Meditatie voor een goede en ontspannen nachtrust

Meditatie voor een goede en ontspannen nachtrust Deze vorm van ontspannen is geschikt voor iedereen. Na een drukke dag is de kans groot dat je moeite hebt om volledig te ontspannen voordat je naar bed gaat. Sommige mensen leiden aan slapeloosheid en zouden graag dingen willen loslaten. Je hebt er niet veel voor nodig: alleen een plek om te mediteren en je moet oefenen om in een situatie van totale rust te komen. Meditatie is een geschikte manier om te ontspannen voor het slapengaan. Hoe gaat het in zijn werk en in hoeverre kom je tot rust?

Na een drukke dag

Vooral als je een druk leven leidt en een hoofd vol met informatie hebt, kun je ’s avonds baat hebben bij meditatie om zowel je geest als lichaam te ontspannen. Laat alle dingen die door je hoofd heen razen lekker van je af glijden en kom weer in contact met jezelf. Iedereen kan het doen: of je nu een directeur bent of een fulltime moeder. Zie het als een moment voor jezelf.

Bij slaapproblemen

Als je 's avonds de knop niet om kunt zetten en al van tevoren bang bent voor een slapeloze nacht, is meditatie een uitstekend middel om de alledaagse beslommeringen los te laten en te beseffen wat echt belangrijk is. Door regelmatig te mediteren zal het stresshormoon en het melkzuurniveau in je bloed dalen waardoor er ruimte komt voor ontspanning. Het kan zelfs je bloeddruk als gevolg van een gespannen levensstijl laten dalen.

Wat heb je nodig?

Veel heb je niet nodig om te mediteren: alleen een deken en matje, en kleding dat gemakkelijk zit. Je kunt ontspannende muziek aanzetten als hulpmiddel om tot rust te komen. Ga liggen op de grond met een rechte rug of rechtop zitten op een stoel en sluit je ogen. Zorg dat je lekker zit of ligt en maak je niet te druk over je houding. Je kunt ook in de kleermakerszit gaan zitten of in de (halve) lotushouding als je wat leniger bent. Houd je rug recht en laat je hoofd iets voorover. Daarbij houd je je mond losjes gesloten.

De meditatie

Haal diep adem tot helemaal aan je navel. Tijdens het uitademen laat je alle negatieve energie los en laat de spanning van de dag van je afglijden. Bij elke ademhaling ontspan je een beetje meer. Op deze manier dalen de hersengolven en als je het goed doet, kom je in een situatie dat vergelijkbaar is met het eerste stadium van de slaap. Hoe meer je oefent, hoe beter je in staat bent de fase van totale rust te bereiken. Probeer twee maal per dag een kwartier tot twintig minuten te mediteren. Het beste is om dat voor het ontbijt te doen en een keer ’s avonds.

Welke meditatie past bij jou?

Er zijn verschillende manieren om te mediteren, maar ze zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde principe: je gedachten richten op één beeld, woord of abstract idee. De drie belangrijkste methoden van mediteren worden genoemd.

Transcendente meditatie

Hierbij herhaal je hardop of in gedachten gedurende de meditatie een mantra. Je kunt hiervoor een cursus doen, maar je kunt ook zelf een woord gebruiken dat een kalmerende werking heeft op jou.
Dat kan bijvoorbeeld “strand”, "vrede" of “droom” zijn. Door je steeds hierop te concentreren kun je afleidende gedachten steeds meer laten verdwijnen en kom je steeds meer tot een ontspanning. Je bereikt een passieve status waarbij gedachten, beelden en gevoelens nagenoeg onopgemerkt je bewustzijn passeren.

Bedachtzame meditatie of contemplatie

Je laat alle gevoelens en gedachten door je hoofd gaan, maar je reageert er niet op. Op deze manier kun je zorgen over je werk, kinderen en relatie los te laten. Op een vergelijkbare manier kun je je hele lichaam langs gaan: je neemt steeds ander lichaamsdeel in gedachten, en werkt je lichaam van hoofd tot tenen af. Als je het lichaamsdeel waarop je je concentreert ontspant, laat je hiermee ook een deel van de spanning los. Om op deze manier een lichaamsscan te maken, kun je ook pijn bestrijden zoals kramp en het rusteloze-benensyndroom. Voor een optimaal resultaat moet je de oefening ongeveer drie kwartier volhouden.

Ademhalingsmeditatie

Bij deze vorm van mediteren concentreer je je op het in- en uitademen. Laat hierbij alle gedachten verdwijnen uit je hoofd. Door je alleen te concentreren op de ademhaling, schep je ruimte in je hoofd waardoor je helemaal tot rust komt.

Thuis mediteren

Dit kun je thuis gewoon doen. Voor sommige vormen van meditatie zul je misschien wel lessen nodig hebben, maar er zijn ook manieren om dit thuis te doen, gewoon door te oefenen, of via boeken, Dvd’s of een cursus.

Ik heb geen tijd

Juist als je druk bent, heb je meer behoefte aan meditatie. Het zal je verbazen hoeveel tijd je verspilt aan het piekeren over nutteloze dingen. En je ergens druk over maken zonder er iets aan te doen, kost ook tijd en energie. Door meditatie kun je de slaap verbeteren, waardoor je jezelf alerter voelt. Maak er een gewoonte van om dagelijks te mediteren. Als het een keer niet lukt, is dat prima. Mocht je echt geen tijd hebben, kun je een korte meditatie van enkele minuten doen. Doe een paar minuten je ogen dicht en ga rechtop zitten. Laat je gedachten even afdwalen en concentreer je op je ademhaling.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Yoga als ontspanningsmiddel voor een betere nachtrustYoga als ontspanningsmiddel voor een betere nachtrustSlaapproblemen hebben vaak spanning als oorzaak. Wanneer je in bed ligt raast allerlei informatie door je hoofd omdat je…
Gezondheid: Vier de lente!Gezondheid: Vier de lente!De lente is niet afhankelijk van het weer, maar we leggen die link wel automatisch. Als we dan tegen een voorjaar aanlop…
Bronnen en referenties
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.