Waarom minder suiker eten gezond voor je is
Suiker staat in een negatief daglicht. Het wordt vaak gekoppeld aan gezondheidsklachten. Zo zijn er verschillende onderzoeken die de inname van suiker in verband brengen met onder andere verschillende hart- en vaatziekten en overgewicht. Dit heeft er toe geleid dat verschillende instanties hebben aangedrongen op een reductie van de suikerinname. De effecten van suiker op onze gezondheid worden langzaam duidelijk. Het is niet nodig om de suikerinname tot nul terug te brengen; je kunt veel zelf doen door toch te kiezen voor een gezonder alternatief.
Suiker
Suiker is een product dat gemaakt wordt van suikerbieten, suikerriet, suikerpalm en vaak via een raffinageproces tot stand komt. Simpel gezegd zorgt suiker ervoor dat het voedsel dat we eten zoeter wordt. Suikers komen voor in verschillende soorten en maten zoals glucose, fructose, lactose, maltose en sucrose.
Wat bevat zoal suiker?
Veel suikers, zoals fructose en lactose, komen van nature voor in veel voedsel zoals groenten, fruit en melk. Echter, het grootste probleem zit hem in de zogenaamde 'toegevoegde suikers'. Dat zijn suikers die toegevoegd worden aan producten waar van nature geen of weinig suikers in zitten. De toevoeging wordt gedaan om de smaak van het product te verbeteren, door de producent van het product of door ons zelf. Producten waar over het algemeen de meeste suikers aan zijn toegevoegd zijn frisdranken, fruitdranken, toetjes, taarten en chocolade. Een blikje cola bevat al snel acht klontjes suiker en een reep chocolade bevat al snel meer dan tien klontjes suiker.
Effecten van suikers
Juist de toegevoegde suikers worden bestempeld als een groot probleem. Zo toonde Dr. Mercola in een onderzoek uit 2015 aan dat suiker een groter effect heeft op het verhogen van de bloeddruk dan zout. Daarnaast kwam in 2008 het Amerikaanse centrum voor de controle op en preventie van ziekten (CDC) met een studie die aantoonde dat veel toegevoegde suiker leidt tot een grotere kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten.
Overgewicht
Een nog duidelijker gevolg van een te hoge suikerinname is overgewicht. Obesitas is een steeds groter wordend probleem in de hele Westerse Wereld. Zo had in 2016 ruim 15% van de volwassenen en ruim 20% van de kinderen in Europa last van (extreem) overgewicht en de verwachting is dat deze cijfers alleen maar toe zullen nemen. Verschillende studies, zoals het onderzoek van Avena in 2007, hebben aangetoond dat suikerinname een belangrijk verklaring is voor het (extreme) overgewicht. Daarbij ligt de nadruk vaak op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en vruchtensappen.
Raken we langzaam verslaafd aan suiker?
Veel mensen weten dat suiker slecht is voor hun gezondheid. Echter, ze blijven het wel gewoon eten of drinken. Dit kan komen omdat suiker een verslavende werking heeft. Zo toonde in 2008 een studie met ratten aan dat suiker een sterke verslavende werking heeft. De ratten kregen eerst een dieet dat hoog in suikers was en kregen vervolgens een suikerarm dieet toegediend. De muizen vertoonden ernstige afkickverschijnselen toen het suikerarme dieet inging. Dit toont de verslavende werking van suiker aan. Het probleem is dat de voedingsindustrie zich bewust is van deze verslavende werking van suiker. Daarom hebben ze het een vast onderdeel van ons voedsel gemaakt, zodat ze zeker weten dat we deze producten blijven kopen. Zo zit er bijvoorbeeld suiker in veel pastasauzen!
Een suikervrij dieet
Nu we weten dat suiker een negatief effect heeft op je gezondheid, dat het de kans op overgewicht vergroot en dat het verslavend werkt, kun je je afvragen of we suiker niet helemaal zouden moeten mijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil anno 2017 de richtlijnen voor de inname van suiker flink inperken. De aanbevolen hoeveelheid suiker is dan nog 10% van de dagelijkse inname van calorieën. De WHO wil dit echter verlagen naar 5%.
Suiker helemaal vermijden lijkt een lastige opgave. Zo bevatten veel producten die gezond voor ons zijn, zoals groenten, fruit en noten, suikers. Het vermijden van al deze producten lijkt geen gezonde optie. Het vervangen van suiker door andere zoetstoffen lijkt ook geen gezond alternatief. Zo toonde een studie in Nature (2014) aan dat kunstmatige suikers, zoals aspartaam, ook bijdrage aan obesitas en diabetes.
Verantwoord eten van suiker
Het helemaal mijden van suiker lijkt dus geen optie. Dit is ook niet nodig om gezond te leven. Suikers kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl wanneer ze met mate geconsumeerd worden in combinatie met een gezond en gebalanceerd dieet. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat (weinig) suiker eten ongezond voor je is en dat je het dus nodig hebt. De hoeveelheid is vooral het probleem.
Tips voor een gezonde suikerinname
Concluderend kan gesteld worden dat we allemaal minder suiker moeten eten om gezonder te leven. De oplossing is echter niet om helemaal te stoppen met het eten van suiker. Wel zijn er een paar tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je minder suiker consumeert:
- Voeg zelf minder suiker toe aan producten die je eet: Voeg geen suiker toe aan je thee of koffie en doe geen extra suiker op je pannenkoek.
- Vermijd suikerhoudende dranken: Vervang suikerhoudende dranken zoals cola met een minder suikerrijk of suikervrij product. Drink bijvoorbeeld eens vaker een glas water of thee zonder suiker. Vermijd ook vruchtensappen. Deze bevatten vergelijkbare hoeveelheden suiker als cola. Een glas sinaasappelsap bevat net zoveel suikers als een glas cola en is dus net zo ongezond. Suiker is suiker, ongeacht de oorsprong.
- Check de etiketten en labels: Wanneer je voor een schap staat in de winkel, bekijk dan eens de etiketten en controleer hoeveel suiker er in een product zit. Kies vaker voor het product dat geen of minder suiker bevat.
- Vervang suikers door kruiden: Kook of bak je iets wat zoetigheid nodig heeft? Overweeg suiker te vervangen door andere zoete producten zoals vanille, noten (bijvoorbeeld amandel of hazelnoot) of gember. Mocht je toch suiker willen toevoegen, verminder de aanbevolen hoeveelheid dan met een derde.
Gezonder leven met minder suiker
Om gezonder te leven is het belangrijk dat je je suikerinname vermindert. Suiker zit van nature in allerlei producten, maar vooral de toegevoegde suikers vormen een probleem. Daarom is het belangrijk om vooral daar op te letten en vaker een suikerarm of suikervrij alternatief te kiezen. Met betrekking tot de producten die van nature al suiker bevatten is het aan te raden om gevarieerd en gebalanceerd te eten.