Leer slapen met de kracht van je gedachten

Leer slapen met de kracht van je gedachten Je ligt in bed naar het plafond te staren en wacht totdat je in slaap valt. Je wilt geen slaapmiddelen gebruiken om in een sluimertoestand te raken. Het is belangrijk dat je negatieve gedachten gaat ombuigen en positieve gedachten leert gebruiken om te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam stoffen gaat aanmaken die ervoor zorgen dat makkelijker je kunt slapen. Hoe kun je leren slapen met alleen de kracht van je gedachten?

De knop omzetten

Misschien heb je alles al geprobeerd: van slaappillen nemen tot ontspanningsoefeningen doen. Maar het lukt niet om in slaap te vallen of om door te slapen als je midden in de nacht wakker wordt. Hoe hard je het ook probeert: je ziet de uren voorbij kruipen en je ziet al weer een zware dag aankomen. Hoe gemakkelijk het misschien dan ook is om naar hulpmiddelen te grijpen, het is beter om je hersenen te gebruiken om de knop om te zetten. Met een beetje sturing en oefenen kun jij jezelf de baas en kun je de baas worden over je eigen gedachten. Hoe moet je jezelf in slaap denken?

Negatieve gedachten veranderen

Probeer wat positiever tegen het slapen aan te kijken. Als je het verschrikkelijk vindt om naar bed te gaan, is de kans groot dat je niet lekker zult slapen. Dit maakt het probleem alleen maar erger. De kunst is om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Als jij van tevoren al denkt: ‘ik zal toch wel niet slapen’ is de kans groot dat dit ook niet gebeurt. Je kunt beter denken: ‘zolang ik maar een beetje slaap, is het goed.’ Elke keer als je negatieve gedachten krijgt, geef er dan een positieve draai aan. Het idee achter die positieve bevestiging is dat je daar, als je het maar genoeg herhaalt, vanzelf in gaat geloven.

Ga ontspannen naar bed

Het is belangrijk dat je de slaapkamer gaat associëren met ontspanning. Er moet een mentaal verband gekweekt worden tussen fysieke ontspanning, geestelijke ontspanning en goed slapen. Zorg voor slaaprituelen waardoor je rustig wordt, zoals voldoende tijd nemen om je voor te bereiden op de nacht, tanden poetsen, lekker in je pyjama op de bank zitten en een bedtijd waar je tevreden over bent. De slaapkamer moet een prettige plek worden. Zorg voor frisse lucht en misschien vind je het wel prettig om een lekker geurtje op de slaapkamer te hebben. Ga lekker ontspannen in bed liggen en haal diep adem. Beeld je in dat alle zorgen verdwijnen op het moment dat je gaat liggen.

Denk aan saaie dingen

Het helpt door aan verschrikkelijk saaie bezigheden te denken of aan een plek waar niets te beleven valt. Denk bijvoorbeeld eens aan een ellenlange oninteressante toespraak of aan geestdodende klusjes. Misschien is de treinreis naar je werk wel slaapverwekkend. Wat het ook is, probeer het te visualiseren. En roep het bijbehorende verveelde, vermoeide, zware en slaperige gevoel op. Let erop hoe dit lome gevoel door je lijf gaat en hoe het voelt om overmand te worden door vermoeidheid.

Liever aan leuke dingen denken?

Als je liever aan leuke dingen denkt, ga dan in bed liggen en denk aan iets ontspannends. Sluit je ogen en verbeeld je dat je op je favoriete, meest rustige plek bent. Misschien bevind je je wel op je favoriete vakantiebestemming met een verlaten strand of wandel je heerlijk door de bergen heen. Waar het ook mag zijn, probeer het in je hoofd te ervaren. Gebruik je zintuigen: ruik de bloemen, voel de zon op je huid en zie de mooie omgeving. Geniet hiervan en laat je wegzakken in slaap. Als dit eenmaal lukt, merk je dat het naarmate je deze oefening vaker doet, dat het steeds gemakkelijker zal gaan.

Als het met denken nog niet wil lukken

Wil het met de bovengenoemde voorbeelden nog niet lukken om genoeg te ontspannen, ga dan eens in gedachten onder een waterval staan. Uit onderzoek is gebleken dat de nabijheid van een waterval de meest ontspannende manier is om weg te doezelen. Beeld je in hoe het water met een aangename temperatuur zachtjes over je hoofd valt, voel hoe het langs je lichaam stroomt en hoe het alle negatieve gedachten mee de grond in spoelt. Herhaal dit drie maal en stel je daarna voor hoe het water door je kruin naar de binnenkant van je hoofd stroomt en via je organen naar beneden stroom. Beeld je in dat alles gereinigd wordt, je gewrichten en spieren en je spijsverteringsorgaan. Het water neemt al je negatieve gedachten en giftige stoffen mee en het spoelt via je voetzolen de grond in.

Waarom positieve gedachten zo belangrijk zijn

De reden waarom het beter is om positief te denken is als volgt: negatieve gedachten en emoties wekken chemische stoffen op die ervoor zorgen dat de productie van slaaphormonen wordt tegengehouden. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Positieve gedachten zorgen voor ontspanning, zowel mentaal als lichamelijk en brengen je in de juiste stemming om slaperig te worden.

Als je hoofd vol zorgen zit

Zorgen in het hoofd kunnen het in slaap vallen ernstig belemmeren. Dit kan er voor zorgen dat het niet mogelijk is om aan iets moois of saais te denken. Je zou het volgende kunnen doen. Beeld je in dat je voordat je in bed gaat liggen, je zorgen ergens in opbergt. Bijvoorbeeld in een doosje die je vervolgens in een kast opbergt. Ook kun je je inbeelden dat je het doosje in de tuin begraaft of in een ballon laat opstijgen. Probeer het zoveel mogelijk te visualiseren. Voel hoe je zorgen van je verwijderd raken.

Piekeren

Als je wakker wordt ’s nachts en gaat liggen piekeren, kun je het slapen wel vergeten. Hoe kun je dan weer in slaap vallen? Besef je goed dat je problemen niet in het midden van de nacht kunt oplossen. Train jezelf in het zeggen van "het komt vanzelf weer goed" of "ik kan er nu toch niets aan veranderen', of "morgen zie ik het allemaal een stuk duidelijker.' Het is geen kwestie van het ontkennen van je problemen, maar een manier om ze uit je bed te verbannen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaaphypnose: luisteren naar een app om beter te slapenSlaaphypnose: luisteren naar een app om beter te slapenLangdurig en diep slapen is van wezenlijk belang voor lichaam en geest. De gebeurtenissen van de dag worden daarmee verw…
Posities en je gezondheid tijdens het slapenPosities en je gezondheid tijdens het slapenVoldoende slaap is het belangrijkste in je leven, maar wist je dat de manier waarop je slaapt ook gevolgen kan hebben vo…
Slapeloosheid door obsessie: angst om wakker te liggenSlapeloosheid door obsessie: angst om wakker te liggenEen obsessie is een manier van dwangmatig denken. Je hebt een bepaald idee die je niet meer los kunt laten. Dwangmatig d…
Slapeloze nachten door piekeren: waarom ’s nachts piekeren?Het lijkt erop dat vooral veel vrouwen in de nacht piekeren. Al die zaken die overdag de revue hebben gepasseerd, de fru…

De geneeskracht van echte guldenroedeDe geneeskracht van echte guldenroedeGuldenroede is een mooie, gele bloem die soms bij bloemenwinkels te koop is. Daarnaast heeft het geneeskrachtige eigensc…
Moe in de middag: hoe kun je dit het beste aanpakken?Moe in de middag: hoe kun je dit het beste aanpakken?Je zit op je werk, het is in de middag na de lunch en je hebt een ontzettende dip. Het liefst zou je een siësta houden,…
Bronnen en referenties
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.