Vermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomen

Vermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomen Vermoeidheid bij afvallen komt vaak voor. Afvallen betekent meestal dat je minder energie binnen krijgt. En dat leidt er makkelijk toe dat je ook minder energie hebt: je krijgt dan last van een vermoeid en lusteloos gevoel. Om dit tegen te gaan kun je natuurlijk stoppen met je dieet, maar vaak zijn er andere manieren om de vermoeidheid bij afvallen te bestrijden. Zo is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Ook moet je letten op wat je eet en wanneer je eet. Daarnaast is voldoende water drinken essentieel om een vermoeid gevoel tegen te gaan. Soms helpt dit allemaal niet, en zul je moeten kijken of de gekozen methode van afvallen wel bij jou past.

Afvallen en vermoeidheid

Afvallen door middel van een dieet betekent doorgaans dat je minder energie tot je neemt dan normaal. Hierdoor neemt de kans toe dat je ook het gevoel hebt dat je minder energie hebt. Hetzelfde geldt voor extra bewegen: wanneer je meer sport en beweegt dan normaal, terwijl je hetzelfde aantal calorieën tot je neemt, leidt dat vaak tot minder energie. Door afvallen kun je dus last krijgen van vermoeidheid of een futloos gevoel.

Vermoeidheid en lusteloosheid door afvallen zullen zeker optreden wanneer je een dieet volgt waarbij je extra weinig calorieën tot je neemt, zoals bij een ziekenhuisdieet of Weight Watchers. Ook heel eenzijdige diëten, zoals een low carb dieet, waarbij je heel weinig koolhydraten eet, kunnen zorgen voor een lusteloos en moe gevoel.

Gelukkig zijn er diverse dingen die je kunt doen om weer meer energie te krijgen, zonder dat je het afvallen hoeft op te geven. Niet alles werkt in alle gevallen, maar onderstaande tips zullen je in veel gevallen een eind op weg helpen.

Vermoeidheid tegen gaan door voldoende slaap

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar als je vermoeidheid wilt tegengaan is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap. Daarbij moet je je er niet op verkijken dat het je lichaam extra energie kost wanneer je een dieet gaat volgen, of als je opeens intensief gaat sporten. Zeker in de beginperiode kan het heel goed zijn dat je lichaam extra slaap nodig heeft om op te laden en te herstellen.

Nog belangrijker dan voldoende uren slaap is een regelmatig slaapritme. Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. En als het 's nachts niet lukt om voldoende tot rust te komen, is het de moeite waard om overdag een dutje te doen.

Een moe gevoel voorkomen door op te letten wat je eet

Vermoeidheid is één van de signalen die je lichaam afgeeft wanneer je weinig eet. Als er niet voldoende calorieën beschikbaar zijn lijkt het je lichaam een goed plan om rustig aan te doen. als je dit type vermoeidheid wilt voorkomen is het belangrijk om veel vezels te eten. Vezels bevatten relatief veel energie, en je lichaam moet veel moeite doen om deze te verwerken. Daardoor komen de calorieën geleidelijk vrij. Dat heeft tot effect dat deze energie niet snel omgezet wordt in lichaamsvet, en dat het behoorlijk lang duurt voordat je weer opnieuw energie nodig hebt. Een bijkomend voordeel van het eten van veel vezels is dat je stofwisseling op gang blijft, waardoor je ook makkelijker lichaamsvet verbrandt. Producten die veel vezels bevatten zijn bijvoorbeeld: volkorenproducten, groente en fruit.

Een moe gevoel voorkomen door op te letten wanneer je eet

Als je last hebt van vermoeidheid bij afvallen is het niet alleen van belang wat je eet, maar ook wanneer je eet. Het is belangrijk om honger tegen te gaan. Het is daarom verstandig om te zorgen voor meerdere eetmomenten op een dag, liefst 6 of 7. Dat houdt in dat je niet alleen 3 maaltijden op een dag hebt, maar dat je ook 2 of 3 uur na elke maaltijd een tussendoortje neemt. Doordat je maag gevuld blijft, beschikt je lichaam voortdurend over voldoende energie en voorkom je een vermoeid en lusteloos gevoel.

Vermoeidheid tegengaan door voldoende drinken

Net als weinig of onregelmatig eten kan ook weinig drinken zorgen voor een vermoeid gevoel. Vermoeidheid heeft namelijk vaak te maken met uitdroging. Een vermoeid gevoel door uitdroging treedt vaak al op voordat je echt dorst krijgt.

Wanneer je wilt afvallen is water drinken overigens ook om andere redenen belangrijk. Zo is water bijvoorbeeld nodig om de stofwisseling op gang te houden en om gifstoffen uit het lichaam af te voeren.

Vermoeidheid tegengaan door voldoende bewegen

Door sporten en bewegen word je moe. Maar tegelijkertijd is beweging ook een belangrijke bron van energie. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat het vooral intensief sporten is wat je moe maakt. Daar is op zichzelf niets mis mee. Maar na afloop van een vermoeiende sessie vraagt je lichaam vaak om extra energie om weer te herstellen. Als je wilt afvallen, zul je deze drang moeten weerstaan en dat is niet altijd eenvoudig.

Wanneer je kiest voor een minder intensieve manier van bewegen, zal er in veel mindere mate vermoeidheid optreden, en blijft de bovenstaande honger vaak uit. Ook zul je merken dat je van een minder intensieve manier van bewegen energie kunt krijgen; zeker wanneer je hier enige regelmaat in brengt. Hoewel je met minder intensieve manieren van bewegen minder calorieën verbruikt, kom je hiermee wel meer in de buurt van de optimale vetverbranding.

Blijvende vermoeidheid bij afvallen

Wanneer je last hebt van een blijvende vermoeidheid bij afvallen en bovenstaande tips hebben niet het gewenste effect, dan kan het zijn dat je niet op de juiste manier met afvallen bezig bent. het kan bijvoorbeeld zijn dat je het verkeerde dieet hebt gekozen. Wanneer je (extreem) weinig eet kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je spierweefsel verbrandt in plaats van lichaamsvet.

Ook een dieet waarbij je eenzijdige voeding krijgt kan een verkeerde uitwerking hebben op het lichaam. Blijvende vermoeidheid is dan een signaal dat je goed moet kijken wat je eigenlijk aan het doen bent, en of je daar misschien niet verandering in moet aanbrengen. Er zijn diverse manieren om af te vallen. Het loont zeker de moeite om er daar eentje van te kiezen waarbij je geen last krijgt van een vermoeid en lusteloos gevoel. Dat is namelijk niet alleen vervelend, maar ook nog eens ongezond.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapend afvallenAls je wilt afvallen dan kost dit extra energie. Afvallen gaat niet vanzelf. Een gezond eetpatroon is altijd een goede b…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Door vermoeidheid kun je jezelf zo verzwakt voelen dat je er misselijk van kunt worden. Misselijkheid en vermoeidheid zi…
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…

Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…
Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Veel mensen hebben een buikje en zouden er graag vanaf willen. Het ziet er niet alleen ontsierend uit, maar een overscho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://weightloss.about.com/od/DietPlateau/a/Diet-Fatigue-When-Losing-Weight-Causes-Stress.htm (About Health)
  • http://www.livestrong.com/article/386386-should-i-be-tired-while-im-losing-weight/ (Livestrong.com)
  • http://www.blisstree.com/2012/06/12/sex-relationships/should-you-feel-hungry-tired-depressed-when-on-a-diet-to-lose-weight-916/ (Blisstree)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.