Weight Watchers: de voor- en nadelen
Bijna iedereen is bekend met het dieet-programma Weight Watchers. Het programma helpt al jaren mensen in meerdere landen succesvol af te vallen en hun streefgewicht te halen. Weight watchers is één van de bekendste en meeste gebruikte methodes om gewicht te verliezen in Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van dit dieet-programma?
Wat is Weight Watchers?
Weight Watchers is dieetprogramma die in een aantal opzichten verschilt van andere dieetprogramma’s. Zo krijg je veel steun en hulp, bestaan er offline en online bijeenkomsten met anderen die het programma volgen en heeft het dieet weinig beperkingen.
Weight Watchers werkt met een zogenaamd puntensysteem. Elk voedingsproduct heeft een bepaald aantal punten toegekend gekregen. Een deelnemer mag een x aantal punten per dag eten en kan deze punten vrij indelen. Het aantal punten wat per dag gegeten kan worden, kan verhoogd worden als er ook gesport wordt, aangezien je dan extra calorieën verbrandt.
Voordelen
Het werkt. Voor de meeste mensen het allerbelangrijkste aan een dieet. Er moet uiteindelijk resultaat zijn, en dat is er. Met Weight Watchers eet je minder calorieën dan je lichaam nodig heeft, waardoor er een calorietekort ontstaat en je afvalt. Maar, het is ook geen crashdieet. Je valt geleidelijk af, wat beter is voor je lichaam, en dus een stuk gezonder is.
Tijdens het programma leer je je porties onder controle te houden. Je eet niet teveel, maar ook niet te weinig. Dit heeft ook zijn voordelen na het programma. Gelukkig hoef je geen honger te lijden, doordat je genoeg kan eten en gevarieerd kan eten. Je mag ook eiwitten en koolhydraten eten, wat een verzadigd gevoel geeft. De voeding is – in tegenstelling tot veel andere diëten – niet per definitie eenzijdig. Sommige diëten verbieden koolhydraten of vetten, waardoor je lichaam een tekort krijgt aan een bepaalde voedingsstof.
Sommige diëten dicteren hetgeen je moet eten. Hierdoor val je misschien af, maar leer je niks. Bij Weight Watchers ontdek je hoe ‘goed’ of ‘fout’ een product is, doordat er veel of weinig punten aan toegekend zijn. Dit kan inzicht geven. Daarnaast stimuleert Weight Watchers het eten van groenten en fruit, iets waar veel mensen in Nederland dagelijks te weinig van consumeren. Zo verbetert het voedingspatroon.
De focus ligt voornamelijk op de punten die je hebt. Daardoor mag je zo’n beetje alles eten. Veel trek in chocolade? Bij Weight Watchers is dit geen probleem, zolang je jouw ‘puntentegoed’ maar niet overschrijdt. Doordat er geen verboden producten zijn, is het dieet langer en makkelijker vol te houden. Ook krijg je via het programma steun en controle. Dit kan motiverend werken, waardoor het dieet langer vol te houden is. Zo krijg je een extra steuntje in de rug.
Nadelen
Je focust op het aantal punten van een product en niet op de voedingswaarde. Hierdoor kan je een tekort aan eiwitten, vetten of koolhydraten krijgen. Veel Nederlanders eten te weinig eiwitten en teveel slechte koolhydraten. Dit patroon kan tijdens het programma in stand gehouden worden.
Doordat het programma zich focust op het aantal punten (dus het aantal calorieën) kan het ook ongezond uitpakken; je kunt je punten ook ‘opmaken’ aan slechte voeding, zoals fastfood. De vrijheid van kiezen wat je wilt eten heeft dus ook een keerzijde. Dit kan er ook voor zorgen dat je niet goed let op de signalen die je lichaam geeft, bijvoorbeeld wanneer je vol zit. Een belangrijk onderdeel bij het overstappen naar een blijvend gezonder voedingspatroon is om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft.
Het programma kost geld, en kan daardoor aardig in de papieren lopen. Zeker als je een lang traject volgt, bijvoorbeeld omdat je veel af moet vallen, kan het een duur grapje worden, vooral met de vele bijeenkomsten. Daarnaast kan de controle tijdens bijeenkomsten ook een tegengestelde werking hebben; als jij niet evenveel afvalt als een ander, kan dit behoorlijk demotiverend werken. Zoveel controle kan ervoor zorgen dat je na het programma een vrije val maakt. Er wordt niet meer op je gelet en je bent eindelijk ‘vrij’.
Er wordt voornamelijk gekeken naar je gewicht. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met het vetpercentage. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus als twee personen met dezelfde lengte hetzelfde gewicht hebben, wil dit niet zeggen dat ze allebei even ongezond zijn.
Het systeem kan een tikkeltje ingewikkeld en lastig zijn. (Bijna) geen enkel product geeft op de verpakking het aantal Weight Watchers-punten aan, waardoor je altijd je computer erbij moet pakken om te kijken hoeveel je ervan mag hebben. Het punten-tellen kan je aardig naar de bol stijgen; je bent altijd maar bezig met wat je eet en hoeveel te ervan mag eten. Dit kost erg veel tijd en energie en kan demotiverend werken
Conclusie
Weight Watchers is een
prima dieet, waarbij je leert gezonder te eten en veel vrijheid hebt. Dit maakt dat het langer vol te houden is. Daarnaast is het niet een typisch ‘crashdieet’, wat het een stuk gezonder maakt.
Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat het veel tijd, aandacht en geld kost om via deze methode af te vallen. Ook moet de focus blijven op wát je naar binnen gooit, niet alleen hoeveel punten het kost.