Gezondheid: Vier de lente!

Gezondheid: Vier de lente! De lente is niet afhankelijk van het weer, maar we leggen die link wel automatisch. Als we dan tegen een voorjaar aanlopen welke qua temperatuur niet voldoet aan onze norm en het idee dat de lente zon, groen en oplopende temperatuur behelst, dan hebben we een probleempje. Of misschien toch niet?!

Hollandse lente

Veel mensen zijn na een koude winter toe aan het voorjaar. Het voorjaar waar groen uitloopt, de temperatuur inderdaad oploopt en alles er net een tikkie vrolijker uitziet. Hoewel de mens veel kan manipuleren is de temperatuur aanpassen er geen van (de opwarming van de aarde door toedoen van de mens niet meegerekend). Afwachten wat de weermannen en –vrouwen te vertellen hebben dat kan ook betekenen, keer op keer teleurgesteld worden. De Hollandse lente is wispelturig en daar moeten we het mee doen.

Temperatuur is één, maar jammer is natuurlijk wel dat het gevolg is dat de natuur later op gang komt. Voor ontkieming is namelijk warmte nodig en als deze ontbreekt, houden planten zich nog even koest. Vogels die van ver komen weten dit niet en dat kan weer gevolgen hebben voor de vogelstand. Hoe dan ook, het heeft in beperkte mate een soort domino-effect. Toch kan de mens wel verandering brengen in het gevoel van lente, daar hebben we namelijk hersenen voor gekregen.

Zet die knop in je hoofd om

Het voordeel van hersenen zoals de mens deze heeft, is dat we verbeeldingskracht hebben en dat kan betekenen dat je het gevoel van een warme ontkiemende lente ook op kunt roepen. Hiermee kan je jezelf wel in een volgende stand zetten, namelijk die van het vieren van de ontluikende lente. Daar zijn een aantal zaken bij nodig die je het juiste gevoel kunnen brengen.
  • Bij het voorjaar hoort nu eenmaal opruimen. Niet voor iedereen de leukste bezigheid, maar het wordt anders als je het opruimen in het kader van de winter van je afgooien en de lente toelaten is. Breng je huis in een lentesfeer met een frisse poetsbeurt en het wassen en opruimen van de spullen die je aan de winter doen denken. De warme dikkere stoffen als in die van kussens en kleden (op de bank en/of op de vloer), maar ook de accessoires in bijpassende kleuren en geurkaarsen die een wintergeur hebben. Vervang het met de spullen die juist het lentegevoel geven in de geuren- en kleuren van de lente.
  • Heb je eerst nog wat inspiratie nodig voor in huis, ga dan lekker wandelen in de natuur. Met een frisse lente misschien nog een lekkere trui aan, maar ideeën opdoen, de vogels horen fluiten en de heel voorzichtig ontluikende lente in je opnemen, kan je veel inspiratie geven. Misschien vindt je nog leuke takken en dennenappels of eikels die je als decoratie kunt gebruiken.
  • De beweging die je tijdens een wandeling op doet is meer dan prima, maar de lente is ook een seizoen dat veel mensen steviger gaan sporten om zometeen weer lekker strak in het vel en met een goede conditie de zomer in te gaan. Trek de sportschoenen aan en ga met name buiten aan de slag. De inmiddels bekende bootcamps zijn overal te vinden, is intensief en je bent lekker buiten.
  • Veel mensen worden ook vrolijk van dieren en wat doet meer aan de lente denken dan lammetjes. Als je zelf niet in een buitengebied woont, waar je ze al weer ziet lopen, zoek dan de kinderboerderij op. De kans is groot dat er al lammetjes rondlopen en anders zijn er genoeg andere dieren die je dat prettige lentegevoel kunnen geven.
  • Als de temperatuur nog niet toelaat dat je lekker buiten gaat zitten, regel het dan anders. Lekker buiten samen een glaasje wijn drinken of een boek lezen kan met behalve een lekker dik vest ook door een grote vuurkorf te plaatsen en het haardvuur aan te steken (of je hebt al een buitenhaard). Is het in de nabije omgeving van de warmtebron in geen tijd lekker warm en gezellig. Ook leuk om op zo’n moment wat vrienden uit te nodigen en samen buiten een glaasje te drinken.
  • De lente is ook bij uitstek het moment om inspiratie op te doen en wat let je om enkele dagen samen met je partner of vrienden even weg te gaan. Een mooie natuurlijke omgeving, een bruisende stad of een kustlijn met vergezicht … luister naar je gevoel en beslis dan welke windrichting je gaat volgen. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs een zuidelijk land te zijn, het gaat om datgene waar jij energie van krijgt. Want energie geeft je namelijk een goede basis voor het nieuwe seizoen.

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal

De lente zit in jezelf

Net zoals er veel mensen zijn waar het glas half leeg is, zijn er ook veel mensen waar het glas half vol is. Dit geldt ook voor de lente, want je maakt er zelf een lekker begin van het nieuwe seizoen van óf je moppert alleen op het slechte weer. Niet dat dat helpt, hooguit om nog chagrijniger te worden. Neem het heft in eigen hand en begin ook zonder een warme zon de lente. Vier de lente dus!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Na een lange winterperiode snakken heel wat mensen naar de lente. De zachtere temperaturen en de zonnestralen op je gezi…
Karel in de lente, Liesbet SlegersrecensieKarel in de lente, Liesbet SlegersAls de lente aanbreekt, dan is het tijd om wat leuke boekjes voor te lezen aan een kleuter over dit seizoen. De meeste k…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…

Meditatie voor een goede en ontspannen nachtrustMeditatie voor een goede en ontspannen nachtrustDeze vorm van ontspannen is geschikt voor iedereen. Na een drukke dag is de kans groot dat je moeite hebt om volledig te…
Vruchtbaarheid ayurvedisch bekekenAyurveda is de leer van het lang en gezond leven. Het is de holistische natuurgeneeskunst uit India. Welke kruiden en vo…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Vught - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.