Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts Hooikoorts is een allergische ontsteking van de neusholtes. Het komt vooral voor in het najaar en de herfst wanneer er veel pollen en stof aanwezig zijn. Wanneer dit wordt ingeademd door mensen met een gevoelig immuunsysteem kan er hooikoorts ontstaan. De symptomen zijn niezen, verstopte neus, lopende neus, waterige ogen, etc. Gelukkig zijn er veel natuurlijke middelen tegen hooikoorts voorhanden.

Hooikoorts symptomen

 • Niezen
 • Lopende neus
 • Verstopte neus
 • Verstopte oren
 • Waterige ogen
 • Rode ogen
 • Jeukende neus, oren, ogen, huid en/of keelholte
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

De meeste hooikoorts patiënten nemen medicatie van zodra de herfst begint. Nochtans is het nemen van medicijnen niet noodzakelijk om hooikoorts te verhelpen. Natuurlijke middelen hebben geen nevenwerkingen op je gezondheid en doen de symptomen van hooikoorts op slechts enkele dagen verdwijnen. Blijven de symptomen ondanks het toepassen van deze natuurlijke tips toch aanhouden, dan moet je onmiddellijk de hulp van een arts inroepen.

Kamille

Kamille is één van de beste natuurlijke middelen om hooikoorts te verhelpen. Het drinken van minimum drie kopjes kamillethee per dag is in veel gevallen voldoende om hooikoorts te voorkomen en de symtomen van hooikoorts te doen verdwijnen. Naast kamillethee kan je ook gebruik maken van kamille-olie. Deze olie kan je in de huid masseren, maar je kan ze ook gebruiken om te inhaleren.

Gorgelen met zout water

Doe twee soeplepels zout in een glas water en gebruik dit middeltje om mee te gorgelen. Dit is ideaal om een door hooikoorts veroorzaakte pijnlijke keel mee te verzachten.

Eucalyptus

Houd je hoofd boven een kom kokend water waaraan je enkele druppels eucalyptusolie hebt toegevoegd. Dit vermindert de hooikoorts symptomen.

Hooikoorts voorkomen

Evenwichtige voeding

Met een gezond immuunsystem kom je al een heel eind in je strijd tegen hooikoorts. Een gezonde, evenwichtige voeding is daarom van essentiëel belang. Eet veel groenten en fruit en opteer voor eiwitten van kwaliteit. Suiker, zout, bloem en zuivelproducten kan je beter vermijden. Drink minstens anderhalve liter water en kruidenthee per dag.

Meer pollen in de lucht

Zowel in de vroege ochtend als in de late avond zijn er beduidend meer pollen in de lucht. Probeer tijdens deze periodes niet naar buiten te komen en laat op deze momenten ook de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.

Roken en rokers vermijden

Stop met roken en blijf ook zoveel mogelijk uit de buurt van rokerige ruimtes. Sigarettenrook kan immers een allergische reactie te weeg brengen en zal de symptomen van hooikoorts in bijna alle gevallen verergeren.

Stof

Ook stof kan allergieën veroorzaken en de symptomen van hooikoorts erger maken. Je woning moet dus ten allen tijde perfect gekuist zijn. Ook het airconditioningsysteem moet geregeld gereinigd worden.

Huisdieren

Ook huisdieren kunnen pollen mee binnen brengen en zo hooikoorts veroorzaken. Door je huisdieren verschillende keren per week te borstelen en een bad te geven, kan je veel problemen voorkomen. Het is echter een mythe dat mensen met een allergie niet met huisdieren kunnen samenleven. Met een goede hygiëne kom je al een heel eind.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…
Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Een grote groep mensen heeft jaarlijks, met name in de lente en de zomer, last van hooikoorts. Hooikoorts kan erg vervel…
Hooikoorts: jeukende ogenHooikoorts: jeukende ogenHooikoorts is er in vele soorten en maten. Ook heeft niet iedereen dezelfde soort hooikoorts. De ene heeft last van een…
Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Hooikoorts is een veel voorkomende allergie die behoorlijk storend kan zijn. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de mat…

Natuurlijke remedies tegen zonnebrandNatuurlijke remedies tegen zonnebrandDe symptomen van zonnebrand verschijnen enkele uren na blootstelling aan de zon. Ze hebben verschillende dagen tot soms…
Constipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie betekent dat iemand drie keer of minder stoelgang per week heeft. In de meeste gevallen is de stoelgang dan…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.