Posities en je gezondheid tijdens het slapen

Posities en je gezondheid tijdens het slapen Voldoende slaap is het belangrijkste in je leven, maar wist je dat de manier waarop je slaapt ook gevolgen kan hebben voor je gezondheid? Laten we eens een kijkje nemen op acht gemeenschappelijke slaaphoudingen en wat ze doen met je lichaam.

Op je rug, met je armen aan de zijkanten

Het slapen op je rug met je armen langs je zij wordt algemeen beschouwd als de beste slaaphouding voor een soepele rug en nek, zolang je maar niet te veel kussens gebruikt. Wel is het zo dat het slapen op de rug het snurken bevordert en zelfs kan zorgen voor chronisch snurkproblemen.

Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Op je rug met je armen omhoog

Deze zogenaamde "zeester" houding is goed voor de rug. Of je jouw armen nu rond je kussen hebt of niet, het slapen op je rug zal helpen om rimpels en scheuren in de huid te voorkomen. Echter, ook in deze houding zul je eerder snurkproblemen hebben en last krijgen van maagzuur. Ook kan je met je armen omhoog druk uitoefenen op de zenuwen in je schouders, wat kan leiden tot pijn.

Met je gezicht naar beneden

Slapen op je buik kan de spijsvertering verbeteren, maar tenzij je een manier zal vinden om te ademen door je kussen, zal deze manier van slapen waarschijnlijk leiden tot het kantelen van je gezicht in de ene of de andere richting. Dit kan een hoop spanning op de nek geven. Ook kan deze manier van slapen ook leiden tot rugpijn, dit omdat de wervelkolom niet wordt ondersteund.

Foetushouding

Slapen opgerold in een bal met je knieën opgetrokken en je kin naar beneden gekanteld zou comfortabel kunnen zijn, maar het kan ook druk geven op je rug en nek. De extreme krul van de foetale positie kan ook de diepe ademhaling beperken. Het slapen in een foetushouding is erg prettig bij mensen met snurkproblemen en vrouwen die zwanger zijn.

Bron: Duchesssa, RgbstockBron: Duchesssa, Rgbstock

Op je zij met je armen aan de zijkanten

Als je slaapt op je zij met beide armen naar beneden, wordt de wervelkolom het beste ondersteund in zijn natuurlijke houding. Dit kan zeker helpen bij het verminderen van rug- en nekpijn, maar ook bij het verminderen van slaapapneu. Het nadeel? Slapen op de zijkant kan bijdragen aan huidveroudering als gevolg van de zwaartekracht, waardoor je meer kans hebt op rimpels en hangende borsten.

Op je zij met je armen naar voren

Deze positie heeft veel van dezelfde voordelen van het slapen op je zij met je armen recht naar beneden. Echter, het slapen met je armen naar voren kan ervoor zorgen dat er een beperkte bloedtoevoer op je zenuwen zit en dat je daardoor pijn in je armen kan krijgen.

Bron: Richardsweet, RgbstockBron: Richardsweet, Rgbstock

Op de juiste zijkant

Mocht je een slaper zijn die op zijn/haar zijkant slaapt, op welke kant ga je slapen. Slapen op de rechterzijde kan brandend maagzuur verergeren tijdens het slapen en op de linkerkant liggen kan zware druk uitoefenen op de interne organen zoals de lever, longen en maag. Voor zwangere vrouwen wordt door de artsen meestal geadviseerd om op de linkerzijde te slapen, omdat dit de bloedsomloop kan verbeteren voor de foetus.

De aanvulling van een goed kussen

Ongeacht welke slaaphouding je kiest, is het zeer waarschijnlijk dat je een betere nachtrust kunt krijgen met minder pijn in de ochtend door gebruik te maken van een goed kussen.

Slapers die op hun rug liggen kunnen een klein kussen leggen onder de boog van de rug. Slapers die op hun zij liggen kunnen een kussen tussen de knieën plaatsen. En de buikslapers kunnen een kussen plaatsen onder hun heupen om de gewrichten te ondersteunen en te zorgen voor een volledige en pijnvrije ontspanning.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dit zegt je slaaphouding over jou en over je relatie?Dit zegt je slaaphouding over jou en over je relatie?Iedereen slaapt het lekkerst op zijn eigen manier. De een ligt graag op zijn zij, terwijl de ander het liefst op de rug…
Slaapapneu, wat is het en wat kun je er tegen doen?Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis. Mensen met slaapapneu hebben met slapen een onderbreking van de ademhaling,…
Je slaaphouding onthult je karakterOverdag spreek je met je lichaamstaal boekdelen, doe je dat ís nachts ook? Slaapdeskundige Chris Idzikowski heeft dit on…

Hoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesHoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesAls je vet verliest begint je losse huid te verschijnen. De eerste regel is: geen paniek! Want net als een levend orgaan…
Regelen van de uitvaart en keuze uitvaartondernemerRegelen van de uitvaart en keuze uitvaartondernemerZodra een persoon is overleden, moet de uitvaart van deze persoon geregeld worden. Dit wordt meestal gedaan door de nabe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nazreth, Rgbstock
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.leukedinges.be
  • Afbeelding bron 1: Mzacha, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Duchesssa, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Richardsweet, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.