Zonne-urticaria: Huiduitslag na blootstelling aan uv-stralen

Zonne-urticaria: Huiduitslag na blootstelling aan uv-stralen Zonne-urticaria (zonnebrandallergie) is een zeldzame huidaandoening waarbij patiënten enkele minuten na blootstelling aan de zon een jeukende en rode huiduitslag ontwikkelen. Meestal verschijnt de huiduitslag op huidgebieden die zelden blootgesteld zijn aan de zon, zoals de rug. De behandelingsopties voor zonne-urticaria bestaan uit medicatie, een desensibilisatiekuur en voedingsaanpassingen. Preventief beperkt de patiënt echter best de blootstelling aan zonlicht.

Terminologie: Geen warmte-uitslag

Zonne-urticaria is niet hetzelfde als warmte-uitslag, die optreedt als gevolg van vocht. Zonne-urticaria is een specifieke reactie op de ultraviolette stralen (UV) in het licht zelf, in plaats van een reactie op warmte.

Epidemiologie van huidaandoening

De huiduitslag die optreedt bij zonne-urticaria komt zelden voor. Mogelijk kan iedereen getroffen worden, maar mensen tussen de twintig en veertig jaar zijn het vaakst aangetast. De huidziekte komt even vaak voor bij alle huidtypen en bij beide geslachten. Personen met een lichte huidskleur (zoals blanken) zijn echter meer vatbaar voor deze huidaandoening dan personen met een donkere huidskleur (zoals Afrikanen of Aziaten).

[IMAGE=557784145268=RIGHT]

De blootstelling aan zonlicht is een mogelijke oorzaak van de huidziekte

Oorzaken: Blootstelling aan UV-stralen

Zonne-urticaria is een vorm van urticaria (netelroos). De huidaandoening ontstaat door langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen in zonlicht. Drie soorten UV-licht kunnen mogelijk de oorzaak zijn van de huiduitslag:
  • ultraviolette stralen met lange golflengte (UV-A)
  • ultraviolette stralen met korte golflengte (UV-B)
  • zichtbaar licht (zonlicht dat geen ultraviolet licht bevat)

Naast blootstelling aan UV-stralen van zonlicht kunnen de klachten ook optreden door:
  • blootstelling van de huid aan kunstmatige lichtbronnen die UV-stralen bevatten
  • het dragen van dunne kleding waar zonlicht doorheen kan schijnen

De exacte oorzaak van de huidreactie bij zonne-urticaria is anno september 2024 onbekend. Wellicht is er sprake van een soort allergische reactie. De allergische overgevoeligheid vindt plaats tussen de UV-straling en een fotoallergeen (een soort chemische stof in het lichaam), maar de exacte chemische stof is niet bekend. De allergische reactie stuurt een chemisch signaal naar bepaalde huidcellen die histamine gaan produceren. Via histamine wil het lichaam zich ontdoen van het allergeen (de uitlokkende stof) dat de reactie veroorzaakt. Door de productie van histamine gaat de huid opzwellen en jeuken. Door de jeuk kan de patiënt de allergenen willen wegkrabben.

Risicofactoren van zonne-urticaria

Bij een aantal patiënten verergeren de klachten van zonne-urticaria. Zij zijn namelijk gevoelig voor enkele chemische stoffen zoals huidverzorgingsproducten, kleurstoffen, wasmiddelen en zonnebrandmiddelen. Wanneer patiënten deze irriterende stoffen vermijden, vermindert de ernst van de reactie.

Symptomen: Huiduitslag

Enkele minuten tot een tiental minuten na een korte blootstelling aan zonlicht (minder dan dertig minuten) ontstaat een huidreactie. Meestal verschijnt een huiduitslag op gebieden die zelden blootgesteld zijn aan de zon, zoals de rug. De handrug en het gezicht zijn zelden aangetast. Ook kunnen patiënten aangetast raken als ze kledij met een dunne stof dragen. De patiënt heeft groepjes (clusters) van rode en jeukende cirkelvormige bultjes op de huid. De huiduitslag bedekt de blootgestelde huid. Door een snelle zwelling van de huid ontstaat een agressieve, stekende en ook pijnlijke huiduitslag. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag binnen enkele uren na beëindiging van de blootstelling aan de zon. Patiënten met ernstige symptomen waarbij grote huidgebieden zijn getroffen, kunnen secundaire symptomen ervaren. Deze omvatten bewustzijnsverlies, braken, bronchospasmen (spierkrampen aan de luchtpijp met ademnood), een snelle hartslag (tachycardie), een lage bloeddruk (hypotensie), hoofdpijn, ijlen, bleekheid, misselijkheid en/of vermoeidheid. Zeer zelden verschijnen astma-achtige verschijnselen.

Alarmsymptomen

Bij ernstige gevallen van zonne-urticaria kunnen de volgende alarmsymptomen optreden:
  • ademhalingsproblemen
  • zwelling van de lippen of keel
  • ernstige pijn of ongemak
  • een snelle of onregelmatige hartslag
  • ernstige misselijkheid of braken

Als een patiënt een of meerdere van deze alarmsymptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een diagnostische fototest uit. Hij stelt enkele kleine huidgebieden bloot aan verschillende UV-sterktes. Daarna inspecteert de arts de huid om specifieke huiduitslagen op te sporen. Ook een fotoplaktest behoort tot de mogelijkheden. Hierbij plakt de arts kleine pleisters met verschillende allergenen (uitlokkende stoffen) op de huid. Wanneer de arts de plakkers verwijdert, wordt de huid blootgesteld aan licht en kan de arts mogelijke huidreacties opmerken. Tot slot is een fotoprovocatietest mogelijk. Hierbij stelt de arts huidplakjes gedurende verschillende dagen bloot aan verschillende soorten en sterktes van UV-licht. Artsen observeren elke reactie.

Differentiële diagnose

De arts mag zonne-urticaria niet verwarren met de volgende ziekten:

Behandeling

De behandeling van zonne-urticaria bestaat uit medicijnen, desensibilisatie of voedingsaanpassingen.

[IMAGE=459448189584=RIGHT]

Medicijnen verlichten de klachten

Medicijnen

Antihistaminica

Deze medicijnen bestrijden histamine die de huiduitslag veroorzaakt. Hierdoor vermindert de roodheid, het prikkende gevoel en de jeuk. Antihistaminica bieden snelle verlichting van de belangrijkste symptomen, maar voorkomen geen allergische huidreactie.

Immunosuppressiva

Immunosuppressiva zijn geneesmiddelen die de immuunrespons onderdrukken. Hierdoor wordt geen histamine geproduceerd bij een huidreactie. Deze krachtige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en worden alleen ingezet bij patiënten met zeer ernstige klachten. De arts kiest voor een korte behandelingskuur en volgt de patiënten nauwlettend op.

Desensibilisatie

Patiënten kunnen door middel van een desensibilisatiekuur gewend raken aan zonlicht. De arts zorgt voor een zorgvuldig opbouwschema van zonlicht en bepaalt de duur van de blootstelling.

Voedingsaanpassingen

Bij patiënten die geen desensibilisatiekuur kunnen ondergaan of bij wie desensibilisatie niet voldoende is, kan voedingsadvies helpen. Deze voedingsaanpassingen zijn gericht op het vermijden van allergische stoffen en het beperken van de blootstelling aan zonlicht door het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van zonnebrandcrème. Tevens kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D worden aangeraden, zoals vette vis en verrijkte voedingsmiddelen.

Prognose van zonne-urticaria

Zonne-urticaria is een chronische aandoening die kan verbeteren met leeftijd, maar niet altijd volledig verdwijnt. Bij een juiste behandeling kunnen de meeste patiënten de symptomen onder controle houden en hun kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om blootstelling aan zonlicht te minimaliseren en indien nodig gebruik te maken van beschermende maatregelen en medicijnen.

Complicaties van zonne-urticaria

Hoewel zonne-urticaria op zichzelf geen ernstige complicaties veroorzaakt, kunnen de symptomen invloed hebben op de kwaliteit van leven. Bij ernstige gevallen kunnen secundaire symptomen optreden zoals allergische reacties of andere huidproblemen.

Preventie van zonne-urticaria

  • Beperk blootstelling aan zonlicht, vooral tijdens de piekuren van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Gebruik een breed spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF.
  • Draag beschermende kleding zoals hoeden, lange mouwen en zonnebrillen.
  • Blijf in de schaduw wanneer mogelijk.
  • Voorkom het gebruik van huidverzorgingsproducten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urticaria: netelroos of galbultenUrticaria: netelroos of galbultenUrticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een veel voorkomende huidreactie. Ongeveer een kwart v…
Waterallergie: Allergische reactie op water met huiduitslagWaterallergie: Allergische reactie op water met huiduitslagAquagenische urticaria is een zeldzame aandoening met onbekende oorzaak waarbij een persoon allergisch reageert op water…
Netelroos (urticaria)Urticaria (netelroos) zijn bultjes (soms groter) die ontzettend jeuken en overal op de huid voor kunnen komen. Ze ontwik…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…

Subunguaal melanoom: Vorm van huidkanker onder nagelSubunguaal melanoom: Vorm van huidkanker onder nagelEen subunguaal melanoom is een vorm van huidkanker die begint onder de vingernagel of teennagel. Deze kanker ontstaat va…
Warmte-uitslag (zweetuitslag): Uitslag met jeukende bultjesWarmte-uitslag (zweetuitslag): Uitslag met jeukende bultjesMiliaria is een korrelvormige huiduitslag die tot stand komt door zweten. Een veelvoorkomende vorm van deze huidaandoeni…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 3 oktober 2020:
  • Solar urticaria, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441986/
  • Geraadpleegd op 7 maart 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/1050485-differential-diagnoses#showall
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1050485-overview#showall
  • Solar urticaria – Causes and treatment, https://cholinergicurticariasite.com/solar-urticaria-causes-and-treatment/
  • Solar Urticaria Prevention And Treatment, https://www.sunsaferx.com/health-and-wellness/solar-urticaria/
  • Solar urticaria, http://www.netdoctor.co.uk/conditions/skin-and-hair/a3635/solar-urticaria/
  • Solar urticaria, https://www.dermnetnz.org/topics/solar-urticaria/
  • Solar urticaria, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/solar-urticaria/
  • Solar urticaria: Treatment, management, and symptoms, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318969.php
  • Wat is zonne-urticaria precies?, http://www.e-gezondheid.be/wat-is-zonne-urticaria-precies/actueel/1535
  • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.