Leren tijdens de slaap: mythe of feit?
Reclamemakers maken gebruik van ons onderbewuste. Door beelden te tonen hopen ze dat je hun producten gaat kopen. De vraag is of het mogelijk is om het onderbewuste tijdens de slaap te kunnen gebruiken om dingen te onthouden. Onderzoekers speelden een tekst af bij slapende mensen om te kijken wat ze ervan konden onthouden. Zo zijn er speciale taalcursussen die je 's nachts moet afspelen. De mate waarin wij dingen kunnen onthouden verschilt per persoon. Is leren tijdens de slaap een mythe of een feit?
Reclame en onderbewuste
In de reclamewereld wordt er ingespeeld op het onderbewuste. Door middel van beelden of geluiden wordt de televisiekijker gemanipuleerd. Ze proberen mensen ervan te overtuigen dat hun producten de beste zijn en dat mensen die moeten aanschaffen. Zo is het onbewust waarnemen onderzocht. Tijdens een bioscoopbezoek werd er voor de film een paar seconden het woord popcorn op het scherm geprojecteerd. Het gevolg was dat er in de pauze van de film extra veel popcorn werd verkocht.
Hoe je dingen kunt onthouden
Om iets te onthouden moet je er aandacht aan besteden, anders wordt het niet in je geheugen opgeslagen. Het is maar goed dat je niet alles onthoudt, anders zou je overspoeld worden met informatie. Daar spelen reclamemakers op in. Daarom proberen ze hun producten te laten associëren met iets dat belangrijk is. Door te benadrukken dat een product je veel aantrekkelijker maakt of een afslankproduct dat door een persoon die succesvol is afgevallen wordt aangeprezen, ben je geneigd dit aan te schaffen.
Onderzoek leren tijdens de slaap
Jarenlang is er onderzoek geweest of het mogelijk is om te leren tijdens de slaap. Tijdens de slaap werd er een tekst afgespeeld. Sommige mensen waren in staat om een gedeelte te onthouden van wat ze hoorden, maar dat kwam omdat ze wakker werden van het geluid. Niet iedereen is zich bewust van het tussendoor wakker worden tijdens de slaap, waardoor het lijkt alsof ze de hele nacht hebben doorgeslapen.
’s Nachts leren
Sommige bedrijven verkopen bijvoorbeeld een taalcursus die je ’s nachts moet afspelen. Terwijl je slaapt, hoor je de Franse woordjes die je dan de volgende dag zou kunnen herinneren. Het kan zijn dat je misschien een paar woordjes hebt onthouden. De kans is groot dat je vermoeid wakker wordt, omdat je tussendoor veel wakker bent geweest. Als we voortdurend onderbrekingen tijdens de slaap hebben, heeft dit rampzalige gevolgen voor het geheugen.
Effectief leren
Er zijn mensen die iets kunnen onthouden als ze iets maar een keer hebben gezien en het ook lang kunnen onthouden. Er zijn mensen die een fotografisch geheugen hebben. Toch zullen de meeste mensen meer moeite moeten doen om iets te leren. Ze zullen de stof steeds moeten blijven herhalen om te kunnen onthouden. Verder kunnen ze ezelsbruggetjes of associaties gebruiken om het gemakkelijker te maken. Om iets beter te begrijpen, is het raadzaam zo veel mogelijk over de stof, de context, de geschiedenis en de hoofdpunten te weten. Als je dit doet, zul je er meer van kunnen onthouden.
Stampen
Er zijn mensen die de avond voor het tentamen of examen nog even de lesstof in hun hoofd “stampen”. Dit is een uiterst ondoelmatige leermethode. Op de langere termijn heb je hier weinig aan omdat de informatie slecht blijft hangen. Het kan zelfs de volgende dat al weer uit je geheugen verdwenen zijn. Door je leeractiviteiten te spreiden wordt het mogelijk om complexere leerstof te onthouden.
Conclusie
Dat je kunt leren tijdens de slaap is een mythe over het geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat dit geen effectieve manier is om te leren. Het onderbreekt de nachtrust en kan leiden tot slaapgebrek. Het werkt veel beter als je de stof te bestuderen als je wakker bent. Een oppervlakkige blik op iets dat je wilt onthouden, is gewoonweg onvoldoende. Door te leren schep je een mogelijkheid om een complexe lesstof te onthouden.
Lees verder