een verhoogd risico hebben op andere aandoeningen die samenhangen met chronische pijn en ontsteking, zoals hartaandoeningen en diabetes. Het is belangrijk om deze risico's te monitoren en te beheren als onderdeel van een alomvattend zorgplan.

Preventie van migrerende pijn

Hoewel niet alle oorzaken van migrerende pijn volledig kunnen worden voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen bij het verminderen van het risico en het beheersen van symptomen:

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het voorkomen van ontstekingsziekten die migrerende pijn veroorzaken. Dit omvat het handhaven van een evenwichtig dieet, regelmatig oefenen en voldoende slaap.

Vermijd overbelasting

Voorkom overbelasting van spieren en gewrichten door regelmatig pauzes in te lassen tijdens activiteiten en door het aannemen van ergonomische houdingen tijdens het werk.

Beheer stress

Stress kan bijdragen aan de verergering van pijn. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, of ademhalingsoefeningen kan helpen bij het verminderen van stress en pijn.

Preventieve zorg

Regelmatige controles bij de arts kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van aandoeningen die migrerende pijn kunnen veroorzaken. Volg de aanbevelingen van je arts met betrekking tot medicatie en andere preventieve maatregelen.

Ondersteunende therapieën

Overweeg aanvullende therapieën zoals fysiotherapie, massage en alternatieve behandelingen om de flexibiliteit en kracht van spieren en gewrichten te behouden en pijn te verminderen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunnen patiënten helpen om het risico op migrerende pijn te verminderen en beter om te gaan met bestaande symptomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…

Zonnesteek: Oververhitting lichaam door defect koelsysteemZonnesteek: Oververhitting lichaam door defect koelsysteemEen zonnesteek (oververhitting, warmte-uitputting, hitte-uitputting) is een aandoening waarbij het lichaam oververhit ra…
Bariumsliktest: Röntgenfoto van problemen maag en slokdarmBariumsliktest: Röntgenfoto van problemen maag en slokdarmEen bariumsliktest is een onderzoek waarbij de arts de oorzaak van onder andere slikproblemen, bloed braken en aanhouden…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 juni 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is Your Pain Migrating?, https://paininjuryrelief.com/is-your-pain-migrating/
  • Migrating Joint Pain: Causes, Symptoms, and Treatmentn https://www.jointhealthmagazine.com/migrating-joint-pain.html
  • Moving or migrating pain, http://www.treatmentmassage.com/understanding-your-body/moving-or-migrating-pain.html
  • Moving Pain In Body: Causes, Home Remedies and When To See a Doctor, http://www.tandurust.com/natural-home-remedies/moving-pain-in-body.html
  • Afbeelding bron 1: Fusiontherapy, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.