Regelen van de uitvaart en keuze uitvaartondernemer

Regelen van de uitvaart en keuze uitvaartondernemer Zodra een persoon is overleden, moet de uitvaart van deze persoon geregeld worden. Dit wordt meestal gedaan door de nabestaanden, familie en vrienden van de overledene. Wanneer er een uitvaart geregeld moet worden moeten er heel veel beslissingen genomen worden, welke vaak al deels door de overledene zelf zijn vastgelegd. Door sommigen wordt het regelen van de uitvaart gezien als iets positiefs dat men nog kan en mag doen voor een geliefde, maar anderen ervaren het als onprettig omdat ze veel verdriet hebben. Het beste is het als er één aanspreekpunt is, zodat er geen chaos ontstaat tijdens het regelen van de uitvaart.

Het regelen van de uitvaart

Wanneer je een uitvaart moet regelen, zijn er heel veel zaken die geregeld en gedaan moeten worden. Zodra de persoon overleden is, moet de dood vastgesteld worden door een dokter welke tevens een verklaring af moet leggen. Daarna wordt er gekeken of de overledene in het donorregister geregistreerd staat. Zo ja, dan wordt dit nog eens bevestigd door de toestemming van de familie. Hierna kan de overleden persoon gewoon opgebaard worden zodat iedereen afscheid kan nemen, mits dit natuurlijk gewenst is. Het verzorgen van de overledene kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt hiervoor ook de hulp van een uitvaartondernemer inschakelen. Nog een belangrijk punt is het raadplegen van de verzekering om te kijken of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten. Tevens moet er besloten worden waar de overledene opgebaard wordt. Er zijn mensen die dit graag thuis willen laten gebeuren, anderen kiezen toch liever voor een uitvaartcentrum waar iemand in een rustige ruimte opgebaard wordt. Kies je er toch voor om een uitvaartondernemer in te schakelen, dan zal met deze persoon de uitvaart besproken worden.

Uitvaart regelen en het nemen van besluiten

Het regelen van een uitvaart is niet zo snel en gemakkelijk gedaan als sommige mensen denken. Je komt heel veel vragen tegen waar je van te voren helemaal niet bij stil hebt gestaan. Enkele belangrijke punten waar bij stil gestaan moet worden zijn de volgende.

Begrafenis of crematie

Er moet bepaald worden of de overledene begraven of gecremeerd wordt. De meeste mensen hebben dit zelf al bepaald, waardoor deze beslissing niet meer genomen hoeft te worden. Voor de begrafenis of crematie moet natuurlijk een mooie kist uitgekozen worden waar de overledene in opgebaard en begraven of gecremeerd wordt. Zal er tijdens de begrafenis of crematie iemand een stukje voorlezen? Welke muziek zal er gespeeld worden? Welke bloemen komen naast of op de kist te staan? Wie draagt de kist?

Rouwadvertentie

Bepaal ook met de familie of er een advertentie in de krant of op internet wordt geplaatst, en zo ja wat er precies in deze advertentie komt te staan.

Rouwkaarten verzenden

Vrienden en kennissen moeten op de hoogte gesteld worden van het overlijden en dus een brief of kaartje ontvangen. Er moet dus bepaald worden op welk briefpapier de tekst gedrukt moet worden, welke tekst erop komt te staan, etcetera. Ook moet er een lijst gemaakt worden van mensen die een brief krijgen en uitgenodigd worden voor de begrafenis of crematie, mits de overledene dit graag gewild heeft.

Keuze voor uitvaartondernemer

Er zijn nog veel meer zaken die geregeld moeten worden voor de uitvaart van een overleden persoon. Denk je dat je het zelf niet aan kunt, dan is het zeker verstandig om een uitvaartondernemer in de arm te nemen.

Wat is een uitvaartonderneming?

Een uitvaartonderneming is een onderneming die gespecialiseerd is in het verzorgen van een begrafenis of crematie. Een uitvaartondernemer wordt ook wel een uitvaartverzorger, begrafenisondernemer of lijkbezorger genoemd. Een uitvaartonderneming verzorgt de uitvaart van een persoon in opdracht van de nabestaanden, ook wel de opdrachtgevers genoemd. De uitvaartonderneming moet tijdens het verzorgen van de uitvaart de wettelijke regelgeving hanteren en rekening houden met de wensen van de nabestaanden of de wensen die de overleden persoon vooraf op papier heeft gezet. Samen met de nabestaanden wordt de hele uitvaart besproken en tot in de puntjes verzorgd. Zo wordt er besproken in welke kist de overledene komt te liggen, welke rouwkaartjes gedrukt zullen worden, welke bloemen naast of op de kist komen te liggen, welke kleding de overledene aan zal hebben tijdens de uitvaart, welke muziek er gedraaid zal worden, wat er precies allemaal gezegd gaat worden en ga zo maar verder.

Het uitzoeken van een uitvaartonderneming

Het vinden van een goede uitvaartonderneming is vaak lastiger dan de meeste mensen denken. In Nederland hebben we de zogenaamde Wet op de Lijkbezorging. Dit betekent dat nabestaanden zelf de uitvaartonderneming in kunnen schakelen die zij wensen. Er zijn genoeg mensen in Nederland die zich vaak verplicht voelen een bepaalde uitvaartonderneming in te schakelen omdat de afgesloten verzekering dit bijvoorbeeld verplicht, maar nabestaanden zijn dus vrij in hun keuze betreffende het kiezen van een uitvaartonderneming. Wanneer je op zoek gaat naar een uitvaartonderneming, kun je het beste op zoek gaan via internet, de Gouden Gids of het telefoonboek omdat hier vrijwel alle uitvaartondernemingen vermeld worden.

Kiezen voor uitvaartonderneming op basis van ervaring

Wanneer er al eerder een familielid overleden is en men een goede ervaring heeft met deze uitvaartonderneming, zal in de meeste gevallen weer voor deze onderneming gekozen worden. Ook wordt vaak het advies en de ervaringen van derden in acht genomen bij de beslissing welke uitvaartonderneming te nemen. Mocht je echter geen eerdere ervaring hebben, dan zijn er dus evengoed ook genoeg uitvaartondernemingen te vinden via internet, lokale kranten en telefoonboek en gouden gids.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvaart, goed zaken vast te leggenNiemand ontkomt er aan, maar we zijn er ook liever niet mee bezig. Toch is het van belang dat we ons realiseren dat het…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartGoedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartDe kosten van een crematie of uitvaart kunnen torenhoog zijn. Maar het hoeft niet. Een crematie of uitvaart kan ook goed…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…

Posities en je gezondheid tijdens het slapenPosities en je gezondheid tijdens het slapenVoldoende slaap is het belangrijkste in je leven, maar wist je dat de manier waarop je slaapt ook gevolgen kan hebben vo…
Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Spoken er veel negatieve gedachten door je hoofd? Kan je niet stoppen met piekeren? Leer met deze simpele methodiek hoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ManfredKain, Pixabay
  • www.zinwijzer.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.