Waar is magnesium goed voor?

Waar is magnesium goed voor? In het universum en op aarde zijn grote hoeveelheden magnesium te vinden. Zo is het het negende meest voorkomende element in het universum en het achtste meest voorkomende element op aarde. Het komt echter alleen voor in combinatie met andere elementen. Voor het winnen van magnesium zijn daarom productieprocessen nodig om het los te maken van andere elementen. Magnesium heeft toepassingen binnen de industrie en wordt gebruikt in producten. Daarnaast is het cruciaal voor het menselijk lichaam.

Magnesium: een onmisbaar element

Magnesium is een licht metaal, desondanks is het gebruik ervan de afgelopen decennia sterk afgenomen. Dit komt omdat het gevoelig is voor corrosie, het licht ontvlambaar is en het makkelijk vervormt als het onder langdurige druk komt te staan. Hierdoor wordt vaak de voorkeur gegeven aan andere lichte, maar iets zwaardere metalen, zoals aluminium. Desondanks wordt magnesium nog veel gebruikt voor producten en in de industrie. China is verreweg de grootste producent van magnesium met 80% van de totale productie in de wereld.

Historisch gezien is het door zijn lichte gewicht gebruikt voor het bouwen van vliegtuigen. Duitsland produceerde vliegtuigen gemaakt van magnesium vanaf de Eerste Wereldoorlog. Echter, door de hoge ontvlambaarheid is het gebruik van magnesium voor het bouwen van vliegtuigen sterk afgenomen. Het wordt nog wel gebruikt voor kleinere onderdelen voor auto's, met name voor wedstrijden doordat het lichte gewicht van magnesium een voordeel oplevert.

Magnesium ontbrandt met een fel wit licht, hierdoor is het bruikbaar voor het maken van vuurwerk. Om dezelfde redenen werd het in het verleden gebruikt voor het flitslicht van fotocamera's. Verder kan het gebruikt worden als legering om corrosie tegen te gaan in bijvoorbeeld boten en pijplijnen. Producten zoals puntenslijpers, golfclubs en de werpmolen van een vishengel worden occasioneel nog van magnesium gemaakt.

De rol van magnesium voor het menselijk lichaam

Net als veel andere mineralen is magnesium erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Magnesium speelt een belangrijke rol voor meer dan 300 enzymen in het lichaam. Het komt voor in elke cel van het menselijk lichaam. In het menselijk lichaam bevindt zich ongeveer 22-26 gram magnesium. Ruim de helft hiervan zit in de botten. Verder zitten in de spieren relatief hoge concentraties. Magnesium is cruciaal voor de opbouw van de botten en tanden, het gebruik van de spieren en het goed functioneren van zenuwen. Het speelt een rol bij het behouden van een goede conditie van hart en vaten, het omzetten van voedsel in energie, een goed geheugen en concentratievermogen, de aanmaak van hormonen en het reduceren van spanning en stress. Kortom, magnesium is onmisbaar voor het in stand houden van de gezondheid van het menselijk lichaam.

Het innemen van voldoende magnesium

Elk mens is afhankelijk van een voldoende inname van magnesium aangezien dit niet aangemaakt kan worden door het lichaam zelf. Een gezonde voeding met voldoende magnesium is daardoor erg belangrijk. Het lichaam is in staat om de hoeveelheid magnesium
in het lichaam te reguleren. Dit gebeurt door verandering in de opname door aanpassingen in de darmwand en het uitscheiden van een overschot aan magnesium in de urine. Magnesium is aanwezig in noten, groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, granen en sommige fruitsoorten zoals banen en frambozen. De aanbevolen inname is voor mannen 300 tot 350 mg en voor vrouwen 250 tot 300 milligram.

Magnesiumtekort

Bij een gevarieerd dieet komt een magnesiumtekort zelden voor. Omdat veel mensen niet voldoende gevarieerd eten is een magnesiumtekort alsnog een voorkomend probleem. Daarnaast kan het gebruik van een beperkte selectie van kunstmest bijdragen aan een magnesiumarme bodem waardoor er minder magnesium in voedselproducten terecht komt dan anderzijds het geval zou zijn.

Bepaalde darmaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat er onvoldoende magnesium wordt opgenomen door het spijsverteringsstelsel. Met name chronische infectieziekten van de darmwand, zoals de ziekte van Crohn, kunnen leiden tot onvoldoende opname. Naast een te lage inname kan het voorkomen dat een magnesiumtekort ontstaat door een te hoge uitscheiding. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge uitscheiding van de nieren, al dan niet teweeggebracht door het langdurige gebruik van diuretica. Diabetes is ook een veroorzaker van een tekort aan magnesium. Mensen die lijden aan alcoholisme behoren ook tot een risicogroep. Dit heeft vaak te maken met een gebrekkige voedselinname door alcoholisten in combinatie met veelvuldig overgeven en het vaker voorkomen van verscheidene infectieziekten. Oudere mensen moeten ook extra opletten dat ze wel voldoende magnesium binnenkrijgen. Dit komt omdat op hogere leeftijden de opname vanuit de darmen vermindert en de uitscheiding door de nieren toeneemt. Ook ernstige brandwonden en grote chirurgische ingrepen kunnen ertoe leiden dat een tekort aan magnesium ontstaat.

De meest algemene symptomen van een magnesiumtekort zijn een afname van energie en een gevoel van lusteloosheid. Ook kan vermoeidheid erg op de voorgrond staan. Deze symptomen worden met name veroorzaakt omdat magnesium belangrijk is voor energieopname uit de voeding. Magnesium is belangrijk voor de relaxatie van de spieren. Een tekort kan ervoor zorgen dat de spieren verkrampen en stijf worden. Doordat het erg belangrijk is voor de spieren kan te weinig magnesium ook leiden tot hartritmestoornissen en maagkrampen. Verder kan een magnesiumtekort de veroorzaker zijn van koude handen en voeten en een verlies van het libido.

Wat te doen bij een tekort aan magnesium?

Als bovenstaande symptomen geconstateerd worden is het aan te raden om een huisarts te raadplagen. Wanneer deze een magnesiumtekort verdenkt als veroorzaker van de symptomen, zal hij of zij de patiënt doorsturen naar een specialist. Specifieke onderzoeken van het serum in het bloed kunnen een magnesiumtekort vaststellen. Als dit onderzoek aantoont dat er inderdaad een tekort is zal er extra magnesium worden toegebracht. Dit kan zowel intraveneus, via het bloed, worden gedaan en via extra inname in de vorm van tabletten. Bij een acuut en ernstig tekort, bijvoorbeeld na ernstige brandwonden, wordt er meestal gekozen om het intraveneus toe te brengen om zo snel mogelijk resultaat te boeken.

Bij langdurig tekort, bijvoorbeeld bij chronische ontstekingsziekten van het darmkanaal, worden magnesiumsupplementen voorgeschreven. Deze zullen over een langere periode gebruikt moeten worden om te compenseren voor de lage opname of de te hoge uitscheiding.
© 2017 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Betekenis magnesium voor je lichaamBetekenis magnesium voor je lichaamWe realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Kidneybonen en gezondheidBonen zijn ontzettend goed voor onze gezondheid, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Kidneybonen (nierbonen…

Waarom minder suiker eten gezond voor je isWaarom minder suiker eten gezond voor je isSuiker staat in een negatief daglicht. Het wordt vaak gekoppeld aan gezondheidsklachten. Zo zijn er verschillende onderz…
Waar is zink goed voor?Waar is zink goed voor?Zink is een metaal en heeft verscheidene toepassingen in ons dagelijks leven. Wereldwijd is zink het vierde meest gebrui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maxim Bilovitskiy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesium
  • http://www.orthokennis.nl/artikelen/magnesium-een-van-de-meest-belangrijke-mineralen
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 09-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.