Veteranenziekte (legionellose): Ernstige longontsteking

Veteranenziekte (legionellose): Ernstige longontsteking De veteranenziekte is een vorm van een ernstige longontsteking die optreedt wanneer een persoon de legionellabacterie inademt. Neurologische complicaties en algemene symptomen komen ook tot stand bij deze aandoening. Een behandeling met antibiotica en ondersteunende therapieën zijn nodig voor de veelal ernstig zieke patiënten. De veteranenziekte is ernstig en potentieel levensbedreigend. De meeste patiënten herstellen echter met een antibioticabehandeling. In veel gevallen is de ziekte te voorkomen als watersystemen en airconditioning correct onderhouden zijn, want de bacteriën gedijen zich het liefst in deze omgevingen. De naam van de aandoening is tot slot ontleend aan het feit dat de eerste waarneming werd gedaan bij Amerikaanse oud-strijders (na een reünie) in 1976.

Synoniemen van legionella

De veteranenziekte is gekend onder een waaier van andere termen
  • Austin-pneumonie
  • legionairsziekte
  • legionella
  • legionella-pneumonie
  • legionellose
  • legionellosis
  • Pontiac fever / Ponticackoorts / ziekte van Pontiac: Meestal gebruiken artsen deze termen om het ziektebeeld te beschrijven waarbij de patiënt enkel maar milde symptomen ervaart

Epidemiologie van ernstige longontsteking

De veteranenziekte blijft een zeldzame en voornamelijk sporadische luchtweginfectie met een algemeen meldingspercentage van 2,2 per 100.000 voor de EU / EER in 2018. Het hoogste percentage wordt gerapporteerd door Slovenië (7,7 per 100.000). Mannen zijn twee keer vaker getroffen door de veteranenziekte dan vrouwen. De infectieziekte heeft verder een voorliefde voor vijftigplussers.

Oorzaken: Bacteriën in water

Legionella pneumophila

Legionella pneumophila is een gramnegatieve staafvormige bacterie die in meer dan 90% van de gevallen verantwoordelijk is voor de legionairsziekte. Soms veroorzaken ook nog andere Legionellabacteriën de ziekte. Legionellabacteriën komen vaak voor in zoet water. Ze zijn te vinden in rivieren en meren, en sommige andere waterbronnen, meestal in kleine aantallen. De watertemperatuur is op deze plaatsen te laag om de bacteriën snel te laten vermenigvuldigen. Af en toe komen ze echter terecht in kunstmatige watertoevoersystemen omdat daar de temperaturen hoger zijn.

Locatie

De bacteriën komen vooral voor in:

  • airconditioning
  • baden
  • bubbelbaden
  • douches
  • fonteinen
  • koelinstallaties
  • luchtbevochtigers
  • plantenspuiten
  • sauna's
  • spa’s
  • tuinslangen / waterslangen / tuinsproeiers
  • warmwaterleidingen
  • waterkranen

Een ideale voedingsomgeving voor de bacteriën zijn onzuiverheden, zoals algen, slib, roest en kalkaanslag. Legionella gedijt zich goed (groeien en verspreiden) in water tussen 20 tot 45 °C.

Verspreiding

De verspreiding van de infectie gebeurt door het inademen van waterdruppeltjes die de bacterie met zich meedragen. De aandoening treedt bijgevolg niet op door het drinken van besmet water. Legionellose is in de meeste gevallen evenmin besmettelijk.

Risicofactoren van veteranenziekte

Drie verschillende risicogroepen zijn bekend voor de veteranenziekte:

  • sporadische gevallen waarbij de oorzaak van de infectie onbekend is; in de meeste gevallen gaat het om mannen van middelbare leeftijd en oudere mannen die roken, zwaar alcohol gebruiken of drugs misbruiken (zoals cannabis) maar dit komt ook voor bij kinderen
  • uitbraken die optreden bij patiënten met een zwak immuunsysteem, bijvoorbeeld patiënten die:
    • een langdurige behandeling met corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) krijgen
  • uitbraken van personen die voorheen fit waren en in hotels, instellingen of ziekenhuizen verbleven waar de douches of koelsystemen met het organisme besmet waren

Symptomen

Variabel klinisch beeld

De incubatietijd van de veteranenziekte bedraagt twee tot negentien dagen (meestal vijf tot zes dagen). De infectie is mogelijk mild en dan krijgt de patiënt binnen de 36-48u reeds milde griepachtige symptomen (Pontiacfever). Maar veelal komen ernstigere symptomen voor en dit na gemiddeld vijf tot zes dagen. De presentatie is erg variabel. Zo ervaren sommige patiënten een acute start van de symptomen, terwijl anderen enkel lichte klachten hebben (zoals spierpijn en milde hoofdpijn) om dan één à twee dagen later ernstigere klachten te krijgen.

Pijn op de borst komt mogelijk tot stand / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt mogelijk tot stand / Bron: Pexels, Pixabay

Longontsteking

De longontsteking kenmerkt zich door een aanvankelijk aanhoudende droge hoest die later productief (met slijm en/of bloed) en etterig kan worden. Kortademigheid en pijn op de borst zijn andere tekenen van de longontsteking. Meestal is één long aangetast maar soms zijn ook beide longen getroffen.

Diverse, ernstige klachten

In de meeste gevallen is sprake van malaise (een algemeen ziek gevoel), ernstige spierpijn, hoofdpijn, (hoge) koorts van (meer dan) 40°C en koude rillingen. Bijna de helft van de patiënten heeft gastro-intestinale symptomen (maag- en darmklachten), zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en een extreem verminderde eetlust. Verder zijn de patiënten mogelijk ook acuut ziek, met verwardheid, agitatie (rusteloosheid) en andere neurologische symptomen. In de urine is bloed aanwezig (hematurie) en soms treedt nierfalen op. De patiënt heeft voorts een snelle ademhaling (tachypneu).

Een uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Legionella is in het begin moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen mogelijk erg lijken op andere vormen van een pneumonie (longontsteking) of zelfs op een griepje (influenza). Hypoalbuminemie (verlaagde hoeveelheid albumine in het bloed) en eosinofilie (een te hoog aantal eosinofielen in het bloed) komen vaak voor bij een ernstige vorm van de veteranenziekte.

Onderzoeken

Vroegtijdige diagnose
Klinisch onderzoek bij vermoeden van veteranenziekte kan wijzen op een longontsteking en/of andere infectie.

Beeldvorming

Op een thoraxfoto (foto van de borstkas) kan vaak alleen een longontsteking worden gezien en soms met specifieke eigenschappen van legionella. Tomografie en CT-scan kunnen bijkomende informatie verschaffen.

Kweek

Een belangrijke diagnostische test is het kweken van legionella uit sputum (slijm) of andere lichaamsvloeistoffen. Het kweken van legionella gebeurt meestal vanuit een urineonderzoek (patiënten kunnen binnen 24u na de eerste symptomen een urineonderzoek ondergaan) of vanuit bloedonderzoek. In andere gevallen kan ook bronchoscopie en biopsie worden uitgevoerd.

Serologisch onderzoek

Bij serologisch onderzoek wordt de aanwezigheid van antilichamen tegen legionella in het bloed opgespoord, wat in de meeste gevallen ook kan duiden op een actieve infectie.

Behandeling

De veteranenziekte kan met antibiotica en ondersteunende zorg worden behandeld. Antibiotica zijn de belangrijkste behandelingsvorm. Wanneer legionella wordt vastgesteld, worden antibiotica zoals macroliden, fluoroquinolonen en tetracyclines voorgeschreven. De patiënt krijgt ook pijnstillers en koortsverlagende medicatie voorgeschreven om de symptomen te verlichten. In ernstige gevallen kan aanvullende ondersteunende zorg zoals beademing en intraveneuze vochttoediening noodzakelijk zijn.

Prognose van veteranenziekte

Het verloop van de veteranenziekte hangt af van de ernst van de symptomen en de snelheid waarmee behandeling begint. De meeste patiënten herstellen volledig met een tijdige behandeling. Zonder behandeling kunnen ernstige gevallen van veteranenziekte echter levensbedreigend zijn en in sommige gevallen leiden tot overlijden. Bij patiënten met bijkomende aandoeningen of een verzwakt immuunsysteem kan de prognose minder gunstig zijn.

Complicaties van veteranenziekte

Hoewel de meeste patiënten herstellen van de veteranenziekte met een tijdige behandeling, kunnen er verschillende complicaties optreden:

Longcomplicaties

Longcomplicaties zoals longabces (vorming van een pusvulcaniseer), longfibrose (aangroei van bindweefsel in de longen) of een verhoogd risico op longkanker kunnen optreden.

Niercomplicaties

Sommige patiënten kunnen niercomplicaties ervaren, zoals chronisch nierfalen en andere vormen van nierproblemen.

Neurologische complicaties

Sommige patiënten kunnen last hebben van neurologische symptomen zoals verwardheid, coma of andere cognitieve stoornissen.

Preventie van veteranenziekte

De preventie van veteranenziekte richt zich vooral op het vermijden van blootstelling aan legionellabacteriën en het correct onderhouden van watersystemen. Enkele preventieve maatregelen zijn:

Onderhoud van water- en luchtbehandelingssystemen
Regelmatig onderhoud en schoonmaken van airconditioningssystemen, douches, koeltorens, en andere watersystemen.

Controle van waterkwaliteit

Periodiek testen van de waterkwaliteit om legionella te detecteren en besmettingen te voorkomen.

Beheersmaatregelen

In gebouwen met een verhoogd risico moeten beheersmaatregelen worden getroffen zoals het verhogen van de temperatuur van het water boven 60°C om de bacteriegroei te voorkomen.

Praktische omgangstips voor veteranenziekte (legionellose)

Veteranenziekte, of legionellose, is een ernstige longontsteking veroorzaakt door de legionellabacterie. Het omgaan met deze ziekte vereist snelle medische interventie en zorgvuldige opvolging, vooral omdat de ziekte ernstige complicaties kan veroorzaken.

Medische behandeling en opvolging

Legionellose wordt behandeld met antibiotica, meestal in een ziekenhuisomgeving. Het is belangrijk om alle voorgeschreven medicatie in te nemen en de behandeling niet te onderbreken, ook als de symptomen lijken te verbeteren.

Bij patiënten met een zwakker immuunsysteem kan de ziekte ernstiger verlopen, dus het is essentieel om de algemene gezondheid nauwlettend te volgen en aanvullende behandelingen te krijgen om complicaties te voorkomen.

Preventie en levensstijl

De beste manier om legionellose te voorkomen is door in contact te blijven met zorgverleners over risicofactoren, zoals blootstelling aan besmet water in ventilatiesystemen of waterbronnen. Zorg ervoor dat je in een veilige omgeving leeft en dat waterbronnen goed onderhouden worden, zoals het regelmatig reinigen van airconditioning en waterinstallaties om legionella-bacteriën te vermijden.

Blijf goed gehydrateerd en rust voldoende om het herstelproces te ondersteunen. Zorg er ook voor dat je regelmatig lichte lichaamsbeweging krijgt om je algehele gezondheid te verbeteren en het immuunsysteem te versterken.

Misvattingen rond veteranenziekte

Veteranenziekte, ook bekend als legionellose, is een longontsteking die wordt veroorzaakt door de Legionella pneumophila-bacterie. Deze bacterie gedijt in warm water en kan zich verspreiden via vernevelde waterdruppels uit bijvoorbeeld douches, airconditioningsystemen en bubbelbaden. Hoewel de ziekte potentieel ernstig is, bestaan er veel misverstanden over de oorzaken, verspreiding en behandeling van veteranenziekte.

Veteranenziekte is een zeldzame ziekte

Hoewel veteranenziekte minder vaak voorkomt dan sommige andere luchtweginfecties, wordt de aandoening regelmatig vastgesteld. In sommige landen is het zelfs een groeiend probleem door de toenemende vergrijzing en de stijgende populariteit van spa’s, koeltorens en andere systemen waarin Legionella zich kan vermenigvuldigen. De werkelijke aantallen liggen mogelijk hoger dan de gerapporteerde gevallen, omdat de ziekte niet altijd correct wordt gediagnosticeerd.

Veteranenziekte wordt direct overgedragen van mens op mens

Een hardnekkig misverstand is dat veteranenziekte besmettelijk zou zijn tussen mensen. Dit is echter niet het geval. De bacterie wordt uitsluitend opgelopen door het inademen van besmette waterdruppeltjes. Hierdoor lopen vooral mensen risico die zich in de buurt bevinden van slecht onderhouden waterinstallaties, zoals airconditioningunits, koeltorens en whirlpools.

Alleen ouderen en zieken kunnen veteranenziekte krijgen

Hoewel ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties, kan in principe iedereen besmet raken met Legionella pneumophila. Zelfs gezonde volwassenen kunnen veteranenziekte oplopen, al hebben zij vaak een mildere vorm van de ziekte, ook bekend als de Pontiac-koorts. Personen met onderliggende aandoeningen, zoals longenziekten of hartproblemen, lopen wel een groter risico op ernstige complicaties.

Veteranenziekte krijg je alleen door het drinken van besmet water

De ziekte wordt niet veroorzaakt door het drinken van water, maar door het inademen van vernevelde waterdeeltjes die de bacterie bevatten. Dit betekent dat besmetting kan plaatsvinden via douches, bubbelbaden, waterfonteinen, en zelfs via koelsystemen van grote gebouwen. Het drinken van besmet water vormt daarentegen geen direct gezondheidsrisico, omdat de bacterie in de maag niet kan overleven.

Veteranenziekte kan niet effectief behandeld worden

Een andere misvatting is dat er geen effectieve behandeling bestaat tegen veteranenziekte. In werkelijkheid kan de ziekte goed behandeld worden met antibiotische medicatie, vooral als de diagnose tijdig wordt gesteld. Vroege herkenning en snelle behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties te voorkomen. Zonder behandeling kan veteranenziekte levensbedreigend zijn, vooral bij kwetsbare patiënten.

Preventie is onmogelijk omdat Legionella overal voorkomt

Hoewel Legionella inderdaad in kleine hoeveelheden in waterbronnen voorkomt, betekent dit niet dat besmetting onvermijdelijk is. Er zijn strikte richtlijnen voor waterbeheer in gebouwen en openbare instellingen om de groei van de bacterie te voorkomen. Regelmatig onderhoud van waterleidingen, het vermijden van stilstaand water en het op de juiste temperatuur houden van warmwaterinstallaties zijn enkele effectieve maatregelen om het risico op besmetting te minimaliseren.

Lees verder

© 2017 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenLegionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenDe veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Veteranenziekte is een bacteriële ziekte waarbij er een…
Veteranenziekte, legionairsziekteVeteranenziekte, legionairsziekteDe veteranenziekte of de legionairsziekte is een ziekte van de longen en de luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door de leg…
Legionella bacterie is gevaarlijk in de warmteLegionella bacterie is gevaarlijk in de warmteIeder jaar worden ook in Nederland mensen besmet met de legionellabacterie en zij worden ernstig ziek. De besmetting wor…
Legionella: waterleidingen doorspoelenLegionelle: bij warm weer ontwikkelt de legionella bacterie zich het best. Jaarlijks raken enkele honderden Nederlanders…

Mondbranden (brandend mond syndroom): Aandoening met pijnMondbranden (brandend mond syndroom): Aandoening met pijnMondbranden is een chronische pijnklacht waarbij een patiënt een branderig gevoel ervaart in de tong of mond. Dit ongema…
Klebsiella-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacteriënKlebsiella-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacteriënKlebsiella is een type bacterie die normaal gesproken in de menselijke darmen leeft zonder ziekte te veroorzaken. Wannee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Legionnaires’ disease - Annual Epidemiological Report for 2018, https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/legionnaires-disease-annual-epidemiological-report-2018
  • Geraadpleegd op 15 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Legionella pneumophila, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 860
  • Legionellose, https://lci.rivm.nl/richtlijnen/legionellose
  • Legionnaire disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000616.htm
  • Legionnaires' Disease, https://medlineplus.gov/legionnairesdisease.html
  • Legionnaires' disease: Symptoms, causes, and treatment, https://www.medicalnewstoday.com/articles/18413.php
  • Opgelet voor legionella: maak tuinslang proper voordat u zwembad vult, http://www.gva.be/cnt/dmf20170714_02973633/opgelet-voor-legionella-maak-tuinslang-proper-voordat-u-zwembad-vult
  • Pontiackoorts, http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=NL&Expert=99748
  • Tips, http://www.stichtingveteranenziekte.nl/over-legionella/tips
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.